lalajko 2024 Napisano Avgust 2, 2007 Teoreticar ..., 12115 postova Lokacija: Lazarevac Motocikl: BMW R1200GS Adv Prijavi odgovor kao problematičan Na povratku u Cupriju sa ovog puta sam razmisljao kako da pocnem ovu temu. Razne ideje su mi padale na pamet, ali sad kad sedim kod NewBee-ja i pisem ovo niceg pametnog ne mogu da se setim. Ako se ikad neko pitao cemu enduro motori - evo ga odgovor: za prelazak ove trase! Vise od 50 km predivnog ambijenta po tvrdom makadamu, fantastican vazduh i predivni pogledi. Uspon na preko 1000mnv, zimzelena suma razmirisana na suncu... Iz Strmostena se ulazi u kanjon reke Resave. Neka mesta je vojska 1962 godine prosirivala dinamitom. Nekad je iz sume aktivno iznoseno drvo, i to je osnovna namena ovog puta. Deo kroz sam kanjon Resave ima oko desetak kilometara. Zatim se nekoliko kilometara ide mirnim delom puta, pored suma i livada. Ovaj kraj obiluje i podzemnim i nadzemnim vodama. Na vise mesta postoje izvori i kladenci u neposrednoj blizini puta, evo kako izgleda jedan od njih: Kao i na drugim izvorima, obicaj je da se ostavi par dinara u sitnini, za srecu i zdravlje. Pu nas dalje vodi do nekadasnje direkcije firme koja je izvozila drvo. Od zgrade direkcije su ostali samo temelji. Ako nekome zatreba gorivo, ovde moze da sipa, pod uslovom da zna da popravi uredjaj za tocenje: Okolina polako postaje sve divljija i divljija. Nekoliko kilometara dalje se dolazi na pocetak Nacionalnog parka Vinatovaca. Na samom ulazu ljubiteji parka su napravili zidani letnikovac sa velikim rostiljem: Ovde smo se malo zadrzali razgledanjem okoline. Na mestu gde je sada ovaj 4 metra visok krst su pronadjeni temelji nekadasnje crkvice. Okolo su prelepe livade i gusta bukova suma sa debelom hladovinom. Od ovog mesta se krece u najatraktivniji deo trase, Klencus. Deset kilometara se put konstantno penje uz brdo. Mestimicno je uzak i pokriven liscem ispod kog tece voda. Upozoreni smo da postoji velika mogucnost susreta sa vukovima i divljim svinjama. Okolina je malo je reci, neverovatna. Ostre serpentine se savijaju bukvalno oko drveca. U pojedinim delovima je toliko mracno da se vidi bukvalno samo ono sto osvetljava far motora!! Lagano, stizemo na visinu preko 1000 mnv. Visoravan sa velikom travom, oivicena borovom sumom, miris para pluca. Na ovom mestu smo 30 km daleko od najblizeg coveka. Posle par kilometara voznje po visoravni uz poglede koje nisam ni pokusao da fotografisem, ulazi se u gustu sumu i krece kilometarski spust kroz ovakve prizore: Prilicno teska deonica, sa dubokim ambisom sa desne strane puta. Primetio sam da kad pogledam desno i dole - vidim prazan prostor, nebo! Zaista jezivo i zahteva izuzetno mirnu voznju! Nekoliko kilometara dalje, ulazi se u kanjon Kolocanice, ili Suvaje. Najuzi kanjon Evrope! Put lagano vijuga i uskoro sticemo do prve kuce, posle 50 km puta kroz planinu! Doslo mi je da udjem i izljubim ljude i razmenimo adrese, da dolazimo u kucne posete i slave u buducnosti Ipak, savladao sam se i nastavljamo u kanjon. Sam kanjon ima oko 8 kilometara. Naravno, i ovde ima dosta izvora, evo jednog uredjenog u cesmu: Ovde mozete videti i mog vodica kroz ove prostore, Racu. Ponudio mi je da me jednom priliko provede dublje u sumu, ka Zajecaru, Boru i Borskom jezeru i kanjonima kojima sam zaboravio ime, i ovo je mnogo Lepo je da su svi ovi sumski putevi lepo obelezeni, na svakoj raskrsnici postoje putokazi koji objasnjavaju kuda se gde ide. Po povratku u Strmosten sam shvatio kako su stvari relativne. Imao sam obicaj da kazem d je Strmosten kraj sveta, gde se sve zavrsava. Sada sam shvatio da je Strmosten pocetak sveta, ovde sve pocinje. Malo mestasce sabijeno u stenje i sumu mi se posle ovih 50 km cinilo kao velegrad. Enduro motor je ovde u svom prirodnom okruzenju. Kao sto su erovi ovde u svom prirodnom okruzenju (slikano na ulazu u Despotovac): Pogledajte samo te lepe plave masnice! :) xexe Salim se, nadam se da se kolege eradzije nece ljutiti, ali kad sam video sliku azdaja sa plavim masnicama, nisam mogao da odolim. Vidimo se u Resavi!!! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Makedonac 1 Napisano Avgust 2, 2007 Svrati ponekad, 179 postova Lokacija: Veles, Makedonija Prijavi odgovor kao problematičan Ova ljepota me ubija, ah, kad bi mogao i moj fazer ici po ovakvih predela Bravo lalajko Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
hellena 60 Napisano Avgust 3, 2007 Zainteresovan, 927 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda Transalp 600V Prijavi odgovor kao problematičan Lepe slike, a verujem da su one koje su ti ostale u pamcenju neopisivo lepse. Super tura, zivela priroda i enduro motori Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
aca-pn 6430 Napisano Avgust 3, 2007 Enduraš, 6393 postova Lokacija: Paracin Motocikl: CRF300L Prijavi odgovor kao problematičan Pa eto, ko sutra dodje na BJB okupljanje imace prilike licno da vidi sve te prizore, posto smo planirali odmah posle dolaska da odvezemo tu turu, a kad se vratimo ceka nas rostilj kod Race Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Aki 86 Napisano Avgust 3, 2007 Super heavyweight, 641 postova Lokacija: Nis Motocikl: BMW F700 GS Prijavi odgovor kao problematičan Stizzemo na "kraj sveta" u subotu. ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
pit 237 Napisano Avgust 6, 2007 Drug član, 1779 postova Lokacija: Nis- Bliski istok Prijavi odgovor kao problematičan Ceta mala ali odabrana. Na skupu je bilo nas oko tridesetak mada bi broj bio sigurno veci da nije bilo kise koja nas je pratila celim putem. Stvarno moram da priznam Lalajku dea je odabrao lepu i kaganu marsutu za voznju mada zbog sumaglice nismo mogli bas sve da vidimo ali sta da radimo vazno da smo probili led ida smo poceli da se vidjamo.Klopa u onoj kafani navhu je bila odlicna pogotovu jagnjetina.Ocekujem da neko od urednika postavi fotke da se vidi gde smo bili .Pozdrav svima koji su bili i da se sledeci put okupimo u mnogo vecem broju. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...