Jump to content

Moto Zajednica

Vunene carape

Recommended Posts

• Ministar za Enduro, ratluk i ženske motore, 5393 postova
  • Motocikl: HTZ 750

Dragi prijatelju

Vuna ima konstantnih 38 stepeni,obzirom da je to najpribliznija temperatura nasoj a i sasvim prirodan materijal,zato je vuna najbolja.Secam se moga dede,koji je nosio vuneni gunj zimi i leti i nikad mu nista nije hvalilo.

Imam i odgovor gde naci-isplete ti moja tasta i gotovo.

Veliki pozdrav.

Izvini, moram da te ispravim... vuna nema 38 stepeni već je njena prednost u tome što održava temperaturu objekta sa kojim je u kontaktu tj. odličan je izolator (radio sa fancy vunenom posteljinom u prošlom životu pa su mi poznate informacije). Zato je i odlično nosti je i leti i zimi (stim što mi naša domaća vuna ide na q jel bocka tj, neobrađena je).

Imaš u pprodavnicama planinarske opreme (Iglu šport, ne mogu da se setim kako se zove ona na Čukaričkoj padini) vunene čarape ali od mekše vune (kao termo čarape ali vunene 100% ) i mislim da ti je to bolje rešenje nego one starinske (ne zbog kvaliteta vune nego zbog finalne obrade). Mislim da je cena bila 400 dinara par u ovoj prodavnici na Čukaričkoj padini...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Teoreticar ..., 12115 postova
  • Motocikl: BMW R1200GS Adv

Meni se cine bolje ove starinske jer su deblje, sa vise vazduha, da tako kazem. Ja sam radio na povrsinskom kopu u Kolubari 25 godina u smeni - znam vrlo dobro razliku u provedenoj mraznoj noci u vunenim carapama i bilo kojim drugim. Neuporedivo.

PS. Na Cukarickoj padini ti je Gora.

• Drug član, 2285 postova
  • Motocikl: Honda Sevenfifty

Pazite kad kupujete one "VOJNICKE" na buvljaku jer su to vrlo cesto najobicnija sinteticka kopija. Kupila meni keva pa se zeznula. Nadjite nekog ko je bio u vojsci i zna tacno kako izgledaju. Inace one su vuneno sinteticke, one deblje za zimu. Mada od seljackih NEMA BOLJE!!!!!

• Redovan, 181 postova
  • Motocikl: Honda CBR 600RR

Bile su na bubanj potoku, na maloj pijaci, vojne, mislim da im je cena 100 dinara. Sa njima nema zime :D

Bre covek ti mora da nisi video vojsku :)

a sto se vune tice,tek kad baka isplete ondaK nema zime :):):lol:

• Bivši baksuz :), 599 postova
  • Motocikl: Yamaha FZS600 Fazer

sta fali bre, ja kad sam bio mali, baba mi spremala mast na 'leba i strikala mi svasta od vunu. i sta mi fali :takoje:

ko je jos jeo mast na 'leba kad je bio mali ?

Ja sam preko mast dobijao i tucanu papriku. :) Prste da poližeš. :)

7 strana sveta - Savska ulica

Gora - Čukarička, kod Citroen prodajnog centra

(Zaboravio sam kako se zove prodavnica) - Bulevar Kralja Aleksandra, prekoputa Češke ambasade, ulaz pored Jatove poslovnice.

(Sve su ovo prodavnice planinarske i speleološke opreme - znam, speleolog), i ovde se snabdevam vunom, polarom i raznim drugim sintetičkim aktivnim vešom.

Mada, ako ima ljudi koji obilaze Rumuniju, u Bukureštu ima nekoliko prodavnica istog ovog, ali sa znatno nižim cenama.

U Bezistanu - Prolaz kod trga Nikole Pašića, ispod Zelenjaka - kod početne stanice 84orke imate "Autentične" etno prodavnice gde ima koječega od vune, ali biju po ušima.

Preporuka iz ličnog iskustva i gomile kojekakvih terena po raznoraznim vremenskim uslovima:

- leti clima cool sintetički materijali (one pederske majice koje nose fudbaleri i košarkaši) a preko toga pamučne majice (koje će da upiju izbačeni znoj)

- zimi slojevita odeća, što manje sintetike, kombinacije vuna - pamuk. :)

• Svrati ponekad, 364 postova
  • Motocikl: CB125 K3

Čarape od "naše" vune jesu grublje i neobrađene al' kome nije do "mode" i plaćanja gomile $$$ za turbosegamega tehničke čarape sasvim dovoljno je obući prvo tanku soknu od pamuka, pa preko vunenu čarapu. Dobra stvar pritom je da je potrebno menjati samo pamučne čarape koje idu do stopala.

Na golu nogu "sirogojno" vunene čarape navlače (i dobro podnose) samo oni koji su odrasli i dobar deo života proveli bosi, pa tako utreniranim stopalima ne smeta ništa... kamoli vuna, a danas je takvih Hi-Mena sve manje. Mi ostali - ovako kao što sam rekao.

Da bi sve funkcionisalo kako treba, po pravilu, obuća treba da je veća tačno za jedan i po broj.

• Zainteresovan, 730 postova
  • Motocikl: X8

7 strana sveta - Savska ulica

Mislis 9 strana sveta, ali vise nije tamo.

Carape za planinarenje su rezultat kompromisa izmedju udobnosti i termo zastite. Dok sedimo na motociklu nase noge ne rade ono sto rade kad hodamo. To treba uzeti u obzir pri kupovini. Jos jedna stvar: nemojte kupovati neoprenske carape za voznju.

• Svrati ponekad, 251 postova
  • Motocikl: zrx1200

Prošle zime sam sebi kupio debele vunene čarape na vašaru u Rumi, ako nekog interesuje vašar je svakog 3. datuma u mesecu, verovatno ima nekog na forumu iz Rume pa bi mogao da pokupuje svima, možda ću i ja ići u novembru pa...

• Enduraš, 6399 postova
  • Motocikl: CRF300L

Pa dal je moguce da nemate neku bakicu u komsiluku koju bi malo pocastili da vam isplete neki par vunenih carapa, pa morate da ih jurite po vasarima :)

• Svrati ponekad, 354 postova

Vuna ,kada se nosi na golu kozu,zbog elektriciteta koji stvara dobra je i za reumu.

Po kuci je nosim bez pamucnih carapa,i posle 2-3 sata moram da ih skinem jer mi je vrucina :D

a inace obozavam kad idem na planinu zimi a isto i kuci da na golu kozu nosim takodje vuneni prsluk i preko samo majicu.Prvi put nije prijatno zbog bockanja i grebanja,al kad se naviknete,stvarno je prijatno i vrlo toplo.Kamo klinjo sam ih voleo nositi jer sa m se u njima klizao po parketu :D

A inace na vunene carape mozete odozdo zalepiti tanku gumu da vam se ne bi klizale ;)

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja