Jump to content

Moto Zajednica

Kawasaki GPZ 500

Recommended Posts

• Rashodovani bajker, 1731 postova

Lepo ali ima jedan netacan podatak - visina sedista je 775mm , a ne 700mm ... to bi stvarno bilo prenisko za takav motor , jer to je visina sedista tipicna za cruisere .

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• In memoriam, 783 postova

Tekst je sasvim OK. Ako nekoga zanimaju informacije iz prve ruke, tu mogu pomoci. Motor ima nekoliko sitnih mana, ali za novac se dobija vise od ocekivanog. Na kratkim ubrzanjima od semafora do semafora, u stanju je da osramoti mnogo jace motore.

• Braveheart, 698 postova
  • Motocikl: BMW S1000xr, Piaggio Madley 150.

Jaoo brate svaka cast na textu jer ja obozavam gpz 500s to ce mi biti prvi ozbiljni motor !!! naravno cim budem imao kintu :P Samo me zanima koliko moze da ide max. ? dal to ima u textu il ja nisam video .... :roll:

• Svrati ponekad, 133 postova

Pohvale prevodiocu ovog teksta!javascript:emoticon('8)')

Cool Samo si potvrdio one savete koje ste mi dali pre par meseci za kupovinu!

Angazovao sam tasta, trazi nekog valjanog po Svici!!!

Jedino me zanima kakav zvuk ima ovaj motocikl sa fabrickim izduvom i sta se tu moze budzirati da zvuci malo opasnije.

• Aktivirao se na času, 3277 postova
  • Motocikl: 1 Litar Honde
Jedino me zanima kakav zvuk ima ovaj motocikl sa fabrickim izduvom i sta se tu moze budzirati da zvuci malo opasnije.

Fabrièki- so so, al može da se ''otvori'' :twisted:

• Zainteresovan, 837 postova

Gpz kao Gpz je motor koji je nemiran na gasu, snosi velike vibracije u odnosu na moj motor ali bolje ide ali kad uleti u blokadu ne moze da se "oporavi" par minuta.

ovaj sto sam ja vozio za krivinu i nije bio bas pouzdan zbog malo losije zadnje gume (mada i zbog neceg drugog posto meni kad je bila losa zadnja guma motor mi se nije tako neposlusno ponasao) a kocnice su mu bile mnogooo lose i na tom i na Paunovom Gpz-u.

Sve u svemu tekst kao tekst je ok ali mislim da to bas i nije motor za pocetnika.

Pravi motor za malo starijeg pocetnika je motor poput Mz-a dok je za mladje nesto poput Tomosa.

• Svrati ponekad, 139 postova

na zalost clanka na linku vise nema , a stvarno me zanima da procitam o GPZ-u. Ako neko ima neka postavi ili neka mi posalje,

Koja je razlika izmedu 500 i 500s?

• U prolazu, 27 postova

na zalost clanka na linku vise nema , a stvarno me zanima da procitam o GPZ-u. Ako neko ima neka postavi ili neka mi posalje,

Koja je razlika izmedu 500 i 500s?

Kako da dodjemo do tog clanka,da li neko zna ?

• Svrati ponekad, 129 postova
  • Motocikl: u perspektivi

Ljudi,i mene mnogo zanima taj clanak o gpz-u.Kako da dodjem do njega?Ako ga neko od vas ima,moze da mi ga pusti na mail,ili da mi posalje link koji je OK.Unapred hvala! Moj mail je sasacvetanovic@gmail.com

• Svrati ponekad, 139 postova

Evo teksta.

Kawasaki GPZ500-S

Upravo ste polozili A-kategoriju ?  Misici vam bas i nisu jaca strana ? Mozda imate malo krace noge ? Ispunjavate sva 3 navedena uslova ???  Pa ovo je pravi bajk za vas !  Sa visinom sedista od oko 70cm, ni najnizi vozaci nece imati nikakav problem da zajasu GPZ500-S, cak im ni tezina od oko 175kg nece biti problem.

Jos od predstavljanja 1987.-e GPZ500  je stekao reputaciju veoma pouzdanog Kawasakijevog modela za ’’male pare’’. Jedino znacajno osvezenje je pretrpeo 1994.-e, dok je stariji model i dan danas popularan medju mladjom (i laksom) popoulacijom ukoliko je, naravno, lepo ocuvan. Modeli od pre 1994.-e su kritikovani zbog malog odstojanja od tla kao i zbog preuske prednje gume. Noviji model je dobio 17’’  tockove umesto starih 16’’, kao i disk umesto dobosa pozadi sto je umnogome doprinelo boljem lezanju na putu, boljoj upravljivosti i poboljsalo kocenje.

Agregat na GPZ500 je nepromenjen od prvog dana proizvodnje – 498ccm 2 cilindra redno, 8 ventila i gura oko 60bhp pri 9.800rpm. Pristojan primerak GPZ-a bi trebalo da dohvati granicu od 200km/h... Ovaj motor je pozajmljen jos nekolicini Kawinih modela poput KLE500, EN500, ER-5, ali se i dalje najbolje oseca u svom originalnom odelu.

Instrument tabla je veoma pregledna i lako citljiva, sto je jako bitno za pocetnike. Retrovizori su podignuti na novijem modelu i dosta su pregledni. Motor je prakticno neunistiv i zahteva jako malo paznje ali u redovnim intervalima - oko 6.000km. Veoma brzo pokaze znake propadanja ako ga zaboravljate (kao neki italijanski automobili).

Kakav je u voznji? Pa, pocinje da vuce oko 3.000rpm, pa onda ima knedlu negde na 4.500rpm (koja se leci dodatkom gasa) kad malo i zavibrira, a stvarno lepo povuce posle 6.000rpm sve do crvenog polja na 11.000rpm. Ubrzanje ne cupa ruke iz ramena ali je sasvim dovoljno da osamari vecinu automobila na nasim putevima. Brzina nize, gas i vec ste se probili kroz guzvu i sve ih ostavili za sobom. Mozete krstariti u bilo kom stepenu prenosa, ali da bi i vama i njemu bilo lepo najbolje je zabavljati se malo s menjacem. Kocnice su dovoljno jake za ovaj tip motora. Ogibljenje je solidno dok ste sami u sedlu. Upravlja se lagano ali nedostaje povratna informacija sta se tacno desava s prednjim krajem pri malo ostrijoj voznji. Medjutim ako ste se izvestili toliko da vam ovo smeta, vreme je da predjete na nesto ozbiljnije! Setite se da je ovo model iz 80.-ih konstruisan pre skoro 20 godina...

Namestite se lepo i mozete se vozati po ceo dan sto se njega tice. Kruzing od oko 130km/h i neka lagana svakodnevna voznja po gradu ne proguta ni celih 5lit/100km, a ako ste bas krenuli da se istresete nedeljom pre podne, pa, mozda prebaci 6.5lit/100km a mozda i ne. U svakom slucaju gorivo vam nece trebati pre nego sto ste presli 250km u cugu, a tada bi ste vec mogli i malo da se protegnete nebi li i sediste i guza povratili svoje prvobitne oblike.

Pa sta ce vam onda ovakav bajk. Mozete peglati auto-put tempom od preko 140km/h, mozete krivudati pejzaznim magistralama vikendom, mozete sprintati na posao kroz gradsku guzvu sledecih sto godina. I sve to skoro za dzabe !!!     

Specs.

Model:                  Kawasaki GPZ500-S                   

Engine:                  498ccm parallel twin, DOHC 8-valve

74 x 58mm    liquid cooled

Power:                  60bhp/9.800rpm

Transmiss.:            6-speed chain drive

Suspension:          front – 37mm fork;    rear – Uni-trak single shock

Wheels & brakes:  110/70x17 single disc-front; 130/70x17 single disc -rear

Dry weight:            175kg;      Tank: 18lit. 

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja