Alexandar137 12 Napisano Novembar 20, 2011 U prolazu, 33 postova Lokacija: Belgrade, Lipovica Motocikl: '03 Honda CBR600rr Prijavi odgovor kao problematičan Zdravo svima... Doslo je hladno vreme i planiram da ususkam motor u topli podrum i da ga ne diram do proleca. Cuo sam da ima par stvari koje treba da se odrade na motoru pre duzeg mirovanja... Da li neko ima iskustva i da li bi zeleo da podeli neke korisne savete? Sta treba da se uradi, kako i zasto, da bi mogli bez problema da zapocnemo novu sezonu... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
CAJA 1168 Napisano Novembar 21, 2011 lone wolf, 525 postova Lokacija: Kumane(prašnjavi drumovi Banata) Motocikl: Suzuki LS 650 , Suzuki GSXR 750 , Suzuki GSX1300R Prijavi odgovor kao problematičan Imaš dosta tema o tome. Ali ništa posebno. Najbitnije 1.Proveri antifriz(temperatura zamrzavanja) 2.Izvadi akumulator 3.Jednom mesecno ga upaliti da radi do radne temperature.(dopunis akumulator) Opciono(meni iskreno ako ga neces voziti godinu dana u suprotnom mozes i preskociti) -podici ga na stender(zbog guma) -napuniti do cepa rezervoar(da ne rdja rezervoar) -krpa u auspuh(kondezacija) -podmazes lanac(da ne rdja) -pokriti ga necim(zbog prasine) pozz 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
aca-pn 6424 Napisano Novembar 21, 2011 Enduraš, 6391 postova Lokacija: Paracin Motocikl: CRF300L Prijavi odgovor kao problematičan Napuni rezervoar do cepa, eventualno ga stavi na centralni stender ako ga imas i to je to. Posto ga drzis u toplom ne treba da skidas akumulator, mazes ga kremama, bajes mu protiv zime i smrzavanja i slicno. Upali ga ako ces da se provozas ili ako se uzelis da mi cujes zvuk, u suprotnom nemoj jer mu paljenje u toku zime nista ne koristi, cak naprotiv. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
CAJA 1168 Napisano Novembar 21, 2011 lone wolf, 525 postova Lokacija: Kumane(prašnjavi drumovi Banata) Motocikl: Suzuki LS 650 , Suzuki GSXR 750 , Suzuki GSX1300R Prijavi odgovor kao problematičan A preskočio sam taj detalj toplom onda možeš preskočiti skoro pa sve,na proleće mu dopuni akumulator i gas. Ja sam napisao za one koji nemaju tu sreću hehe,meni motor stoji u uslovima sličnim spoljašnjim samo što ima krov i ovim mojim "ritualom" nikada nisam imao problema. Nikada nisam dopunio rezervorar do čepa i nikada mi nije zardjao,upalim ga svremena na vreme da dopinim akumulator,promešam ulje(koje uvek menjam na 6k bez obzira na godišnje doba),potrošim malo benzina,čujem zvuk itd.(auto palim svaki dan pa mu ne fali ništa a kamoli motor koji put mesečno). Ovim sam rešio i problem sa akumulatorom(oni koji nemaju punjač) i problem za benzinom koji gubi oktansku vrednost(negde sam čitao,da na proleće čak i vade pun rezervoar zbog toga ) Ipak na kraju to je samo gomila čelika i plastike i kao što aca-pn kaže nikakve kreme. Pozdrav! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Alexandar137 12 Napisano Novembar 21, 2011 U prolazu, 33 postova Lokacija: Belgrade, Lipovica Motocikl: '03 Honda CBR600rr Prijavi odgovor kao problematičan hahahaha jeste da volim svoj motor ali da ga mazem kremom hahaha . . . I gledam neke snimke na youtube-u npr: . . . Vidim da ima da se sipa neki aditiv za gorivo u rezervoar kao neki stabilizator, ne znam koliko je bitno... I video sam da je ipak potrebno da se pali motor s vremena na vreme da promesa ulje cisto, jer imaju neki odpaci neka sranja od starog ulja koja mogu da se zalepe u motoru... U svakom slucaju kupicu od Motula ono sredstvo za ciscenje motora i svakog pocetka sezone procistiti motor pre promene ulja, mislim da je korisno... Lanac sam detaljno ocistio i podmazao, akumulator skinuo napunio vodom malo, motor ceo oprao sa Karcher-om i ispolirao sa Turtle Wax-om... Ostalo je napuniti rezervoar i video sam da treba isprazniti karburator... Sad zbog cega nisam pamet.. U svakom slucaju obezbedio sam mu lep zimski san Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
strasilo 3893 Napisano Novembar 24, 2011 Drug član, 2288 postova Lokacija: Podravska pripizdina u HR Motocikl: egzotični GSXR750 K88 Prijavi odgovor kao problematičan Ja motor u decembru parkiram na potpuno identičan način kao i u junu .... Dođem do otvorene garaže, ugasim ga, spustim nogaru i siđem s motora.... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Arakis 6060 Napisano Novembar 24, 2011 Svakom po zasluzi, 12432 postova Lokacija: NBGD - KN04ET Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake Prijavi odgovor kao problematičan ...i zatvoriš vrata od garaže, valjda ...Ali tako da mogu lako da se otvore, podigne ćopava i ode.... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
strasilo 3893 Napisano Novembar 24, 2011 Drug član, 2288 postova Lokacija: Podravska pripizdina u HR Motocikl: egzotični GSXR750 K88 Prijavi odgovor kao problematičan ne, nemam vrata od garaže... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Alexandar137 12 Napisano Novembar 24, 2011 U prolazu, 33 postova Lokacija: Belgrade, Lipovica Motocikl: '03 Honda CBR600rr Prijavi odgovor kao problematičan Ja da mogu da ga uteram u spavacu sobu, ali bukvalno ne bi razmisljao Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
sergio 2328 Napisano Novembar 27, 2011 hoochie coochie man, 1239 postova Lokacija: BG/ZG Motocikl: Harley Davidson Road King Classic '07 & Honda CB750K '81 Prijavi odgovor kao problematičan Jedno pitanje... na motoru imam 4 hromirana auspuha (topa). Na nekim mestima su pocele da se stvaraju povrsinske, male fleke (kao korozija). Danas sam istrljao sve to krpom i WD-om... pa sam posle toga poprskao malo WD na sve to sto je hromirano (motor sotji na otvorenom, ali ispod nadstresnice. Eh sad... da li WD moze da naskodi hromu ako stoji tako 3-4 meseca? Da li sam pogresio sto sam uradio ovo? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
arnyman 1729 Napisano Novembar 27, 2011 Drug član, 2753 postova Lokacija: MNE-SRB-BIH-CRO (trenutno Herceg Novi)) Motocikl: GPZ 500 Street Twin Prijavi odgovor kao problematičan Eh sad... da li WD moze da naskodi hromu ako stoji tako 3-4 meseca? Da li sam pogresio sto sam uradio ovo? WD štiti od korozije, preporučljivo je nove delove mazati njime da bi se oformio zaštitin sloj, time će sam taj deo duže da traje. Primer, slajder na mikseti, mnogi ga pune WD-om tek kad krene da zajebava, umjesto da novu miksetu naseru WD-om i poslje samo povremeno prsnu da održe zaštitni sloj, takav slajder traje vječno. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Alexandar137 12 Napisano Novembar 28, 2011 U prolazu, 33 postova Lokacija: Belgrade, Lipovica Motocikl: '03 Honda CBR600rr Prijavi odgovor kao problematičan Upravo tako WD ukljanja i stiti od korozije... Moj bajk je jednocilindricni tj. ima jednu izduvnu granu koja je vrlo malo korodirala na pocetku grane, naprskao sam WD-om celu granu, i presao tj. istrljao nekom tankom krpicom, da ni bi upila WD i tako iz dva puta... Korozija je bukvalno nestala... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Dane Deda 2685 Napisano Novembar 28, 2011 Drug član, 1225 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: BMW R1100R Prijavi odgovor kao problematičan Obavezno upaliti muziku motoru da slusa preko zime da ga nehvata korozija. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
PECA BMW 1121 Napisano Novembar 28, 2011 Drug član, 1740 postova Lokacija: JAGODINA Motocikl: Tomos 14M BMW R 26 BMW R 65 BMW R1150R Prijavi odgovor kao problematičan Eh sad... da li WD moze da naskodi hromu ako stoji tako 3-4 meseca? Da li sam pogresio sto sam uradio ovo? WD štiti od korozije, preporučljivo je nove delove mazati njime da bi se oformio zaštitin sloj, time će sam taj deo duže da traje. Primer, slajder na mikseti, mnogi ga pune WD-om tek kad krene da zajebava, umjesto da novu miksetu naseru WD-om i poslje samo povremeno prsnu da održe zaštitni sloj, takav slajder traje vječno. to nikako ! WD nije kontakt sprej ... moze da posluzi ali nije ! za klizace na mixerima (klizni potenciometar) postoji poseban sprej ..... posto su mi na zurkama miksete polivali raznim picima i pepelom od cigare ja sam nasao tada specijalni sprej .. vise se i ne secam koji ali je bio bas za potenciometre.. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
arnyman 1729 Napisano Novembar 28, 2011 Drug član, 2753 postova Lokacija: MNE-SRB-BIH-CRO (trenutno Herceg Novi)) Motocikl: GPZ 500 Street Twin Prijavi odgovor kao problematičan Eh sad... da li WD moze da naskodi hromu ako stoji tako 3-4 meseca? Da li sam pogresio sto sam uradio ovo? WD štiti od korozije, preporučljivo je nove delove mazati njime da bi se oformio zaštitin sloj, time će sam taj deo duže da traje. Primer, slajder na mikseti, mnogi ga pune WD-om tek kad krene da zajebava, umjesto da novu miksetu naseru WD-om i poslje samo povremeno prsnu da održe zaštitni sloj, takav slajder traje vječno. to nikako ! WD nije kontakt sprej ... moze da posluzi ali nije ! za klizace na mixerima (klizni potenciometar) postoji poseban sprej ..... posto su mi na zurkama miksete polivali raznim picima i pepelom od cigare ja sam nasao tada specijalni sprej .. vise se i ne secam koji ali je bio bas za potenciometre.. Oćeš da kažeš da je bolje da ničim ne prska, nego WD-om? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
PECA BMW 1121 Napisano Novembar 28, 2011 Drug član, 1740 postova Lokacija: JAGODINA Motocikl: Tomos 14M BMW R 26 BMW R 65 BMW R1150R Prijavi odgovor kao problematičan pa ako je za krajnju nuzdu moze WD . bolje i kap silikonskog ulja .... postoji i specijalna grafitna pasta sa te potenciometre ... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
scuba 15 Napisano Novembar 29, 2011 Çelebi, 2415 postova Lokacija: Beograd - Vuk Motocikl: Imam Prijavi odgovor kao problematičan Za razliku od Strašila, koji nema vrata na garaži, ja imam vrata na garaži i garaža se još greje. Ali nam je obojici ista procedura za ostavljanje motora preko zime kao i preko leta. Dakle, uteram TenAk, ugasim svetla, ugasim motor, dignem ga na centrališe štender i za razliku od Strašnog, zatvorim vrata od garaže. Eh da, zavrnem mu slavine za gorivo i ispod metem novine jer neko vreme radi indikator za količinu ulja pa kad prestane da radi, sklonim novine :D Na proleće dospem ulje (zbog indikatora količine ulja ), dopunim kolumator, onjušim gorivo i ako ima zdrav miris, paliiiiiiiii Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Andreja 1330 Napisano Decembar 1, 2011 ENDURO, 1344 postova Lokacija: Vrčin Motocikl: Honda XR600R Prijavi odgovor kao problematičan Sve što bi moglo da korodira premazati tankim slojem tovatne masti, tako bar ja radim. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Rock_oN 136 Napisano Decembar 1, 2011 U prolazu, 67 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Kawasaki GPz 550 uni-trak, Bt 50s Prijavi odgovor kao problematičan hahahaha jeste da volim svoj motor ali da ga mazem kremom hahaha . . . I gledam neke snimke na youtube-u npr: . . . Vidim da ima da se sipa neki aditiv za gorivo u rezervoar kao neki stabilizator, ne znam koliko je bitno... I video sam da je ipak potrebno da se pali motor s vremena na vreme da promesa ulje cisto, jer imaju neki odpaci neka sranja od starog ulja koja mogu da se zalepe u motoru... U svakom slucaju kupicu od Motula ono sredstvo za ciscenje motora i svakog pocetka sezone procistiti motor pre promene ulja, mislim da je korisno... Lanac sam detaljno ocistio i podmazao, akumulator skinuo napunio vodom malo, motor ceo oprao sa Karcher-om i ispolirao sa Turtle Wax-om... Ostalo je napuniti rezervoar i video sam da treba isprazniti karburator... Sad zbog cega nisam pamet.. U svakom slucaju obezbedio sam mu lep zimski san Pa ja da imam ovaj alat sto on ima, i uslove u kojima je "spremao" motor za zimu, bolje bih odradio posao od njega On ga je vise spremio za prodaju koliko vidim ja, i to na prodaju pred pocetak sezone hahaha Ne znam, al 98% ubacujem motor u sobu, al to tamo posle deda-mraz akcije, posto u supici gde sad stoji, je hladno kao i napolju, i moze da se desi da padne nesto na njega sto ne bih voleo ... Mada, moj mali bt-ac, je stajao 2 zime tako, do duse, palio sam ga, ali nista nisam cackao, pa sta mu fali, dodje sezona, nadrukas gorivo u karb, nagazis kurblu, pali i teraj 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
VladCan 249 Napisano Decembar 1, 2011 Svrati ponekad, 190 postova Lokacija: Toronto, Ontario, Canada Motocikl: 2002 Suzuki GSF1200S Bandit, 2005 Yamaha Majesty 400 Prijavi odgovor kao problematičan Da: - Promeniti ulje ako mu je vreme ili je na vise od 2/3 intervala za zamenu. - Napuniti rezervoar do vrha. Dodati stabilizator za gorivo i pustiti ga da radi dok stabilizovano gorivo ne procirkulise kroz sistem. - Parkirati uspravno (stender, podizaci, dizalica...) - Napumpati gume na maksimalan preporucen pritisak i staviti daske gde gume dodiruju pod (narocito ako je zemljani ili betonski). - Parkirati na hladno, suvo i dobro provetreno mesto. - Zakaciti akumulator na "trickle charger/maintainer" kao sto je "Battery Tender" - Isprskati sve delove podlozne rdji sa WD-40 - Zastititi od prasine. Staro cebe/carsav je OK, najlon i cirada nisu. NE: - Paliti motor preko zime ako nemas nameru da ga vozis bar 5Km. - Menjati ulje pre vremena ili menjati ga opet na prolece. - Vaditi akumulator i drzati ga na toplom. Zdrav akumulator ce se mnogo brze izprazniti i upropastiti na 20 stepeni nego na -20. - Vaditi svecice i puniti cilindre uljem. - Parkirati na "copavoj". Ovo sve uglavnom vazi za parkiranje u prostoru zasticenom od elemenata. Za one koji moraju da prezime manje-vise izlozeni atmosferilijama i daleko od izvora elektricne energije preporuke su nesto drugacije, ali je sustina ista. Ja moj motor ne spremam za zimu - ja ga spremam celu zimu . Posle 30.000Km zestokog akanja ovog leta bez i jednog problema ne mogu bas da ga pokrijem i zaboravim do proleca ako necu da me ostavi u sred pustinje. Gume, tockovi, stelovanje ventila, remont kocnica, ulje u viljusci, filter za vazduh, stelovanje karburatora, gomila sitne kozmetike... Ovo je slika od prosle godine, ove zime ce da bude za nijansu zesce 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
aca-pn 6424 Napisano Decembar 2, 2011 Enduraš, 6391 postova Lokacija: Paracin Motocikl: CRF300L Prijavi odgovor kao problematičan Lako je tebi da ga spremas celu zimu kad imas bolju garazu neko neko dnevnu sobu Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
scuba 15 Napisano Decembar 2, 2011 Çelebi, 2415 postova Lokacija: Beograd - Vuk Motocikl: Imam Prijavi odgovor kao problematičan Bogami, vidi se raskoš Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lalajko 2021 Napisano Decembar 2, 2011 Teoreticar ..., 12115 postova Lokacija: Lazarevac Motocikl: BMW R1200GS Adv Prijavi odgovor kao problematičan Svaka cast VladCan - slazem se sa napisanim, a i moj motor je u slicnom stanju kao tvoj. Servis radim do kraja februara Polako, strpljivu, uz kafu, suva garaza sa parnim grejanjem. Milina! Radim ceo servis i svaka operacija koju radim mora biti savrseno uradjena, ili ne prelazim na sledecu. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bokilic 6101 Napisano Decembar 2, 2011 :), 5945 postova Lokacija: Nova Pazova! Motocikl: Bicikl Prijavi odgovor kao problematičan uparkiras,ugasis, zavrnes gorivo,skines aku,i dodjes na prolece po njega.. mozes i da ga pokrijes,a nemoras... to je najprostija operacija, zimi ne paliti ako nema preke potrebe,samo vise stete nego koristi... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bokilic 6101 Napisano Decembar 2, 2011 :), 5945 postova Lokacija: Nova Pazova! Motocikl: Bicikl Prijavi odgovor kao problematičan Svaka cast VladCan - slazem se sa napisanim, a i moj motor je u slicnom stanju kao tvoj. Servis radim do kraja februara Polako, strpljivu, uz kafu, suva garaza sa parnim grejanjem. Milina! Radim ceo servis i svaka operacija koju radim mora biti savrseno uradjena, ili ne prelazim na sledecu. ti bre laki vozis bmw,za vs je to normalno da na kraju sezone radite te polu generalke i koje kakve servise :nanana: malo sale nije na odmet Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...