lalajko 2024 Napisano Avgust 10, 2011 Teoreticar ..., 12115 postova Lokacija: Lazarevac Motocikl: BMW R1200GS Adv Prijavi odgovor kao problematičan Predpostavljam da su slicne snage? Da li H7 daje bolje srednje svetlo od H4? Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
acim 766 Napisano Avgust 10, 2011 Ne silazi, 5815 postova Lokacija: Minhen Motocikl: Kawasaki H2 SX SE '23 / Triumph R3 Storm R '24 Prijavi odgovor kao problematičan Na obe je oboreno svetlo snage 55W (na H4 oboreno, a na H7 jedno jedino), tako da bi trebalo da je isto. H7 se koristi kada imaš odvojene farove, znači posebno za dugo, a posebno za kratko. Što se motora tiče, mislim da je najbolje dva fara na H4, dakle oba da imaju i kratko i dugo, naročito za vas koji puno vozite. Onda čak i kada ti rikne recimo kratko na jednom faru, imaš drugi far i potpuno si ispravan jer i tako motor treba da ima jedno svetlo napred, ne mora da ima dva. Takođe, korisno je imati dva duga svetla radi boljeg osvetljenja puta. Pak, ako sve to radiš, preporučujem bixenone za oba fara, to tek svetli kako treba Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Guest pancokv Napisano Avgust 10, 2011 Prijavi odgovor kao problematičan Znaci kratka xenon H7 a duga Night brekeri to je to Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Guest pancokv Napisano Avgust 10, 2011 Prijavi odgovor kao problematičan Mada ima resenje da se ugradi socivo u farove po tipu motora i to je to samo sto kosta od 300e pa gore Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4209 Napisano Avgust 12, 2011 Ne silazi, 6578 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan Dobro, jel ima neka ideja, osim €vrovska il da skidam stakla sa semafora. Sinoć vozao, ma definitivno bus far ne zadovoljava il je sijalica oslabila. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
acim 766 Napisano Avgust 13, 2011 Ne silazi, 5815 postova Lokacija: Minhen Motocikl: Kawasaki H2 SX SE '23 / Triumph R3 Storm R '24 Prijavi odgovor kao problematičan Znaci kratka xenon H7 a duga Night brekeri to je to Ja rekoh biksenoni, znači i dugo i kratko ksenon. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lalajko 2024 Napisano Avgust 13, 2011 Teoreticar ..., 12115 postova Lokacija: Lazarevac Motocikl: BMW R1200GS Adv Prijavi odgovor kao problematičan I sa tim se ne pojavljuj van Srbije. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
acim 766 Napisano Avgust 13, 2011 Ne silazi, 5815 postova Lokacija: Minhen Motocikl: Kawasaki H2 SX SE '23 / Triumph R3 Storm R '24 Prijavi odgovor kao problematičan Sme da se ima na jednom faru. A i Bugarska i Rumunija nisu puno bolje od nas. Sa ovim možda jedino ne smeš u Nemačku, Austriju i Švajcarsku, sve ostalo može Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lalajko 2024 Napisano Avgust 13, 2011 Teoreticar ..., 12115 postova Lokacija: Lazarevac Motocikl: BMW R1200GS Adv Prijavi odgovor kao problematičan Pitanje je trenutka, verovatno, kada ce sve (normalne) zemlje uvesti ista pravila - xenon ne moze na vozilo koje nema uredjaje za automatsko podesavanje visine i pranje fara. Zamisli kako se oseca vozac kome dodje u susret motocikl sa dva xenona i sa saputnikom zbog koga se prednji deo malo podigao. Jer, vozaca motocikla je mrzelo da zbog nekoliko kilometara podesava visinu fara. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
acim 766 Napisano Avgust 13, 2011 Ne silazi, 5815 postova Lokacija: Minhen Motocikl: Kawasaki H2 SX SE '23 / Triumph R3 Storm R '24 Prijavi odgovor kao problematičan Koliko vidim, biksenoni uopšte nisu tolika drama ni u zemljama Zapadne Evrope, a prave dan od noći: http://translate.google.com/translate?hl=en&sl=de&u=http://f3.webmart.de/f.cfm%3Fid%3D25143%26r%3Dthreadview%26t%3D3244645%26pg%3D1&ei=sPBGTqznAYyg-Aa4ioGfBw&sa=X&oi=translate&ct=result&resnum=2&ved=0CDIQ7gEwAQ&prev=/search%3Fq%3Dbixenon%2Bmotorrad%26hl%3Den%26client%3Dsafari%26tbo%3Dd%26prmd%3Divns Samo ih treba lepo podesiti da ne smetaju drugim vozačima. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lalajko 2024 Napisano Avgust 13, 2011 Teoreticar ..., 12115 postova Lokacija: Lazarevac Motocikl: BMW R1200GS Adv Prijavi odgovor kao problematičan Acime, ako si u situaciji da nekoga povezes, od toga nema nista. Cim imas saputnika visina motocikla se promenila. Sumnjam da ce neko podesavati far zbog kratke voznjice. Ja licno jos nisam sreo motocikl sa xenonima a da me nije zaslepeo. Cak i motocikl sa nastelovanim xenonima zaslepljuje jer far nije predvidjen za takvu sijalicu i lose rasipa svetlo. Ali, mi smo takvi, zanima nas samo nase dobro, kako je drugima... pa nema veze. Evo bas iz tvog linka: Here in France we see from time to time with such a motorcycle retrofitted xenon light. They are recognizable because they dazzle like the sow. So yes, a Xenon headlight range control is sensible to be mandatory. It can not tell me that he adjusts the lights before each ride on the load condition. With the xenon is then fatal. I'm sure that's why it has already been accidents. The setting can also be reached with always the same beam, as can be seen even better. I have driven long distances at night with the C1, the light is really quite sufficient. I am annoyed about this animal in any case always work *#%$?!, for a few seconds when I'm flying blind on the highway. Not allowed is not the point, that is, if you do not pay attention to the meticulous headlight adjustment simply irresponsible. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
acim 766 Napisano Avgust 13, 2011 Ne silazi, 5815 postova Lokacija: Minhen Motocikl: Kawasaki H2 SX SE '23 / Triumph R3 Storm R '24 Prijavi odgovor kao problematičan Evo ovde pravilnika (98 i 99), koga ne mrzi da čita: http://live.unece.org/trans/main/wp29/wp29regs81-100.html Slažem se da je teško podesiti xenon far ako nije posebno konstruisan, odnosno ako nema pravo sočivo kakvo treba da ima. Ništa, ako želiš da budeš full legalan, stavi dve H4, neke malo bolje (Osram, Philips, Varta...) i to je to. Da li se far kod tebe teško podešava gore-dole? Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4209 Napisano Avgust 15, 2011 Ne silazi, 6578 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan Činjenica je da većina naknadno ugrađenih ksenona zaslepljuje jer se ne vrši pravi izbor ako ga uošte ima ko što su meni rekli. Zaslepljivanje motorciklom je mnogo manje nego što se dešava kolima, em brojčano manje motora em jedan far. Mene lično iritiraju nepravilni farovi kao i upotreba maglenki, bilo prednjih ili zadnje, jednostavno mi smeta. Sve to stoji. No kako neko reče apropo psovke koju je primio svirajući nekom motorom, kaže, bolje da me psuješ nego da mi se izvinjavaš mrtvom. Da je normalano bezbedan saobraćaj ne bi bilo potrebe za ovolikim sitnicama tako da kažem. Da se auti voze sa ugašenim farovima uočljivost bi bila mnogo efikasnija čak i sa običnom pozicijom. Ovako, jedan slabunjav far se utopi i izgubi u mnoštvu automobilskih farova. Mislim da sila Boga ne moli i mora se povećati uočljivost, na stranu noćna vožnja koja se izbegava iz niza razloga. Koliko god podešavanje fara na motoru bilo lako, a nije, praktično ga nije ni moguće tačno uraditi dok se ne krene u vožnju sa saputnikom a onda ko će da stane i tako više puta. Čak i da postoji ručno pomeranje sa elektromotorom, opet je nepraktično, odnosno opasno. Lično, nisam ni video motorcikl sa automatskim podešavanjem, a i da ga ima, opet je nedostižano, nov motor. Zatim, zaslepljivanje je prisutno i sa običnim farovima pod promenom opterećenja, istina manje nego sa ksenonom tako da je zaista teško uskladiti nužnost lične brzbednosti sa aspekta uočljivosti sa zakonskom regulativom i fer plejom. Jager je to rešio sa maksimalnim obaranjem farova. A za put u Jevropu, pa metuće se za to obična svetla, a za ovu džunglu se mora nešto poraditi pomoću štapa i kanapa. Nego, niko ne nudi neku ideju sa farovima, samo me ofujete. Šalim se, dobro je što razmenjujemo stavove. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zodini 1302 Napisano Avgust 15, 2011 Drug član, 1043 postova Lokacija: Niš-Donji Dušnik Motocikl: Honda NT650V deauville Prijavi odgovor kao problematičan Ostali smo bez ideja koje su jeftine i u home made varijanti, citaj ovako mnogo specificnih uslova moraju da se poklope LM razmisljao sam nesto ovako, trebaju ti neki farovi manjeg obima, pa jos da su prilagodjeni i za kratko i dugo svetlo pa mi pade na pamet, a to sigurno mozes da najdes negde za probu far od automatika ili apnca. e sad znam da neki imaju kruskastu balonku sa bajonet kacenjem ali se isto secam da sam ja imao neku sijalicu sa klasicnim konektorom kao kod kola, u svakom slucaju uvek moze da se kupi adapter za sijalicu da se umesto balonke nabaci halogenka, pa ovo mozes da isprobas kako sija-verovatno nekog u okruzenju imas ko moze da ti nabavi far za probu, a da nov far kod mene u NIsu je oko 1500din za automatika tako da je ovo jeftinija varijanta Jedino lose u svemu je izbrazdanost stakala, pa nisam siguran kako bi delovao xenon u ovom socivu, mada mislim da to zavisi i od sijalice i senila (na autu je jedan komplet bio ocajan-a na motoru isti fenomnenalan jer staklo nije izbrazdano, kada sam promeni komplet bilo je obrnuto auto svetlo extra, na moto malo losije) Videh takodje jos jednu varijantu na buvljaku za vikend-to je neki sistem poput maglenke samo sto ima i poziciju u faru pa mozes da napakujes dva komada i samo im promenis visinu snopa obzirom da se prodavac kune da bacaju lepu koncentricnu kocku na putu a sijalice su halogenke od 55w Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
quasaar 1027 Napisano Avgust 15, 2011 Călător motocicleta, 2361 postova Lokacija: Novi Sad / Mlecni Put Motocikl: Bez... jednog dana ponovo :) Prijavi odgovor kao problematičan Nemojte da se gadjate time sta gde moze ako niste dobro proverili Pravilo je sledece * mora da postoji nacin za podesavanje visine fara, ali ne mora da bude automatsko, elektricno sta god... dovoljno je da moze srafcigerom (vazi za motocikle) * mehanizam za pranje farova se ne odnosi na motocikle posto jos niko nije u svetu smislio kako da se sve to upakuje u motor Znaci moze da se ugradi i noko nece nista reci. Jedino mogu da traze da spustite snop, a to mozete da podesite jos kad montirate. A ako treba podesiti iz nekog razloga, nema tog motora na kome se to ne moze uraditi za 10 sekundi 1 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
svestenik 193 Napisano Avgust 16, 2011 Zbunjen, 888 postova Lokacija: Banjaluka, Republika Srpska Motocikl: XRV 650 RD03, KLE500 Prijavi odgovor kao problematičan Sto se tice xenona i bi-xenona, ima i ova opcija The Retrofit Source Original xenon projektori, razlicitih modela i cijena, nema problema sa losim rasipanjem svjetla a dobija se ogromna razlika u kvaliteti osvjetljenja. Neki od modela cak nisu ni toliko skupi, ukljucujuci postarinu. Samo napraviti nosac za njih, sto ne bi trebalo biti preveliki problem, posto ih ljudi masovno montiraju i na manje masine. Konkretno, na ovaj sajt sam naletio preko teme na advrideru u kojoj prepravljaju BMW X-challenge. Recimo ova opcija: 135$ dva bixenon projektora sa balastima, sijalicama, pigtailima, sve. Sti se tice oblikovanja svjetla na cesti, cak se moze birati i da li da ih unaprijed podese za zemlje u kojima se vozi lijevom ili desnom stranom ceste. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4209 Napisano Avgust 16, 2011 Ne silazi, 6578 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan Video sam ja Shopinvestu Heline lampe, obe sa glatkim staklom, jedna sa pozicijom a druga ne, al obe trgovački deklarisane ko maglenke što mi bilo nelogično al sam nemoćan. Pogledaću im šifru fabričku pa videti jesu li zaista obe maglenke il jedan je a druga tačkaš-dugo. Vrlo slično Sveštenikovom linku. Jedan košta 5 inešto, a drugi 6 i nešto. Lično sam sklon budženju svake vrste al sve mora da bude bolje nego što je bilo u svakom smislu, čak i od fabričkog. Poenta je naći neko rešenje za stotku, plus sijalice recimo, jer već postoje gotova rešenja za niz motorcikala pa i za moj i ako treba da dam polovinu od gotovih, to gubi smisao a uvek postoji rizik da nešto ne valja. Recimo, Tutatek set sa xenonom, motažnom pločom i maskom, dva fara je 300€. Moj BMW ima jednostavan sistem fara i vrlo prosto se može uraditi u svojoj režiji i motažna ploča i ukrasna maska od dur aluminijuma. Samo podešavanje fara po visini je vrlo prosto i pristupačno, šraf ispod cajgera i običan ključ 8, a može se uraditi kod strugara radlovan šraf i rukom u svakom trenutku podesiti malte ne i u vožnji. Naravno, prehodno se na samom faru podesi snop u smeru levo desno. Nemam sad vremena da se bavim motorom, tek ovako da skupljam ideje. Najesen dejstvujem, a i farova nema u ponudi, kažu trgovci nije im sad sezona. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mr. No 569 Napisano Avgust 17, 2011 XXX, 475 postova Lokacija: Beograd Motocikl: BMW R1200 GS Prijavi odgovor kao problematičan Nemojte da se gadjate time sta gde moze ako niste dobro proverili Pravilo je sledece * mora da postoji nacin za podesavanje visine fara, ali ne mora da bude automatsko, elektricno sta god... dovoljno je da moze srafcigerom (vazi za motocikle) * mehanizam za pranje farova se ne odnosi na motocikle posto jos niko nije u svetu smislio kako da se sve to upakuje u motor Znaci moze da se ugradi i noko nece nista reci. Jedino mogu da traze da spustite snop, a to mozete da podesite jos kad montirate. A ako treba podesiti iz nekog razloga, nema tog motora na kome se to ne moze uraditi za 10 sekundi A da li vazi da ne sme da bude xenon na 2 fara napred? Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4209 Napisano Avgust 17, 2011 Ne silazi, 6578 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan Ne postoji ograničenje o izboru sijalica ako motorcikl ima 2 zasebna. Koliko znam, uopšte se ne precizira vrsta, dal je balonka, halogenka ili xenonsaka, samo postoji striktno pravilo o bacanju snopa koje se utvrđuje i proverava na tehničkom pregledu. Normalno, ako far nije prilagođen sijalici i obrnuto, neće snop zadovoljiti tehnički normativ, tako da nema prejudicirane zabrane upotrebe xenona, al smo svi svesni da problem neadekvatne ugradnje postoji. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
jager 3446 Napisano Avgust 17, 2011 Ne silazi, 6281 postova Lokacija: Hameln, Germany Motocikl: Africa Twin CRF1000 Prijavi odgovor kao problematičan Ja nisam imao nikakvih problema kada sam isao za Madjarsku i Slovacku sa montirana dva bixenona. A obe zemlje su u EU. Mada, imao sam problema sa vozacima koji su mi isli u sustret, bez obzira na drzavu, ako bih vozio napakovan, plus supruga. U pravu je Lalajko da se tada prednji kraj odize i od srednjeg svetla pravi nesto mnogo blize dugom. Moji farovi su na srafovima za podesavanje spusteni totalno, dodatno sam jos stavljao i neke podloske, ne bih li sto vise spustio svetla. Cak i tako, ako je motor pretovaren, smetam onima koji mi dolaze u susret. Kako to resiti, a da to nije vadjenje xenona? Toliko sam se sada vec navikao na njih da bi mi posle ovoga, sve delovalo kao slabasna sveca Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4209 Napisano Avgust 17, 2011 Ne silazi, 6578 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan Problem podizanja snopa ne gine čim si pod teretom, dal manje ili veće, prisutno je. Ako ti xenoni ne bacju dobro, ne pomaže mnogo obaranje osim ako ne spustiš toliko nisko da gubiš vidljivost. I ko što sam pisao a i navedeno ovde, postoje različiti tipovi po geometriji sijalice i adekvatno tome izbor za dati far odnosno sočivo. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
SmokeS 339 Napisano Avgust 17, 2011 Svrati ponekad, 405 postova Lokacija: Beograd - Vozdovac Motocikl: Africa Twin rd04 Prijavi odgovor kao problematičan Dodji sutra kod mene, pa ces videti kako sam sve ja to resio.. Malo sam dublje usao u tu tematiku.. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Popsy 2907 Napisano Avgust 18, 2011 Ministar za Enduro, ratluk i ženske motore, 5393 postova Lokacija: Južna Čukarica / Beograd Motocikl: HTZ 750 Prijavi odgovor kao problematičan Ja nisam imao nikakvih problema kada sam isao za Madjarsku i Slovacku sa montirana dva bixenona. A obe zemlje su u EU. Mada, imao sam problema sa vozacima koji su mi isli u sustret, bez obzira na drzavu, ako bih vozio napakovan, plus supruga. U pravu je Lalajko da se tada prednji kraj odize i od srednjeg svetla pravi nesto mnogo blize dugom. Moji farovi su na srafovima za podesavanje spusteni totalno, dodatno sam jos stavljao i neke podloske, ne bih li sto vise spustio svetla. Cak i tako, ako je motor pretovaren, smetam onima koji mi dolaze u susret. Kako to resiti, a da to nije vadjenje xenona? Toliko sam se sada vec navikao na njih da bi mi posle ovoga, sve delovalo kao slabasna sveca 1 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4209 Napisano Avgust 18, 2011 Ne silazi, 6578 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan Dodji sutra kod mene, pa ces videti kako sam sve ja to resio.. Malo sam dublje usao u tu tematiku.. Dolazim. A Popsy, prikolica za dobru kilažu i one koji ne znaju da voze na 2 točka, pogotovu posle cirke. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
svestenik 193 Napisano Avgust 18, 2011 Zbunjen, 888 postova Lokacija: Banjaluka, Republika Srpska Motocikl: XRV 650 RD03, KLE500 Prijavi odgovor kao problematičan Dodji sutra kod mene, pa ces videti kako sam sve ja to resio.. Malo sam dublje usao u tu tematiku.. Moze li opis za nas koji nismo u blizini ? Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...