Jump to content

Moto Zajednica

MICHELIN T 63

Recommended Posts

• U prolazu, 82 postova

Procesljao sam forum i vidim da hvale ovu gumu, mene interesuje nesto konkretno nasta nisam uspeo naci odgovore,

1. kakva je na kamenitom i tvrdom terenu

2. kakva je za teranje po livadama

3. dali se po asfaltu brzo trosi

4. dali je bucna po asfaltu

5. dali se jos proizvodi- cini mi se da sam cuo da se vise ne radi-

6. dali se moze kupiti kod nas i gde

7. dali spada u meksu ili tvrdju gumu

to je ono sto nisam mogao pronaci o doticnim gumama ,inace sta sam god procitao o njima bilo je fenomenalno.

pozdrav

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

Guest farbach

1 odlicna

2 ok ali  nije za blato. Moze da se vozi ne i juri.

3 meka je, 8000-10000. realno 8000

4 ne

5 kupio nedavno jos nje montirana

6 063517513 Slobodan

7 meksa

po asfaltu drzi kao da nije enduro. Manje klizi sa enduro nego SM tockovima.

• Drug član, 2247 postova
  • Motocikl: Triumph Tiger 800xc

Naš drugar Čaki je istu stavio na Africu XRV650, u jednom momentu je stekao utisak da ima madžioničarske sposobnosti po krivinama, ali je ubrzo i na bolan način shvatio da je T63 guma namenjena malo lakšim enduro motorima, zbog mekoće i savitljivosti krampona.

Pedja ih ima na XL600, i jednom prilikom kad smo terali po šumi, fasciniralo me kako se ceo motor drži na strmom zemljanom nagibu na samo rubnim kramponima - fenomenalno. (Njutn je budala) :)

Dakle, ko voli krampone, za lake endurače T63 je zakon, a za malo teže rage preporučujem Continental TKC80 - ja ih imam na Africi i opet ću.

• Drug član, 1366 postova
  • Motocikl: Tuareg 660

1. kakva je na kamenitom i tvrdom terenu

2. kakva je za teranje po livadama

3. dali se po asfaltu brzo trosi

4. dali je bucna po asfaltu

5. dali se jos proizvodi- cini mi se da sam cuo da se vise ne radi-

6. dali se moze kupiti kod nas i gde

7. dali spada u meksu ili tvrdju gumu                                                                                                           

1. odlična

2. zadovoljava - nije kao hardenduro ili cross gume, no nebeski bolja od dualpurpose guma

3. poprilično - ovisi o stilu vožnje. Ako navučeš 10000 km dobar si.

4. da ( farbach se zajebo )

5. da

6. trenutno je kraj sezone pa možda fali na lagerima, no dolazi nova godina...

7. mekšu

Ja sam potrošio 5 pari T63 do sada i to je uvjerljivo najbolja guma koju sam vozio. Sigurna u zavojima,

brzo reagira na promjene putanje, a to da se čepovi savijaju ne predstavlja neki velik problem. T63 će

više odgovarati agresivnijim vozačima, dok oni koji vole cruising i drže se isključivo asfalta, njima ta guma

i ne treba. Takodjer treba reći da je guma izrazito dobra na mokroj i klizavoj podlozi. Namjenjena je

jednocilindričnim enduro motorima i najšira zadnja je 130, tako da oni koji ju koriste na velikim endurcima

tipa Africa, Supertenere i slično imaju broj užu zadnju gumu. Altogether vrlo dobar izbor - ne gubiš ništa

na asfaltu a dobivaš puno na svim ostalim terenima. Čisto samo napomena - zadnja T63 je ista kao i

Desert po profilu i smjesi, jedino je Desert ojačana radi mogućnosti bušenja. Prednje su različite, jer je prednja

Desert opasna na cesti. A na Desert voze svi na Dakru sve moguće terene ...

Shvatam,a verovatno je 40% jeftinija od deserta.

I više od 40%, no Desert postoji samo u jednom paru dimenzija, 90/90-21 i

140/80-18, dakle samo za ozbiljne enduro motore. A na koji motor planiraš

staviti T63?

• U prolazu, 82 postova

klx 650 ,vidim da se prilicno brzo trosi ali sta ces ,nov sam u ovom svetu i vec sam osetio drazi odlaska u planinu i gorcinu financijskog izdvajanja

ali nije mi zao ,jednostavno hocu da imam sigurnu gumu kad odem u divljinu .

Sa ovim putnickim gumama dobijem stres od prelepih livada ,ne zelim ja da divjam niti da se kasim po blatu vec samo da u planini ne ispadnem smesan kao sto sam ispadao .

Guest farbach

zadnja t63 je ispod 100 e. Ako hoces jeftiniju varijantu uzmi Mitas E09. Vec je bilo reci o njoj na forumu. Spolja je ista kao t63, verno su je prekopirali. Za 50e dobijas gumu koja u svemu moze da se nosi sa t63 sem po mokrom asfaltu. Po kisi je to najgora guma koju sam ikada probao. Al jbg po kisi sam sa celavim Mitasom stigao sa mora u komadu.

• Navigator, 1801 postova
  • Motocikl: Papričica :)

A sta se desava sa metzelerom i Pirelijem. Koje su njihove guem u toj klasi, i kakve su u odnosu na t63 po ceni i naravno kvalitetu. Od pirelija nisam nasao ni jednu ozbiljnu gumu sem MX. A nikada nisam cuo da neko koristi MZ Enduro 2 il grublju.

A sta se desava sa metzelerom i Pirelijem. Koje su njihove guem u toj klasi, i kakve su u odnosu na t63 po ceni i naravno kvalitetu. Od pirelija nisam nasao ni jednu ozbiljnu gumu sem MX. A nikada nisam cuo da neko koristi MZ Enduro 2 il grublju.

U klasi sa T63 su:

- kod Metzelera model Karoo - malo bolji za offroad, no paziti se na cesti, nije ljubitelj

zavoja. Postoji i model Karoo T, to je drugačija guma za velike putne endurce.

- kod Pirellija je to model MT 21 - vrlo popularna guma za offroad, bolja od T63, no

treba biti jako dobar vozač da uhvatiš razliku. Na asfaltu dosta lošija od T63, sklona

jakom proklizavanju. No može poslužiti za sve, isto kao i Karoo. Karoo će ti trajati jako

kratko, oko 5000 km maksimalno, jer se voziš na jako maloj površini čepova.

Altogether, T63 je ionako najbolji kompromis u toj klasi, eventualno još TKC 80 je tu, no

svi koji su vozili TKC i T63 slažu se da je T63 sigurnija guma. Ja nisam vozio na TKC na

svom motoru pa ne mogu suditi - jesam probao na starom GSu 1100 i nije mi se nimalo

svidjela, iako treba imati na umu da se veliki i teški motori dosta lošije ponašaju sa kramponima

( iako TKC 80 i nije neka krampon guma, ni blizu poput MT 21, Karoo ili T63 ).

I Mitas E09 je solidan izbor - kako Farbach kaže tako su i moja iskustva - sve dok nije klizav

kolnik i dok nije niska temperatura je super guma, a kad postaje klizavo treba paziti, ali nije

tako katastrofalno kako se čini, mnogi voze na E09 tokom cijele sezone.

Guest farbach

MT21 sam vozio kada sam uzeo TTR. Losa guma koja puno klizi po asfaltu. Klizi na najgori nacin, nece-nece pa naglo proklizne, dok t63 proklizava pomalo i najavljuje da ce biti gusto i da je bolje popustiti.

Ako me ne plate za ovu reklamu ludi su.

• U prolazu, 18 postova

Bridgestone ima popust od 10% posto treba ga iskoristiti ja sam na sajmu automobila u Novom Sadu kupio parza Yamahu i to BT-021, kazu da je najbolja guma kod nas, dvokomponentna...... pa prema tome negubite vreme nego pozurite.

PS. Radulovic Group, postoje u Beogradu i Novom Sadu naravno mi iz N. Sada porucimo i ostavimo kaparu i dostave u roku pardana. Modele i cene bezpopusta mozete videti i na sajtu www. radulovic group. com.Ako vam sami nepuste 10% posto slobodno pitajte odobravaju garantovano...

• U prolazu, 6 postova

Vozim napred Mitas E09, zada C10 ili C04 (cross guma).

E09 je ok po suhom, po kisi treba biti oprezan meni traje nekih 5-6t km.

C10/C04 - je kros guma koja dosta klizi po mokrom, ali ima pretnost sta mi nekad izdrzi i 3t km zato je i uzimam, a i u nabavi je jeftina. (nekih 45e)

T63- vrhunska guma u svakom pogledu, ali za mene koji ih mjenjam svako 2 mj. je skupa.

