Jump to content

Moto Zajednica

Trial motor u kucnoj izradi

Recommended Posts

• Drug član, 1030 postova
  • Motocikl: APRILIA Caponord & Transalp 1999

Hvala druze na lepom odgovoru .

Ja kod mene u manualu nisam nigde naso da ima gumica a pokazano je bas sve detaljno .

Vraticu je gde je i bila . Verovatno je kanal uradjen za neki drugi tip motora da nesto podmazuje . Moras da me razumes jer je motor 3 puta lomio ventile dobijao mnogo brzo luft u bregastoj i prezubljivao . Zato moram sada sve lepo detaljno da pregledam . Normalno kada verglam gore ulje prska kao ludo sto je znak da pumpa dobro radi . Svaki kanal sam ocisti a nema ih mnogo tako da nigde nije bilo zapusene .

Naj verovatnije je da je stavljana glava sa vec luftom u bregastoj i jos nikada niko nije hteo da promeni razvucen lanac , los klizac i spanel pa je to dovodilo do havarije .

Ipak druze hvala ti na slici veoma mi je pomogla .

Znas li mozda zasto je gumica tamo ? Da li je da bi ona donja rupica imala pritisak da strca ulje ili je to ostavljeno za mozda neki drugi tip motora ?

Izvini sto sam morao da nastavim sa pitanjima jer se u dosta mojim temma javljalo dosta ljudi koji nemaju pojma sa mehanikom .

Pozdrav !!!!!

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Ne silazi, 5900 postova
  • Motocikl: Suzuki GS 400, Sacsh Madas 125, Piaggio Zip, Tomos Targa, Honda NX 650 Dominator

Kod mene na Hondi CB 500 four je na uljnim magistralama sa obe strane izmedju cilindra i bloka bila ubacena neka kao mala dizna. One su stajale tu da bi ogranicile protok ulja da bi na radilici bio pritisak ulja kako treba, a ovo sto prodje gore je dovoljno za bregastu.

Sto se jednocilindrasa tice, kolko sam upoznat, glave im obicno crkavaju jer vlasnici cesto odmah po paljenju daju veci gas i proturiraju motor, a ulje jos nije doslo do gore ( kad se motor ugasi, ulje se slije u blok .

• nemacki nemkasti janjicar iz svabije, 87 postova
  • Motocikl: Yamaha YBR 125

Kod mene na Hondi CB 500 four je na uljnim magistralama sa obe strane izmedju cilindra i bloka bila ubacena neka kao mala dizna. One su stajale tu da bi ogranicile protok ulja da bi na radilici bio pritisak ulja kako treba, a ovo sto prodje gore je dovoljno za bregastu.

Ja mislim da je ta gumica tu u funkciji dihtunga, inace bi ulje prstalo na spoju sa poklopcem glave. Stavljena je kao stopl da bi zatvorila granu uljne magistrale, i sprovela ulje na donju rupicu, kako bi se obezbedilo podmazivanje bregaste. Zasto kanal nisu masinski zatvorili sa gornje strane, ne znam, moguce je da ovaj agregat ima i neke drugacije primene, i drugacije konstruisane glave motora za te druge namene. U svakom slucaju, gumica treba da bude tu, problem resen ;)

Ok sto se tice gumice misterija resena . Gumicu vracam tamo gde je bila a za rezultate moracete da sacekate do sutra eventualno do nedelje .

Pozdrav i hvala !!!!!

• Zainteresovan, 641 postova
  • Motocikl: etz 150 ,Yamaha xs 250

Nisam do sada radio ovaj agregat ali sam radio kineske kopije one imaju tu gumicu na glavi ali je O ring kroz koju prolazi ulje.Evo neko moje razmisljanje naravno nemora da bude ispravno.Neznam kakav je lezaj na velikoj pesnici ali u svakom slucaju gotovo sam siguran na nece pasti pritisak ulja na radilici ako je ta rupa otvorena jer pritisak se stvara izmedju kliznog lezaja i samog kolena radilice.Cini mi se da glava sa tvog motora i ova sa manuala nisu iste bas se i razlikuju po tim rupicama koje nisu na istom mestu,mozda je kod tebe stavljena glava sa nekog drugog tipa pa se neslaze bas sve.U svakom slucaju ne pali motor dok na kurblanje ne doteras ulje u glavi i ispratis da li prolazi sve gde bi trebalo.Malo je cudno da svako malo riknu lezajevi bregaste i sama bregasta iz cista mira.

MOtor startovan . Upalio iz prve za divno cudo . Sva zveckanja lupanja i ostalo je prestalo .

Naravno nerglali smo jedno 10 min da dodje ulje . Kada je upaljen i skinuta ona dva poklopca kroz koje ste steluju ventili ulje pici ko ludo . Gde god nismo zadihtovali dobro curi ko blesavo . Znaci pritisak ula je OK .

Bas sam se iznenadio kako prede .

Slike postavljam cim mi proradi internet .

• Motocikl: Suzuki GS 400, Sacsh Madas 125, Piaggio Zip, Tomos Targa, Honda NX 650 Dominator

Bas sam se iznenadio kako prede .

Slike postavljam cim mi proradi internet .

Pa kad vec pratimo temu, mogao bi i neki video klip da padne ! :Mina:

Danas sam napokon probao motor . Ide kao blesav za 125 ccm . Naravno vratio sam rezervoar i klasicno sediste tek koliko da se provozam i malo ga razradim .

Imam problema sa karburatorom . Neko pre mene je nesto budzio i nema teretske sanse da se popravi . Ler gas nikako ne drzi . Ponasa se kao da ima fals vazduh .

Lepo ide preko stepenica , stena i ostalog . Ali stvarno dobro vuce .

Sad bi mi trebao prednji manji i zadnji veci zupcanik .

Opet da kazem da mi net ne radi dobro pa zato ne stavljam slike . Bice cim se popravi .

Danas je i bolo super vreme za voznju .

Planiramo prvog ujutru izlazak na Rtanj . Pa ko voli ............ :hej:

Sta planiras sa lancanicima, ja prednji ne bih uopste dirao, samo bih zadnji povecao za 3 zuba, mislim da je vise nego dovoljno?

Za sada nista . Moram prvo da resim karburator pa cu onda lancanike . Iskreno i lanac je u losem stanju .

Mozda bi smanjio i jedan zub napred i pozadi kao sto si reko .

Ako planiras da mucis masinu, a planiras, bolje ne diraj prednji, samo ces da napravis stetu, menjaces lezaj svaki cas, a moze i veci karambol da napravi. Tri zuba vise pozadi zavrsava posao ;) A sta je konkretno kod karba problem, jesi ga rastavio?

OK pokusacu .

Sa karburatorom je ovakav problem .

Prvo nikako nece pod sauh da upali . Iskljucim i verglam pa kad kresne onda radi .

Drugo , kada dam gas on onda zadrzi ajde recimo na 2500 obrtaja jedno 5 ili 6 sekundi pa onda lepo spusti obrtaje . Kada spusti desava se i da se ugasi . Mislim da je sto posto razdndan . Sve je cisto i svaki kanal je ociscen . Jedino me budni ona glavna dizna sto upada igla od plovka u njoj . Tu ima dosta lufta izmedju igle i dizne u koju upada . I kada motor radi i gledam lampom od pozadi u karburator vidi se da odozdo iz te dizne izlazi gorivo sto nebi trebalo da se desava na leru . Zato i ima onu ler diznu . Da li je neko stavio manju ( tanju iglu u deblju diznu ) nemam pojma . Probao sam sve i nista . Inace lepo vuce i ide ali ler gas nikako .

Mislim da fals vazduh nigde ne vuce jer su stavljene nove gumice i guma izmedju karba i stubline je nova .

Toliko . Ako neko ima predlog ajde ako ne ima 30 evra nov takav ali kinesi . Sutra u da probam od prijatelja da skinem od Kineza pa cu da vidim da li se opet isto desava . Ako je bolje , onda bolje da kupim i Kineski nego da mucim muku .

Nov kineski kosta 30 EUR, garnitura za reparaciju karburatora ne kosta vise od 20 EUR, izmedju ova dva resenja, ja bih radije popravljao stari. I to ne zbog razlike u ceni, nego zato sto onda znas sta imas i sta si uradio. Nisam bas siguran koliko ces da se usrecis sa kineskim kopijama, ni kako ce da radi, ni dokle.

Pa ovaj moj prijatelj se vec 4 godine vozi i ekstra ga sluzi .

Problem u reparaciji je to sto se ovaj mnogo pojeo . Mislim da kanale gde klizi plovak , tamo gde stoji kada se spusti . Ma sve je dotrajalo . To je 31-u godinu sluzilo .

Joj imao sam takav karburator na jednom motorcicu .Trosi ko lud . Ima elektricni sauh i dok se zagreje karburator da ga iskljuci pojede mnogo goriva .

Videcu sa prijateljem koji radi te kineze skuteri i ostalo . Reko je da ima oko 22 evra pa na gore . Javice mi sutra a i sutra cu i ja da probam sa drugim karburatorom pa cu da budem 100 % siguran sta je u pitanju .

Moj ti je savet da pre nego sto kupis karburator, vidis sa nekim tu kod tebe ko ima kineza sa takvim karburatorom, pa uzmes od njega da probas kako ce da radi tvoj motor. Pa ako radi kako treba - onda pazaris, ako ne radi - trazis dalje . :zbunjen:

Pa to sam i reko gore . Sutra cu da probam pa ako je ok onda trazim takav da kupim . Ako nije onda i nije problem u karburatoru .

Do duse ne vidim u cemu bi drugo bio . Sve sam pretreso i pregledao i motor radi ko sat . Ali ovo sa lerom mi dosadi .

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja