Popsy 2907 Napisano Octobar 11, 2011 Ministar za Enduro, ratluk i ženske motore, 5393 postova Lokacija: Južna Čukarica / Beograd Motocikl: HTZ 750 Prijavi odgovor kao problematičan Dragi prijatelju Vuna ima konstantnih 38 stepeni,obzirom da je to najpribliznija temperatura nasoj a i sasvim prirodan materijal,zato je vuna najbolja.Secam se moga dede,koji je nosio vuneni gunj zimi i leti i nikad mu nista nije hvalilo. Imam i odgovor gde naci-isplete ti moja tasta i gotovo. Veliki pozdrav. Izvini, moram da te ispravim... vuna nema 38 stepeni već je njena prednost u tome što održava temperaturu objekta sa kojim je u kontaktu tj. odličan je izolator (radio sa fancy vunenom posteljinom u prošlom životu pa su mi poznate informacije). Zato je i odlično nosti je i leti i zimi (stim što mi naša domaća vuna ide na q jel bocka tj, neobrađena je). Imaš u pprodavnicama planinarske opreme (Iglu šport, ne mogu da se setim kako se zove ona na Čukaričkoj padini) vunene čarape ali od mekše vune (kao termo čarape ali vunene 100% ) i mislim da ti je to bolje rešenje nego one starinske (ne zbog kvaliteta vune nego zbog finalne obrade). Mislim da je cena bila 400 dinara par u ovoj prodavnici na Čukaričkoj padini... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lalajko 2027 Napisano Octobar 11, 2011 Teoreticar ..., 12115 postova Lokacija: Lazarevac Motocikl: BMW R1200GS Adv Prijavi odgovor kao problematičan Meni se cine bolje ove starinske jer su deblje, sa vise vazduha, da tako kazem. Ja sam radio na povrsinskom kopu u Kolubari 25 godina u smeni - znam vrlo dobro razliku u provedenoj mraznoj noci u vunenim carapama i bilo kojim drugim. Neuporedivo. PS. Na Cukarickoj padini ti je Gora. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bigbad86 825 Napisano Octobar 11, 2011 Drug član, 2285 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: Honda Sevenfifty Prijavi odgovor kao problematičan Pazite kad kupujete one "VOJNICKE" na buvljaku jer su to vrlo cesto najobicnija sinteticka kopija. Kupila meni keva pa se zeznula. Nadjite nekog ko je bio u vojsci i zna tacno kako izgledaju. Inace one su vuneno sinteticke, one deblje za zimu. Mada od seljackih NEMA BOLJE!!!!! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mvSHOEI 267 Napisano Octobar 11, 2011 Redovan, 181 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda CBR 600RR Prijavi odgovor kao problematičan Bile su na bubanj potoku, na maloj pijaci, vojne, mislim da im je cena 100 dinara. Sa njima nema zime Bre covek ti mora da nisi video vojsku a sto se vune tice,tek kad baka isplete ondaK nema zime Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
acim 766 Napisano Octobar 11, 2011 Ne silazi, 5816 postova Lokacija: Minhen Motocikl: Kawasaki H2 SX SE '23 / Triumph R3 Storm R '24 Prijavi odgovor kao problematičan Vojne se ne mogu porediti sa pravim domaćim čarapama, koje su jedine 100% vunene. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bigbad86 825 Napisano Octobar 11, 2011 Drug član, 2285 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: Honda Sevenfifty Prijavi odgovor kao problematičan Tako je. Ja to zbog onih koji nece bas 100% seljacke (vunene) Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Popsy 2907 Napisano Octobar 11, 2011 Ministar za Enduro, ratluk i ženske motore, 5393 postova Lokacija: Južna Čukarica / Beograd Motocikl: HTZ 750 Prijavi odgovor kao problematičan Za one koji ne žele seljačke čarape već isto vunene al malo "kulturnije" http://www.gora-i.com/index.php?option=com_virtuemart&page=shop.browse&category_id=402&Itemid=161 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Dejan Nešković 801 Napisano Octobar 11, 2011 Bivši baksuz :), 599 postova Lokacija: Beograd / Leskovac Motocikl: Yamaha FZS600 Fazer Prijavi odgovor kao problematičan sta fali bre, ja kad sam bio mali, baba mi spremala mast na 'leba i strikala mi svasta od vunu. i sta mi fali ko je jos jeo mast na 'leba kad je bio mali ? Ja sam preko mast dobijao i tucanu papriku. Prste da poližeš. 7 strana sveta - Savska ulica Gora - Čukarička, kod Citroen prodajnog centra (Zaboravio sam kako se zove prodavnica) - Bulevar Kralja Aleksandra, prekoputa Češke ambasade, ulaz pored Jatove poslovnice. (Sve su ovo prodavnice planinarske i speleološke opreme - znam, speleolog), i ovde se snabdevam vunom, polarom i raznim drugim sintetičkim aktivnim vešom. Mada, ako ima ljudi koji obilaze Rumuniju, u Bukureštu ima nekoliko prodavnica istog ovog, ali sa znatno nižim cenama. U Bezistanu - Prolaz kod trga Nikole Pašića, ispod Zelenjaka - kod početne stanice 84orke imate "Autentične" etno prodavnice gde ima koječega od vune, ali biju po ušima. Preporuka iz ličnog iskustva i gomile kojekakvih terena po raznoraznim vremenskim uslovima: - leti clima cool sintetički materijali (one pederske majice koje nose fudbaleri i košarkaši) a preko toga pamučne majice (koje će da upiju izbačeni znoj) - zimi slojevita odeća, što manje sintetike, kombinacije vuna - pamuk. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
acim 766 Napisano Octobar 11, 2011 Ne silazi, 5816 postova Lokacija: Minhen Motocikl: Kawasaki H2 SX SE '23 / Triumph R3 Storm R '24 Prijavi odgovor kao problematičan mast i aleva paprika Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
matijak 265 Napisano Octobar 11, 2011 Svrati ponekad, 364 postova Lokacija: Vancouver Motocikl: CB125 K3 Prijavi odgovor kao problematičan Čarape od "naše" vune jesu grublje i neobrađene al' kome nije do "mode" i plaćanja gomile $$$ za turbosegamega tehničke čarape sasvim dovoljno je obući prvo tanku soknu od pamuka, pa preko vunenu čarapu. Dobra stvar pritom je da je potrebno menjati samo pamučne čarape koje idu do stopala. Na golu nogu "sirogojno" vunene čarape navlače (i dobro podnose) samo oni koji su odrasli i dobar deo života proveli bosi, pa tako utreniranim stopalima ne smeta ništa... kamoli vuna, a danas je takvih Hi-Mena sve manje. Mi ostali - ovako kao što sam rekao. Da bi sve funkcionisalo kako treba, po pravilu, obuća treba da je veća tačno za jedan i po broj. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zec 274 Napisano Octobar 11, 2011 Zainteresovan, 730 postova Lokacija: Beograd Motocikl: X8 Prijavi odgovor kao problematičan 7 strana sveta - Savska ulica Mislis 9 strana sveta, ali vise nije tamo. Carape za planinarenje su rezultat kompromisa izmedju udobnosti i termo zastite. Dok sedimo na motociklu nase noge ne rade ono sto rade kad hodamo. To treba uzeti u obzir pri kupovini. Jos jedna stvar: nemojte kupovati neoprenske carape za voznju. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zlacjani 195 Napisano Octobar 12, 2011 Svrati ponekad, 251 postova Lokacija: Rakovac Motocikl: zrx1200 Prijavi odgovor kao problematičan Prošle zime sam sebi kupio debele vunene čarape na vašaru u Rumi, ako nekog interesuje vašar je svakog 3. datuma u mesecu, verovatno ima nekog na forumu iz Rume pa bi mogao da pokupuje svima, možda ću i ja ići u novembru pa... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
aca-pn 6443 Napisano Octobar 13, 2011 Enduraš, 6399 postova Lokacija: Paracin Motocikl: CRF300L Prijavi odgovor kao problematičan Pa dal je moguce da nemate neku bakicu u komsiluku koju bi malo pocastili da vam isplete neki par vunenih carapa, pa morate da ih jurite po vasarima Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
vlajko 2670 Napisano Octobar 13, 2011 Advanced DJ Member, 4305 postova Lokacija: Dunav na vidiku.. Motocikl: Šarulja queen RD04 Prijavi odgovor kao problematičan Ima na Kalenicu.. na ulazu baba prodaje 300 din Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
brki82 210 Napisano Octobar 16, 2011 Svrati ponekad, 354 postova Lokacija: Kraljevo Prijavi odgovor kao problematičan Vuna ,kada se nosi na golu kozu,zbog elektriciteta koji stvara dobra je i za reumu. Po kuci je nosim bez pamucnih carapa,i posle 2-3 sata moram da ih skinem jer mi je vrucina a inace obozavam kad idem na planinu zimi a isto i kuci da na golu kozu nosim takodje vuneni prsluk i preko samo majicu.Prvi put nije prijatno zbog bockanja i grebanja,al kad se naviknete,stvarno je prijatno i vrlo toplo.Kamo klinjo sam ih voleo nositi jer sa m se u njima klizao po parketu A inace na vunene carape mozete odozdo zalepiti tanku gumu da vam se ne bi klizale Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...