Jump to content

Moto Zajednica

fenomenalan video isecak kako radi ABS na motoru

Recommended Posts

• Teoreticar ..., 12115 postova
  • Motocikl: BMW R1200GS Adv

Pa da, ovde se ne preporucuje kritika tudje vozacke vestine, ali mnogi iz ovoga mogu da izvuku neki zakljucak o korisnosti&nekorisnosti ABS-a.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 1414 postova

Ma kakav ABS, vecina ljudi ce vam reci da su oni bolji "kocnicari" od tamo nekog kompjutera, ABS-a i slicnih gluposti. Pogotovo ako je situacija urgentna, zivotna opasnost, ima bre` da ukoce perfektno, bar duplo bolje od ABS-a. Priznajem da su neki odlicni kocnicari, ali u drugim segmentima..... ;)

• Drug član, 1193 postova
  • Motocikl: Africa CRF1000L

Pored ovakvih primera, potrebnoje da imaš oči i internet da bi shvatio koliko ABS može da znači kad zatreba. Nikakvo kočničarsko znanje i umeće.

Sci, odličan komentar za kočničare.

najzli

• Ne silazi, 5816 postova
  • Motocikl: Kawasaki H2 SX SE '23 / Triumph R3 Storm R '24

Dakle, kako kaže prvi video, kada se koči ABS kočnicama, treba istovremeno kočiti i prednjom i zadnjom i to sa pritisnutim kvačilom i, naravno, otpuštenim gasom. Znači, ne pomagati se kočenjem motorom, već samo kočnicama. Naravno, mislim na kritična kočenja, ne na normalna, normalna možemo obavljati bilo kako. Da li neko može ovo da potvrdi?

• Drug član, 1140 postova
  • Motocikl: 2007 Triumph Daytona 675

Dakle, kako kaže prvi video, kada se koči ABS kočnicama, treba istovremeno kočiti i prednjom i zadnjom i to sa pritisnutim kvačilom i, naravno, otpuštenim gasom. Znači, ne pomagati se kočenjem motorom, već samo kočnicama. Naravno, mislim na kritična kočenja, ne na normalna, normalna možemo obavljati bilo kako. Da li neko može ovo da potvrdi?

Sta ce ti veca potvrda od ovoga u videu.  Ti ljudi mnogo vise znaju nego mi obicni smrtnici.  ;D

• Zainteresovan, 767 postova
  • Motocikl: Yamaha R1 2006, Yamaha R1 2008, Honda 600RR 2006, Kawasaki ZZR 600 1995

Ne bi da se pravim pametan ali evo sta se meni desilo jednom prilikom:

Na jednom R-u mi se desilo da mi zablokira tocak i trag kocenja je bio 41 korak i  ni u jednom trenutku se nije odblokirao.

Za to vreme mene je motor vuikao u obe strane, samo pravo nije hteo da ide.

Pred zaustavljanje, sta se desava, motor je mene tako naglo bacio i mislio sam da je gotovo, nema ispravljanja, i video sam sebe kako padam ali u sekundi ni sam ne znam kak sam se setio i stisnuo prednju kocnicu i podigao motor na prednji tocak i nisam pao.

Da je motor imao ABS verovatno ne bi bilo tako.

Sve ima svojih prednosti i mana.

• U prolazu, 39 postova

Sta ce ti veca potvrda od ovoga u videu.  Ti ljudi mnogo vise znaju nego mi obicni smrtnici.  ;D

Mozda i ti to uradis na poligonu...

Ali mislim da je situacija mnogo drugacija u nekom kriticnom momentu..sve ce da razmisljas o tome kako to radi onaj u klipu sa foruma..

Inace, da vredi pogledati... vredi.

• Ne silazi, 5816 postova
  • Motocikl: Kawasaki H2 SX SE '23 / Triumph R3 Storm R '24

Mozda i ti to uradis na poligonu...

Ali mislim da je situacija mnogo drugacija u nekom kriticnom momentu

Pazi, najkritičnija greška kod kočenja u opasnoj situaciji je neumereni pritisak na prednju kočnicu, mislim da se to najčešće dogodi. Pritom, prednji točak najčešće prokliza ili se motor digne na prednji pa se nakon toga izgubi kontrola.

Mislim da je mnogo manji problem kada imaš ABS da li ćeš zaboraviti da pritisnes kvačilo ili ne, ali svakako da neće napraviti problem od toga što si do daske stisnuo i prednju i zadnju, baš tome i služi da nijedan točak ne prokliza. Naravno, ako mu odvojiš kvačilo onda će i zadnja idealno odraditi posao, a ako ne odvojiš onda baš i neće jer je moguća da je motor zablokira. Sad, da li FZ6 ima snage da to uradi, to je drugo pitanje, verovatno nema. Sve u svemu, i dalje sam ubeđen da sam napravio dobru odluku nabavkom ABS-a, koji kod ovog motora košta 580 evra više.

• Zainteresovan, 587 postova
  • Motocikl: Liberty 125 Special Edition

DObri točkići.. he he he. Šalu na stranu, ABS se dokazao kao fantastičan izum i nije za dž.tolika doplata za uređaj, ali ima još dečjih bolesti na motorima koje su na 4 (i više)-točkašima rešene. To se prvenstveno odnosi na kočenje u krivinama tj. kada je poremećen idealni balans motora i gaznog sloja gume u vožnji, ali će i to sigurno biti rešeno. Upravo sam u takvoj situaciji imao negativno iskustvo (kratka blokada prednjeg točka na slabom kočenju) i nemam predstavu kako sam živu glavu izvukao, ali pišem ove redove ;) -  znači postojim :).  Sa druge strane, ima toliko "dokaznog" materijala gde se vidi da profi vozači (automobila i motora) brže i bolje koče bez ABS-a nego sa njim, ali za obične smrtnike praktično nema alternative samo se moraju dobro "navežbati" kočenja u svim situacijama (po mogućstvu bez padova ;D).

• Drug član, 1558 postova
  • Motocikl: Cigareta skraćuje život za 2 minuta, buteljka vina za 4 minuta, a jedan radni dan skraćuje život za 8 sati !!! Ah, da KLE 500

Intenzivno koristim abs vec 5 godina, doduse na kolima, i znam dosta o radu absa na vise automobila i u svim uslovima exploatacije,

ali pojma nemam na sta bi licilo kocenje samo zadnjom kocnicom(full lock), naravno kod motora, bas zbog prebacivanja tezista.

Priznajem na kolima mi najvise nedostaje sto ne mogu nogom da kocim samo zadnje tockove. ;D

• Svrati ponekad, 416 postova

Ja sam par puta imao priliku proverim ABS... Svako ko kaze da ne valja ili nije imao susret sa ABS-om ili je nadmocniji od normalnog coveka u brzini svojih reakcija... Samo reci hvale za ABS  :)

• Drug član, 1392 postova

abs je odlicna stvar

psihicki sam mirniji ako ga imam na motoru jer ne razmisljam koliko jako treba da stisnem kad mi dete istrci na ulicu za loptom vec je samo zabodem do kraja  :D

a ako hocete na prednji tocak ili u krivini da zabodete zadnji pa da udarite kontru onda ga lepo iskjucite

ne znam za ostale modele ali vozio sam f650gs na kojem iskljucim abs na dugme i zajebavam se a on se sam posle nekog vremena ukljuci

• U prolazu, 31 postova

Znam kako ABS odradjuje posao na kolima,ali shto se tice motora,nemam pojma!!!Mada po vashim prichama sam siguran da je fuller...kad tad cu ga probati i na bike-u.... :P

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja