Jump to content

Moto Zajednica

Intervju : Željko Staničić

Recommended Posts

  • U prolazu, 52 postova

47535_1594634432553_1436716775_31527596_2114984_n.jpg

 

Prošle godine si osvojio titulu prvaka Srbije u najjačoj klasi 1000 SS . Kakav je osjećaj osvojiti titulu ?

Svi mi vozimo da bi pobedili i osvojili titulu. Upravo taj osecaj mi je i motivacija da vozim dalje i pokušam da svake naredne sezone pružim više. Ipak osećaj prve titule je neponovljiv. Ova je bila druga za redom u 1000 SS. Od kada sam ja u trkama, već nekih 20 godina ne pamtim da je neko 3 puta za redom uzeo titulu u najjačoj klasi u našem nacionalnom šampionatu, tako da pored mogućnosti osvajanja zlatne kacige eto jos jednog motiva za ovu sezonu...

 

215728_1983628157153_1436716775_32257984_4625820_n.jpg

 

Prošle godine si trebao voziti BMW za ekipu Rica Penzkofera na trkama izdržljivosti , Endurance . Kod upoznavanja sa BMW-om na Magny Cours-u si imao pad .

Taj glupi pad, uvek ga tako nazovem jer sam zbog njega propustio priliku da nastupim na trci za jednu svetsku ekipu... Pao sam prilikom prvog izlaska na stazu, u trećem krugu, šta mogu da kažem nego da je moja greška, u glavi mi je samo bilo da cu im pokazati kako se vozi i eto, pokazao sam... Zbog bolova u ruci i zglobu noge nisam mogao nastupiti na kvalifikacijama i trci i nakon toga priča je bila gotova.

 

Da se vratimo domacem prvenstvu . Na prvoj trci u Vršcu si osvojio trece mjesto.

Bio sam jako razočaran tom trkom. Već od treninga su počeli problemi, još od pomenutog Magny Cours-a sam vukao bolove da bi na kvalifikacijama ponovo imao pad i jos pogoršao postojeće povrede. Nakon trke,posle osvajanja treće pozicije, hteo sam da uložim prigovor i na MIlovanovićev i na Petrovićev motor jer su me na pravcu obilazili sa velikom razlikom, bilo je i malih varnica između nas ali nakon svega, kada su se strasti i adrenalin malo smirili shvatio sam da je greška ustvari bila moja jer sam stavio jako kratak prenos i time izgubio na brzini. Odmah na dolasku na sledeću trku sam se izvinuo Petroviću na mojim ne sportskim postupcima.

 

223096_2295269067981_1436716775_32646063_5318912_n.jpg

 

Zatim je došlo Kraljevo gdje si pobjedu odnio posle borbe sa Milošem Milovanovicem

Ta trka mi je povratila samopouzdanje izgubljeno na početku sezone. Kraljevo mi dobro leži i tamo sam najviše puta pobedio. Na žalost na treningu Petrović strahovitim padom završava svoj nastup u sezoni 2011. Isto se dešava i sa Kuletom Perišićem i sa jos nekim momcima u drugim klasama, tako da smo svi trku dočekali da tako kazem sa prstom na čelu. Naravno kako se upalilo zeleno svetlo prsta vise nema, samo staza, Milovanović i ja. Ne bih da potcenjujem ostale vozače ali Kraljevo je specifična staza, treba je voziti puno puta da bi bio brz .Upravo je to bio slučaj samnom i Milošem dok su ostali imali jedva jednu-dve trke na toj stazi. Tako da već u prvom krugu smo se daleko izdvojili. Početak je obećavao, Milovanović je vodio, ja u točku sve do četvrtog kruga kada na jednom kočenju da ne bih udario u njega ispravljam motocikl i izlećem u travu, vracam se sa 6 sekundi zaostatka i pomisljam u sebi da je to kraj, ništa se neće promeniti, ali 3 kruga nakon moje greške Miloš pravi istu grešku na istom mestu, malo manje vremena gubi i ja mu prilazim na 2 sekunde. To je to, dao sam sve od sebe i 3 kruga pre kraja preuzeo vodstvo i trijumfovao.

 

phoca_thumb_l_zex%202011%203.jpg

Na red su došli Zalužani gdje si rutinski došao do pobjede . Jesi li mislio da je posle ove trke titula u tvojim rukama ?

Imao sam baš veliku tremu pre Zalužana ali je malo popustila kada sam cuo da Milovanović neće voziti, a Petrović ne moze. Tada sam se i priključio vasem forumu da vidim sta se to sve radi kod vas. Organizator trke, moj dobar prijatelj Draženko Tintor mi je puno pričao o stazi. Znao sam za Bojana Majkića i Miroslava Milojevića Mirona da su brzi tu, takođe poznajem dobro i Jovića ali on vec neko vreme nije trenirao pa na trci nije imao priključak. Bilo mi je jako drago kada sam na startnoj listi video Želju Vulića, pa to je jedan od mojih prvih uzora, jos od kada sam ja počinjao

devedesetih godina . Željo je uvek bio faca, sada vidim da je znanje i tako da kazžm ludost preneo na sinove koji su baš brzi na stazi. Da se vratim trci, išao sam na to da je najbitnije da je zavrsim i odmaknem bodovima od konkurencije iz Srbije. Zahvaljujuci Bojanu Majkiću, koji je moj stari drug, dobro sam upoznao stazu i ušao u sekundu sa vodećima. Nakon starta video sam da sam sam, Bojan i Miron su odustali zbog problema sa motociklom,a pored mene su ostali Željko Pavlović i Nebojša Dujaković koji pravi grešku u drugom krugu i pada, a Pavlović se dobro nosio, stvarno je veliki borac i šteta što je kasno počeo da se bavi moto sportom. Na kraju trke bio sam presrećan i znao sam da je 90 % posla za novu titulu odrađeno.

 

281333_254111314601193_154471611231831_1108034_7059345_n.jpg

 

Nakon pauze od mjesec dana , na red je došla Batajnica . Imao si pad na treningu što te nije omelo da dodeš do pobjede

Da opet pad ali na sreću bez posledica. Najozbiljnija konkurencija je bio kolega iz Slovenije, izuzetno brz vozac na BMW-u Janez Prosenik. Prvih 7 krugova imali smo ozbiljnu borbu i on tada pravi grešku tako da sam trku mirno priveo trku kraju i igrom slučaja već obezbedio titulu.

 

206031_2295256827675_1436716775_32646027_1777566_n.jpg

 

Na sledećoj trci , takođe na Batajnici vozile su se 2 trke . Jedna za prvenstvo Srbije , a druga za Istočnoevropski šampionat . Na prvoj si pobjedio , a na drugoj pao

Dugo sam čekao i puno se pripremao za tu trku, a razlog je bio dolazak mog starog prijatelja i velikog rivala Martin Choya koji je već tada osvojio šampionat Alpe Adria na kojem je na većini staza postavio rekorde u super-stock klasi. Da ne dužim, prvu trku sam shavtio kao zagrevanje sa starim gumama, a tu mi se pridruzio i Goran Stojanović Mrsi, izuzetno talentovan vozač sa Zlatibora. Dobro smo zagrejali publiku nekih 6 krugova kada je on zbog problema sa motorom odustao od borbe,a ja već daleko ispred ostalih mirno završio trku. E sada sledi glavno, moja dugo očekivana trka sa Martinom. Vec na startu gubim jednu poziciju od drugog vozača iz Bugarske Kalin Kuleva i brzo ga obilazim ali u sledećoj krivini opet idem malo šire i prvi krug prolazim kroz cilj sa sekundom zaostatka za Martinom. Sledeci drugi krug Martin vozi svoj nabrži krug na trci, a ja ga pratim na potpuno istoj razdaljini od jedne sekunde. To mi daje nadu da mi neće pobeći, a već na poćetku trećeg kruga Martin pravi gršku u prvoj krivini, proklizava mu motor i ja mu dolazim do zadnjeg točka. Taj trenutak nikada neću zaboraviti, pomislio sam to je to, sada nema gde, ispratiću ga do kraja trke jer je nabrze vec dao i na kraju pokušati da ga obiđem, ali vec u sledećoj krivini nalećem na hupser i prednji točak mi proklizava i eto me na asfaltu. sve mi se srušilo... Doduše pokušao sam da nastavim trku iza Martina sa krugom zaostatka ali koncentracija je već bila popustila, a i ručica mi se iskrivila prilikom pada tako da sam nakon trke bio jako potišten. Malo me je povratilo kada sam video da je moj najbrži krug sporiji od Martinovog najbržeg samo 0,08 sekundi , znači 8 stotih delova sekunde, a to nikom ove godine nije pošlo za rukom na nijednoj trci na kojoj je Martin vozio ove sezone.

 

Koliko si padova imao tokom svoje karijere i koji su bili najteži ?

Nisam nikada brojao ali mislim da sam imao oko 30. Ne sećam se ni koji je baš bio najteži ali nisam imao nikada neke teže povrede.

 

phoca_thumb_l_img_3796_1.jpg

 

Kako vidiš stanje moto sporta u Srbiji i da li možemo ocekivati napredak ?

Jako loše ali nismo jedini, svuda je kriza evo pogledajmo Bugarsku,Hrvatsku, Sloveniju, Tursku, nigde nema puno takmičara, mi smo jos i dobri, a kako stvari stoje 2012. nas očekuje baš jak šampionat . Klasa hepening ima baš dosta vozača i biće ih i u ubuduće ali klasa 125 pomalo brine. Jako malo vozača. Za ovu godinu najavljano je uvođenje klase skutera pa možda ta klasa dovede nove mlade vozače.

 

Pored vec pomenutih staza , na kojim stazama si još vozio prošle sezone ?

Prosle sezone nisam puno vozio, kao recimo 2009. i 2010. Pored domaćih staza i već pomenutog Magny Cours-a, bio sam jos samo u Turskoj, stvarno sve pohvale za Istmbul Park, vrhunska staza i u Serresu.

 

Koja ti je najdraža ?

Moja najdraža staza je Kraljevo, nekako se tamo najbolje osećam svih ovih godina, mada sam poslednje sezone mnogo zavoleo Zalužane.

 

Kako ocjenjuješ stazu u Zalužanima ?

Zalužane sam vozio 2000. godine ali samo treninge, nešto sam imao problem sa motorom i nisam nastupio na trci. Prošle godine kada sam čuo da ce biti trka nisam bio baš presrećan, ali rekao sam sebi kako je drugima, tako i meni. Nakon trke javno sam izjavio da iako sam pobedio nisam oduševljan stazom i nisam da se više vozi u šampionatu. Ali sve se menja od septemra kada na nagovor moga kolege i dobrog druga Stevana Purića , inace šampiona u klasi 1000 Hepening,dolazim na pripreme pred Batajnicu. Bliže upoznajem sve momke oko staze, Miloša Vucelju, bracu Rudić, Rapu, Regodića, Babića i da ne nabrajam sada sve i ostajem oduševljen celom atmosferom na pripremama. Tako da i ove sezone planiram već u aprilu da dođem u Zalužane na prve kilometre ove sezone.

 

Šta bi trebalo uraditi na toj stazi , da bi se na njog mogao voziti recimo Istocnoevropski šampionat ?

Nisam bas kompetentam da odgovorim na ovo pitanje ali moje misljenje je da Zalužanima samo fali dobar asfalt na pojedinim mestima i najbitnije izletne zone, ima par opasnih mesta na stazi...

Motociklizam je veoma skup sport . Kako izlaziš na kraj sa finansijama ?

Ne znam ni sam. Tehnički sport, mnogo toga zavisi od opreme na motociklu, a sve je mnogo skupo. Imam sponzora za osnovne stvari ali sve je to na nekoj prijateljskoj osnovi. Ne smem ni da pomislim kako je momcima koji tek počinju i nemaju sponzore.

 

Imaju li sponzori sluha za motociklizam ?

Motociklizam je jako slabo medijski ispracen na našim prostorima, samim tim vecim firmama i nije neki interes da se reklamiraju ukoliko nisu to firme iz ove branše, sve se svodi opet ponavljam na neku prijateljku pomoć i ulaganje ljudi koji su zaljubljenici u ovaj sport, a kojih je na žalost malo.

 

Sa koliko godina si poceo da voziš motore ?

Motore sa 10, a trke sa 14. Ni sam ne znam da li treba da se kajem zbog svega ovoga, puna soba pehara, preko 100, ukupno 5 titula šampiona, zvanično 4, ali kada pogledam ništa od svega toga. Da sam svu ovu energiju usmerio na neki drugi sport ili posao možda bih nešto i stekao u životu...

 

16332_1286343405470_1436716775_30783390_455743_n.jpg

Koja je prva trka koju si vozio ?

Prva trka je bila u mom rodnom gradu , Aranđelovcu , 26.jula 1992.

 

Koja od brojnih trka tokom tvoje karijere ti je posebno ostala u sjecanju ?

Bilo je puno trka,a verovali ili ne , sećam se skoro svih. Ne bih sada da izdvajam ali svih ovih godina bilo je jako puno zanimljivih duela sa Petrovićem, Milovanovićem, ranije sa Malecom, Golingerom...

 

Ko ti je vozacki uzor ?

Prvo je bio Biaggi, nekako se bas u to vreme pojavio kada sam ja poceo, onda vec od njegove prve trke u 125cc 1996. god Rossi naravno. Sada nemam ni jednog uzora ali izuzetno poštujem sve vodeće vozače iz GP-a, pre svih Stonera i Spiesa, a iz WSBK Carlosa Checu i Biaggia.

 

252021_2304069087976_1436716775_32655329_7410904_n.jpg

Planovi za ovu sezonu ?

Nova Honda CBR1000RR 2012. stiže početkom marta. Novosti su da nisam više u Breziku, kako su mi rekli u finansiskoj su krizi i nisu u mogućnosti da plate dobre vozače. Da su ispali fer prema meni i pozvali me da se lepo dogovorimo mozda bih i ostao sa njima jer sam sa Božom Mihailovićem imao i imam izuzetno dobar odnos ali ovako su za neku siću doveli druge vozače tako da je moj prijatelj iz detinjstva inaće i nekadašnji sampion u 600cc Nikola Buljić rešio da zbog mene ponovo aktivira svoj stari klub "NB Racing" tako da ću ove sezone braniti boje ovoga kluba. Uvoznik Honda motocikala za Srbiju "Delta automoto" je kao i prošle sezone i ove stala uz mene i finansiraće jedan deo pomenutog motocikla dok će drugi deo platiti moj novi klub. Uz mene ostaje i moj dobar prijatelj Kole, inače vlasnik firme

"Guevara" koja se bavi uvozom proizvoda renomiranih svetskih proizvođača iz oblasti motociklizma: Pirelli, Ipone, HJC, DID, Carbone Loraine, Arai... A najvažnije uz mene je i dalje moja ekipa koja me prati već duži niz godina... Moj brat Doca, zatim mehaničari Zvonko Perišić i Danijel Marković, drugovi Miloš Manojlović, Stevan Purić, Rade Smiljković i Zoran Milosević.

Nastupićemo na svim trkama za nacionalni šampionat sigurno dok su sve druge trke pod znakom pitanja zbog finansija.U svakom slučaju mozete me očekivati u Zalužanima već početkom aprila. Motociklizam je sport za koji su vam potrebne 3 stvari, pre svega talenat, zatim dobar motor i džaba sve to ako nemate sreće. Nadam se da ću je imati i ove godine!!

 

225934_1028646563210_1436716775_30076412_3616_n.jpg

222684_1028646603211_1436716775_30076413_3947_n.jpg

225617_1032797426979_1436716775_30087785_8145_n.jpg

 

http://www.zeljko-stanicic.com/

http://www.facebook.com/zex.stanicic

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 767 postova
  • Lokacija: Mladenovac
  • Motocikl: Yamaha R1 2006, Yamaha R1 2008, Honda 600RR 2006, Kawasaki ZZR 600 1995

Nije sto su moji oklopi na Hondi, ali stvarno ih treba pohvaliti :moto3:

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1497 postova
  • Lokacija: Obrenovac
  • Motocikl: YZF-R1

Željkov post u petak na Fb-u """Imam razlog da castim, upravo mi je stigla nova Honda CBR1000RR, 2012. sa kojom cu se takmiciti ove sezone!!"""

 

Čestitam!

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 314 postova
  • Lokacija: Bijeljina-Republika Srpska
  • Motocikl: Yamaha R1 2001/Honda XLV750R rd01/Aprilia RS125 2007/Yamaha XT660x/Yamaha MT03 660

Koliko me sjecanje sluzi,,, Zeljko je dao u intervju da nisi bilo dugo zlatne kacige u 1000ccm u SRB samp.

Svi znamo da SONE ima zlatnu kacigu iz Klase 1000 mislim u periodu 03-04-05... nek me neko ispravi ako nije tako.

Mislim da su iste godine Sone i Pero zajedno dobili Zlatne Kacige....

 

Zeljko je veliki covjek, pravi sportista i na stazi dostojan protivnik koji je spreman pomoci drugima ako je ikako moguce!!!

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 314 postova
  • Lokacija: Bijeljina-Republika Srpska
  • Motocikl: Yamaha R1 2001/Honda XLV750R rd01/Aprilia RS125 2007/Yamaha XT660x/Yamaha MT03 660

Šone je osvojio zlatnu kacigu zbog 5 osvojenih tutula ( 2002 , 2003 , 2005 , 2006 , 2008 )

Nije uspio vezati 3 za redom :takoje:

 

Naravno, nisam ja nista lose htjeo da kazem za Zeljku,jer ga i licno poznajem!!!

Medjutim u zadnje 3god i nije bila bas neka konkurencija!!!

Sad kad bude Miso, Sone, Kule,Mrsi,,,bice svasta :takoje:

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 767 postova
  • Lokacija: Mladenovac
  • Motocikl: Yamaha R1 2006, Yamaha R1 2008, Honda 600RR 2006, Kawasaki ZZR 600 1995

Ova sezona ce definitivno biti najzanimljivija u prethodnih nekoliko godina pogotovo u klasama 600SS i 1000SS u kojima je konkurencija jaca nego ikada :)

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja