Dr@g@n 345 Napisano Jun 5, 2012 Svrati ponekad, 468 postova Lokacija: Selo Vrbovno Motocikl: BMW R 1150 GS (2003) Prijavi odgovor kao problematičan Zdravo drugari. Danas sam cepovao gumu na kolima (ekser) i punio azotom, pa mi padose na pamet gume na motoru. Tvrdi se da se gume punjene azotom manje greju i zbog toga manje trose. Da se manje greju to mogu da potvrdim, licno sam nekoliko puta na duzim putovanju (Bec-Austrija) proveravao. Sto se tice trosenja nemam pojma, posto sam pred zimu stavio sve 4 nove. Sta vi mislite o tome ? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
pera-s 434 Napisano Jun 5, 2012 Kontraš!, 1271 postova Lokacija: Lazarevac Motocikl: KLX 650 sm/enduro Prijavi odgovor kao problematičan ako se manje greje, onda slabije lepi za asfalt i u krivini onda bude drz gace drz pantalone Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Loshmi82 350 Napisano Jun 5, 2012 Drug član, 1080 postova Lokacija: Beograd, Vracar... Novi Sad Motocikl: Bev 250ie. Prijavi odgovor kao problematičan Na kolima DA....ali na motoru NIKAKO...sto se mene tice... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
rboban 1038 Napisano Jun 5, 2012 Drug član, 2999 postova Lokacija: Obrenovac Motocikl: FleXeR Prijavi odgovor kao problematičan Guma se greje isto, i drzi kako treba, guma proizvodi toplinu trenjem i prenosi dalje........ a azot je manje temperaturno ovisan, tj. manje menja volumen pri zagrevanju, a pri tom ima i manji postotak vlage.... prema tome PREPORUKA sa moje strane.... P.S. mada i nije NEophodno, ali NE moze da skodi.... 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
alex r6 193 Napisano Jun 5, 2012 Drug član, 1192 postova Lokacija: Beograd Motocikl: R6 Prijavi odgovor kao problematičan nikako azot 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ZEMZEM 2560 Napisano Jun 5, 2012 ODUSTO OD DIJETE, 2634 postova Lokacija: ZEMUN Motocikl: GSX650F & NMAX155 Prijavi odgovor kao problematičan Ja sam napunio gume i na kolima i na skuteru a planiram i na bajsu,prednost je u tome što je pritisak u gumama konstantan tj ne moram da proveravam malo malo na pumpi koliko su ispustile pogotovo zimi. http://www.4gume.com/saveti/pumpanje-guma-azotom/ Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mire019 446 Napisano Jun 5, 2012 MK "Triumph" Zaječar, 332 postova Lokacija: Zajecar Motocikl: Honda CB 1300F Prijavi odgovor kao problematičan ako se manje greje, onda slabije lepi za asfalt i u krivini onda bude drz gace drz pantalone Sve objasnjeno. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Zixx 64 Napisano Jun 5, 2012 Svrati ponekad, 167 postova Lokacija: Beograd, Zajecar Motocikl: Yamaha FZ1N Prijavi odgovor kao problematičan Bre lepo kazu ljudi. Za motor je mnogo bitnije da se guma dobro ugreje da bi drzala tako da to nije nikako pametno. Ipak su to 2 tocka koji te dele od asfalta, dok auto ima 4 . Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4179 Napisano Jun 5, 2012 Ne silazi, 6542 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan http://forum.bjbikers.com/index.php?/topic/13504-punjenje-guma-sa-azotom/page__p__236164__fromsearch__1#entry236164 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
arnyman 1729 Napisano Jun 5, 2012 Drug član, 2753 postova Lokacija: MNE-SRB-BIH-CRO (trenutno Herceg Novi)) Motocikl: GPZ 500 Street Twin Prijavi odgovor kao problematičan Niko nije rekao da se azot ne može ugrejat, niti da ostane hladan, niti da se guma ne grije. Azot je manje podložan temperaturnim promjenama, manje se širi i sporije se ispušta kroz sitne pore u gumi, prema tome onaj pritisak na koji naduvate gumu sa azotom taj će i da ostane puuuuuno duže nego sa vazduhom. Znači manje su varijacije u pritiscima, ne traži tako čestu kontrolu kao kada se pumpaju vazduhom, a zbog konstantnog propisanog pritiska gume se i manje habaju. Da gumu napunite ledom trebaće joj možda 20% više da se ugrije, ne grije nju vazduh u njoj ili izvan nje, nego trenje sa podlogom E jedino ostaje na vama da se saberete oćete li da date tih 200-300din za pumpanje azotom ili ćete redovnije da kontrolišete pritisak u gumama, to malo poboljšanje u voznim karakteristikama teško da ćete poznati u svakodnevnoj vožnji 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
piki 11518 Napisano Jun 16, 2012 Drug član, 1286 postova Lokacija: Sr.Mitrovica Motocikl: Honda Africa CRF 1000 L Prijavi odgovor kao problematičan Ma to su gluposti oko grejanja, guma se greje isto to nema veze sa azotom ,on je samo tu da se na hladnoci ne skuplja kao vazduh a na toploti ne siri preterano znaci da odrzava stalno isti pritisak bez obzira na spoljasnju temperaturu. p.s. preporucujem azot svima onima koji nemaju naviku da bar jednom u 10 dana kontrolisu pritisak u gumama Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Boris Miric 1 Napisano Jun 20, 2012 U prolazu, 2 postova Lokacija: Vrsac Motocikl: Honda CBR 600 F2 1992. Prijavi odgovor kao problematičan Zdravo drugari. Danas sam cepovao gumu na kolima (ekser) i punio azotom, pa mi padose na pamet gume na motoru. Tvrdi se da se gume punjene azotom manje greju i zbog toga manje trose. Da se manje greju to mogu da potvrdim, licno sam nekoliko puta na duzim putovanju (Bec-Austrija) proveravao. Sto se tice trosenja nemam pojma, posto sam pred zimu stavio sve 4 nove. Sta vi mislite o tome ? cak i da se manje trose ne razumem zasto ti to toliku ulogu igra, ja mislim da su to mozda nijanse u pitanju, mozda ti se potrosi nedelju dana ranije na godinu dana voznje a za to vreme ne dao Bog sta moze da se desi sa LaDniJoM gumom 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ratboy 1389 Napisano Jun 20, 2012 Zainteresovan, 952 postova Prijavi odgovor kao problematičan Da citiram kolegu sa jednog foruma Ok. Lepo. Medjutim, vazduh već sadrži 78% azota. Pumpanje "čistim" azotom (bez vakumiranja) može da napumpa najviše oko 90% azota u gumu. A i sa vakumiranjem ne verujem da može da bude više od 95% azota. Šta kobajagi dobijamo sa to malo azota više? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
sparco 149 Napisano Jun 21, 2012 Drug član, 1249 postova Lokacija: underlittleforest Motocikl: nekakvo motokros sokocalo Prijavi odgovor kao problematičan Ma to su gluposti oko grejanja, guma se greje isto to nema veze sa azotom ,on je samo tu da se na hladnoci ne skuplja kao vazduh a na toploti ne siri preterano znaci da odrzava stalno isti pritisak bez obzira na spoljasnju temperaturu. p.s. preporucujem azot svima onima koji nemaju naviku da bar jednom u 10 dana kontrolisu pritisak u gumama covjek sve objasnio vozim se non stop , mrzi me provjeravanje guma, manometri na pumpama svi crkli dje god podje, nagurao sam azot i milina jednom mjesecno provjerim sve isto idemo dalje, preporucujem apsolutno i da nadodam azot mnogo manje mijenja svojstva pod uticajem spoljne temp , i samim tim je stabilniji pritisak u gumama i ljeti i zimi 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zec 268 Napisano Jun 21, 2012 Zainteresovan, 728 postova Lokacija: Beograd Motocikl: X8 Prijavi odgovor kao problematičan Sve je to u redu, ali onda dolazimo do pitanja da li ste sigurni da umesto obicne mesavine vazduha dobijate tu obogacenu azotom? To je postalo popularno pa mi deluje kao odlicna stvar za prevaru, jer je tesko dokazati da se u gumama nalazi bas mesavina bogacena azotom, obzirom da nema nekih razlika pri obicnoj voznji... 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
marko13 2058 Napisano Jun 21, 2012 Zainteresovan, 974 postova Lokacija: Dembelija Prijavi odgovor kao problematičan Odlicno pitanje???? Kako da znamo? Ipak je ovo Srbija, majstori bi ti iz oka oteli ako mogu. A vulkanizeri su poslednjih godina postali specijalno alavi. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Djorke 270 Napisano Jun 21, 2012 Svrati ponekad, 278 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda Transalp XL 650 Prijavi odgovor kao problematičan Vazduh koji dišem je skoro 80% azot . Ko bi rekao da ima razlike. E sad, čuo sam dosta pohvala za azot kada su kola u pitanju, a za motor nemam pojma. Pretpostavljm da se proba... što da ne? Bar pritisak bude konstantan, a ako gume traju duže za par stotina dinara Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
JevtaNS 1865 Napisano Jun 21, 2012 Drug član, 2861 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: strom 650 Prijavi odgovor kao problematičan Ja imao na kolima i u vožnji ne daje razliku,samo je prilično smaranje provera pritiska jel nema baš svugde i negde čak i naplaćuju.Kad staviš nove gume i naduvaš vazduhom ne promene pritisak celu sezonu,a azot ne promeni duže al moraš proveravati i jedno i drugo bar jednom mesečno. SAve u svemu ja probo i više neću. Možda to da efekta nekom ko vozi trke al za normalnu vožnju jok. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...