ErnestM 33 Napisano Jun 18, 2012 U prolazu, 74 postova Lokacija: Zrenjanin Motocikl: BMW R 1200 GS Prijavi odgovor kao problematičan Pozdrav, opet ja.... da li je neko ugradjivao ili da li zna nesto u vezi xenon kit-a za 1200gs ? Naime, interesuje me,da li ja za , recimo 2006-2007 godiste potreban CAN bus ili kako vec, mislim na onaj zabunjivac greske, to jest da me na instr. tabli ne obavestava o neispravnosti sijalice... Fala unapred Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lalajko 2024 Napisano Jun 19, 2012 Teoreticar ..., 12115 postova Lokacija: Lazarevac Motocikl: BMW R1200GS Adv Prijavi odgovor kao problematičan Znam da ocekujes drugu vrstu odgovora, ali moj savet je da batalis to. Ovde mozes da kupis samo kineski bofl koji se ne slaze sa principima na kojima je 1200GS radjen. Kupi dobru halogenu sijalicu, moj predlog Philips Extremme Vision. E sad ti kako hoces. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lera 0 Napisano Jun 19, 2012 U prolazu, 12 postova Lokacija: Prokuplje Motocikl: BMW R1100RS Prijavi odgovor kao problematičan Šta mislite o plazma sijalicama, mogu li one (troše višše struje ali je svetlo mnogo jače)? Ili ipak xsenon Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
johann 850 Napisano Jun 19, 2012 Cuore Sportivo, 1338 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: KTM LC4 620, KTM 790 Adventure Prijavi odgovor kao problematičan Plazma sijalica ? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lera 0 Napisano Jun 19, 2012 U prolazu, 12 postova Lokacija: Prokuplje Motocikl: BMW R1100RS Prijavi odgovor kao problematičan Piše plazma, odnosno sijalice od 100W, tj. nisu vakum, nisu punjene halogenim gasom, već plazmom da bi volframovo vlakno izdržalo temperaturu. Sijaju jače, ali opterećuju prekidače ili releje. Xsenon je inače inertni gas koji se pali velikim naponom (voltažom), pa u principu radi kao blic, obično ima rok trajanja od ... ne znam koliko bljesaka, ovo je beskontaktna sijalica (bez volframovog vlakna). Ispravite me ako grešim, moje mišljenje iz iskustva sa kolima je da su plazma OK, ali je obično potrebno staviti dodatni relej i jači kabal, kao i osigurač za napajanje sijalice Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ErnestM 33 Napisano Jun 19, 2012 U prolazu, 74 postova Lokacija: Zrenjanin Motocikl: BMW R 1200 GS Prijavi odgovor kao problematičan ok...sta se desava sa HID-om...prijavljuje li gresku ili ne ? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Robin Hood 3967 Napisano Jun 19, 2012 Princ Sherwood-a, 2447 postova Lokacija: Blokovi Prijavi odgovor kao problematičan Ovde mozes da kupis samo kineski bofl koji se ne slaze sa principima na kojima je 1200GS radjen. Ovo je legendarna izjava, ovo treba uramiti. Ma idi bestraga, nije valjda da to ne radi na uzvišenom BMW-u? 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ErnestM 33 Napisano Jun 19, 2012 U prolazu, 74 postova Lokacija: Zrenjanin Motocikl: BMW R 1200 GS Prijavi odgovor kao problematičan Iskreno, taj kineski bofl imam na autu vec nekih 6 godina, preko ebay-a sam ga pazario po nekih 150 eura u ono doba i da kucnem o drvo...radi i dan danas....tako da nemam nista protiv...samo me zanima da li je uz set potreban i taj CAN bus, iliti zabunjivac ? Kakav god je xenon, pojede obicnu sijalicu s g....ma Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lalajko 2024 Napisano Jun 19, 2012 Teoreticar ..., 12115 postova Lokacija: Lazarevac Motocikl: BMW R1200GS Adv Prijavi odgovor kao problematičan Jeste, pritom zaslepljujes bas svakog ko ti dodje u susret. Da li bi ti voleo da si sa porodicom u autu i da ti nocu naidje baja sa kineskim ksenonima? Pa jos baja koji ima suvozacicu, pa je zadnji kraj dodatno nesto nizi? Pa te sacekaju u Sloveniji ili dalje u EU da te pitaju imas li pranje farova i podesavanje visine vozila... Ali ovo je Srbija, samo napred. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bmw 1835 Napisano Jun 19, 2012 Drug član, 1694 postova Lokacija: Ljubljana Motocikl: BMW R1200C , BMW R1200GS, Yamaha TDM900,Kove 500X, KYMCO S200 People, Suzuki Burgman 650 executive, Tomos Automatic Prijavi odgovor kao problematičan Ajde da i ja nešto napišem o tim xenonima.....imao sam godinu dana ugrađen ksenon kit na svom GS-u....i posle sam ga skinuo. Čak je bio tako dobro odrađen, da je izgledao ko fabrički.Balast je bio pričvrščen na poklopac fara, tako da nije bilo šanse da uđe voda....čak nije bilo potrebno razvlačiti bilokakve kablove, več samo izbušiti pokrov . klik ovde Izbacio sam xenone iz tri prosta razloga: 1. retko ko je vozio ispred mene, jer mu je moj ksenon izuzetno smetao 2. retko ko mi nije "pozdravio familiju" ako je došao sa suprotne strane 3. ne bih baš plačao kazne policajcima R1200GS ima fenomenalne farove, zato mu xenoni nisu potrebni....razlika jeste očigledna, ali ipak ..... Xenone sam koristio samo na kratkom svetlu, na dugom ne....i bio je jedan mali element (poništivač greške za CANBUS), tako da mi nije prijavljivalo grešku..... 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ErnestM 33 Napisano Jun 19, 2012 U prolazu, 74 postova Lokacija: Zrenjanin Motocikl: BMW R 1200 GS Prijavi odgovor kao problematičan ok...Bojane...ovo je vec odgovor, hvala...a sto se ostalih stvari tice, na autu su farovi podeseni kako treba, plus sto ima i podesavanje iz kabine ako je pod teretom...tad nije bilo problema sa granicom i uredjajem za pranje...nisam nikog zaslepljivao, znam tacno o cemu pricate i ja sam na to alergican...ali realno to je slucaj vecine vozila iz razloga sto su bili spiceni, a ne zbog xenona...no dobro...CANBUS i xenon na kratko...to sam i ja pretpostavljao...fala drugari mnogo, kad se vidimo, zalivamo pivom Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bmw 1835 Napisano Jun 19, 2012 Drug član, 1694 postova Lokacija: Ljubljana Motocikl: BMW R1200C , BMW R1200GS, Yamaha TDM900,Kove 500X, KYMCO S200 People, Suzuki Burgman 650 executive, Tomos Automatic Prijavi odgovor kao problematičan Druže, kakogod budeš podešavao farove na GS-u, nečeš jih podesiti kako treba, veruj mi.....taj motor ima jednu stvar, zbog koje je podešavanje neuspešno, a to je amortizacija. Pogotovu ako voziš malo oštrije, farovi nonstop biju u nebo... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Arakis 6198 Napisano Jun 19, 2012 Svakom po zasluzi, 12450 postova Lokacija: NBGD - KN04ET Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake Prijavi odgovor kao problematičan Bojane, prva dva razloga imaju jednostavan odgovor: - Nisi dobro podesio farove Sećam se da sam na jednoj Apriliji Pegaso više od sat vremena podešavao snop dok nisam bio zadovoljan kako baca svetlost. Ernest, za xenon na CAN-busu potreban je tkzv. "poništavač greške" Tvrdim da ako koristiš xenon sijalice od 4300K - čista bela svetlost, niko ti u inostranstvu neće praviti probleme. Jedino ako ugradiš one "fensi-šmensi" xenon od 6000K ili još plavlju od 8000K može biti problema. Onaj ko je stavio xenon (4300K) na svoj motor, nikad više nije poželeo kojekakve Osram ili Philips ultra-mega sijalice koje ne traju više od 3 meseca a skuplje su od xenon sijalice... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lalajko 2024 Napisano Jun 19, 2012 Teoreticar ..., 12115 postova Lokacija: Lazarevac Motocikl: BMW R1200GS Adv Prijavi odgovor kao problematičan Rajko, kakva podesavanja ti primenjujes a da tvoj motor ne zaslepljuje nikoga ni kada si sam, ni kada si sa Gocom? Sumnjam da pre svake voznje podesavas visinu fara u zavisnosti da li imas suvozaca ili ne. Cak i da radis to, sumnjam da ce prosecan Srbin to da radi. Tvrdis da nece policija nikoga napolju kazniti? Na osnovu cega? Zakon u vecini EU zemalja kaze: mora pranje farova, mora AUTOMATSKO podesavanje visine vozila. Da li tvoja TVRDNJA znaci da ces svakom ko ipak nastrada od policije nadoknaditi stetu? Neces. Moja ultra-mega Philips sijalica traje vec vise od tri meseca. Stalno je upaljena tokom voznje. Nije skuplja od xenona, par u Nemackoj kosta 19e. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Arakis 6198 Napisano Jun 19, 2012 Svakom po zasluzi, 12450 postova Lokacija: NBGD - KN04ET Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake Prijavi odgovor kao problematičan Da, svaki put podesim nivo fara gore - dole kada vozim suprugu, normalna stvar ...iako u poslednje vreme slabo bilo gde idemo, stisla kriza i pljačkaški kapitalizam na delu A na osnovu čega ti tvrdiš da će svakog motociklistu sa podešenim farovima bez plavih nijansi zaustaviti i kazniti, oduzeti mu motor a njega obesiti o prvu banderu? ...neki su bili sad u Dolomitima sa xenonima i niko ih nije ni za šta pitao ako su ispravni i normalni. A tih fensi-šmensi H4 sijalica sam se namenjao na TA kao pleve i sve su ni prineti xenonima ni po jačini snopa a bogami ni po ceni ...napominjem da imam Joškin regler koji drži "zakucan" napon u instalaciji na 14V pa da ne mislim da mi od nekih skokova napona crkavaju sijalice u faru Nemojte da pravite famu od jačine svetla običnih halogenih sijalica, ma kako se one "izvikano" zvale Xenoni se već odavno serijski ugrađuju u sve bolje automobile, istina u sočivu koje još bolje usmerava svetlosni snop ali pošto i cene tih sočiva sa H1 xenonom u sebi i cena uređaja za automatsku nivelaciju postaje smešno jeftina, logično je da halogene odoše lagano u istoriju... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lalajko 2024 Napisano Jun 19, 2012 Teoreticar ..., 12115 postova Lokacija: Lazarevac Motocikl: BMW R1200GS Adv Prijavi odgovor kao problematičan A na osnovu čega ti tvrdiš da će svakog motociklistu sa podešenim farovima bez plavih nijansi zaustaviti i kazniti, oduzeti mu motor a njega obesiti o prvu banderu? ...neki su bili sad u Dolomitima sa xenonima i niko ih nije ni za šta pitao ako su ispravni i normalni. Ono sto smem da TVRDIM je da niko nece biti kaznjen sto u H4 faru ima H4 sijalicu. Ti ne mozes da tvrdis da onaj ko ima xenon u faru predvidjenom za halogenu sijalicu nece biti kaznjen. Ti i ja ipak imamo previse godina da bi smo na osnovu jedne ili vise grupica koje su bile na Alpima zakljucili da "moze bezbedno da se vozi i da policija nece nikoga kazniti". Apsolutno sve xenon sijalice koje sam video nemaju kultivisan snop - snop koji pada ispred motora na asfalt. Pada tu svetlo, naravno, ali ide i u svim drugim pravcima. Nesavesnom vozacu je to OK, kako je muceniku koji dolazi u susret samo on zna. Ali sad vec pocinjemo da se ponavljamo, moj stav je jasan pa prekidam sa ovim. Ko ZELI da shvati, shvatice. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Arakis 6198 Napisano Jun 19, 2012 Svakom po zasluzi, 12450 postova Lokacija: NBGD - KN04ET Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake Prijavi odgovor kao problematičan takođe. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bmw 1835 Napisano Jun 19, 2012 Drug član, 1694 postova Lokacija: Ljubljana Motocikl: BMW R1200C , BMW R1200GS, Yamaha TDM900,Kove 500X, KYMCO S200 People, Suzuki Burgman 650 executive, Tomos Automatic Prijavi odgovor kao problematičan Bojane, prva dva razloga imaju jednostavan odgovor: - Nisi dobro podesio farove Sećam se da sam na jednoj Apriliji Pegaso više od sat vremena podešavao snop dok nisam bio zadovoljan kako baca svetlost. Ernest, za xenon na CAN-busu potreban je tkzv. "poništavač greške" Tvrdim da ako koristiš xenon sijalice od 4300K - čista bela svetlost, niko ti u inostranstvu neće praviti probleme. Jedino ako ugradiš one "fensi-šmensi" xenon od 6000K ili još plavlju od 8000K može biti problema. Onaj ko je stavio xenon (4300K) na svoj motor, nikad više nije poželeo kojekakve Osram ili Philips ultra-mega sijalice koje ne traju više od 3 meseca a skuplje su od xenon sijalice... Čika Rajko.....verovetno se nisam dobro izrazio.... Snop možeš podesiti po propisima, i tako stoji bez problema pri koliko-toliko normalnoj smirenoj vožnji. E, a kada počneš malo oštrije da voziš (pričamo o malo suverenijem odvrtanju desne ručice) na bembari, onda nema šanse da snop ostane podešen.....valjda je to zbog onih bavarskih konjića, koji dižu motor, ko bi ga znao.... inače u Evropi su xenoni na motociklima ZABRANJENI , (osim na bembari naravno- K1600GT i GTL). To što policija progleda kroz prste ne znači, da je legalno ili da neče jednom naplatiti kaznu..... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
GhostMile 4614 Napisano Jun 19, 2012 Lord Sidious Tamni, 4841 postova Prijavi odgovor kao problematičan Ja sam Xenone ugradio upravo zbog mucenika s druge strane. Dobro, nije bas s druge, vise za ove ispred mene. Mrak, kisa, guzva, autoput, provlacenje...to je moj habitat. Da kad ja idem imaju osjecaj da ide UFO iza njih, nebi li im to odvuklo paznju od ipada ili brijaceg aparata, te da podignu glavu i pogledaju sta to ide. Kad sam birao boje, zrtvovao sam i sopstveni imidz, i uzeo 8000K (svaki UFO mora da shljashti jbga). 4300 ili 6000K je kap u moru beznacajnih "drugih" objekata, koji nisu vrijedni paznje, cak i kad nismo na ipadu. Moram priznati da od tada jedino babe i po koja plavusa potegnu sablju na mene, jer tu grupu ocigledno ni UFO ne moze smesti, ali ne sa ipada, vec sa desavanja ispred. Sve ovo se desava u Holandiji (pretezno) / Njemackoj / Italiji / Switzi / Austriji /... i drugim drzavama. Ja jos nisam nikad cuo da je neko imao problema sa policijom, bilo gdje. MEDJUTIM, kad se sidje s autoputa, u mrak, pa teret iza.... Bilo je i toga (doduse rijetko) i moram priznati da me brinulo kako je mucenicima, i onima ispred mene i onima iz suprotnog smjera. Nisam nikad razmisljao o snopu lampe (kao takve). Uvijek sam mislio da ogledalo fara ima excluzivna prava po tom pitanju. Ali primjetio sam da saobracajni znakovi shljaste kao da imam duga, a kad stanem ispred motora (glavni) snop je ispod dozvoljenog nivoa. Vjerovatno Xenon sam po sebi sija jace, pa ode i gore po nesto zraka, ali glavni snop (koji ustvari kolje) je kod mene u OK podneblju... Pogledajte GS sa obicnom sijalicom i mene sa 2 xenona. Ko je gori za mucenike? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
vasqez 254 Napisano Jun 19, 2012 Svratio...., 343 postova Lokacija: Beograd-Dorcol Motocikl: Imam Prijavi odgovor kao problematičan Moram i ja da se malo ukljucim u ovu raspravu. Po meni je Lalajkov stav 200% ispravan. Kao prvo na GS-u nista ne dobijas stavljanjem xenon sijalica osim sto ti ovi koji ti dolaze u susret spominju familiju. Kao prvo nema potrebe za tim jer taj motor ima fenomenalan far sa malo boljom halogenom sijalicom, a kao drugo nije bas po zakonu normalnih zemalja. To sto Mile pegla po Evropi sa 8000K i jos ga nisu navatali i sto je dosta nasih islo u Alpe pa ni njih nisu navatali ne znaci nista. Znam par njih koji su imali problem u Madjarskoj i Austriji zbog kineskih xenona. Ne zezaju mnogo za sistem za pranje farova koliko insistiraju na socivu koje je predvodjeno za xenon sijalice. Iz licnog iskustva (ugradio sam xenon na malog GS-a) jedina prednost koju sam dobio je da sam bio uocljiviji na putu. Kod starijih motora mozda i dobijete bolju vidljivost ali kod novih ja se tu nebi mnogo zaje.... Mozda ti je nabolja varijanta ako hoces da imas bolje osvetljen put ugradis LED maglenke fabricke. To sam probao da vozim na koleginom motoru i stvarno se bolje vidi, ali je cena mnogo veca od kineskog xenona. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
avijaticar 142 Napisano Jun 19, 2012 Svrati ponekad, 340 postova Lokacija: NoviBeograd Motocikl: BMW R45 Yamaha FZS 1000 Prijavi odgovor kao problematičan Kao jedan od korisnika ino-puteva, osecam se prozvanim, pa je red da nepristrasno iz svog ugla iznesem iskustva sa "Bear" , kineskim xenonoma, ugradjenim od strane mnogopostovanog Arakisa. 1. Onaj ko jednom sedne iza kormana motocikla koji ima xenone, nikada nece pozeleti da proba ponovo bilo kakve bulb-ove,halogene night braker-e, H-4 ili extreme vision lampe. Iz prostog razloga, jer je osvetljenost ispred neuporediva, xenon jednostavno razbija mrak, pretvara noc u dan. 2. Dnevna uocljivost je za 3 skale veca, garantujem. 3. Potrosnja struje visestruko manja, koliko, to Rajko bolje zna ali u uslovima obaveznog dnevnog svetla, akumulator je sigurno znacajno rasterecen, a time i dugotrajniji. I ostaje mesta na alternatoru za ugradnju raznih gadget-a. Jesenas i proletos sam isao do Italije, i nisam imao problema sa organima reda kroz Hrvatsku i Sloveniju kao i u samoj Italiji. Za Madjarsku i Austriju nemam licna saznanja, ali kazu da tamo moze biti problema. Medjutim, H-4. tropolna uticnica ostaje na kablu dostupna, tako da po potrebi uvek mozete vratiti stare halogene sijalice. Pretpostavljam da sociva bas za xenon daju precizniji snop, ali ja nocu ono sto vidim ispred sebe daje skoro istu sliku kao i H4, tj. jasno se vidi smaknut levi ugao snopa, u cilju sprecavanja zaslepljenosti vozaca dolazeceg u susret. Ukratko, iz sopstvenog iskustva, jedna dobra investicija Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
severian 19347 Napisano Jun 21, 2012 Integrisan, 8551 postova Prijavi odgovor kao problematičan Moram da kažem radi istine (budući da sam vozio dosta sa kolegame sa ugrađenim ksenonima i ovde prisutnim i još nekima, eno je uostalom i slika na prethodnoj strani ): Koliko god da mislite da su vam ksenoni ok i da sebi racionalizujete, svi do jednog ovde (i Mile i Avijaticar i Arakis), a i svi ostali koje znam sa ugrađenim ksenonima, jednostavno smetate kolegama u koloni. Empirijski dokazano. Verujem dakle i vozačima iz suprotnog smera. Možda ne strašno, tj. ne kao Mimi sa svojim legendarno razdešenim farovima , ali smetate... Meni je uvek to bilo, kada već pričamo, malo sebično (nadam se da se ne ljutite, ovo je drugarska i mala kritika). Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
b2man 236 Napisano Jun 21, 2012 taraba, 612 postova Lokacija: Beograd, Srbija Motocikl: enduro Prijavi odgovor kao problematičan Skoro sam se vizikao po zapadnoj evropi i mislim da nisam video ni jedan bajk sa ksenonima. Ovde je trend da što imaš matoriji motor težiš ka 'plavljem' snopu. I ja mislim da za budženjem nema potrebe. Ko ima loše farove, neka proba sa dodatnim farovima. Možda su i maglenke rešenje. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bmw 1835 Napisano Jun 21, 2012 Drug član, 1694 postova Lokacija: Ljubljana Motocikl: BMW R1200C , BMW R1200GS, Yamaha TDM900,Kove 500X, KYMCO S200 People, Suzuki Burgman 650 executive, Tomos Automatic Prijavi odgovor kao problematičan Moram da kažem radi istine (budući da sam vozio dosta sa kolegame sa ugrađenim ksenonima i ovde prisutnim i još nekima, eno je uostalom i slika na prethodnoj strani ): Koliko god da mislite da su vam ksenoni ok i da sebi racionalizujete, svi do jednog ovde (i Mile i Avijaticar i Arakis), a i svi ostali koje znam sa ugrađenim ksenonima, jednostavno smetate kolegama u koloni. Empirijski dokazano. Verujem dakle i vozačima iz suprotnog smera. Možda ne strašno, tj. ne kao Mimi sa svojim legendarno razdešenim farovima , ali smetate... Meni je uvek to bilo, kada već pričamo, malo sebično (nadam se da se ne ljutite, ovo je drugarska i mala kritika). kada tebi smetaju koji imaš retrovizore skoro na 1,5 metara, kako je tek onima kojima je retrovizor na recimo 1 metar? To je i bio jedan od razloga zašto sam jih skinuo i vratio nazad stare sijalice.... Inače potrošnja xenona i nije tako mala.....meni je 35W xenon vukao konstantno 4 ampera..... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
GhostMile 4614 Napisano Jun 21, 2012 Lord Sidious Tamni, 4841 postova Prijavi odgovor kao problematičan Moram da kažem radi istine (budući da sam vozio dosta sa kolegame sa ugrađenim ksenonima i ovde prisutnim i još nekima, eno je uostalom i slika na prethodnoj strani ): Koliko god da mislite da su vam ksenoni ok i da sebi racionalizujete, svi do jednog ovde (i Mile i Avijaticar i Arakis), a i svi ostali koje znam sa ugrađenim ksenonima, jednostavno smetate kolegama u koloni. Empirijski dokazano. Verujem dakle i vozačima iz suprotnog smera. Možda ne strašno, tj. ne kao Mimi sa svojim legendarno razdešenim farovima , ali smetate... Meni je uvek to bilo, kada već pričamo, malo sebično (nadam se da se ne ljutite, ovo je drugarska i mala kritika). Meni se cini da na prilozenoj slici vise smetas ti. Sto ja hocu da kazem jeste da podesenost fara ima vecu ulogu od lampe u njemu. Naravno da kad se ja natovarim vjerovatno pravim problem, ali ja sam rijetko natovaren, rijetko u koloni (s drugarima) , a cesto u guzvi, na autoputu, kisi i tako to... Ne moze se sve gledati kroz jednu prizmu. Meni recimo avijaticar nije smetao (dok je gutao moju prasinu ), ali to je mozda zbog specificnosti njegovog sistema (malo radi, malo ne radi ). Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...