• Zainteresovan, 560 postova

Koliko sam ja shvatio pretrazivajuci net,T63  u zapadnoj evropi i americi vise niko ne koristi-a i nema ih u ponudi u njihovim radnjama(pise-prekinuta proizvodnja)...Ali se kod nas mogu kupiti od dobavljaca iz Madjarske i to su Cheske proizvodnje-te ja nisam siguran da je taj model gume vise istog kvaliteta kao pre...Takodje po netu ljudi hvale Dunlop D606,Pirelli MT21,IRC TR8 i konbinaciju Bridgestona TW301 Front i TW 52 Rear...Takodje dosta ljudi koristi ovu konbinaciju:Mishelin Baja rear i Dunlop D606 front...Odmah se ogradjujem-ja nisam vozio na ovim gumama(osim TW-a) i sam sam u potrazi za najboljom solucijom off road guma(koje bi se mogle voziti i po asfaltu)-dakle nemam prakticnog znanja ali sam sto se teorije tice doktorirao...

P.s.Mitas cross sam vozio i iz praxe znam da ako neko zeli da motorom predje bar 20%asfalta i trave treba na njih da zaboravi-mislim da cu ja da pazarim D606-to su najzastupljenije gume na motorima tipa XR-a.

• U prolazu, 82 postova

Tako sam i ja nesto shvatio, ali sam siguran da ovi momci sto su hvalili T 63 i sto su je vozili , nabavili upravo iz Madjarske , a mislim i da su prilicno

merodavni tako da otklanjam svaku sumnju lose izrade Madjara ili Cheha nebitno.

Dunlop D606  ne zvuci lose nije ni skupa ,dali je ima u prodaji kod nas bez nekog cekanja ,mislim da nema a da je ima uzo bi je odma , poludim kad nesto treba da narucim pa da jos cekam, dobijem onda utisak nize vrednosti  drustva u kojem zivim .

Nego ako ima gde i ako nesmeta sto je meni srednji broj gume 80 a one se rade 90 javite .

Koliko sam ja shvatio pretrazivajuci net,T63  u zapadnoj evropi i americi vise niko ne koristi-a i nema ih u ponudi u njihovim radnjama(pise-prekinuta proizvodnja)...Ali se kod nas mogu kupiti od dobavljaca iz Madjarske i to su Cheske proizvodnje-te ja nisam siguran da je taj model gume vise istog kvaliteta kao pre...Takodje po netu ljudi hvale Dunlop D606,Pirelli MT21,IRC TR8 i konbinaciju Bridgestona TW301 Front i TW 52 Rear...Takodje dosta ljudi koristi ovu konbinaciju:Mishelin Baja rear i Dunlop D606 front...Odmah se ogradjujem-ja nisam vozio na ovim gumama(osim TW-a) i sam sam u potrazi za najboljom solucijom off road guma(koje bi se mogle voziti i po asfaltu)-dakle nemam prakticnog znanja ali sam sto se teorije tice doktorirao...

P.s.Mitas cross sam vozio i iz praxe znam da ako neko zeli da motorom predje bar 20%asfalta i trave treba na njih da zaboravi-mislim da cu ja da pazarim D606-to su najzastupljenije gume na motorima tipa XR-a.

Da, Michelin ima novu tvornicu u Češkoj i tamo se odnedavno rade gume za motocikle, ne svi modeli... To što

si našao na netu da se više ne proizvode piše od 2001 godine, a ima ih još i mnogi u Europi voze na njih...

Nadalje, u Americi se nikada nisu ni prodavale pa normalno da ne voze na njih... Inače, nemoj se ravnati po

američkim sajtovima i forumima - nisu mjerodavni za europsko tržište, velike su razlike u ponudi modela, a i oni

su skloni preuveličavanju ... Gdje ćeš nabaviti IRC ovdje? Nigdje ! A Dunlop D606 ? Možda, samo možda.

Pirelli MT 21 je OK guma, no nije ni blizu dobra na asfaltu kao T63, a na terenu je bolja... Ako želiš neki kompromis

cesta-teren --- Michelin T63, Metz Karoo, Conti TKC80 i Mitas E09. To su popularni EU modeli. One kojekakve

Kende, IRC, Vee Rubber, i slične omiljene američke gume su ovdje nedobavljive ili teško dobavljive...

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja