Jump to content

Moto Zajednica

7. WSBK - Misano Adriatico

Recommended Posts

• Drug član, 2314 postova
  • Motocikl: Yamaha XT600

Prilazim ograđenom delu i čuvaru iza koga se vidi zaštitna ograda i deo staze. Nadam se da će me zelena akreditacija omogućiti prolaz tuda! Prolazim check-point i već se nalazim uz zaštitnu ogradu i pripremam aparat. Nije neka pozicija, nalazim se na spoljnom delu prve krivine i dosta sam delako od staze zbog velikog prostora za izletanje i izlaska iz bokseva koji me takođe deli od staze. Pravim par fotografija ali sa ovog mesta definitivno ne mogu da nađem dobar kadar.

PSS_5776_resize.jpg

PSS_5783_resize.jpg

PSS_5776_resize.jpg

Preko puta, na unutrašnjem delu staze vidim kolege fotografe i skapiram da bi trebalo tamo da odem, samo da vidim kako i kuda!

PSS_5743_resize.jpg

Vraćam se nazad i hodam polako, gotovo na prstima kako ne bih probudio bolničare koji su našli hladovinu ispod elisa helikoptera :)

PSS_5742_resize.jpg

Da sam na njihovom mestu, uključio bih i ventilator na keca, da malo ohladi!

Vraćam se u padok i kapiram da treba da pređem preko staze da bih ušao u unutrašnji deo. Penjem se stepenicama i stižem u ograđeni deo ali je sve zaključano i mogu samo da odem na brdo, gde su gledaoci. Vraćam se istim putem rešen da nađem nekog redara koji zna engleski... Naravno u tome ne uspevam ali pokušavam da jednom od njih objasnim gde želim da stignem. Sa 10ak reči italijanskog, pomešanim sa španskim i francuskim mu objašnjavam gde želim da budem i da fotografišem. Razumeo me je Italijan ali umesto da mi pokaže rukom on mi priča na domaćem jeziku umesto da mi rukom pokaže. Vidim ja da je sada na mene red da ga razumem ali su mu ruke neme ali provalim u kom smeru gleda dok razmišlja o putu kojim treba da idem. Zahvalim mu se i taman da pođem da lutam, on me vuče u kombi – nadam se da samo hoće da me odveze :) Srećom po mene, odvezao me je do unutrašnjeg dela staze nekim tunelom ispod same staze. Kako je staza dosta široka i samim tim, tunel dugačak, već mi nije bilo svejedno :)

Konačno se nalazim tamo gde sam hteo da budem i gde su malopre bile kolege fotografi! Postavljam uz crvenu liniju, kapiram da samo dotle smem da priđem jer nena zaštitne ograde i planiram fotografije koje želim da napravim. Ocenim teme krivine, gde bi trebalo da budu u najvećem nagibu i da ne davim sa tehnikalijama fotografisanja, pravim dosta uspelih fotografija

PSS_5819_resize.jpg

PSS_5854_resize.jpg

PSS_5863_resize.jpg

PSS_5931_resize.jpg

PSS_5917_resize.jpg

PSS_5883_resize.jpg

PSS_5992_resize.jpg

PSS_6004_resize.jpg

Nakon toga ih hvatam malo na ulasku u krivinu:

PSS_5979_resize.jpg

PSS_5879_resize.jpg

PSS_5957_resize.jpg

Prva krivina je brza i teško je raditi motion tracking u visokom zumu, tako da moram da slikam širim uglom pa da kropujem ili mi na licu mesta kropuje po pola motora... Kada sam već počeo da prepoznajem kadrove, završio se i prvi trening i idem malo u obilazak staze da nađem nova mesta za fotografisanje.

Kako je završen trening, vidim gomilu fotografa koji na biciklama i skuterima naviru sa svih strana. Kapiram, ovo su iskusne kolege, snašli se za prevoz a ne kao ja pešaka. Shvatim ja da sam po tom pitanju hendikepiran i da se ograničim na prvih 6-7 krivina, koje su u relativno uskom delu i da 4 krivine mogu da "hvatam" sa jednog mesta i odlučim da ne istražujem ostatak staze jer bih MNOGO vremena izgubio da pešaka idem od krivine do krivine.

Nastavak sledi

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Ducatista, 2912 postova
  • Motocikl: beše Ducati 998

Dobro si se ti kultivisao i koncentrisao na slikanje. Uveren sam da bih posao sa aparatEm ali da bih napravio 2 ili eventualno 3 mutne slike :zvizduk:

U putu do novinarske sobe vidim gomilu fotografa kako sa raznih strana staze dolaze različitim prevoznim sredstvima. Mnogi zuje skuterima, jednom rukom vozeći a drugom držeći OGROMAN objektiv, pojedini vuku ogromnu torbu sa točkićima pored skutera (pretpostavljam da je foto oprema unutra), neki se voze biciklama, neke voze kombijem a dobar deo ide pešaka kao ja. Pojedini sa sobom imaju opreme više nego što moja kuća vredi, zajedno sa garažom i autom u njoj, no tešim se da je to iznajmljena oprema – redakcijska ili se barem tako ponašaju prema njoj.

PSS_7268_resize.jpg

PSS_6626_resize.jpg

PSS_6083_resize.jpg

PSS_6010_resize.jpg

Viđao sam ljude sa tako dobrim objektivima koji su tako oljuskani, izgrabani i izudarani da sam se čudio kako još uvek rade! Razumem ja da su metalni (za razliku od mojih plastikanera) i da su predviđeni za teške uslove rada ali...

Na putu do novinarske sobe, primećujem da istovaruju jednog koji je promašio put kroz krivinu. Bolničko vozilo za motore je Lada Niva sa prikolicom.

PSS_6034_resize.jpg

Odlazim u novinarsku sobu, zabezeknut njenom veličinom! Nalazi se iznad garaža i iz nje se vidi pitlane i startno-ciljni pravac. Na monitorima se vidi prenos dešavanja sa staze i brojne statistike, od trenutnih vremena po krugu i sektorima, vremenskih prilika, idealnog kruga i još mnogo toga. Kroz prozor se vidi i ogroman ekran, koji nije postavljen za novinare već za gledaoce iz VIP tribina, iznad novinarske sobe. Za one koji su bili na stazi, odmah nakon treninga, kvalifikacija i bilo kog dešavanja na stazi, štampaju se statiske i okačinju na zid levo, razvrstane po danima i klasama. Tako da ako vam treba statistika prvog slobodnog treninga u petak, klase 600 Superstock, tražićete ga čitavih 20 sekundi.

PSS_6035_resize.jpg

Svaka stolica se rezerviše (ne znam da li se plaća) i dobijate utičnicu za struju i LAN kabl za pristup internetu. Takođe možete uzeti ormarić za odlaganje opreme, gde će biti bezbedno zaključan. Mnogi ostavljaju opremu na stolu jer je sve pokriveno kamerama a zvaničnici imaju naše fotografije i SVE podatke, tako da je mala verovatnoća da će neko nešto ukrasti, posevno jer je najmanji objektiv veličine flaše koka kole od dva litra sa 10% gratisa... Prijavljujem se za grid pass sutradan, naravno ne može za obe trke pa ostavljam njima da me rasporede kako im je lakše, prva ili druga. U sobi se pored automata za vodu nalazi i frižider sa flaširanom vodom i zamislite - ne naplaćuje se :) !

Odlazim ponovo na stazu jer uskoro počinju superpole kvalifikacije. Dolazim ranije i vežbam motion tracking na drugom pravcu neke superstock klase. Mnogo je teško ispratiti motor koji ide preko 200 kada si na 10ak metara od njega – ali mnogo teško. Nakon par puta mi se zavrtelo u glavi i već sam gubio ravnotežu od naglog cimanja! Mislim da bi derviši bili majstori motion trackinga na moto trkama!

PSS_6078_resize.jpg

PSS_6054_resizes.jpg

U pauzi između dešavanja na stazi, redari izlaze iza zaštitne ograde i pregledaju stazu, verovatno traže fleke od ulja, delove koji otpadaju sa motora :) (da na kažem kojih) i oklopa. Koristim priliku da napravim panoramu prve tri krivine i pravca iza 6. Krivine, na kojoj sam vežbao motion tracking malopre.

Untitled_Panorama2_resize.jpg

Untitled_Panorama3_resize.jpg

Primećujem da za zaštitnu ogradu koriste jako kvalitetne gume! Većina guma u ovoj barijeri bi bez problema prošle tehnički pregled kod nas a da ne pominjem da bi se "glat" prodavale od 20€ do 60€ (za veće, niskoprofilne)!

PSS_6631_resize.jpg

Nastaviće se...

Polako se navlače oblaci i počinje po koja kap kiše. Za svaki slučaj se povlačim nazad u padok jer nemam kišnu zaštitu za foto-opremu. To se pokazalo kao odličan potez jer je firma Federal Mogul, odnosno Ferodo jedan od sponzora Fixi Cresent Suzuki tima i ugovorili su obilazak njihove garaže. Ulazimo na zadnja vrata, odmah levo se nalaze police sa gumama, umotane u grejače i uključene u struju. Na podu stoji agregat kome je skinut poklopac ventila i nisam siguran da li se sklapa ili rasklapa. Iza paravana prolazimo do glavne garaže, gde se nalaze dva motora, jedan je Kamijerov a drugi Hopkinsov. Oba motora su dosta rasklopljena i gotovo je za ne poverovati da će se za sat vremena naći na stazi!

Dosta mlada ekipa mehaničara radi na motorima, iako je garaže mala za dva motora i toliko majstora, niko nikome ne smeta. Čak ni ne komuniciraju među sobom, barem ne verbalno. Primećujem da razmenjuju poglede i kad-kad se nasmeše. Svako radi svoj posao i kada se gleda sa strane, deluju kao da jedan čovek upravlja svima, kad ekstenzioni dodatak za Simse – Sims WSBK Family!

PSS_7752_resize.jpg<br style="mso-special-character:line-break">

Trudimo se da ne smetamo puno a primećujemo da je počeo i Pit Walk, gde gledaoci sa najskupljim ulaznicama imaju prilike da se prošetaju kroz Pit Stop, dobar deo vozača deli autograme, fotografiše se sa ljudima. Mi nismo imali propusnice za Pit Walk ali smo iskoristili gužvu i pravo iz Suzukijeve garaže se uključili u gužvu i prošetali po ostalim garažama.

PSS_7793_resize.jpg

PSS_7807_resize.jpg

Iskoristili smo i priliku da uzmemo autograme (potpisane postere) od Sajksa i Melandrija – što je meni posebno drago jer mi je trenutna kaciga Nolan, Melandri replika – jedna od retkih koja mi je bila taman! Naravno, najveća gužva je bila kod Bijađijeve garaže te se nismo ni trudili da se probijemo.

U svoj toj gužvi koja je trajala 15ak minuta, primećujem da pace cars već dolaze, tačnije čujem ih i onda primećujem da je u pitanju Romeo Đulijeta, auto koji me asocira na pitomu reklamu za neku kreditnu karticu neke banke... totalno nebitno ali me oduševljava zvuk automobila a kasnije i brzina istog! Sumnjam da je u pitanju fabrički auto!

PSS_7811_resize.jpg

Pri izlasku iz pitlejna, primećujem da su motori već sklopljeni i da se polako pripremaju za superpole 1. U Isto vreme počinje kiša da pada pa odlučujem da kvalifikacije odgledam iz novinarske sobe. Usput primećujem kolege koji sa kabanicama preko foto-aparata polako odlaze na stazu. Pojedine navlake za one moćne tele-objektive su toliko velike da bi četvoročlana porodica mogla da se sakrije od kiše ispod nje. Iz novinarske sobe mogu da gledam statistike svih vozača u realnom vremenu, prenos sa staze a vidi se i ciljni pravac i dešavanja ispred garaža što mi je interesantnije.

Pojedini vizači motore ostavljaju ispred garaža a pojedini ulaze u garaže. Mehaničari vrlo brzo menjaju gume i „tvikuju“ ukoliko je nešto potrebno. Te sve traje par minua, nakon čega vozač izlazi iz garaže, motor ga čeka i vraća se na stazu! U međuvremenu je kiša stala i voze se po suvom. Staklo na prozorima je izuzetno debelo i pokušavam da slikam kroz njega, izbegavajući refleksije iz unutrašnjosti.

PSS_7871_resize.jpg

PSS_7854_resize.jpg

Zbog kiše je otkazan jedan od tri superpolova (kvalifikacije) i voze se samo dva. Nakon kvalifikacija, na kojima je Sykes bio najbrži, svi motori odlaze na merenje nivoa buke iz auspuha, što privlači pažnju velikog broja ljudi. Nisam baš najbolje razumeo šta tačno testiraju ali bih rekao da su svi prošli!

PSS_7933_resize.jpg

PSS_7938_resize.jpg

Nakon kvalifikacija, nalazimo se na štandu Federal Mogula, gde smo se družili sa Federikom Sandijem, vozačem Grillini Progea tima, koje Federal Mogul sponzoriše. Nisam najbolje razumeo da li je nov vozač u timu ili je na zameni ali se nije najbolje snašao na BMWu, pored toga to je bio najsporiji na kvalifikacijama, tri puta je pao sa motora u toku dana. Vidi se da ga loš rezultat nije pokolebao ili je teški profesionalac i sa osmehom na licu odradio druženje i fotografisanje...

PSS_7970_resize.jpg

Nakon toga se subota na stazi završava za nas jer su planirana druga dešavanja a i iskoristili smo priliku da se okupamo u ledenom moru. Nakon celog dana provedenog na nogama, prepešačivši grubo 7-8km, hladna voda mi nikako nije prijala i imao sam grčeve u mišićima za koje nisam ni znao da ih imam!

Nastaviće se!

Nedelja, dan trke

U nedelju kasnimo na trke zbog izleta do San Marina. Kroz glavnu kapiju prolazimo u trenutku kada počinje krug za zagrevanje, na šta nam gromoglasna buka nedvosmisleno ukazuje. U trku do staze vidim da je mnogo veća gužva nego prethodnog dana, što je za očekivati. Stižem na prvu krivinu i trka već počinje. Buka koja se čula napolju, tokom starta kruga za zagrevanje je pet puta manja od buke koja se čuje na samoj stazi. Nedelju dana nakon trke mi se ježila koža kada sam prijateljima opisivao taj trenutak.

Na brzinu vadim aparat i hvatam motore u provoj krivini. Jedna od prvih slika koje sam tog dana napravio mi je i najdraža:

521303_133953360075376_1554587289_n.jpg

Leon Camier u prvoj krivini, dok mu iz auspuha kulja poveći plamen. Pretpostavljam da prilikom starta, karburatori prehranjuju motor gorivom i na puštanju gasa u krivini se pali nesagorelo gorivo. Dosta motora puca u tom trenutku i baca plamen ali sam ja uspeo da uhvatim pravi trenutak!

Kao što sam i prvog dana primetio, trka se ne može pratiti iz prvih redova te se koncentrišem na fotografisanje ali pamtim poredak i imam neki uvid u to šta se dešava. Nadam se da uspem da uhvatim još interesantnih trenutaka kao onaj sa Kamijerom.

PSS_8343e_resize.jpg

PSS_8348s_resize.jpg

PSS_8380s_resize.jpg

PSS_8412s_resize.jpg

PSS_8477s_resize.jpg

PSS_8494s_resize.jpg

PSS_8668s_resize.jpg

PSS_8986s_resize.jpg

PSS_8997s_resize.jpg

Dosta brzo se završava trka (moj subjektivni osećaj) i pratim pobednika i njegovo slavlje:

PSS_9217s_resize.jpg

PSS_9231s_resize.jpg

Domaći vozač na domaćem terenu i domaćem motoru i to u Italiji! Nije potrebno posebno opisivati euforiju. Redari su vidim u transu. Čini mi se da niko ne bi primetio i da izađem na stazu u ovom trenutku ali ne rizikujem i fotografišem sa distance. Biaggi staje kod grupe redara, koji su spremili gusarsku zastavu, koju mu vezuju oko vrata.

PSS_9261s_resize.jpg

PSS_9287s_resize.jpg

Nakon trke, odlazim do novinarske sobe da pokupim propusnicu za grid jer mi je u San Marinu stigao SMS sa obaveštenjem da mi je odobren ulaz. Naravno, pored mene ide reka fotografa, mnogo više nego juče i naravno ja sam jedan od retkih koji ide pešaka... Primećujem i da su tribine na startno-ciljnom pravcu pune do kraja.

Nastaviće se...

• Integrisan, 13056 postova
  • Motocikl: CB 360 / . SV 650 / GSXR600(ukraden) / GSX-R 750

Uh, ova sa Biaggiem, Giuglianiem i Checom je vrhunska. A i ova iznad. I još nekoliko.

• Zainteresovan, 749 postova
  • Motocikl: BMW R nine T Rural GS

Moj Misano ...

Kasnim malo na start prve trke jer se borim sa tapkarosem al uspevam da kupim kartu za super tribinu sa velikim video bimom za 20 evrica - inace je 85...moj miljenik Rea malo slabiji, falila mu moja podrska, bice bolje u drugoj trci :)

Gotova trka, sledeca misija je ubaciti se u padock...uspevam prilicno lako uz grupu fotoreportera, zvanicno klimam glavom I prolazim pored redara :) porucujem Maxu da ga pozdravio Vale I odlazim da gledam dupeta fantasticnih hostesa, hehehee

Druga trka, mister Rea vozi odlicno, naravno, podijum I ja presrecan ... Go go Honda !!! Padok, ista fora, opet sam upao, muvam se I cekam da uslikam Reu, odslusao komentare, moram priznati da je I pored toga sto dobro vozi harizmatican tip... zadovoljan, odo na pivce dok se razidje guzva ka autoputu :))

Cekam Moto GP, ipak mi je Misano u komsiluku, kako propustiti...

• Podržavam 2

• Integrisan, 13056 postova
  • Motocikl: CB 360 / . SV 650 / GSXR600(ukraden) / GSX-R 750

Moj Misano ...

Kasnim malo na start prve trke jer se borim sa tapkarosem al uspevam da kupim kartu za super tribinu sa velikim video bimom za 20 evrica - inace je 85...moj miljenik Rea malo slabiji, falila mu moja podrska, bice bolje u drugoj trci :)

Gotova trka, sledeca misija je ubaciti se u padock...uspevam prilicno lako uz grupu fotoreportera, zvanicno klimam glavom I prolazim pored redara :) porucujem Maxu da ga pozdravio Vale I odlazim da gledam dupeta fantasticnih hostesa, hehehee

Druga trka, mister Rea vozi odlicno, naravno, podijum I ja presrecan ... Go go Honda !!! Padok, ista fora, opet sam upao, muvam se I cekam da uslikam Reu, odslusao komentare, moram priznati da je I pored toga sto dobro vozi harizmatican tip... zadovoljan, odo na pivce dok se razidje guzva ka autoputu :))

Cekam Moto GP, ipak mi je Misano u komsiluku, kako propustiti...

:sampion:

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja