Jump to content

Moto Zajednica

HONDAXR650L-KTM690 ENDURO-BMW G650 XCHALLENGE

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 159 postova
  • Motocikl: KTM 690 Enduro

Razmisljam se vec neko vreme da kupim jedan enduro jednocilindras i izbor se sveo na ova tri:

Honda XR650L,

KTM 690 ENDURO,

BMW G650 XCHALLENGE

Da cujemo misljenja...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 4834 postova
  • Motocikl: enduro

uhhh, mnogo tezak izbor, svi su dobri. iz navike bih mozda uzeo hondu, prvenstveno kako kazu zbog pouzdansti. razlike u perfomansama mi ne znace nista.

utefterih se da cujem i ostala misljenja.

• Balkan Hard Enduro, 600 postova
  • Motocikl: Sherco SER 300 Factory, Beta 300RR, Husqvarna Te300i

da je u pitanju xr650R dvoumio bih se,ali u ovom slucaju 690,posto je L vise za penzose 1oda.gif(tezi 10kg,slabiji 20ks,ali ima el.start.,oba mogu da se reg.)

• Drug član, 2422 postova
  • Motocikl: KTM EXC300- KTM EXC250

stvarno gde nadje L u ovoj kombinaciji, mnogo ruzna, tekaa, slabasna.... mislim da ovo prvi put izgovaram u zivotu ali ...Ja bih pre uzeo BMW nego hondu, ali samo u ovoj situaciji

• Enduraš, 6368 postova
  • Motocikl: CRF300L

U ovom drustvu BMW je najslabiji 50tak KS, KTM i Honda imaju oko 60 KS, KTM je najlaksi i ima najbolje ogibljenje sa najduzim hodom, a BMW i Honda su tu negde sa tezinom (156-158 kg sa tecnostima). Ako pare nisu problem, KTM bez mnogo razmisljanja, u suprotnom Honda. BMW nudi manje nego XR po vecoj ceni, njega bi izbacio iz razmisljanja u ovom drustvu.

A ako kurbla nije problem, na prvom mestu bi uzeo Hondu XR650R

Honda ima 157kg sa svim tecnostima, i negde oko 45-55 KS (nije deklarisano, ovo sam pokupio sa ADVRiders foruma).

KTM ima 152kg sa svim tecnostima i 63KS.

BMW ima 156 kg sa svim tecnostima i 53 KS.

Sto se mene tice kurbla nije resenje i zato sam izabrao modele sa elektricnim startom.

XR650L je model koji se prodaje samo u Americi (da ja znam). Jeftiniji je, ali ga nije jednostavno dopremiti i kupiti. Americki endurasi se kunu u njega, isticuci pre svega pouzdanost i izdrzljivost.

XChallenge je dosta popularan model medju onima koji idu na velike ture (RTW), isticu njegovu pouzdanost (verovali ili ne), izmedju ostalog jedan od Horizons Unlimited i ADV Rider gurua Walter Colebatch ga je izabrao kao najbolju opciju.

690 Enduro je najaci i najbolje opremljen motor isto tako i najskuplji. Postoji taj los glas koji prati KTM masine da su nepouzdane, da se cesto kvare, opet znam nekoliko primera ljudi (i zena), koji su obisli svet upravo na ovim motorima, bez neke posebne pripreme i da nisu imali skoro nikakvih problema.

• Svrati ponekad, 380 postova
  • Motocikl: KTM 1090 Adv R

Ja sam se dvoumio između G650XC i 690 enduro.

Mislim da je najbitnije da li hoćeš novo ili polovno. Ako hoćeš novo, ne verujem da ćeš naći G650XC, jedino da čuči na nekom lageru, pošto se ne pravi više. Ako hoćeš polovno, mislim da će se onda ipak izbor svesti na to šta nađeš. KTM-a nisam našao polovnog za neke po meni normalne pare, a gledao sam oglase (prave, koje daju živi ljudi, ne one prevare po mobile.de na koje se mnogi pale) u Nemačkoj i Italiji. Pre par meseci doduše. BMW-a možeš naći za nešto manje pare. Na kraju sam uzeo BMW od kolege iz Bgd, koji sada vozi baš 690 enduro.

Nemam mnogo enduro iskustva da bi mogao da komentarišem, ja sam za sada prezadovoljan sa G650XC. Agregat je skoro identičan kao na starim F650, pa sam mogu da radim (skoro) sve oko njega. Našao sam service manual, alat za BMW imam odavno (mada ovaj nema previše torexa i egzotike), delova u Bgd-u ima i nisu skupi, ono čega nema brzo stigne. Izgleda da je i predviđen za lomljavu, pa se sećam da sam se iznenadio koliko su mu plastike jeftine (ne drži me za reč, ali oko 60-ak evra prednja bočna npr, u Raduloviću). Onaj gasni amortizer je interesantan, neki ga hvale, mnogo više njih ga kude, ali ne slušam više internet teoretičare. Ja mu ne vidim mane, za sada. Uvek možeš da staviš neki aftermarket Wilbers ili nešto slično ako si toliki pro da ti ovaj ne valja. Što se težine tiče, ne oseća se previše, ni u vožnji ni kada se prevrnem negde u blatu, lako ga vučem, dižem i prevrćem.

Ono što me je prijatno iznenadilo jeste ponašanje i udobnost (uslovno) na drumu. Naravno da neću da putujem sa njim, ali nije beznačajno. Ne trese, sedište je dobro profilisano pa ne žulja, trougao fuzasteri-sedište-upravljač je taman (doduše sa distancerima kormana 1,5cm).

Pozdrav i srećno sa potragom.

• Podržavam 2

• Balkan Hard Enduro, 600 postova
  • Motocikl: Sherco SER 300 Factory, Beta 300RR, Husqvarna Te300i

Bilo bi dobro da Milos (enduroR) napise poredjenje,posto je posedovao gore pomenuti xchallenge,a od skoro vozi 690enduroR.

• U prolazu, 5 postova

Honda XR650L se pravi od 1993 i jos uvek se proizvodi i prodaje iz vise razloga...Vrlo pouzdan i proveren motor i vrlo pristupacna cena su neki od mnogih. Honda ima 32 konjske snage na zadnjem tocku u fabrickom trimu, ali se moze izvuci jos nekih 5-6 za neku normalnu kintu bez umanjenja pouzdanosti. KTM je sve ono sto se za njega prica, BMW bi bio i moj izbor da nije preskup. Nemoj da zaboravis na Suzuki DRZ400! Odlican motor za kintu, laksi i okretniji od Honde, vise konja i udobniji, vodenjara i ima strasno puno opreme za njega...

• Podržavam 1

Nemoj da zaboravis na Suzuki DRZ400! Odlican motor za kintu, laksi i okretniji od Honde, vise konja i udobniji, vodenjara i ima strasno puno opreme za njega...

Da, taj motor mi je vrlo interesantan! Ne znam dovoljno o njemu, moram malo da se obavestim....

• Detoksifikovan, 214 postova
  • Motocikl: TDM 900 - 2002.

Moje misljenje:

Ako su ti uslovi: komfor, bezbolnost i za kosti i na novcanik i lagana Turist enduro voznja (Keposlovije itd) :

Honda

BMW

KTM

Ako ti je uslov da udjes u sumu i boga pitaj kad izadjes i ako hoces da trazis i konstantno prelazis granicu sopstvene komfornosti i hrabrosti u voznji:

KTM

BMW

Honda

Moj izbor za tebe je XR400R.

• U prolazu, 5 postova

Da, taj motor mi je vrlo interesantan! Ne znam dovoljno o njemu, moram malo da se obavestim....

Mozda najbolja kombinacija bi bila DRZ400SM (supermoto) odlicno ogibljenje za tu lovu, dovoljno okretan i odlicne kocnice...Za avanture van puta - samo gume sa malo agresivnijim profilom (Avon Distanzia) i vecinu problema si resio. Druga verzija je da nabacis jos jedan komplet enduro tockova, ali svaki put kad ti se vozi po sumi ili van puta gubis sat vremena na promeni....SM ima i termostat sa ventilatorom za gradsku guzvu...Jedino sto mu fali je bolji karburator i najbolja verzija je Keihin flatslide carb sa DRZ400"E" modela....Oprobano i radi kao sat. Supermoto je odlican paket za relativno sitnu kintu, i nista ni blizu osim mozda Yamahe WR450...(ja sam stariji cova i imam za zezanje po gradu WR250X...nista mi vise ne treba, stelovanje ventila na 26000 milja!!! Da li to nesto govori o pouzdanosti motora?) Da, da!!!

• Drug član, 1439 postova
  • Motocikl: KTM 1290 SDR V3

SM može da liči da je enduro samo sa drugim točkovima, diskom i gumama (napred mora 21 a pozadi šta god 17-18 cola)

Takođe enduro prenos je totalno drugačiji i nema veze sa SM

SM prenos teško upotrebljiv na terenu (barem na SM690 stock prenosu)

• Svrati ponekad, 146 postova
  • Motocikl: KTM 690 DUKE

Lepo lepo!

100 ljudi 100 cudi, 100 zena 200 sisa!

Misljenja su podeljena a ja bi se ipak odlucio za KTM!

razloga ima puno da ih ne nabrajam!

Ako zelis javi se , imam neki KTM primerak u garazi pa kad otopli malko dodji i poteraj ga slobodno pa tek onda odluci sta ustvari hoces!

Doduse nije 690 enduro nego DUKE ali isti je agregat!

Mislim da mogu da ti potrazim i neki Enduro za probu!

Kontaktiraj me!

• Podržavam 1

• Kontraš!, 1271 postova
  • Motocikl: KLX 650 sm/enduro

ja kolko kapiram covek planira sekundarni motor tako da nema potrebe za sm/enduro mixom! A 690 enduro i 690 duke bez obzira na isti agregat mislim da se ne mogu bas porediti...

• Svrati ponekad, 146 postova
  • Motocikl: KTM 690 DUKE

ja kolko kapiram covek planira sekundarni motor tako da nema potrebe za sm/enduro mixom! A 690 enduro i 690 duke bez obzira na isti agregat mislim da se ne mogu bas porediti...

A ja kapiram da nisi procitao moj post do kraja!!!1zdravo.gif

Mislim da mogu da ti potrazim i neki Enduro za probu!

• Svrati ponekad, 193 postova
  • Motocikl: KTM 690 ENDURO R, EXC 450

Pa evo i ja neku da napisem :)

Sa BMW-om sam proveo vrlo lep period i drago mi je da ga je kupio momak koji takodje voli i uziva da vozi i da dobro odrzava motor!

Pored razlika koje su svi lepo napisali dodao bih da menjac kod KTM je sa 6 brzina vs BMW 5,

KTM Ima izuzetno jake kocnice i mnogo je agresivniji na gasu od XC. KTM je malo "divalj" i tera vas da dajete gas.

Raspodela mase kod KTM je uradjena vrlo drugacije i imate osecaj da je razlika bar 10 Kg izmedju ta dva motora.

XC je dosta ugladjeniji u voznji i nekako smireniji a pozicija voznje im se dosta razlikuje,,,,,,,

XC je vislji,,, bar sam ga ja tako vozio i steluje se po tezini vozaca, a za teren samo izaberete Soft ili Hard opciju.

KTM-a jos razradjujem :moto3: tako da jos nemam prava iskustva u voznji koja bih preneo a kao ni sa delovima i servisom.

Kod BMW-a, bilo koji deo da vam treba mozete dobiti u roku od 5 dana (sto i sam znas), sto mislim da sa KTM-om nije slucaj.

Ima tu jos detalja i razlika kao sto su, servisni intervali, cajgeri, zapremina rezervoara, neka tehnicka resenja, sedenje i naravno far,,,BMW ima Halogen a KTM ima obicnu sijalicu od 35w,,,,isti far imaju EXC modeli zbog lake zamene, eventualnih padova i ostecenja....

Ako treba neka pomoc,,,,,znas kako da me nadjes ;-)

pozdrav :takoje:

Honda ima 157kg sa svim tecnostima, i negde oko 45-55 KS (nije deklarisano, ovo sam pokupio sa ADVRiders foruma).

KTM ima 152kg sa svim tecnostima i 63KS.

BMW ima 156 kg sa svim tecnostima i 53 KS.

Sto se mene tice kurbla nije resenje i zato sam izabrao modele sa elektricnim startom.

XR650L je model koji se prodaje samo u Americi (da ja znam). Jeftiniji je, ali ga nije jednostavno dopremiti i kupiti. Americki endurasi se kunu u njega, isticuci pre svega pouzdanost i izdrzljivost.

XChallenge je dosta popularan model medju onima koji idu na velike ture (RTW), isticu njegovu pouzdanost (verovali ili ne), izmedju ostalog jedan od Horizons Unlimited i ADV Rider gurua Walter Colebatch ga je izabrao kao najbolju opciju.

690 Enduro je najaci i najbolje opremljen motor isto tako i najskuplji. Postoji taj los glas koji prati KTM masine da su nepouzdane, da se cesto kvare, opet znam nekoliko primera ljudi (i zena), koji su obisli svet upravo na ovim motorima, bez neke posebne pripreme i da nisu imali skoro nikakvih problema.

• Podržavam 1

Hvala na ponudi, moj dobar drug ima 690 enduro i vec sam ga malo probao, cekam da se otopi sneg, pa da ga ozbiljnije provozam.

Da ovaj motor bi bio drugi motor. Mog slona zasada ne bih prodavao.

Kupio bih polovni motor, ne novi. Na novom se po mom misljenju gubi mnogo novca. Pre tri godine sam kupio F800GS nov. Kada sam odlucio da ga promenim posle godinu dana, izgubio sam... bolje da ne kazem koliko...

Pa evo i ja neku da napisem :)

Sa BMW-om sam proveo vrlo lep period i drago mi je da ga je kupio momak koji takodje voli i uziva da vozi i da dobro odrzava motor!

Pored razlika koje su svi lepo napisali dodao bih da menjac kod KTM je sa 6 brzina vs BMW 5,

KTM Ima izuzetno jake kocnice i mnogo je agresivniji na gasu od XC. KTM je malo "divalj" i tera vas da dajete gas.

Raspodela mase kod KTM je uradjena vrlo drugacije i imate osecaj da je razlika bar 10 Kg izmedju ta dva motora.

XC je dosta ugladjeniji u voznji i nekako smireniji a pozicija voznje im se dosta razlikuje,,,,,,,

XC je vislji,,, bar sam ga ja tako vozio i steluje se po tezini vozaca, a za teren samo izaberete Soft ili Hard opciju.

KTM-a jos razradjujem :moto3: tako da jos nemam prava iskustva u voznji koja bih preneo a kao ni sa delovima i servisom.

Kod BMW-a, bilo koji deo da vam treba mozete dobiti u roku od 5 dana (sto i sam znas), sto mislim da sa KTM-om nije slucaj.

Ima tu jos detalja i razlika kao sto su, servisni intervali, cajgeri, zapremina rezervoara, neka tehnicka resenja, sedenje i naravno far,,,BMW ima Halogen a KTM ima obicnu sijalicu od 35w,,,,isti far imaju EXC modeli zbog lake zamene, eventualnih padova i ostecenja....

Ako treba neka pomoc,,,,,znas kako da me nadjes ;-)

pozdrav :takoje:

Videcemo se druze, hvala na pomoci...

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja