Jump to content

Moto Zajednica

Moto seminar na NAVAKu sledece nedelje

Recommended Posts

  • Vlasnik sajta, 5342 postova
  • Lokacija: Beograd, Srbija
  • Motocikl: BMW R1200 GS Adv, S1000RR; Beta 350RR

Drugari, poslali smo spisak Agenciji za bezbednost saobracaja. :takoje:

 

Posto seminar pocinje u 10h, potrebno je da budemo tamo najkasnije u 9:30h. Predlazem da svi prijavljeni koji planiraju motorom da odu na NAVAK, da se okupimo u 8:30h na Lukoil pumpi na auto-putu BG-ZG (Smer ka ZG, neposredno iza skretanja za Aerodom). Polazak je u 8:45h.

 

Za one koji dolaze direktno na NAVAK:

 

molim vas da budete ispred ulaza na stazu najkasnije u 9.30h!

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Kurblaj Khan, 3245 postova
  • Lokacija: Smederevo
  • Motocikl: motor, da

Ako nije kasno...

pomenite, te bele linije/pešačke, postoji abrazivnija boja , možda vožnju žutom trakom, putarine (ugledajte se na Makedonce - isključili putarine za motore), i naravno...skupe registracije za male kubikaže i još manje zagađivače.

Žao mi je , pojeo bih se što ne mogu sa vama, al radni dan je... momci borite se za naša prava 0takoje.gif.

 

I obavezno javite ..kako je teklo i ima li nekog napretka.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Bivši baksuz :), 598 postova
  • Lokacija: Beograd / Leskovac
  • Motocikl: Yamaha FZS600 Fazer

Drugari... Ja sam danas, zbog povrede, zvanicno dobio zabranu voznje motora... Tako da cu morati da propustim seminar. :(

Ali me zivo interesuje kako ce proci. :(

Sa srecom. Nadam se da ce imati nekog efekta.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Vlasnik sajta, 5342 postova
  • Lokacija: Beograd, Srbija
  • Motocikl: BMW R1200 GS Adv, S1000RR; Beta 350RR

Drugari, vidimo se u 8:30 na Lukoil-u. :zdravo:

 

Ako neko zeli da dodje na seminar i poslusa predavanja, a nije se prijavio na vreme, slobodno neka dodje na NAVAK i neka me pozove na 064 1275434.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 542 postova
  • Lokacija: Mladenovac
  • Motocikl: GS

Trebalo bi pomenuti problem koji prave poljoprivredne masine , izbacivanje blata sa njive na magistralne puteve. Nikada niko nije bio kaznjen zbog toga!

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 486 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Kawasaki GPZ 500s - Ferdinand

Čini mi se da je atmosfera bila više praznična, odnosno da smo upravo mi (AMS, MAS i Moto Savez Srbije), kao predstavnici motorciklista jedini nešto konkretno i očekivali od ovakvog seminara.

 

Upravo je devojka koja je bila prevodilac za goste iz Nemačke za ovaj seminar nekoliko puta upotrebila termin "manifestacija", što u neku ruku ostavlja utisak kao da smo mi svi bili da se manje više družimo, ponešto kažemo i pokažemo.

 

Sa naše strane je nekoliko puta skrenuta pažnja da je jako nezgodno što se ovakav seminar održava na radni dan, jer mi kao entuzijasti većinom nemamo ceo dan da odvojimo tokom radnog dana, od posla i ostalih životnih obaveza.

 

Predstavnici Agencije za bezbednost saobraćaja, i MUP-a, pogotovo su se nažalost najviše bavili statistikama, koje već svi znamo i koje su poražavajuće. Sa njihove strane nisam čuo ni jedan konkretan plan, niti ideju koja bi u narednih godinu, ili pet unapredila bezbednost motorciklista u saobraćaju, osim eventualnih apela ka pridržavanju propisa i nošenju zaštitne opreme (osim kacige, i one koja nije strogo propisana, a svakako doprinosi većoj zaštiti na drumu) kao i preporuke motorciklistima korišćenja tehnika defnazivne vožnje, kako bi bili uočljiviji u situacijama koje najčešće dovode do rizičnih situacija sa drugim učesnicima u saobraćaju (izlasci automobila iz bočnih ulica, presecanje linije kretanja, izlasci sa parkinga)

 

Gospođa Nina Jovanović Dragutinović, kao predstavnik Agencije za bezbednost saobraćaja, po zvanju psiholog, a prema statistikama iz Evropske Unije, i uopšte cele Evrope, vezane za stradanje u saobraćajnim nezgodama motorciklista i drugih učesnika u saobraćaju smatra da bi možda najprihvatljivi model za dobijanje vozačkih dozvola ubuduće bilo pomeranje starosne granice, bez obzira na prethodno iskustvo sa nižim kategorijama dvotočkaša, ili četvorotočkaša. Obzirom da statistike pokazuju manje stradanje starijih vozača motorcikala (ne i skutera), bez obzira na prethodno iskustvo. Po meni je to možda najrestriktivniji pristup, jer samo pomeranje starosne granice bez preduzimanja drugih mera može dovesti do zaključka da je vožnja motora sama po sebi toliko rizična, bez obzira na starosnu dob, da je treba u potpunosti ukinuti da bi izbegli rizik od stradanja. :zbunjen:

 

Profesor Tehničkog fakulteta u Novom Sadu, mislim da je Dragan Jovanović (ispraviće me Pablo ako grešim) smatra da bi bezbednosti motorciklista u saobraćaju, pored pitanja infrastrukture unapredio kompromis između toga da motorciklisti (onaj deo koji doprinosi nezgodama) trebali da razviju svest da motorcikl nije igračka i da nisu neuništivi, te da prilagode ponašanje u saobraćaju prema tome, a da bi sa druge strane sve druge kategorije učesnika u saobraćaju trebalo da prepoznaju ranjivost motorciklista u saobraćaju i da im sa svoje strane omoguće bezbednije učešće u saobraćaju. Tu je ostalo pitanje na koji način razviti svest ostalih učesnika o tome kako izgleda saobraćaj iz perspektive motorcikliste, obzirom da oni takva iskustva nemaju. Ali je u svakom slučaju, postavio konstruktivan predlog, koji pored naše ustaljene ideje prepoznavanja motorciklista kao učesnika u sabraćaju, odnosno uopšte primećivanja motorcikala, donosi i pristup saživljavanja sa problemima sa kojima se sreće svaki motorciklista (Ja sam recimo sa moje strane primetio da me zimi, i po lošem vremenu ostali učesnici u saobraćaju radije propuštaju u koloni. Pretpostavaljam da im je u tom trenutku bliža ideja da mi je hladno i da se žurim, odnosno da sam ranjiviji u saobraćaju od njih.)

 

Profesor dr. Milan Vujanić sa Sabraćajnog fakulteta sa druge strane prepoznaje motorcikliste kao daleko ranjiviju kategoriju u sabraćaju od vozača četvorotočkaša, i nije mu jasno kada neko na motorciklu dozvoli sebi da prekorači brzinu dvostruko više od dozvoljenog, ugrožavajući na taj način i sebe i druge. Smatra da je prednost motorcikliste jedino skraćenje brzine reagovanja u kritičnoj situaciji, gde se sekunda za reakciju skraćuje za 0.6 sekundi, jer motorciklista drži prste uvek na kočnici, za razliku od prosečnog vozača automobila...i smatra da je to jedina prednost motorcikliste. Sa druge strane napominje da se u prošlosti jako malo radilo na istraživanju bezbednosnih faktora kod vozača motorciklista, jer im po njegovim rečima jednostvano niko nije skrenuo pažnju na tu ranjivu kategoriju učesnika u saobraćaju. Smatra da motorciklisti u saobraćaju mogu biti bezbedni, i rekao je da je uvek na raspolaganju da objasni na koji način. Obzirom na duh izlaganja, mislim da bi jedini njegov savet bio da smanjimo gas, i nosimo zaštitnu opremu. Ali nam i dalje ostaju one situacije gde stradanja nisu izazvana od strane motorciklista (statistika Agencije za bezbednost saobraćaja je da u 40% saobraćajnih nezgoda krivica nije na strani motorcikliste)

 

Prof. dr. Dragan Radovanović, predsednik Crvenog krsta Srbije, je objašnjavao tipične povrede koje nastaju kao posledica saobraćajnih nezgoda kod motorciklista, kao i osnovne postupke i procedure prilikom pružanja pomoći učesnicima u sabraćajnim nezgodama. Prenošenje njegovih reči bi bile kontraproduktivne, obzirom da prilikom skoro svake BJB akcije imamo kratak kurs prve pomoći, gde mnogo stručniji momci i devojke torijski i praktično objašnjavaju bilo šta što bih vam ja sad pričao po sećanju.

 

Gost iz Nemačke, Verner Thoma, nam je pričao njihova iskustva u unapređenju bezbednosti saobraćaja uopšte, kao i unapređenje bezbednosti motorciklista u saobraćaju. Delimično se bavio statistikom, ali i konkretnim primerima unapređenja bezbednosti saobraćaja u svom okrugu nadležnosti. Ono što je ostalo upečatljivo je da u svakoj stanici uniformisane policije imaju po jednog službenika zaduženog za analizu saobraćajnih nezgoda i unapređenju bezbednosti saobraćaja. Tako dolazimo do situacija da se bankine pomeraju od ivice kolovoza da bi omogućile bolju vidljivost prilikom uključivanja sa sporednog puta, pomeranje znakova pored puta koji smanjuju vidljivost, čak i poravnavanje terena u slučaju da analize pokazuju da je to možda dovelo do saobraćajne nezgode (u pitanju je bila saobraćajna nezgoda bez preživelih, pa nadležni organi nisu imali od koga da uzmu relevantnu izjavu o uzrocima nezgode)

 

Mladen Alvirović, ispred NAVAK-a, je predstavio stazu kao viziju institucije gde bi kroz kontinuirane treninge velikog broja učesnika u saobraćaju, pre svega iz opšte populacije doprineo povećanju bezbednosti saobraćaja, ne u smislu edukacije propisa i pridržavanja propisa, već kroz način da svaki učesnik u saobraćaju pre svega prepozna na vreme rizičnu ili potencijalno kritičnu situaciju, izabere najbolji način da je izbegne, ili umanji njene posledice, kao i da usvoji i razvije sposobnosti da sve to sprovede u delo. Ideja koja je najbliža našim kursevima bezbedne vožnje (koji ja prvi još uvek nisam pohađao, ali planiram prvom prilikom), ali podignuta na nivo pisane studije i uspostavljenog sistema.

 

Zoran Pešović, JP "Putevi Srbije", pomenuo je stanje infrastrukture na putevima u Srbiji i da daju sve od sebe da se stanje popravi, opet prebacujući krivicu na neka prošla vremena kada se u infrastrukturu nije ulagalo uopšte ili nimalo. Statistički podatak iz predavanja Vernera Thome, je da na približno istu površinu u Nemačkoj postoji mreža puteva 3 puta duža. O stanju jednih i drugih puteva ne smem ni da pomislim.

 

Milan Božić, direktor centra za motorna vozila AMSS, sa aspekta povećanja bezbednosti motorciklista pomenuo je kampanje u kojima je AMSS besplatno podelio 1700 kaciga sa homologizacijom u periodu 2009-2010, kao i buduće slične akcije, nažalost manjeg obima. U svakom slučaju obzirom na obim, a i delovanje AMSS kao organizacije koja nije prevashodno vezana za motorcikliste, ipak daje svetli primer i model u kom bi trebali da razmišljaju i drugi činioci u bezbednosti saobraćaja.

 

Ono što sam zaboravio ili izostavio dopuniće Pablo, ili ostali koji su bili, kao i deo prezentacije koje je on izlagao, obzirom da mislim da će on to najbolje direktno preneti, i delove prezentacije MAS-a, dok se prezentacija Moto Saveza Srbije maltene podudarala sa Pablovom, što pokazuje da razmišljamo u istom pravcu, i da nas tište isti problemi.

 

I ono što je zaista poražavajuće je da je većina učesnika na seminaru otišla dok je Pablo dobio priliku da izloži svoju prezentaciju, ali ćemo sledeći put nadam se imati priliku da našu perspektivu izložimo ranije u toku seminara, ili da će svi učesnici prepoznati potrebu da čuju i naše probleme, iz naših usta.

 

Pozdrav,

Sinclair

  • Podržavam 9

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Kurblaj Khan, 3245 postova
  • Lokacija: Smederevo
  • Motocikl: motor, da

Toliko su bili zainteresovani, da saslušaju probleme iz prve ruke 1hmm.gif....Tresla se gora, rodio se miš.....dok ne proradi kuka i motika nema boljitka u ovoj zemlji....al ajde da kažemo da je ovo početak, biće bolje 1neznam.gif..nadam se .

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Festina lente!, 260 postova
  • Lokacija: Beograd - Košutnjak
  • Motocikl: SUZUKI DL 1000 V-Strom

@Sinclair,

 

Hvala veliko i u moje ime na ovom izveštaju. Mnogi novinari bi ti mogli pozavideti. 0takoje.gif

 

Ono što shvatih iz tvog izlaganja, ako se ne samo-organizujemo i pomognemo sebi, niko nam pomoći neće. 1neznam.gif

 

P.S. Jedna mala zamerka, mi smo ipak motociklisti, a ne motoRciklisti.... :)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Vlasnik sajta, 5342 postova
  • Lokacija: Beograd, Srbija
  • Motocikl: BMW R1200 GS Adv, S1000RR; Beta 350RR

Evo i linka do nase prezentacije (oko 20tak mega). Doduse, fali tekst koji je u Slide Notes-ima, a koji sam ispricao uz slajdove, ali mocicete da sklopite sliku i poruke koje sam preneo.

 

http://cdn.bjbikers.com/presentations/AMS-BJBikers-prezentacija-Jun-2012.pdf

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • bez čvaraka, 1212 postova
  • Lokacija: na severu
  • Motocikl: Naked u najavi

Da li se može saznati ko je od dotične gospode otišao pre tvog izlaganja ili ako je u pitanju većina, možda ipak bolje da znamo, ko je želeo da sasluša i naš glas, naše probleme?

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svratio...., 343 postova
  • Lokacija: Beograd-Dorcol
  • Motocikl: Imam

Odgovoricu ti ja a Pablo neka me ispravi ako treba. Otisli gotovo svi (mislim proslo radno vreme boze moj). Pablo je na pocetku hteo i da odustane od svog izlaganja ali na ubedjivanje ljudi koji su ostali (uglavnom motociklisti) pristao je da ipak iznese nase probleme. Moram da pohvalim predstavnika fondacije Hans Zajdel (Hanns-Seidel) koji je ostao do kraja i sa velikom paznjom slusao sa kojim se problemima mi susrecemo u svakodnevnoj voznji dvotockasa. Ostali su prestavnici Agencije za bezbednost saobracaja doduse oni su i ovo organizovali pa je valjda bio red da ostanu do kraja . Moram da priznam da sam kod predstavnika agencije ipak video zainteresovanost sto nam daje neku nadu da ce se i nas glas nekada i negde cuti.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 486 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Kawasaki GPZ 500s - Ferdinand

Nažalost, prevodilac je bila odsutna prilikom Pablovog izlaganja, te je prisustvo predstavnika Hanns-Seidl fondacije umnogome bilo ograničeno njegovim (ne)razumevanjem srpskog jezika...

 

Ne mislim da je seminar bio promašaj u bilo kom smislu...naprotiv, mislim da mi kao motorciklisti(bajkeri, vozači dvotočkaša) i jesmo oni koji trebaju da podnesu najveći teret eventualnih promena, jer oni pre svega nama direktno idu u korist. Mi smo ti koji tu ulogu i treba da preuzmemo, a ostali neka pronađu svoje mesto, svako u skladu sa svojim nadležnostima.

 

Svaki sledeći seminar, ili slično izlaganje treba planirati i realizovati u skladu sa time. Nama, kao zajednici, a i svakom ponaosob, najviše ide u korist da se čuje i naš glas,

 

Popularna izreka da se "Prvi mačići u vodu bacaju" treba iskoristiti konstruktivno. Ubuduće ne treba dozvoliti da budemo prisutni samo da bismo se brojali kao činioci na seminaru (u diskusiji), već treba da iskoristimo i svaku narednu priliku da iznesemo direktno svoju perspektivu, bila ona prihvaćena ili ne.

 

Postoji još mnogo argumenata koje treba izneti, i treba raditi na tome da nas zajednica prepozna. Ne mislim da postoje činioci koji su "protiv nas", ali mislim da svakako nismo dovoljno priznati kao činioc koji je dovoljno snažan da napravi promenu i zauzme se za sebe.

 

Pre svega, mislim da je jednostavno približavanje sveta motociklizma običnim činiocima odličan pomak. Uostalom, niko nije postavio pitanje kakva bi bila reakcija javnosti, državnih organa i ostalih bila da u onih 40% saobraćajnih nezgoda koje NE izazivaju vozači dvotočkaša strada i jedan načelnik uprave saobraćajne policije kao jedan od najočiglednijih primera "čoveka koji se krije iza kacige". (Bez namere da malerišem nekome...ali mislim da jednostavno nismo svi jednako vrednovani u očima bitnih činilaca bezbednosti saobraćaja).

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svratio...., 343 postova
  • Lokacija: Beograd-Dorcol
  • Motocikl: Imam

@Sinclair

 

Nemoj pogresno da me shvatis ali mislim da je jedan prevodioc (malo punija dama) ipak bila tu za vreme pablovove prezentacije. Sedeo sam neposredno ispred njih i cuo vrlo zivu konverzaciju i komentare na delove izlaganja. :zdravo:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Vlasnik sajta, 5342 postova
  • Lokacija: Beograd, Srbija
  • Motocikl: BMW R1200 GS Adv, S1000RR; Beta 350RR

Slazem se sa Sinclairom da je ovo u finalu svega ipak ispalo kao pozitivan dogadjaj. Jeste da su svi drzavni sluzbenici to shvatili kao jos jedan seminar na kome treba da sa pola mozga prikazu brojke i ispune radni zadatak, ali ipak je ovo prvi put da su na jednom mestu okupljeni predstavnici svih bitnih institucija i prvi put da smo zajedno pricali na ovu temu.

 

Ono sto je najbitnije je sto smo ucvrstili i produbili saradnju sa Agencijom za bezbednost saobracaja jer mi se cini da su oni potpuno shvatili sve moje poruke i prepoznali su ozbiljnog saradnika u nama. Dogovor je da sledeci seminar bude potpuno drugacije prirode, tj. da bude prakticno radionica koja ce kao rezultat imati konkretne zakljucke i plan akcije. Ipak je ovo bilo samo uvodno, jednosmerno predavanje sa ciljem da se ljudi upoznaju, a pravi rad ce doci kasnije. Osim toga, sa njima cemo raditi na jos nekoliko mini projekata i stvarno cemo imati priliku da budemo kreator sustinskog sadrzaja u njihovim projektima vezanim za motocikliste.

 

A jesam stvarno bio na milimetar da odbijem da drzim prezentaciju jer smo ostali samo mi motociklisti, ljudi iz Agencije za bezbednost i Hans Seidel fondacije (posto su oni domacini seminara), profesor sa Saobracajnog faksa, predsednik udruzenja auto skola i Mladen Alvirovic iz NAVAKa. Dobro je sto sam ipak odrzao prezentaciju jer mi se cini da su se gotovo svi ukljucili u moju pricu i pogotovo mi je drago sto sam video da je nemac iz fondacije dosta aktivno pratio prezentaciju. Da je bilo vise ljudi verovatno bi manje prisna bila atmosfera, pa je mozda ovako i bolje ispalo. Svi koji su tada bili prisutni su dobili jasnu poruku o nasim problemima i o nama kao organizaciji. :)

 

Eto, nastavljamo dalje. :zdravo:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 486 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Kawasaki GPZ 500s - Ferdinand

@ vasqez

 

Video sam da je ta punija dama bila tu, ali zaista nisam video da su pričali. Drago mi je ako jesu. :takoje: Sedeli su levo od mene u tom delu seminara pa nisam čuo da su komunicirali.

 

 

U svakom slučaju je ovo pozitivan pomak. I posle seminara, preostali deo učesnika je ostao da proćaska sa nama, tako da mislim da smo doprli bar do njih, u smislu da smo zainteresovani da doprinesemo povećanju bezbednosti motorciklista, a i da imamo šta pametno da kažemo. Verujem da će svoje utiske preneti i učesnicima koji nisu ostali do kraja.

 

 

I za kraj, jedna velika pohvala za sve učesnike prvog TD organizovanog preko BJB-a od strane Mladena Alvirovića, koji je rekao da nikada nije video tako disciplinovanu neformalnu grupu, sa druge strane prepunu entuzijazma, spremnu da nauči i ponaša se na stazi u skladu sa svim pravilima! :takoje: Svaka čast! :care:

  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja