ratboy 1389 Napisano Septembar 17, 2011 Zainteresovan, 952 postova Prijavi odgovor kao problematičan Po cemu je cb500 '97. toliko poseban da moras da se potucas po belom svetu i domacim salterima? Ja kupujem motor tako sto mi uvece nadodje zelja za odredjenom klasom motora, ujutro zaredjam po oglasima i dan kasnije posao je realizovan, na o-ruk obicno po noci, bar zadnjih pet komada. Znam likove koji godinama ako ne i decenijama biraju i na kraju ako uopste kupe to bude neka tuga. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Remooz 3 Napisano Septembar 17, 2011 U prolazu, 58 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan Hehe, ja sam zurio sa kupovinom automobila i skoro svaki put pogresio. Zelim ovaj put drugačije, pa šta mi bog da. Inače Honda CB500 je do 1996 godine na zadnjem točku koristila doboš. Od 1997 se i pozadi ugradjuje disk kočnica, što je neuporedivo poboljšalo kočnice. Razlike u ceni su mizerne izmedju ova dva modela, a dobija se mnogo. Ja mogu još da kuliram i da posmatram, tako da je opušteno, barem znam šta hoću. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4172 Napisano Septembar 17, 2011 Ne silazi, 6535 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan Potpuno si u pravu kad je uvoz u pitanju i ja tu ne očekujem bajkovit scenario Što se carine tiče, kažem ti imam vezu i to bi trebalo da izađe toliko, konkretno za model CB500. Naravno, kao što sam već rekao, kupovao bih u decembru, pa bih imao vremena do sezone da ga dovedem u red. Što se neplaniranih troškova tiče, potpuno se slažem sa tobom i taj rizik u startu preuzimam. Ako se kod nas bude prodavalo nešto valjano a povoljno, imam jako dobrog majstora koji bi otišao sa mnom i tu ne bi bilo greške. Po toj logici ja ne bih trebao ni da razmišljam o uvozu, ali stekao sam utisak da ponuda kod nas nije ni prinesi ponudi u italiji,što je i logično . Pa, pogledaj ovaj oglas http://www.polovniau...33361/bmw_f650/ Kako je moguće da je lik stavio 10.000 predjenih kilometara eeeej. I da mu malo oborim cenu, pa gde je tu logika??? Ovaj takodje http://www.polovniau...569/bmw_f650st/ kilometraža 31.000, a cena po dogovoru??? Ne kazem ja da toga nema napolju, ali.... Hvala tebi u svakom slučaju Svaki polovnjak koji kupiš, imaćeš ulaganje, što jeftiniji, to više. Ponuda napolju jeste brojnija, Italija pogotovu, al svaki taj jeftiniji primerak je problematičan, uglavnom udaran pa popravljen. Mani oglase kod nas, svašta se prodaje ko i svugde, al kod nas je specijlitet uvek izuzetno mala kilometraža. Ako imaš dobrog majstora, baš ne razumem rizik kupovine na neviđeno. I ja što se razumem u opštu mehaniku nisam gledao motore sam već vodao majstora drugara,oca šampiona. Najbolje je kupiti registrovan motocikl ovde u Srbiji, mozes ga lepo probati......i puno jeftinije proci . Pozdrav!!! Sušta istina, trenutno je tako. Moj motor je dečko kupio iz uvoza, plati 2.500, uložio par stotki, vozo nekih 3.000 km, ja uzo za 1.800, uložio nekih 600, bez ruku, tako da taj motor ispada cca 3.300 a sad ga ja prodajem za 2.300, znači relno više od somića manje, pa kud će bolje, još se može pregledati i uveriti u stanje. Ovako je sa većinom motora u Srbiji. Ja ti lepo predlazem da stvarno uvezes iz Italije ali da iskreno napises sve troskove i sve ostalo. 200e jeste mozda prevoz ali niko nece da ide samo po tvoj motor, ili jos gore da kupis vozilo samo gledajuci slike na internetu... hm 200 € za prevoz je da ga ubace u kamion pa kako mu bude, dal će da padne i landarajući po boku bš ih briga. Motor mora da ide il na prikolici il spakovan u rveni ram, al to sigurno nema za taj novac. Hehe, ja sam zurio sa kupovinom automobila i skoro svaki put pogresio. Zelim ovaj put drugačije, pa šta mi bog da. Inače Honda CB500 je do 1996 godine na zadnjem točku koristila doboš. Od 1997 se i pozadi ugradjuje disk kočnica, što je neuporedivo poboljšalo kočnice. Razlike u ceni su mizerne izmedju ova dva modela, a dobija se mnogo. Ja mogu još da kuliram i da posmatram, tako da je opušteno, barem znam šta hoću. Ne, nikako ne žuri al dobre prilike ne propuštaj, nema ih puno i često. A doboš pozadi, to izbegavaj. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Remooz 3 Napisano Septembar 17, 2011 U prolazu, 58 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan Još mi ostaje da nadjem nekoga ko vrsi prevoz vozila iz Italije. Sad sam se čuo sa nekim likom, po preporuci i on bi naplatio 100€ prevoz motocikla od Italije do Subotice (), ali je smor što nema vremena da se bakće tamo sa odjavljivanjem, pa ne znam šta da radim. Tačnije ništa ne znam oko te papirologije u Italiji ??? Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Slaninar 630 Napisano Septembar 17, 2011 Zainteresovan, 595 postova Lokacija: Novi Sad - Liman Motocikl: Yamaha FZS600, Piaggio Free, Suzuki GN125 Prijavi odgovor kao problematičan A doboš pozadi, to izbegavaj. Na laganom nakedu, koliko se razumem, trebalo bi da je doboš super: nema čišćenja klipova, menjanja ulja, menjanja pločica, samo ponekad te ferode i teraj. Šta fali zadnjem dobošu na takvom motoru? Ne sporim, samo me zanima u čemu je caka. 1 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Remooz 3 Napisano Septembar 17, 2011 U prolazu, 58 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan Meni su kočnice prioritet, tu se ne postavlja pitanje troškova. Ne želim da ovo zvuči kao da pametujem, samo kazem Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4172 Napisano Septembar 17, 2011 Ne silazi, 6535 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan Još mi ostaje da nadjem nekoga ko vrsi prevoz vozila iz Italije. Sad sam se čuo sa nekim likom, po preporuci i on bi naplatio 100€ prevoz motocikla od Italije do Subotice (), ali je smor što nema vremena da se bakće tamo sa odjavljivanjem, pa ne znam šta da radim. Tačnije ništa ne znam oko te papirologije u Italiji ??? Kad budeš morao tri put ada nadopunjuješ papire, naučićeš, a motor otkucava ležarinu u carinskom skladištu, a ti se treseš jel mu neko nešto skida, dal ga viljuškar ne bacaka vamo tamo... A doboš pozadi, to izbegavaj. Na laganom nakedu, koliko se razumem, trebalo bi da je doboš super: nema čišćenja klipova, menjanja ulja, menjanja pločica, samo ponekad te ferode i teraj. Šta fali zadnjem dobošu na takvom motoru? Ne sporim, samo me zanima u čemu je caka. Na nekim motorima nakon podešavanja lanca se menja kočioni prenos, odnos, pa se mora podešavati sajla. Lošije koči, hoće da ode u ovalnost pa trese, kod nekih kad se pojede, mora ceo točak da se menja, neprecizniji odziv... Meni su kočnice prioritet, tu se ne postavlja pitanje troškova. Ne želim da ovo zvuči kao da pametujem, samo kazem Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Remooz 3 Napisano Septembar 17, 2011 U prolazu, 58 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan A jbg, zato cu se raspitivati do besvesti, pa cu valjda iskljuciti sve te nepredvidjene situacije Samo optimizam, nećemo da mračimo 1 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4172 Napisano Septembar 17, 2011 Ne silazi, 6535 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan A jbg, zato cu se raspitivati do besvesti, pa cu valjda iskljuciti sve te nepredvidjene situacije Samo optimizam, nećemo da mračimo Ne mračimo, samo iznosimo činjenično iskustvo. Evo recimo, moj drugar uzme ovde Beverlija, uredno odjavljen, svi papiri kako treba. Preda ga da se carini i u toku postupka carinik vidi da broj ima recimo sedam nula pa još 4 cifara, a Pjađo ima obavezno 6 nula pa ostatak. U Talijanskoj saobraćajnoj takođe nula viška, u servisnoj knjižici isto i to dopisan višak van kvadratića. Ode tamo neki prijatelj kod vlasnika i on ga ladno otkači, ode kod Karabinjera, oni neće ništa van vlasnika. I na kraju je morao zvaničnim putem preko naše carine da vrši ispravku kod Italijana, a skuter mu ležao od novembra do polovine aprila, ležarina veća nego carina i pdv. Zato se i zove nepredviđeno. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ratboy 1389 Napisano Septembar 18, 2011 Zainteresovan, 952 postova Prijavi odgovor kao problematičan Šta fali zadnjem dobošu na takvom motoru? Ne sporim, samo me zanima u čemu je caka. đunta je pomenuo neke mane koje medjutim nisu specificno vezane bas za dobos, i diskovi se krive i tresu a podesavanje sajle nije nesto cega bi se trebali plasiti. Dodao bih i opasnost da zablokiraju kad su obloge previse istrosene pa se kljuc koji ih razmice prebaci, uvrne pod 90. no mislim da je glavna mana sto dobos ne izgleda tako lepo, mocno i moderno kao disk. 2 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4172 Napisano Septembar 18, 2011 Ne silazi, 6535 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan Šta fali zadnjem dobošu na takvom motoru? Ne sporim, samo me zanima u čemu je caka. djunta je pomenuo neke mane koje medjutim nisu specificno vezane bas za dobos, i diskovi se krive i tresu a podesavanje sajle nije nesto cega bi se trebali plasiti. Dodao bih i opasnost da zablokiraju kad su obloge previse istrosene pa se kljuc koji ih razmice prebaci, uvrne pod 90. no mislim da je glavna mana sto dobos ne izgleda tako lepo, mocno i moderno kao disk. Doboši načelno više gube na konstantnosti kvaliteta kočenja tokom vremena, podlžniji su ovalitetu odnosno trešenju, ne vide se iznutra i često se to tera dok ne dovati metal od pakne, zadržavaju ostatke sastrugane prašine od gurtne koja se lepi i risuje kontaktnu površinu. Takođe zbog te prašine, ostajanja vlage u njima pa su klipovi skloni zaribavanju, sistem samoštelovanja je nepouzdaniji i zaista postoji rizik da pakna zalepi na doboš. Nravno da nije problem podešavati sajlu, al je to ipak radnja plus. Izgled, ajd, nije primaran. Ja sam pri izboru modela TA odmah precrto dobošare ma kako su primerci bili dobrog stanja. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
markodjurovic 815 Napisano Septembar 18, 2011 Drug član, 1412 postova Lokacija: Beograd/Kraljevo Motocikl: Husaberg FE 400, Honda Varadero 1000, Honda CRF300L Prijavi odgovor kao problematičan Ovo za dobos je totalni nonsens. 3 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Remooz 3 Napisano Septembar 18, 2011 U prolazu, 58 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan Ne moze biti nonsens, kada se u svakom slučaju smatra zastarelom opremom Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
markodjurovic 815 Napisano Septembar 18, 2011 Drug član, 1412 postova Lokacija: Beograd/Kraljevo Motocikl: Husaberg FE 400, Honda Varadero 1000, Honda CRF300L Prijavi odgovor kao problematičan Moze moze i te kako. Osim ako naravno nisi pro racer, ali tad ni obicni diskovi ti nisu dovoljni. Pogotovo sto se prica o zadnjoj kocnici. Nista te ja ne ubedjujem koji motor da uzmes, uzmi koji volis, samo nemojte pricate da su dobosi nestabilniji, opasniji, da vise tresu ili sta vec. Da mi to kaze neki SM racer pa i ajde, tamo gde je sto stvarno bitno. O zatezanju i kocenju metalom stavrno nemam sta da kazem. Drugi aspekt bilo bi interesantno test da se uradi, sa 100 na sat zabodi zadnju sa diskom iz sve snage, pa posle isti motor sa dobosem. Pa mi reci gde i kad si se prijatnije i sigurnije osecao. Prednju naravno ne pipas 2 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Remooz 3 Napisano Septembar 18, 2011 U prolazu, 58 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan Daleko od toga da zelim da se raspravljam, jer nemam pojma o tome, ja sam samo podrzao misljenje đunte. Meni je najbolji argument taj što se na sve nove motocikle ugradjuje disk, pa sad ako oni ne znaju šta rade, tek ja ne znam. Nego, da ne skrenemo temu na drugi kolosek, o meni se radi ovde . Treba mi informacija, ko dovozi motocikle iz Italije. A za zadnju kočnicu, neka ostane ovako kako je Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Slaninar 630 Napisano Septembar 18, 2011 Zainteresovan, 595 postova Lokacija: Novi Sad - Liman Motocikl: Yamaha FZS600, Piaggio Free, Suzuki GN125 Prijavi odgovor kao problematičan Meni je najbolji argument taj što se na sve nove motocikle ugradjuje disk, pa sad ako oni ne znaju šta rade, tek ja ne znam. Stvar (koja je jeftinija za proizvodnju, skuplja za popravku i, naravno "moderna") se smatra boljom jer je prodavci prodaju (tj. fabrike ih ugrađuju u motore). Logično, zar ne? Potrošačko društvo je čudo! Kada dođeš do nivoa da osetiš i iskoristiš razliku između zadnjeg doboša i zadnjeg diska, motor koji sada "kupuješ" će izgledati prilično drugačije. Sa druge strane, ako ti treba povod da kupiš noviji/lepši motor - svaki je dobar, u krajnjem slučaju tvoji su novci. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4172 Napisano Septembar 18, 2011 Ne silazi, 6535 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan Ovo za dobos je totalni nonsens. Ajd molim te obrazloži komentar tvoj. Veoma dobro znam problematiku doboš kočnica iz ličnog iskustva i molim te šta je to što sam izneo netačno. Da je doboš bolji, imali bi ga svi automobili i motori, danas nijedan auto ni motor nema prednje kočnice sa bubnjem a i auti su sve ređi i sa zadnjim. I sad je sve to nosens jel. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
aca-pn 6342 Napisano Septembar 18, 2011 Enduraš, 6373 postova Lokacija: Paracin Motocikl: CRF300L Prijavi odgovor kao problematičan Prednost diskova je jedino bolje hladjenje, laksa zamena plocica u odnosu na paknove i brze reagovanje na pritisak kocnice zbog manjeg hoda papucice . Inace i dobosi sasvim dobro koce, ko ne ide na trkacku stazu nikad nece primetiti nikakav nedostatak dobosa. Kako moze da blokira dobos isto tako blokiraju klipovi na kocionim kljestima (samo mnogo cesce) pa se ljudima upale kocnice - pitaj popsija. Na svakoj dobos kocnici postoji granicnik koji pokazuje kad su paknovi potroseni tako da ne mora da se otvara tocak da bi se videlo stanje paknova, tako da ni prica da se tera dok ne krene metal na metal da koci ne pije vodu, jedino kod onih koji ne vode racuna, ali njima ce i plocice da se pojedu, pa podelju diskove. 3 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Alekre 12547 Napisano Septembar 18, 2011 Ne silazi, 7331 postova Lokacija: Smederevo Motocikl: TDM 900 Prijavi odgovor kao problematičan Moram vam reci da gresite u vezi kocnica. Ne mozete donositi takve zakljucke na osnovu stava: ''Ja sam video da svi novi...''. Ja sam video da dosta ljudi pusi i pije a to ne znaci da je dobro. Da predjem na temu disk/dobos. Poznato je da su stariji kocioni sistemi bili upravo dobosi i da su tek 70ih godina bivali zamenjeni diskom i to samo na prednjim tockovima. Da bi razumeli zasto, moramo krenuti od dve najbitnije osobine kocnica: 1. Frikcija, tj. kontaktna povrsina izmedju dva elementa (na primer, disk/plocica) 2. Toplota kao nus produkt koji se stvara pri trenju Kada pogledate oba sistema, mozete videti da pakna i dobos imaju mnogo vecu kontaktnu povrsinu od diska i plocice: Sto za nas znaci da se stvara veca kolicina trenja i da propocijalno disku, generise vecu zaustavnu silu od diska. Automatski tome, stvara se i veca toplota a znamo da su kocnice efikasne do te mere, dokle mogu efikasno da apsorbuju nastalu toplotu. Mana dobosa jeste upravo hladjenje i disperzija toplote jer se komponente mnogo teze hlade jer su zatvorene za razliku od diska koji se hladi strujanjem vazduha. S'obzirom da 70% zaustavljanja obavljaju prednji tockovi, bolje receno ''vise i ucestalije'' rade, disk se pokazuje kao efektivniji zbog gore objasnjenog hladjenja. Zasto se onda dobos jos uvek zadrzao u upotrebi? Ako pogledamo automobile i kamione itd., jos uvek se postoji ogroman broj koji koristi dobos pozadi i disk napred? Kao sto smo rekli, prednje kocnice ''rade vise'', tako da se dobosi pozadi gotovo nikada ne pregreju i zadrzavaju svoje dobre osobine tokom voznje. U ovom slucaju, disk NIJE EFIKASNIJI od dobosa. Isti je poptuno adekvatan svom zadatku. Kao sto kaze Marko, niko od vas nije profesionalni trkac pa da su mu potrebne kocnice poput Corvettinih ili Aguste F4 i to iskljucivo vikendom na stazi. Djunta je pomenuo i neke druge mane dobosa koje cu takodje pojasniti: Dobosi se i dalje razvijaju i unapredjuju. Kocione obloge danas stvaranju manju prasinu i uglavnom dobosi imaju reper koji pokazuje potrosenost. Vlaga u dobosu jeste pojava koja se desava, ali se i tokom kocenja osusi, te dobos ponovo dobija svoju efikasnost. Znamo da efikasnost disk kocnica zavisi od klipa i zaptivki, koje kada su u losijem stanju ne vracaju uvek te se uvek stvara frikcija izmedju plocice i diska, sto opet, dovodi do povecanje potrosnje goriva i obloga sto je kod dobosa mnogo bolje jer je opruga koja vraca pakne efikasnija i generalno gledano dobos mnogo manje struze kada se otpusti pedala cak i kada su klipovi i zaptivci u dobrom stanju kod diska. Pakne se bolje prilogodjavaju kod dobosa. Nadam se da se Marko nece ljutiti sto sam odg. umesto njega i argumentovao malo opsirnije. 2 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4172 Napisano Septembar 18, 2011 Ne silazi, 6535 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan Aco, pakna idealno naleže samo kad je nov doboš i gurtna. Eksploatacijom se jedne pakna i doboš i drže relativno jednak radijus pristojno vreme a potom pakna polako dobija drugi rund i postepeno sve manjom površinom naleže na doboš tako da se na jednom kraju liže više a na drugom na kraju nikako. Tamo gde se liže jače a to je kod klipova može sići na metal neosetno jer se postepeno polira metal same pakne pa ne daje jasno uočljiv zvuk. Kontrolni prozor je sa unutrašnje strane, znči prema točku i bar kod auta je to zezanje da se vidi stanje, a mislim da ni prozor nije na najkritičnijem mestu već negde ka sredini. Zbog zadržavanja prašine i dužeg ostajanje vlage unutar doboša je zaribavanje klipova češće nego kod diska. Slažem se da ispravan doboš sistem koči dobro, naročito sa mekim gurtnama, al ipak je to slabije nego sa diskom koji ima sve prenosti koje si naveo. Dal je kom to značjno ili ne, dal neko razlikuje ili ne, ne ulazim. Takođe pojedini bubanj sistemi nemaju samopodešavanje pa je potrebno stalno napinjati ekscentre kako se troše. Sve to nije strašno naravno, al činjenice su takve. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4172 Napisano Septembar 18, 2011 Ne silazi, 6535 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan Alkere, sasvim razložno obrazlažeš. Mana doboša je ko što reče previše zagrevanja, tačno je da se isuše kočenjem al su zato podložniji prostoj kondenzaciji nakon zaustavljanja. Dalje, napasavonje je uvek problematičnije na dve okrugle površine nego na dve ravne. Zbog fiksnog jednog dela pakne, odstupanja od radijusa su neminovne i samim tim neujednačena sila kočenja na točkovima kod auta recimo. Obrada doboša je uvek kritičnija nego kod diska i same neravnine jače izraženije kod doboša i rezultujuće u lošijem kočenju. Sistem samopodešavanja takođe mnogo lošiji i osetljiviji na prašinu, koroziju.Izbor diskova neuporedivo veći u smislu kočionog dejstva a kod doboša uglavnom jako loš, odnosno skoro nikakav. Obrni okreni, ipak prednost disku. 1 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Slaninar 630 Napisano Septembar 19, 2011 Zainteresovan, 595 postova Lokacija: Novi Sad - Liman Motocikl: Yamaha FZS600, Piaggio Free, Suzuki GN125 Prijavi odgovor kao problematičan Kada pogledate oba sistema, mozete videti da pakna i dobos imaju mnogo vecu kontaktnu povrsinu od diska i plocice: Sto za nas znaci da se stvara veca kolicina trenja i da propocijalno disku, generise vecu zaustavnu silu od diska. Trenje ne zavisi od dodirne površine. Fizika, nivo osnovne škole. Sve ostalo što si napisao je 100% tačno. Dobar i argumentovan post koji po meni stavlja tačku na diskusiju, a ko šta više voli neka uzima. Na "enduru za grad", kao i na nejkedu za sličnu namenu će zadnji doboš značiti jednu brigu manje (kada se, eventualno, za 100% sigurnosti otvori i pregleda jedanput po kupovini). Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Remooz 3 Napisano Septembar 19, 2011 U prolazu, 58 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan Nadam se da je tema kočnica obradjena i da smo zaključili istu . Ponovio bih pitanje dovoza, ali mrka kapa, niko ništa da kaže, samo kočnice diskovi doboši diskovi doboši diskovi.... Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Alekre 12547 Napisano Septembar 19, 2011 Ne silazi, 7331 postova Lokacija: Smederevo Motocikl: TDM 900 Prijavi odgovor kao problematičan Kada pogledate oba sistema, mozete videti da pakna i dobos imaju mnogo vecu kontaktnu povrsinu od diska i plocice: Sto za nas znaci da se stvara veca kolicina trenja i da propocijalno disku, generise vecu zaustavnu silu od diska. Trenje ne zavisi od dodirne površine. Fizika, nivo osnovne škole. Sve ostalo što si napisao je 100% tačno. Dobar i argumentovan post koji po meni stavlja tačku na diskusiju, a ko šta više voli neka uzima. Na "enduru za grad", kao i na nejkedu za sličnu namenu će zadnji doboš značiti jednu brigu manje (kada se, eventualno, za 100% sigurnosti otvori i pregleda jedanput po kupovini). Slazem se, sila trenja, koeficijent, normalna sila... Sve u svemu, dobos je do jaja Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Remooz 3 Napisano Septembar 19, 2011 U prolazu, 58 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan Da, do jaja je, po toj logici je Yugo izuzetan automobil, koji je na uštrb smanjenja troškova, ostao dosledan kvalitetu i pouzdanosti i zadržao fascinantni doboš na zadnjim točkovima. A ovi mučenici Japanske, Nemačke itd auto industrije, slave prestanak proizvodnje neprevazidjenog vozila i nadaju se da bolji dani dolaze Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...