Bosi72 4 Napisano Novembar 26, 2007 Svrati ponekad, 127 postova Lokacija: Melburn, Australija Motocikl: Honda Hornet CB900F 2006 Prijavi odgovor kao problematičan Zdravo svima, Koliko znam nisam jedini iz ovih krajeva koji se javlja na diskusije, ali mi nije poznato da li je neko do sada pisao o izletima po Australiji tako da evo moj doprinos ovim diskusijama. Naravno, biće ih još. Ovaj put u pitanju je lokalni izlet na tzv. “Great Ocean Road” ili skraćeno GOR. Prvo par podataka o istorijatu GOR-a: izgradnja je trajala 14 godina (od 1918 do 1932) a radilo ga je oko 3000 povratnika iz I sv. rata. Dužina oko 300km, ali kada se kaže GOR svi misle na deonicu u dužini 100km od Torkija do Apolo Beja. Elem, po navici ustajanje nešto pre 7:00 (ko ima klinca od godinu dana zna o čemu pričam), kriška eurokrema i šolja mleka taman da drži do doručka. Vremenska prognoza obećava: oblačno ujutro bez kiše, tokom dana razvedravanje – idealnih 23 stepena za vožnju. Spremanje za put je uključilo flašu vode i pantalone za kišu (one što se navuku preko farmerki), za svaki slučaj što se pokazalo kao pametan potez. Naravoučenije: ne veruj ženi koja laže i meteorolozima:) Prethodno veče su napunjene baterije na mobilnom i fotoaparatu. Provera prisutnosti novčanika i ključeva (ostala navika iz detinjstva da ih gubim), tako da je manje-više sve spremno za pokret. Rutinska kontrola motora, ulja, pritiska u gumama, svetla, žmigavaca i stop svetla. Podmazivanje lanca takođe, i… 8:10 polazak. Obzirom da sam relativno tanak na rezervoaru, odlučih da je pametnije da natočim gorivo sada, nego da kalkulišem kasnije. One koje interesuje, cena „premijuma 98 oktana sa nekim deterdžentima v-power bla bla“ benzina je u nedelju bila au$ 1.47 ($1 = 47.22 din) Lagana vožnja narednih 80ak km do mesta Džilong (Geelong). Otprilike ono što je kod nas rol-viršla i jogurt iz lokalne pekare ujutro za doručak, to je ovde roštiljska kobasica ispred Baningza. Smazah dve ko od šale i nastavih put dalje. Sledeće stajanje je u Torkiju (Torquay) – raj za surfere, što može da se vidi po broju prodavnica surf opreme. Ove tačkice u moru su ustvari surferi... ... i spasioci, za nedaj Bože. Iako je GOR šiork pojam i obuhvata puteve i u unutrašnjosti, na ovom mestu je nekada bila naplatna rampa, pa se smatra i početkom GOR-a. Naravno, par autobusa sa turistima je svakodnevna slika. Naravno, obzirom da je lokacija veoma atraktivna, gomila poznatih ljudi su vlasnici poseda duž obale, a i cena istih nije nimalo mala. Ovo je kuća Mela Gibsona (Mad Max). Krivine, krivine... Što se tiče mene, na ove preporuke može se 'ladno dodati još 20km/h. Inače ograničenje na putevima van grada je 100km/h (ko može). Većini ljudi kada vide ovaj znak (vozi levo u Australiji) izgleda smešno, posebno 200km od grada, ali ako se uzme u obzir tužna statistika da većina saobraćajnih udesa je uzrokovana od strane vozača koji dolaze iz zemalja gde se vozi desnom stranom, onda ovi znakovi ipak imaju smisla. Lorn: turistički gradić na obali mora. Tokom leta ovde se održavaju razni festivali, koncerti, itd... Poznat je po dobrom fish & chips (burek i jogurt:) Kolega motorista (inače vikendima nas ima u priličnom broju). The Makina... Krivine... Plaže... Inače GOR (obala) je poznat po tzv. groblju brodova. Statistika govori da je u periodu od 40 godina bilo 80 brodoloma (nasukanih) na ovom potezu (pretpostavljam tokom kolonizacije belih ljudi). Koala... ako se uzme u obzir da koale spavaju po 22 sata na dan, treba imati poprilično sreće da se uhvate kada ne spavaju. Ovo je slikano pored puta. Ista koala - anzumirano... Naravno gomila turista koristi priliku za slikanje koala. Provalija... (vidi autobus u gornjem desnom ćošku) Nakon 4 sata vožnje i pređenih 220km stiže se u Apolo Bej, takođe turističko mesto. Nakon ručka i sladoleda, točimo benzin i odluka pada da idemo nazad kući najbržim pravcem. Inače, kad god idemo na GOR, uvek produžimo dalje do 12 apostola odakle su i sledeće dve fotografije slikane prošlog leta (februara). 12 apostola... No kako je želja da se vratim kući bila veća, rešio sam da se vratim „prečicom“ od 2 sata. Prolazi se kroz šumu sa jezerima. I nakon 2 sata jahanja stižemo kući... Sve u svemu, fino proveden dan. Pređeno 450km za oko 8 sati vožnje. Ostatak fotografija možete da vidite na http://tesla.rcub.bg.ac.yu/~enikolis/gor/ Bajkerski pozdrav, Bosi Melburn, Nedelja 25 Novembar 2007. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
sstruja 115 Napisano Novembar 26, 2007 Drug član, 2314 postova Lokacija: Staro Selo Motocikl: Yamaha XT600 Prijavi odgovor kao problematičan Pazi kad nema snega u Australiji Daj JOŠ!! JOŠ slika!! JOŠ putpisa!!! JOŠ!!!! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
joda 0 Napisano Novembar 26, 2007 U prolazu, 31 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan Sjajan put. Nisam znao do skoro da je taj put prava turisticka atrakcija. Prijatelj mi redovno salje izvestaje sa njegovih voznji po okolini Melburna. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
quasaar 1027 Napisano Novembar 26, 2007 Călător motocicleta, 2361 postova Lokacija: Novi Sad / Mlecni Put Motocikl: Bez... jednog dana ponovo :) Prijavi odgovor kao problematičan Lepo nema sta. Jako vam zavidim zimi na rasporedu godisnjih doba. BTW - mislio sam da M. Gibson ima mnogo vecu i raskosniju kucu, kad ono betonski stub sa shupom na vrhu :o Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Čeh 1009 Napisano Novembar 26, 2007 Drug član, 1542 postova Lokacija: Beograd Motocikl: XLV 1000 Prijavi odgovor kao problematičan Koja je procedura za iseljeničku vizu za dole ispod? :o :o Toliko prostranstvo za vožnju... šmrc... želiiim Super fotke, mnogo mi se sviđaju apostoli! Q: to mu je samo osmatračnica Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
AArnold 84 Napisano Novembar 26, 2007 Svrati ponekad, 438 postova Lokacija: Vojvodina-Novi Becej-Germany svuda po malo. Motocikl: Suzuki V-Strom 1050xt 2022 Prijavi odgovor kao problematičan Veoma lepo,ma ne mnogo lepo ,Stvarno ti zavidim ,pogledajte samo puteve,sve sređeno covek pozeli da zivi tamo. Sad mi se zdravo voza motor samo kod nas pljustala kisa i ima 5 C stepeni . Lepa tura.Pozdrav Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Bosi72 4 Napisano Novembar 26, 2007 Svrati ponekad, 127 postova Lokacija: Melburn, Australija Motocikl: Honda Hornet CB900F 2006 Prijavi odgovor kao problematičan >sstruja biće još putopisa... >quasaar da znaš da mu je letnjikovac prava šupa. mislim da ju je prodao pre par meseci. >Čeh Australija je jedina "zapadna" zemlja koja prima ljude bez fakulteta, znači zanatlije, mehaničari, limari, itd... A ta zanimanja su itekako dobro plaćena. Najveći problem naših ljudi je taj IELTS test iz engleskog. Digao sam ruke od familije i prijatelja objašnjavajući da jezik i nije toliki bauk, ali da može puno pomoći pri traženju i izboru posla. Posle toga treba imati 2 godine radnog iskustva u struci. Aplicira se i čeka oko godinu dana. Cela procedura košta oko 1000 evra plus avionska karta otprilike isto toliko, ali to se isplati relativno brzo (dva-tri meseca). Elem, davno sam ja došao ovde, tako da se možda nešto i izmenilo, tako da je ipak najbolje da proverite sami o svim vizama na www.immi.gov.au i nema potrebe za plaćanjima agenata ili kojekakvih posrednika prilikom popunjavanja papira. Ono što ja mogu pomoći je da "sačekam" na aerodromu, a to verujte znači u ovoj vuko*ebini. >aarnold u pravu si, ali znaš li kako meni voda poteče na usta kada čitam npr. putopis od Mitrovice do Mora... bude mi žao što nisam imao više prilike da obilazim naše krajeve... uostalom, ne bi ni visio na našim sajtovima da ne vuče nostalgija. Nego ljudi, još malo pa će ponoć, sutra se šljaka tako da prijatan dan vam želim. Bajkerski pozdrav Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
vecicrnogorac 48 Napisano Novembar 26, 2007 Zainteresovan, 681 postova Lokacija: Podgorica - MNE Motocikl: BMW S1000XR Prijavi odgovor kao problematičan Bosi, odlicne slike i fin krug za 8 sati voznje... mada sa takvim putevima to je pravo uzivanje Apostoli su :o Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Peca 1 Napisano Novembar 26, 2007 Zainteresovan, 585 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan Odlicna voznja i putopis Lep predeo za voznju ali kad bi se setim kazni za prekoracenje brzine i ostale prekrsaje nije mi bas prijatno. A ne motoru se lako desi...pogresi covek pa zavrne gas malo vise. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
djura 28 Napisano Novembar 26, 2007 Drug član, 2245 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan Prelepe slike. Sto bi rekli na nekim ino forumima: thanx for sharing Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Sailor 6 Napisano Novembar 26, 2007 Svrati ponekad, 375 postova Lokacija: Mačvanska Mitrovica Prijavi odgovor kao problematičan sjajno....obraduj j nas cesce ovakvom slizdama i tekstovima... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Bosi72 4 Napisano Novembar 26, 2007 Svrati ponekad, 127 postova Lokacija: Melburn, Australija Motocikl: Honda Hornet CB900F 2006 Prijavi odgovor kao problematičan Neko spomenu nema snega ? Ima, ima, ali u julu, avgustu... bude i Sneško Belić... A prošle nedelje bilo baš vruće... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
BusMan 2025 Napisano Novembar 27, 2007 Drug član, 2888 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Kliks Prijavi odgovor kao problematičan Vaaauu... Apostoli su predivni. Ma svaki detalj je divan. Nemo` si nostalgichar. Pa tu smo mi. Al` ko zna, mozzda josh samo malo. Shalji josh putopisa. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
sci 26 Napisano Novembar 27, 2007 Drug član, 1414 postova Lokacija: Beograd (zvezdara) Prijavi odgovor kao problematičan Ala vi uzivate, pogotovo sad, kad je kod vas leto . Ako, tako i treba, samo nastavite Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Majstor_kvarisa 957 Napisano Novembar 27, 2007 Navigator, 1801 postova Lokacija: Sremska Mitrovica Motocikl: Papričica :) Prijavi odgovor kao problematičan Zaista lep izlet... put je vau! off: pre nekog vremena sam se interesovao za dolazak u Australiju i uslovi su bili isti kao i gorenavedeni... samo te svrstaju u neke radne grupe i napisu ti koliko is pozeljan ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Boban 499 Napisano Novembar 27, 2007 Drug član, 1480 postova Lokacija: Bratunac, Earth Motocikl: R1200C, GS, DRZSM Prijavi odgovor kao problematičan Hvala za slike, stvarno su odabrane. Taj krivudavi put pored mora je kao iz filmova. Stvarno strava za djir. Gdje zivis u Australiji? Izvini ako sam to propustio, pa pitam. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Boki-KG 92 Napisano Novembar 27, 2007 Banned, 993 postova Lokacija: kg Motocikl: zx7r Prijavi odgovor kao problematičan stvarno prelep izlet i super fotke Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Joseph B. 142 Napisano Novembar 27, 2007 Drug član, 1300 postova Lokacija: Temerin Motocikl: R1150GS Prijavi odgovor kao problematičan Hvala za slike, stvarno su odabrane. Taj krivudavi put pored mora je kao iz filmova. Stvarno strava za djir. Gdje zivis u Australiji? Izvini ako sam to propustio, pa pitam. Kao sto ispod tvog avatara pise : Lokacija: Bratunac, Earth Tako ispod njegovog: Lokacija: Melburn, Australija BTW: Hocemo jos putopisa i fotki! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
AArnold 84 Napisano Novembar 27, 2007 Svrati ponekad, 438 postova Lokacija: Vojvodina-Novi Becej-Germany svuda po malo. Motocikl: Suzuki V-Strom 1050xt 2022 Prijavi odgovor kao problematičan Tako je daj jos !!! Tako sam se lepo proveo citajuci ,i onda sam se skenjao gde ja to zivim ,ne mislim na to da je lose kao ima i tu lepe prirode u okolini nego nam drazava jadna pa tesko zaradjujemo za zivot . Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Ninja66 2844 Napisano Novembar 27, 2007 Drug član, 2755 postova Lokacija: Sr.Mitrovica Motocikl: FJR 1300 , TTR 600 / SM Prijavi odgovor kao problematičan Jedino sto svi voze pogresnom stranom. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
AArnold 84 Napisano Novembar 27, 2007 Svrati ponekad, 438 postova Lokacija: Vojvodina-Novi Becej-Germany svuda po malo. Motocikl: Suzuki V-Strom 1050xt 2022 Prijavi odgovor kao problematičan Jedino sto svi voze pogresnom stranom. ;D ;D Ja neznam kako bi navikao na to ali covek vremenom se na sve navikne. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Bosi72 4 Napisano Novembar 27, 2007 Svrati ponekad, 127 postova Lokacija: Melburn, Australija Motocikl: Honda Hornet CB900F 2006 Prijavi odgovor kao problematičan Jedino sto svi voze pogresnom stranom. ;D ;D Ja neznam kako bi navikao na to ali covek vremenom se na sve navikne. Otprilike mesec dana traje prilagođavanje dok ne prestaneš da razmišljaš o stranama. No, ovo je imigrantska zemlja i ljudi znaju za jadac tako da na većini raskrsnica piše "keep left" ili "wrong way" ili nešto slično što te uvek podseti na stranu. Posle mesec dana to postane navika. Zanimljivo je kad dođem u BG, ali treba jedno pola sata da se čovek priseti starih običaja... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...