Jump to content

Moto Zajednica

Obilazenje motorom sa desne strane

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 203 postova
  • Motocikl: Hornet S

Aj, 10932423-ti put u raznim temama NHF:

nema nikakve razlike u pravilima saobraćaja između starog zakona (iz 1970 i neke) i novog iz 2010.

Naime, razlika je u kozmetičkim pravilima tipa upaljeni farovi preko dana, znak za naselje koje propisuje opšte ograničenje od 50km/h i slično. Tehnička pravila su promenjena, pravila vožnje nisu.

Tacno.

Sa jednim dodatkom-kaznene odredbe nisu kozmeticke.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• U prolazu, 91 postova
  • Motocikl: Yamaha TZR 50

Zbog takvog preticanja s desne strane (skuterom),sin kolege s posla je ostao nepokretan ... i kako sam čuo završio kriv ... zato , nikad s desne strane , kad se sjbš džaba ti jesi li imao pravo ili ne !!!

Ja koliko znam nije dozvoljeno , i 90% vozača ne očekuje takav manevar pa i ne gleda u retrovizore ... da mi sin nije vaš kolega ko zna da li bi i ja imao tu svest tj naviku da bacam oko na desni retrovizor :P

• Bayerische Motoren Werke, 624 postova
  • Motocikl: BMW R 1250 RT

Ja nikad ne obilazim sa desne strane.Možda zato što sam dugi niz godina vozio kamion,pa znam kako to izgleda u očima drugih učesnika u saobraćaju(sem motorista).Pozdrav.

• ○○○○○○○○○○, 213 postova
  • Motocikl: Honda CBR 600 Ф

Naravno da sam i ja kao i ostali nekad obilazio sa desne strane ALI uvek sam se posle pitao šta mi je to trebalo.

Sećam se jadranske magistrale i krivina negde u hrvatskoj, negde oko tri posle podne ljudi se vraćaju sa posla kolona čudo, sa desne strane uz asfalt nešto kao staza jedno metar širine betonskog proširenja. Zbog desne krivine i kolone automobila iz suprotnog smera ne može da se obiđe sa leve, a sunce pripeklo samo tako i kao ko će se vući iza nedogledne kolone i ja desnom stranom mileću kolonu po onom betonu uzbrdo...Međutim kolona već negde kod drugog automobila i trećeg kamiona poče brže da se kreće a ja treba da se ubacim... Posle razmišljam šta mi je ovo trebalo, da je samo kamiondžija hteo da se samo malo skloni nekom u desno, i da je gledao u desni retovizor ne bi me video a ne što logično nije, ode ja... Pa bih iskustveno rekoa da ne vredi tih par sekundi toliko ne bezbedno ulaziti po svaku cenu u preticanje sa desne strane, ako nije baš o glavu, jer glava tada lakše ode! A vi kako hoćete.

• Zainteresovan, 702 postova
  • Motocikl: CBF600N ABS & Hornet 600

ja sa skuterom obilazim sa desne strane samo ako je guzva do semafora ili kruznog toka - dok su auta u pokretu veoma retko

jednostavno nemam 00 a ni snage u motoru da preticem sa leve, regularne strane

pa ako se probijem desnom stranom dobro je, a ako ne nista mi ne dolazi u susret da me rokne

i necu da placam nikakve kazne, skuter i sluzi da bi se provukao kroz gradsku guzvu

a i nemam neki motor da mogu da se zezam po gradu nego mi sluzi samo da se prevezem od A do B.

svaka voznja skuterom je muka, pogotovo ovim mojim kao da sedim na panju

tako da dok imam skuter obilazim sa desne i kraj

prekljuce me zaustavili milicajci pitaju sto mi nije registrovan motor

ja kazem lepo da sam seljak i od toga zivim i da nemam pare za registraciju

jedva za gorivo skrpim

ni servis nisam odradio jbg

on vidi sa cime ima posla i vrati mi dokumenta i dovidjenja

• Drug član, 1542 postova
  • Motocikl: XLV 1000

Nemaš muda da obilaziš sa leve, ali zato tebra imaš lubenice da obilaziš sa desne i voziš skuter koji možda i nije ispravan... Matori, 0takoje.gif1care.gif

• Svrati ponekad, 297 postova
  • Motocikl: Bio nekad Yamaha FZ6 Fazer S2

Ne vide nas kad obilazimo sa leve strane, kako li im tek u kolima izgleda kad krene preticanje sa desne...

• Bayerische Motoren Werke, 624 postova
  • Motocikl: BMW R 1250 RT

ja sa skuterom obilazim sa desne strane samo ako je guzva do semafora ili kruznog toka - dok su auta u pokretu veoma retko

jednostavno nemam 00 a ni snage u motoru da preticem sa leve, regularne strane

pa ako se probijem desnom stranom dobro je, a ako ne nista mi ne dolazi u susret da me rokne

i necu da placam nikakve kazne, skuter i sluzi da bi se provukao kroz gradsku guzvu

a i nemam neki motor da mogu da se zezam po gradu nego mi sluzi samo da se prevezem od A do B.

svaka voznja skuterom je muka, pogotovo ovim mojim kao da sedim na panju

tako da dok imam skuter obilazim sa desne i kraj

prekljuce me zaustavili milicajci pitaju sto mi nije registrovan motor

ja kazem lepo da sam seljak i od toga zivim i da nemam pare za registraciju

jedva za gorivo skrpim

ni servis nisam odradio jbg

on vidi sa cime ima posla i vrati mi dokumenta i dovidjenja

Neka te Bog čuva!

• Svrati ponekad, 250 postova
  • Motocikl: Peda TEK 250 Pro 2x

Evo i mog skromnog doprinosa temi. Pošto je realnost u našem saobraćaju ''Čuvaj se - i Bog te čuva'', džaba mi je da sam u pravu kada me neka budala sredi. Naravno, zakon treba dobro poznavati a malo je vremena da se analizira sve - u do ''tanka creva''. Česti, iako znam da sam u pravu - popustim računajući da sam (valjda još uvek) dovoljnopametan a i volim sebe ovako čitavog. A to što mu se intimno upoznam sa rodbinom, i nahranim ga kako treba... to se podrazumeva kao Antistres program.

Što se tiče novog zakona on je u članu 7 tačke 73, 74 i 75 definisao mimoilaženje, preticanje i obilaženje. Uz već citiran član 53 mislim da mnoge dileme rešavaju i član 55 u prvom stavu kao i pri kraju gde je napomena:''Izuzetno.... Vredi proučiti i član 57. Mislim da i na ovom sajtu ima ceo novi ZOBS a koga ne mrzi lako ga može skinuti sa sajta MUP - u delu Zakoni. Ima tamo i zanimljivih pravilnika. Svim kolegama sa foruma želim bezbedno preticanje i obilaženje!:moto3:

• Zainteresovan, 702 postova
  • Motocikl: CBF600N ABS & Hornet 600

nadam se da hoce :)

jeste mi skuter ispravan 100% :D samo nije registrovan - nisam pri parama da dam za nove table a i da imam ne bih dao

i da, ja ne preticem pri vecoj brzini od 30kmh nikuda jer mi skuter ide 55-60 kako kad

uglavnom se provlacim do semafora, kruznjaka....

• Drug član, 1404 postova
  • Motocikl: Moto Guzzi Nuovo Falcone 500

Mene sjebo suvozac vratima,automobil parkiran u uskoj ulicici na levoj strani,ja moram da prodjem sa desne strane,sreca pa sam isao 10-15 na sat,inace.Kad sam bio pored auta suvoza se setio da izadje posto su se ispricali i bam,udaram poluotvorena vrata.Suvozac proglasen krivim,a i vozac automobila zbog nepravilnog zaustavljanja.Ja ispravan ali jebes to kad sam ja video kako izgleda kost na podkolenici,dobro nisam polomio nogu,samo me usivali.

Na sudu sam saznao da se otvaranje vrata bez predhodnog uveravanja da niko ne ide smatra oduzimanjem prednosti,kao da si izleteo iz sporedne ulice pred nekoga.

Pre neku godinu u Budvi na semaforu,duple trake,pandur na motoru hoce da ide pravo u svojoj levoj traci,kolona u desnoj stoji,tetka sa zadnjeg sedista otvara vrata i obara pandura.

Pazite se vrata.

• Podržavam 2

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja