Jump to content

Moto Zajednica

Biti drustveno-koristan

Recommended Posts

• ¡Siempre adelante!, 2188 postova
  • Motocikl: BMW F650GS... Harley-Davidson Nightster

Isli Kristin i ja za vikend na kraci izlet do Andjeles Nesnal Forest u blizini L.A.-a.  Prelep dan, prelep put, skoro ni jedan deo prav vec samo krivine, 42 milje od podnozja planine do gore, i isto toliko nazad.  Saobracaja skoro da nije bilo, izuzev motora.  Toplo vreme, prelep krajolik…  Ma milina bozija.  I onda na putu nazad kola iz drugog smera nam ablenduju…  Amerikanci ne ablenduju zbog policije, znaci nesto drugo je u pitanju…  Naravno usporimo…  I za par krivina nas doceka ono cega sam se bojao…  Par motora i jedna kola parkirana pored puta…  Dvojica pokusavaju da izguraju slupan motor iz jarka…  Kristin staje pored njih; ja stajem iza nje i palim sva cetiri…  Sidjem s’ motora da im pomognem da izguraju taj slupan motor; onda primetim u jarku coveka kako lezi u ne bas prirodnom polozaju…  Pored njega cuci drugi covek i drzi ga za ruku…  Nesto ga pita ovaj sto cuci; ovaj sto lezi promuca nekakav odgovor…  Jedva prica, al’ ziv je, svestan je…   Ja ne znam kako da mu pomognem.  Ne zna niko od nas.  Stojimo tu i cutimo; cekamo da se pojavi hitna pomoc…

Policija stize prva…  Pita jel’ motociklista OK…  Ziv je, za ostalo ne znamo…  Kaze pandur ko nije svedok ne mora da se zadrzava…  Kristin i ja, da ne pravimo guzvu, palimo motore i nastavljamo dalje niz planinu…  Nekoliko minuta kasnije iz drugog pravca vidimo prva kola hitne pomoci kako jure uz planinu.

Jebem ti taj osecaj nemoci.  Ovo je treci jubilarni put da sam naisao na mesto nesrece gde je neko povredjen a da sam stigao pre policije i hitne pomoci.  Jednostavno moram da naucim kako se pruza prva pomoc i da pocnem da nosim sa sobom komplet za istu.  Nasao sam na internetu da Americki Crveni Krst ima kurs prve pomoci koji oni zovu First Responder Course.  Sastoji se od 60 casova, znaci nije neka zajebancija, vec nesto malo ozbiljnije.  Odlucio sam da zavrsim taj kurs u narednih par meseci.

Verujem da tako nesto mora da postoji u Srbiji, ako ne preko Crvenog Krsta onda mozda preko neke vece bolnice, medicinskog fakulteta, Civilne Zastite (jel’ to jos uvek postoji?) i sl.  Pa ako neko ne zna sta ce od dosade u ovom zimskom periodu, eto mu ideje.  Nauciti nesto korisno sto jednog dana nekome moze neizmerno znaciti.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Aktivirao se na času, 3281 postova
  • Motocikl: Tamić XL-1000V
Verujem da tako nesto mora da postoji u Srbiji, ako ne preko Crvenog Krsta onda mozda preko neke vece bolnice, medicinskog fakulteta, Civilne Zastite (jel’ to jos uvek postoji?) i sl.
Jedva i Hitna pomoć da postoji... >:(

• Svrati ponekad, 375 postova

kurs je potreban za ozbiljniju pomoc..za prvu pomoc se mozes informisati ili procitati na mnogo mesta...vazno je da te neuhvati panika i da brzo reagujes...mislim da ovde imamo i medicinskih radnika pa nebi bilo lose da se napise koja rec o tome...u svakom slucaju dobra ideja...

• Zainteresovan, 599 postova
  • Motocikl: BMW R 1200 RT

Bila je ova tema vise puta,tj kako pruziti prvu pomoc.  Sta da vam kazem,moje iskustvo mi govori da je ipak potrebna skola ili kurs za tako nesto. Saveti preko foruma tipa: uradi ovo ili ono  su neozbiljni i tako bi mogli i da nanesete jos vecu stetu povredjenom.  Postoje kursevi za tako nesto a narocito preko bare. Oni imaju kurseve za sve--kako ubiti musicu,npr.  ?  Salu na stranu,skola je ipak zakon za ovako nesto, tu nema :"JU IZVINI,POGRESIO SAM".

• Călător motocicleta, 2361 postova
  • Motocikl: Bez... jednog dana ponovo :)

Bas zbog ovakvih stvari sam kao jednu od tema za tematska okupljanja naveo i kurs prve pomoci. Bar ono najosnovnije da znamo, posto ja licno priznajem, znam da opipam puls i skoro nista vise.

• Drug član, 1249 postova
  • Motocikl: nekakvo motokros sokocalo

ja sam jednom krenuo na takav kurs, i zamislite sta , skoro za sveje bio odgovor ne dirati povrijedjenog, extra, ne mijesam se vise ni u sta ;)))) hehehe salim se do pola

• Drug član, 1140 postova
  • Motocikl: 2007 Triumph Daytona 675

Bane to je odlicna ideja.  Mnogi u USA su uplaseni da pomognu da ih slucajno ne bi tuzili iako si zasticen sa onim "Good Samaritan Law" od pre desetak godina.  Inace ja uvek nosim malu prvu pomoc sa sobom zlu netrebalo.

• Mrs. Konzul, 30 postova

Jedna moja koleginica je bila neki aktivista u Crvenom krstu, tamo su imali imali kurs prve pomoci. I mislim da nije bilo sve "ne diraj", ucili su valjda kako da imobilisu slomljenu ruku, nogu i jos kojesta...

Bila je ova tema vise puta,tj kako pruziti prvu pomoc.  Sta da vam kazem,moje iskustvo mi govori da je ipak potrebna skola ili kurs za tako nesto. Saveti preko foruma tipa: uradi ovo ili ono  su neozbiljni i tako bi mogli i da nanesete jos vecu stetu povredjenom.  Postoje kursevi za tako nesto a narocito preko bare. Oni imaju kurseve za sve--kako ubiti musicu,npr.  ?  Salu na stranu,skola je ipak zakon za ovako nesto, tu nema :"JU IZVINI,POGRESIO SAM".

Slazem se 1000%.  Video sam i ja na forumu te teme o prvoj pomoci, al' mi se to ne svidja.  Prvo sto ne znas dal' taj koji deli informacije, i pored svoje dobre volje da pomogne, zna o cemu prica.  A ovo je ipak jako ozbiljna tema.  Drugo, nije isto citati reci na ekranu (ili u knjizi) i uvezbavati to isto uzivo na nekom kursu.

ja sam jednom krenuo na takav kurs, i zamislite sta , skoro za sveje bio odgovor ne dirati povrijedjenog, extra, ne mijesam se vise ni u sta ;)))) hehehe salim se do pola

Bio sam i ja na beskorisnim kursevima.  U izvidjacima smo imali kurs prve pomoci - sastojao se od toga kako previti nekog ko je ranjen iz puske i kako se brinuti o nekom ko ima opekotine od radijacije.  Mislim "jako" korisno u svakodnevnom zivotu...

Mora da ima negde u Srbiji dobar kurs prve pomoci, samo se treba raspitati.  I treba da bude moderniji, dakle o situacijama na koje covek danas moze da naleti, a ne neki partizanski.

Bane to je odlicna ideja.  Mnogi u USA su uplaseni da pomognu da ih slucajno ne bi tuzili iako si zasticen sa onim "Good Samaritan Law" od pre desetak godina.  Inace ja uvek nosim malu prvu pomoc sa sobom zlu netrebalo.

Znam.  Mene nije strah od tuzbi itd, pritekao bih u pomoc uvek, al' jednostavno ne umem da pomognem, i ne zelim da se pravim pametan u situacijama kad su nekom zivot i zdravlje ugrozeni.  Jednostavno moram da se edukujem i to je to.

Jedna moja koleginica je bila neki aktivista u Crvenom krstu, tamo su imali imali kurs prve pomoci. I mislim da nije bilo sve "ne diraj", ucili su valjda kako da imobilisu slomljenu ruku, nogu i jos kojesta...

Eto, ima sto posto.  Samo da uce korisne stvari.  Ovaj kurs koji sam ovde nasao je napravljen po zahtevu Americkog Ministarstva Saobracaja, i konkretno je o situacijama koje se desavaju pri udesima, znaci bas ono sto me zanima.  Takodje dok sam trazio na internetu nasao sam na nekoliko kurseva (na zalost ne u Kaliforniji) koje su lokalne bolnice organizovale na zahtev lokalnih moto klubova.  Na njima se uci o najcescim povredama kojima je izlozen motociklista, ukljucujuci i kako se pravilno skida kaciga ako ste, ne daj Boze, primorani na to.  Tako da eto jos jedne ideje - potraziti od Crvenog Krsta, bolnice, med. fakulteta i sl. da ako nema naprave kurs (al' da ne bude od dva sata nego ozbiljniji, od nedelju-dve).

• Drug član, 1542 postova
  • Motocikl: XLV 1000

Pobrisah nekoliko poruka koje su skrenule sa teme. Molio bih članove koji nisu kvalifikovano medicinsko osoblje da ne iznose savete u vezi sa postupcima na mestu nesreće. Svi mi cenimo dobru volju, ali tema je veoma specifična, bilo kakva greška ili nerazumevanje može dovesti do ozbiljnih posledica po povređenog.

Ovaj deo clanka mi se najvise svidja:

Ne zaboravite da je čitanje o tehnikama pružanja prve pomoći jedno, a vježbanje drugo. Stoga vježbajte tehnike jer nikada ne znate kada će vam trebati, a od vaše reakcije može ovisiti ljudski život.

(...)

Vjerujem da ste zaboravili tečaj prve pomoći koji ste pohađali prije auto-škole, stoga vam preporučujem da ponovite tehnike ili da opet upišete tečaj. Prva pomoć je bitna jer spašava živote dok ne dođe profesionalna ekipa Hitne pomoći.

• Drug član, 1777 postova

Motoholiic, raspitaj se DOBRO o pravnoj strani svega, jer moze da se desi da nahebes, zavisno od zakona. Cak i da si ekspert za prvu pomoc, to jednostavno nije tvoj posao. To je posao hitne pomoci. Ovo je trend koji preovladjuje trenutno u svetu. Ide cak i do toga, ako hitna pomoc stigne prva do mesta nesrece i ako je auto u plamenu, a covek ziv u kolima i cak i gori, oni stoje pored i cekaju vatrogasce da ugase vatru i tek onda ulecu. Svako radi svoj posao. Statistike, cuda, muda itd...

Ne kazem da se slazem ili ne sa tom logikom i svime time, to je potpuno druga rasprava, ali treba proveriti kakva su vasa zakonska ogranicenja po tom pitanju. E sad sto se to kosi sa etikom i drugim stvarima...

Za sebe mogu da kazem da sam neko ko bi mogao da pruzi adekvatnu prvu pomoc i pomogne unesrecenom, ali zamisli sledeci scenario.

Idem ja tako po americi i naletim na slomljenog bajkera. Odma ulecem, pruzim prvu pomoc, dodje hitna, aha ti si pruzio prvu pomoc, daj podatke da upisemo i tako to. I posle toga stize tuzba od povredjenog, za ne znam ni ja sta, moguce za pogorsavanje stanja, bla bla bla, jer niko ne moze da dokaze da mu ja, recimo, svojim postupcima nisam pogorsao stanje i naneo nove povrede itd... To jednostavno nije moj posao i taj posao ima ko da radi. U svakom slucaju problem na grbaci.

Mada tu je Crveni Krst jaka organizacija i moguce je da sa njihovom licencom imas pravo da pruzis prvu pomoc. Sve u svemu treba se raspitati.

Ne slazem se s’ ovakvim razmisljanjem.  Mislim da je moja duznost kao coveka da pruzim pomoc kad mogu u skladu sa svojim znanjem i mogucnostima.  Jeste, tacno da pruzanje medicinske pomoci treba prepustiti strucnim licima kad god je to moguce.  Ako su povrede takve prirode da mogu da sacekaju hitnu pomoc, onda je najbolje ne mesati se.  Ali ako je neciji zivot direktno ugrozen, a od strucne pomoci ni traga ni glasa, onda tu nema sta da se diskutuje – pa necu valjda da pustim da mi neko umre pred ocima jer se plasim tuzbi ili ne znam cega?  Postupicu po svojoj savesti pa kako mi Bog pomogne; zakonske konsekvence me ne interesuju.

I jos samo da napomenem da je vrlo bitno da je covek svestan svojih mogucnosti i svojih ogranicenja.  Ja sam svestan da je trenutno moje znanje u oblasti prve pomoci veoma nedovoljno.  S’ toga mi je i zelja da ga unapredim kakvom skolom, pa ako se opet desi da ne daj Boze naletim na neku nesrecu, ne moram ponovo da stojim k’o slepac po strani nemocno.

Ja samo rekoh da se o zakonskim odredbama povede racuna.

Takodje nisam rekao da je to moje razmisljanje, samo sam malo pricao o trendovima sto se tice te oblasti, jer sam upucen. A o tome treba otvoriti drugu temu i onda diskutovati.

Ja bi naravno uvek pomogao, na to me obavezuje moral i znanje koje posedujem.

Za sebe mogu da kazem da sam neko ko bi mogao da pruzi adekvatnu prvu pomoc i pomogne unesrecenom, ali zamisli sledeci scenario.

Idem ja tako po americi i naletim na slomljenog bajkera. Odma ulecem, pruzim prvu pomoc, dodje hitna, aha ti si pruzio prvu pomoc, daj podatke da upisemo i tako to. I posle toga stize tuzba od povredjenog, za ne znam ni ja sta, moguce za pogorsavanje stanja, bla bla bla, jer niko ne moze da dokaze da mu ja, recimo, svojim postupcima nisam pogorsao stanje i naneo nove povrede itd... To jednostavno nije moj posao i taj posao ima ko da radi. U svakom slucaju problem na grbaci.

Mada tu je Crveni Krst jaka organizacija i moguce je da sa njihovom licencom imas pravo da pruzis prvu pomoc. Sve u svemu treba se raspitati.

Dane i je i nisi u pravu.  Ovde u Sjedinjenim Drzavama postoji jedan zakon koji se zove Good Samaritan Law koji upravo stiti ljudi koji zele da pomognu unesrecenom.  U nekim zemljama je to cak i obaveza. 

".....Good Samaritan laws (Acts) in the United States and Canada are laws/acts protecting from blame those who choose to aid others who are injured or ill. They are intended to reduce bystanders' hesitation to assist, for fear of being prosecuted for unintentional injury or wrongful death. The name Good Samaritan refers to a parable told by Jesus in the New Testament (Luke 10:33-35).

In other countries (as well as the Canadian province of Quebec), Good Samaritan laws describe a legal requirement for citizens to assist people in distress, unless doing so would put themselves in harm's way. Citizens are often required to, at minimum, call the local emergency number, unless doing so would be harmful, in which case, the authorities should be contacted when the harmful situation has been removed. Such laws currently exist in countries such as Israel, Italy, Japan, France, Belgium, Germany, Andorra, and Spain. The photographers at the scene of Princess Diana's fatal car accident were investigated for violation of the French Good Samaritan law ("non-assistance à personne en danger", or deliberately avoiding providing assistance to endangered persons, can be punished by up to 5 years of jail time and a fine of up to 100 000 €). In Germany, "Unterlassene Hilfeleistung" (neglect of duty to provide assistance) is an offense; a citizen is obliged to provide first aid when necessary and is immune from prosecution if assistance given in good faith turns out to be harmful. In Germany, knowledge of first aid is a prerequisite for the granting of a driving license...."

Vise informacija se moze naci na:

http://en.wikipedia.org/wiki/Good_Samaritan_law

"Laws for first aiders only

In most jurisdictions, Good Samaritan laws only protect those that have had basic first aid training and are certified by the American Heart Association, American Red Cross, St. John Ambulance, American Safety and Health Institute or other health organization. In other jurisdictions, any rescuer is protected from liability, granted the responder acted rationally."

The responder is not legally liable for the death, disfigurement or disability of the victim as long as the responder acted rationally, in good faith, and in accordance with his level of training.

Znaci nema straha od tuzbe ili necega slicnog a iz iskustva ti kazem da vam Hitna Pomoc ili policija nikada nece traziti licne podatke a i ako zatrazi samo mu kazes Good Samaritan i vise te nikad nece pitati.

• Drug član, 1779 postova

Covek moze da uradi i krivicno delo necinjenjem odnosno neukazivanjem pomoci.Kod nesreca je glavni problem kod povreda kicme i zbog toga se insistira na nepomeranju povredjenog da ne bi doslo eventualno do jes teze ostecenja koje nedaj boze vodi u invaliditet.Ali svakako da treba pomoci jer ima situacija gde odlucuju sekunde a dali ce neko da me tuzi posle toga bas me briga, mislim da se u Srbiji kos to nije desavalo.

Ja nista nisam tvrsdo, tako da ne mogu da budem ili ne budem u pravu. Samo ukazujem na moguce probleme.

U tom zakunu lepo pise da on stit samo one koje imaju odgovarajuci trening ili se pokaze da su njihovi postupci bili racionalni. A da bi ustanovili da li imas odgovarajuci trening ili si reagovao racionalno, oni moraju da ti uzmu podatke, tako da mi je malo cudno da je samo dovoljno da se pozoves na taj zakon i da te oni puste tek tako. Takodje pise, kao sto je Motoholic rekao, da treba reagovati u skaladu sa svojim mogucnostima, tj. barem obavestiti hitnu pomoc i policiju. Isto tako, ne pruzanje pomoci u skladu sa mogucnostima povlaci odgovornost. Sve u svemu dobar je taj zakon. Nisam znao kako je to definisano u Americi, pa sam stoga savetovao samo da se proveri.

Nego niko da shvati poentu onoga sto ja hocu da kazem, a to je:

Prvo i najvaznije pravilo pruzanja prve pomoci, a to ce vam svako reci, PAZITE NA SEBE I NA SVOJU BEZBEDNOST!!!

Da li je ta bezbednost pravna ili bilo kakva druga, nije bitno.

Pravim treningom i znanjem bicete bezbedni i vi i onaj kome pruzate pomoc.

Ja nista nisam tvrsdo, tako da ne mogu da budem ili ne budem u pravu. Samo ukazujem na moguce probleme.

U tom zakunu lepo pise da on stit samo one koje imaju odgovarajuci trening ili se pokaze da su njihovi postupci bili racionalni. A da bi ustanovili da li imas odgovarajuci trening ili si reagovao racionalno, oni moraju da ti uzmu podatke, tako da mi je malo cudno da je samo dovoljno da se pozoves na taj zakon i da te oni puste tek tako. Takodje pise, kao sto je Motoholic rekao, da treba reagovati u skaladu sa svojim mogucnostima, tj. barem obavestiti hitnu pomoc i policiju. Isto tako, ne pruzanje pomoci u skladu sa mogucnostima povlaci odgovornost. Sve u svemu dobar je taj zakon. Nisam znao kako je to definisano u Americi, pa sam stoga savetovao samo da se proveri.

Nego niko da shvati poentu onoga sto ja hocu da kazem, a to je:

Prvo i najvaznije pravilo pruzanja prve pomoci, a to ce vam svako reci, PAZITE NA SEBE I NA SVOJU BEZBEDNOST!!!

Da li je ta bezbednost pravna ili bilo kakva druga, nije bitno.

Pravim treningom i znanjem bicete bezbedni i vi i onaj kome pruzate pomoc.

odlicno receno i slazem se sa tobom tj s tebe!

• U prolazu, 59 postova

ne moze svako da ukaze pomoc u saobracajnim nesrecama, ne zbog njihovog (ne)znanja vec zbog starha!

neki ljudi prosto ostaju ukoceni kada vide nesto tako!

Znaci, moze covek da zna koliko hoce o prvoj pomoci ali ako nema muda da pridje i pomogne dzabe je sve to!

mada ja mislim da su bjbikers neustrasivi i da ce uvek pomoci onoliko koliko mogu! ;)

• Drug član, 1592 postova
  • Motocikl: Aprilia Pegaso 650 Strada

Ispred mene se prevrnula peglica, stao sam da pomognem ljudima (stariji pracni par) i proslo je dobrih deset minuta dok neko drugi nije stao

iako je peglica lezala NA putu i ja sam iz peglice izvlacio ljude, dakle nemoguce da nas niko nije vidio.

Najgora scena je kada sam naisao par minuta poslije udesa, ali tu nije bilo pomoci, tri tjela potpuno smrskana (ceoni sudar pri brzini preko 120 km/h)

Ove sitne udese ne racunam. No, ono sto je interesatno kada sam kolima ili motorom rijetko gledam udese, no dok sam vozio kamion to je bila redovna pojava.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja