Jump to content

Moto Zajednica

Klizav put (od ulja,nafte, ko zna)

Recommended Posts

• Zainteresovan, 978 postova
  • Motocikl: MZ 175/1 ES , MZ 250 ETS ,ETZ 250 , 2 komada trkacka MZ-a (u pripremi), KTM LC4 , MZ 660 Mastif

Eto jos jednog loseg iskustva sa nasim putevima .

Danas , na potezu od Brankovca ka Rakovcu (na Fruskoj gori) put od ulja , nafte ili kombinovanog , klizav skoro kao led .

Brzina umerena , kisni slajkovi u dodiru sa podlogom , i ,kliz . Kliznuh po asfaltu u krivini 5-6 metara , kao po ladu.

Ustanem ,utvrdim steticu (oko 100 e). Vratim se po putu , proklizam se i onda se zapitam : Da li neko treba da bude odgovoran za taj put ? ili cu ja biti proglasen za neodgovarajucu brzinu ?

Voleo bih da cujem iskustva : da li imam neko pravo , ili je samo moja greska (sto nemam procenu klizavosti puta )

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 2329 postova
  • Motocikl: MZ ETZ 250, Suzuki GS 450L

Наравно да су путари одговорни, ко други? У Аустрији ја буде саобраћајка путари очисте све трагове несреће: крхкотине пластике и стакла, отпале делове и исцурело уље и антифриз.

Е сад, друго је питање код нас где они "нису одговорни" ни за рупу у асфалту (као кратер вулакна) а камоли за "мало" уља...

• ЗЕЉКАМП, 1820 postova
  • Motocikl: BMW R1200GS Adventure

2008. godine nadomak Budve sam pao zbog velike kolicine ulja na putu. Bilo je oko 23h u noc. Isao sam oko 40-50km/h i nisam imao nikakve sanse da ostanem na tockovima. Pao sam pri nagibu od 3% i brzini koja je debelo ispod ogranicenja od 80km/h na tom delu puta. Moj pad je gledao kolega iz Podgorice koji je pao na 10 minuta pre mene. Hteo sam da zovem policiju na uvidjaj radi naplate stete koju sam imao, ali su me drugari iz Budve odgovorili od toga, jer su mi rekli da ce mi sigurno pisati kaznu zbog neprilagodjene brzine na toj deonici. To sto sam isao ispod ogranicenja mogao sam da okacim macku rep... 1neznam.gif

Takva situacija je i u Srbiji i ne verujem da ce se to u skorije vreme promeniti. 1hmm.gif

Iz ovakvih razloga su nam uveli obaveznu prvu pomoc koja je, zbog najlosijih uslova na putu, najskuplja u Evropi. 0ljut2.gif

• Ministar za Enduro, ratluk i ženske motore, 5393 postova
  • Motocikl: HTZ 750

Kao sto Zeljkamp reče, kod nas postoji varijanta ( a uverenja sam da je to namerno napravljeno da se ljudi "odgovore" od tužakanja direkcije za javne puteve) da možeš da pozoveš policiju da napravi zapisnik o nezgodi a ona će tom prilikom da ti napiše kaznu za ugrožavanje bezbednosti u saobraćaju (nedaj bože ako imaš suvozača, mada ona dobija odštetu a ti kaznu) a onda kad to namiriš sa tim zapisnikom možeš da angažuješ advokata i skoro sigurno ih dobijaš, ali kad sabereš troškove dođe ti da kažeš "ma nema veze..."

Nešto su najavljivali novim zakonom da će se to promeniti i da će postojati i odgovornost putara (iza krivine bunar od rupe i slične varijacije na temu) međutim ovogodišnje iskustvo ljudi ne govori tome u prilog...

• Drug član, 1542 postova
  • Motocikl: XLV 1000

Ima ono nešto u tim zakonima da je svaki vozač koji uoči prepreku ili neko sranje na putu, dužan da je ukloni, obavesti nekog, tralalala.... možda tu možeš nešto da tražiš...

I da, šta su slajkovi??

• Друг члан, 636 postova
  • Motocikl: Honda Transalp

Ja sam imao susret sa rupom pre 5 godina i uspeo sam da naplatim od kaska (za auto). Tada su mi rekli da sam mogao da naplatim od putara.

Pre nekih 2 godine, slicna situacija, rupa nije velika, ali je uspela da iskrivi 2 felne na skuteru. Stao sam, pozvao saobracajnu policiju, na sta su mi oni rekli da nema nista od toga.

Uredno sam pokupio svu dokumentaciju (citao sam iskustva na nekom forumu), predao Beograd Putu i zahtevao odstetu. Zapisnik MUP-a je naveo njih kao krivce, a ja sam posle natezanja uspeo da pokrpim za stetu. Bili su bezobrazni, a u pitanju je samo materijalna steta. To sto sam bio bez motorceta 2 meseca i sto sam umalo pao (uspeo sam da se odrzim na tockovima iako je jedna felna pukla) - nikom nista.

• Друг члан, 636 postova

Tesko da sada bilo sta moze, a da nije napravljen uvidjaj MUP-a neposredno posle toga. Inace, nikakva kazna mi nije stigla za taj susret sa rupom. Prema zapisniku MUP-a jedina krivica je na Beograd Put-u zbog loseg stanja puta.

• Drug član, 1260 postova

Bilo je vise puta u SAT-u: Zapisnik policije je samo jedan od dokaza koji se moze koristiti, ali ne i uslov bez kojeg nista ne moze da se uradi. Kad se obratis putarima oni te po pravilu odbiju (i vecina ljudi odustane od daljnjeg natezanja), ali sud ima zadnju rijec i, u pravilu, putari gube sporove

• Svrati ponekad, 434 postova
  • Motocikl: Suzuki GSX 600F

Doce vreme i kod nas kad ce se za ovakve stvari kaznjavati putari ili odgovorni za odrzavanje deonice puta.

U normalnom svetu tj u Evropi, nema price dobijas nadokandu i sve je ok.

Preko imati advokata je sasvim normalna stvar.Koristio ga ili ne platis nekih 60-100evra godisnje i sta se desi on sve zavrsi za tebe.

A kod nas niko nije kriv salju te idi tamo idi vamo,mi nismo odgovorni za to i nakraju te izadje "skuplja pita od tepsije".

Padnes zbog nekog budale sto nije uradio svoj posao kako treba i kad zovnes policiju oni rebnu jos tebe,pa j..... drzavu i zakone takve.>:(

More naucice ih Evropa sve pameti ,samo da udjemo u nju.Zivi bili pa videli!

• Podržavam 1

• Ne silazi, 5900 postova
  • Motocikl: Suzuki GS 400, Sacsh Madas 125, Piaggio Zip, Tomos Targa, Honda NX 650 Dominator

Zbog ovakvih stvari je pozeljno nositi sa sobom foto aparat il mobilni sa fotoaparatom, pa sve lepo slikati - i rupu i ulje i deo puta gde se to nalazi ( da bi se moglo po slici identifikovati problematicno mesto ), pa u tom slucaju mozda i ne treba zapisnik policije ( za ovo zadnje nisam siguran, treba konsultovati nekog pravnika ) .

• Друг члан, 636 postova

Ja sam za prvi slucaj pokusavao da naplatim stetu bez uvidjaja i kako su mi rekli "nisu u obavezi to da urade" i nisu imali volju. E sad, mozda bi moglo sudskim putem :neznam:

U svakom slucaju, enduro smanjuje mogucnost takvih problema, kako kaze dr.Arakis :aha:

• Svrati ponekad, 140 postova
  • Motocikl: Suzuki GSF 650S Bandit (ex Kawa ER5)

Uzasavam se kada pomislim na izliveno ulje... :staa2: Tu ni enduro ne pomaze mnogo. U svakom slucaju nije lose baciti malo zemlje ili prasine preku izlivenog ulja da jos neko ne bi nastradao.

• Drug član, 1604 postova
  • Motocikl: SUZUKATI SV650N

imao sam sličan slučaj. isključenje kod arene iz pravca aerodroma. jutro oko pola osam, ni jednog automobila. brzina bila negde oko 70kmh, a ulje sam ugledao tek kad sam uleteo na njega. u momentu kako sam smanjio gas, zadnji kraj je pretrčao prednji, fino, bez ikakvog otpora. završio sam udarom u unutrašnju ogradu pod pravim uglom tako da je šteta bio samo prednji branik i ništa više. eh da, gume su mi bile dobre, auto jeste mator (firmin) ali svake godine dobije nove gume.

post-13916-0-25194800-1324120870_thumb.jpg

post-13916-0-73367000-1324120876_thumb.jpg

• Drug član, 2285 postova
  • Motocikl: Honda Sevenfifty

Ja sam pre jedno meseca dana u Kragujevcu zvao putare i policiju da prijavima da je na jednom podvoznjaku na krivini bila VELIKA mrlja od ulja od nekoliko KVADRATA (razmazano). Nisu ocistili ni posle 3 dana... >:(

• Svrati ponekad, 203 postova
  • Motocikl: Hornet S

Ima skoro 3 meseca kako sam zbog ulegnuca na putu (precnika oko pola metra i dubine 20tak cm) zvao JKP Put Novi Sad. Objasnio im da je to frekventna ulica,GSP ide tuda,kamioni i kada ulete u nju,kuca vibrira.

U JKP Put su me pitali da li je RUPA ili ULEGNUCE,jer oni nisu nadlezni za ulegnuca. Ulegnuca nastaju zbog postavljanja instalacija drugih JKP i uputili su me na komunalnu inspekciju.

Komunalna inspekcija kao da je sa Marsa pala i ispitivala me o sahtovima i posle pola sata razgovora i prebacivanja od jednog do drugog upucen sam na njihov deo koji je zaduzen za saobracaj. Evidentirali su. I naravno,ni dan danas.

A pitam se do kada... <_<

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja