Rolandovac 0 Napisano Novembar 9, 2012 U prolazu, 10 postova Lokacija: Nis Prijavi odgovor kao problematičan Pozdrav svim drugarima na forumu. Da vam opisem sta mi se desilo u toku Septembra, dok je jos bilo toplo vreme. Kada sam stao i hteo da parkiram motor ( Yamaha FZS600 - Fazer) desilo mi se da mi je noga nekako skliznula tako da nisam uspeo da zadrzim motor i on mi je pao na desnu stranu, preko noge. U tom trenutku je bio upaljen, menjac je bio u neutral polozaju. Prvo sto sam pokusao da uradim, to je bilo da izvucem desnu nogu koja je bila ispod motora, sto sam relativno brzo uspeo, a potom sam ugasio motor. Znaci da je u tom horizontalnom polozaju radio nekih 5 - 7 sekundi. Motor sam ispravio, podigao ga na nogare i narednih pola sata ga nisam palio. Kada sam pokusao da ga upalim, motor je zaverglao i nije hteo da upali. To je prvi put da se desilo da ne upali iz prve. Nakog nekoliko pokusaja verglanja, motor je upalio, i izgledalo je da je sve ok, ali medjutim od tada sam primetio da motor sve teze pali, narocito ujutru. Posle preko dana bude uglavnom ok, ali u zadnjem periodu kako postaje sve hladnije, problem sa paljenjem mu je sve veci. U zadnje vreme, kada ga ne upalim po dva dana, pa onda probam i dam mu saugh, jedva nekako upali i to sa mucenjem. Onako dok je pod saukom, dosta stuca, i nepravilno radi... kao da se muci da probije nesto. Tada mu iz auspuha izlazi, ne bih rekao beli dim, vec kao neka vodena para, lici mi na kondezaciju. To ,,mucenje tako traje nekih par minuta, dok se ne zagreje, e posle toga radi lepo i smireno i na ler gasu nema tendenciju da se ugasi. Ali cim se ohladi, opet nastaju isti problemi. Ljudi od iskustva pomagajte kako da resim ovaj problem i sta mislite sta bi moglo biti uzrok ovom problemu. Dali je moguce da se prilikom pada i dok je tom horizontalnom polozaju radio tih par sekundi, mozda neke tecnosti prelile u njemu ili izmesale... ili pak deo tih tecnosti otisao negde de ne treba da bude, milsim na ulje, antifriz.... gorivo??? Nisam strucnjak u oblasti mehanike, pa bi zato svaki savet i tekako dobrodosao. Pozdrav svima i zahvaljujem se na pomoci. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Tarabić 107 Napisano Novembar 9, 2012 Kurblao Trijes Minuta, 212 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Cowasaki KLE Prijavi odgovor kao problematičan Proveri kiselinu u akumulatoru. Da li je odgovarajući nivo u svim ćelijama. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Rolandovac 0 Napisano Novembar 9, 2012 U prolazu, 10 postova Lokacija: Nis Prijavi odgovor kao problematičan Akumulator sam kupio nov ovog leta, i mislim da je on tipa ,,baterije,, i da nema kiselinu sebi, ako se ne varam. Ali ipak za svaki slucaj provericu. Ako ima jos neko predstavu o ovom problemu, molio bih za pomoc. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
barkocis 63 Napisano Novembar 9, 2012 Svrati ponekad, 216 postova Lokacija: Vrbas Motocikl: Yamaha XV535 Virago Prijavi odgovor kao problematičan dobro je sto si ga ostavio malo da odstoji,sto ga nisi odmah verglao.to sto tog momenta nije hteo odmah da upali ne treba da te zabrinjava. motor si kupio u letnje vreme,tako da ne znas kako je palio zimi.tecnosti se nisu pomesale,beli dim iz auspuha je kondenz. trebalo bi pitati bivseg vlasnika kada je menjao svecice,filter vazduha,i ako nije skoro onda bi to trebalo promeniti,ocistiti karburatore i podesiti ih. pod uslovom da motor ima dobru kompresiju uz zamenu ovih delova i sredjivanje karburatora trebao bi paliti bez problema. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bezec 15 Napisano Novembar 9, 2012 U prolazu, 86 postova Lokacija: Kovačica Motocikl: Yamaha xtz 750 Prijavi odgovor kao problematičan Odmah da se ogradim da nisam neki stručnjak...moje je mišljenje da je sve normalno to sto ide bela para iz auspuha dok se ne zagrejie i sto nekako nepravilno radi pod saugom. E sad ne znam koliko dugo je taj motor kod tebe,ali ako je od skoro,mislim da problem sto tesko pali je u tome sto mu još nisi uhvatio 'caku' koliko sauga mu dajes kad ga pališ. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
markodjurovic 815 Napisano Novembar 9, 2012 Drug član, 1412 postova Lokacija: Beograd/Kraljevo Motocikl: Husaberg FE 400, Honda Varadero 1000, Honda CRF300L Prijavi odgovor kao problematičan Nemoj da ga palis na dva minuta. Ako ga palis planiraj da radi bar 15min. Ne pokrivaj ga dok je jos vruc. Posto ti je malo ispao motor vidi dal su sajle gasa i sauha onako kako treba da budu, tj dal su slobodne. Dal primecujes da se promenio broj obrtaja u leru (kad je zagrejan)? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Rolandovac 0 Napisano Novembar 9, 2012 U prolazu, 10 postova Lokacija: Nis Prijavi odgovor kao problematičan Cao svima i hvala vam na odgovorima... evo ovako da odgvrim uopsteno na sve vase savete. Motor ne palim na svaka dva - tri minuta, znaci kada treba negde da krenem, tada ga upalim, doduse sa dosta poteskoca, narocito od kako je ovo zahladilo. Nakon paljenja, odradi u mestu oko 4-5 minuta, onako pod saukom, i merilo mi je od prilike kad prestane da izbacuje onaj kondez iz auspuha, tada je vec postigao neku temperaturu i ustabilio rad masine. Sauk ne drzim svo vreme podignut, i pod saukom radi negde oko 60 sekundi, a onda mu polako smanjujem sauk i pratim rad agregata. Proverio sam sve sajle od gasa i od sauka, da negde ne zapinju, ali i tu je sve u redu. Kod njega je najveci problem, sto moram nekoliko puta da ga verrglam dok ne upali. Sauk ne podignem do kraja, nego malo iznad polovine, jer pod takvim intezitetom sauka, on digne obrtaje na oko 3000 obrtaja, sto smatram da je dovoljno. Kada je na ler gasu i normalno ugrejan, onda radi lepo i smireno, a obrtaji su negde malo iznad hiljadarke, po satu na kojem pokazuje obrtaje. Ja sam taj motor kupio letos, i lepo se vozao sa njim, isao i do primorja i nikakav mi problem nije zadavao. Uvek je palio iz prvog cuga, sve dok mi nije pao. Pad nije bio strasan, nije se desilo u voznji, nego je motor stajao u mestu i bio u neutral polozaju na menjacu. Pao je na malo tvdji makadam, znaci nije beton, i jedino sto sam fizicki ostetio na motoru, pukla mi je plastika od desnog prednjeg migavca, i malo se dekla na agregatu zagrebla od sitnih kamencica. Jedino to sto je par sekundi u tom polozaju radio u mestu, pa racunam da mu se mozda ulje negde izlilo i onda neki deo agregata je u tom trenutku ostao bez ulja, pa da se nije nesto unutra ostetilo?? Neznam, mozda samo lupam... nisam ni malo strucan za te stvari, pa zato trazim pomoc od vas. Prethodni vlasnik ga je uvezao u Srbiju iz Italije, i on mu je bio prvi vlasnik u Srbiji. Kod njega je motor bio dve ipo godine, taj covek nije menjao svecice. Menjao je samo ulje i filter za ulje, ali je cinjenica koju ja pouzdano znam, da on sa tim motorom nije presao ni tri hiljade kilometara. Priroda posla mu je takva, da jednostavno nema vremena za motor, i motor je bio svo vreme garaziran u garazi sa parnim grejanjem. Iz tog razloga ga je i prodao, jer ga i ne vozi... takoreci. Ja od kako sam ga kupio od njega, vec sam mu nagurao skoro 4000km. Imam auto u garazi koji je dizelas, bolje mi on pali kao dizel po hladnom vremenu, nego yamaha sto je benzinac, pa me to strasno nervira. Razmisljam da uradim jedan servis, da promenim sve cetiri svecice, da se skinu karburatori, ociste i sinhronizuju ili vakumiraju... kako to vec ide, da promenim filter vazduha, ulje i filter ulja i onda se nadam da ce biti bolje. Mada sada dolazi zima i sa voznjom je skoro gotovo, mogao bih to da pomerim tamo za prolece, ali mi se nesto neda da ga ostavim u ovakvom stanju u garazi. Neznam dali moze nekako da se izmeri komresija na motoru, i neznam dali ovi simptomi imaju veze uopste sa kompresijom motora, mislim agregata?? Pisite drugari, javite sta mi je pametno ciniti. Veliki pozdrav za sve vas. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bokilic 6101 Napisano Novembar 9, 2012 :), 5945 postova Lokacija: Nova Pazova! Motocikl: Bicikl Prijavi odgovor kao problematičan promeni svecice,i odradi karbove,verovatno se talog to jest prljavstina sa dna lonceta mrdnula u neku diznu,pa malo zeza,i jedna od svecica ti je verovatno polu mrtva,radi ali dok se ne ugreje zeza, i skini filter vazduha izduvaj ocisti.. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
stari roker 4323 Napisano Novembar 9, 2012 motoras, 2488 postova Lokacija: PECINCI Motocikl: BMW '73. zderac kilometara // TOMOS APN 4/deva //Gpz900r Ninja // VULCAN VN1500 Prijavi odgovor kao problematičan Poslusaj bokilica i ne panici. Svaki motor trazi povremeno malo paznje,servis,ciscenje,podmazivanje... Ili prebaci motor u servis kod nekog proverenog majstora da ti to sredi,pa ce voznja opet biti uzivanje... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Rolandovac 0 Napisano Novembar 9, 2012 U prolazu, 10 postova Lokacija: Nis Prijavi odgovor kao problematičan Hvala vam drugari, videcu to jos ovih dana da ga poteram u neki servis, dok nije jace zazimilo. Da to sredim, pa da ga ususkam u garazu da prezimi zimski san. Veliki pzdrav za sve clanove foruma, Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Rolandovac 0 Napisano Novembar 14, 2012 U prolazu, 10 postova Lokacija: Nis Prijavi odgovor kao problematičan Evo samo da iznesem da sam resio ovaj problem sa paljenjem posle pada motora. Poslusao sam savet clana Bokilica, i oterao motor u servis gde su mu skinuli karburatore. Bilo je taloga i mulja u njima, to su lepo ocistili, vratili na mesto, vakumirali karburatore, i posle toga motor opet pali ko mina. Nije vazno koliko je hladan i koliko je hladno napolju, dovoljno je samo malo povuci sauk i pali odmah na pola kljuca. Prilikom pada motora, mulj u karburatorima se pokrenuo i zacepio dizne, sto je i dovelo do otezanog paljenja kasnije. Ovo iznosim, ukoliko neko dozivi slicnu situaciju, sta moze biti posle uzrok nastalim problemima. Jos jednom veliki pozdrav svim clanovima foruma. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...