Jump to content

Moto Zajednica

Komunikacija u voznji

Recommended Posts

• Ducatista, 2904 postova
  • Motocikl: beše Ducati 998

Videh u Luisovom katalogu da ima neka varijanta voki-tokija koja se koristi u voznji.

Da li je neko probao ili ima iskustva sa istim ?

Mene interesuje par stvari:

1. Na kom principu funkcionise, da li je ko oni plastikaneri sa kojima smo se igrali kao deca gde moras da drzis stisnuto dugme da bi pricao ?

2. Posto ove skalamerije idu u kompletu od 2 kom, da li mogu da se prikljuce vise komada ?

3. Koliko je to legalno ? Da nije nesto sto upada u pandurku frekfenciju pa da popijemo neko ribanje gratis.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• U prolazu, 15 postova

Videh u Luisovom katalogu da ima neka varijanta voki-tokija koja se koristi u voznji.

1. Na kom principu funkcionise, da li je ko oni plastikaneri sa kojima smo se igrali kao deca gde moras da drzis stisnuto dugme da bi pricao ?

2. Posto ove skalamerije idu u kompletu od 2 kom, da li mogu da se prikljuce vise komada ?

3. Koliko je to legalno ? Da nije nesto sto upada u pandurku frekfenciju pa da popijemo neko ribanje gratis.

druze svaki voki - toki moras da drzis (dugme) da bi pricao (da bi te onaj drugi cuo) ;)

• Călător motocicleta, 2361 postova
  • Motocikl: Bez... jednog dana ponovo :)

Na starom (plavom) forumu je postojala tema u kojoj se dosta pricalo o komunikaciji za vreme voznje. Pokusaj da malo prodjes starijim temama, verovatno u 'garazi', trebalo bi da ti pomogne u vezi ovoga.

Na starom (plavom) forumu je postojala tema u kojoj se dosta pricalo o komunikaciji za vreme voznje. Pokusaj da malo prodjes starijim temama, verovatno u 'garazi', trebalo bi da ti pomogne u vezi ovoga.

Postoji i ovde tema "Radio veze - nikad sami na putu" na http://www.bjbikers.com/index.php?option=com_smf&Itemid=53&topic=8928.0

Postovao sam u toj temi i odgovorio mi je samo covek SAD, pa sam utvrdio da to nie to. Inace u temi diskutuju ljudi koi su profi za te stvari, radio amateri (kolko je ovo kontradiktorno  :D), pa to o5 nie ono sto ja trazim.

Znaci interesuju me iskustva ljudi koi su to koristili.

Fala na upucivanju u sv akom slucaju

• Drug član, 4879 postova
  • Motocikl: Honda CBR 1100 XX, Honda XL 1000 Varadero, MZ ETZ 251

I ja sam zainteresovan za iskustva sa ovim napravama samo što je to ovde novo, izgleda da ih nema, možda neko van Srbije zna nešto više...

Koristi su višestruke, u to ne sumnjam uopšte, jedino da li i kako radi  ???

• Călător motocicleta, 2361 postova
  • Motocikl: Bez... jednog dana ponovo :)

Postoji i ovde tema "Radio veze - nikad sami na putu" na http://www.bjbikers.com/index.php?option=com_smf&Itemid=53&topic=8928.0

Postovao sam u toj temi i odgovorio mi je samo covek SAD, pa sam utvrdio da to nie to. Inace u temi diskutuju ljudi koi su profi za te stvari, radio amateri (kolko je ovo kontradiktorno  :D), pa to o5 nie ono sto ja trazim.

Znaci interesuju me iskustva ljudi koi su to koristili.

Fala na upucivanju u sv akom slucaju

Izvinjenje, automatski sam pomislio na komunikaciju u voznji. Imam neke prijatelje koji su koristili neke slicne uredjaje pa cu ih pitati za utisak.

• Navigator, 1801 postova
  • Motocikl: Papričica :)

Pablo i Ceh imaju doticne voki-tokije, oni su ih koristili u voznji, pa njima prepustam da taj deo podele sa vama.

Sto se tice malo suvog saznanja, to su standardni "voki-toki" aparati koji imaju domet 2-5km (doticni domet je na poljani na kojoj je sveze pokosena trava i nema nagiba na kom ib mogao upaliti motor), na njih se moze prikaciti head-set koji se sastoji od slusalice, mikrofona i prekidaca koji mozete da prikacite npr. na rucku tako da nesmetano mozete da pricate sa drugim ljudima. Moze se pricati sa korisnicima drugih aparata ako imaju isti raspon frekvencija.

Sto se tice doticnog mikroprekidaca, to Ceh zna kako se radi...

• Zainteresovan, 927 postova
  • Motocikl: Honda Transalp 600V

Nikola je experimentisao, head set je pravio sam. Spravici treba malo usavršavanja ali funkcioniše. Za one koji vole da petljaju sa strujom, delovi se mogu naći u radio klubu, nešto i na buvljaku. Radio stanice se mogu kupiti kojekuda. Na neke se može priključiti i hands free ukoliko odgovara priključak, ali ova varijanta je bolja za suvozača. Vozaču je najpogodnije kao što je Kvariša rekao da taster bude na ručici kako bi mogao bezbedno da priča dok vozi. Komunikacija je odlična kad se vozi u grupi i kad je vožnja lagana jer pri velikim brzinama nećete ništa čuti pod udarom vetra.

Nikola će već razjasniti kako je on to sve sklopio...

• Drug član, 1893 postova
  • Motocikl: XRV 750

druze svaki voki - toki moras da drzis (dugme) da bi pricao (da bi te onaj drugi cuo) ;)

Ne moras da drzis dugme, imas opciju da reaguje na glas. Svaki voki-toki koji kupis ima slusalicu i mikrofon. Jednio sto si ogranicen na 2-3 km i sto moze da ti se umesaju svi u okolini.

@Djusi

Raspitaj se po komsiluku da li je neko kupio klincima voki-toki, pa pozajmi i probaj

• Drug član, 2247 postova
  • Motocikl: Triumph Tiger 800xc

Odlična stvar za grupnu i dužu vožnju. Malo remeti koncentraciju u pojedinim momentima ali se navikneš...

Imam Alan stanicu i kit u kacigi, i radi sasvim ok. Poželjno je da antena viri napolju zbog bolje predaje i prijema. Jedina zamerka je što baterija ne traje dugo ako volite dosta da pričate.

Trenutno najveci problem mi je to sto mora da se drzi dugme dok se prica. Ako znate za neki drugi fazon, recite. Malo me ne interesuje da moram jako da se koncentrisem na neke druge stvari, a ne na voznju.

Cuo sam da ima neki fazon gde je veza stalno otvorena i onda samo pici razgovor. Sa ovim standardnim voki-toki uredjajima frka je i kad pricas sto svi  ostali moraju da cute i da cekaju da ti zavrsisi da bi izjavili nesto, KAKO ONDA DA UPADAM DRUGIMA U REC ??  ;D

• Drug član, 1542 postova
  • Motocikl: XLV 1000

Ima varijanti i za to... Recimo, ne ide se radio vezom, već kablom između vozača i suvozača. Druga varijanta je plavozuba komunikacija koju imaju Nolan kacige sa N-Com sistemom. Tu je domet siromašan, možda 100tinak metara, ali radi posao za grupne vožnje.

Što se tiče koncentracije, meni ne smeta dugmence na upravljaču, veći je problem ako neko stalno blebeće...

Trenutno najveci problem mi je to sto mora da se drzi dugme dok se prica. Ako znate za neki drugi fazon, recite. Malo me ne interesuje da moram jako da se koncentrisem na neke druge stvari, a ne na voznju.

Cuo sam da ima neki fazon gde je veza stalno otvorena i onda samo pici razgovor. Sa ovim standardnim voki-toki uredjajima frka je i kad pricas sto svi  ostali moraju da cute i da cekaju da ti zavrsisi da bi izjavili nesto, KAKO ONDA DA UPADAM DRUGIMA U REC ??  ;D

Osnovno pravilo komunikacije je kad ja pricam drugi slusaju i obrnuto. U radio vezi ne postoji mogucnost konferencijske komunikacije, tj i ako se desi da se predaja preklopi, tada onaj ko ima najjaci uredjaj ili signal ce pokriti onoga sa slabijim, na sta utice i razdaljina medju subjektima koji komuniciraju. Takodje na nekim stanicama moze da se podesi snaga predaje, pa je dovoljno izdvojiti se malo od grupe i voditi zatvorenu komunikaciju, ili eventualno promeniti kanal rada...

U praksi je korisna stvar jer mozete obavestiti ostatak grupe o opasnostima na putu, skretanjima, policiji, itd....

• Drug član, 1893 postova
  • Motocikl: XRV 750

Trenutno najveci problem mi je to sto mora da se drzi dugme dok se prica.

VOX (aktiviranje predaje glasom)

http://www.symbolin.com/www/singleitem.php?id=640

http://www.tehnomanija.co.yu/katalog/aeg-toki-voki-funky-80.html

http://www.tehnomanija.co.yu/katalog/maxcom_toki_voki_wt_608.html

Pa biraj

• Drug član, 4879 postova
  • Motocikl: Honda CBR 1100 XX, Honda XL 1000 Varadero, MZ ETZ 251

Osnovno pravilo komunikacije je kad ja pricam drugi slusaju i obrnuto. U radio vezi ne postoji mogucnost konferencijske komunikacije, tj i ako se desi da se predaja preklopi, tada onaj ko ima najjaci uredjaj ili signal ce pokriti onoga sa slabijim, na sta utice i razdaljina medju subjektima koji komuniciraju.

Na taksiju se zbog toga priča ''službenim jezikom'' baš da bi se smanjilo lupetanje ili smaranje onih kojima nije do toga. A da bi se nadjačavanje onemogućilo svi aparati su baždareni na 12W za koje se smatra da su DOVOLJNI za pokrivanje područja grada. No, taksistima pomažu repetitori kada su u mreži dok toga ovde nema...

Da li neko ima informaciju o ceni, kako se kreće, od -do?

• Svrati ponekad, 272 postova

Moj smisao vožnje motora i jeste da budem sam sa sobom,jer jedino tada postojimo samo motor,ja i asfalt.

A i kada vozim onako kako treba uglavnom dišem u sekvencama i ne trepćem.

Moj smisao vožnje motora i jeste da budem sam sa sobom,jer jedino tada postojimo samo motor,ja i asfalt.

Stvar ukusa. Ni meni ne smeta da povremeno vozim u tisini, al nekada bi mi bas prijalo da duge deonice malo caskam sa ekipom ili eventualno devojkom.

Osnovno pravilo komunikacije je kad ja pricam drugi slusaju i obrnuto.

To je bila samo sala

• Drug član, 1140 postova
  • Motocikl: 2007 Triumph Daytona 675

Osnovno pravilo komunikacije je kad ja pricam drugi slusaju i obrnuto.

Ovo pokusavam da objasnim zeni ali mi nesto neide kako valja....Jer imas neki savet...

Upravo to :)

Postoji samo nekoliko ljudi sa kojima mogu da održavam komunikaciju u toku vožnje, i to povremeno. Kad se digne ruka gore - pali se veza i kreće priča: gde se skreće, staje, sipa gorivo, jede, pije, piša, itd...

U svakom slucaju bi teo da probam, pa da mogu sam da ocenim da li mi se svidja ili ne. Mozda cak i ko sto Cope kaze, tisina u voznji do momenta dok se ne smorim ili dok nie neka odluka na dnevnom redu, pa o5 tajac.

• www.markone-pegaz.rs, 2426 postova
  • Motocikl: Napokon... BMW R1150GS!

Tema je malo zastala pa me interesuje dokle se stiglo sa tim probama?

Da li neko ima neke konkretne modele i cene?

• U prolazu, 24 postova

i mene strasno zanima komunikacija u toku voznje iz prostog razloga da ne moram da uvek stajem da bi se dogovarao da li treba stati tamo ili `vamo , skrenuti na tu ili drugu stranu . zato molim ko ima bilo kakva iskustva ili predlog, cene , mesto nabavke ili vec sta ukljucite se.

• nekrunisani kralj moto cigana, 3185 postova
  • Motocikl: 4x4

ja imam nolan n102 n-com, ima deo za bluetooth, u jednoj temi mi je sasa umag rekao da dodatak za tu kacigu kosta u italiji 200 eura...

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja