Jump to content

Moto Zajednica

Kaciga je zamaglila!

Recommended Posts

• Zainteresovan, 542 postova
  • Motocikl: GS

Evo da i ja prenesem jedno svoje iskustvo, gorko. Pre nego sto sam kupio kacigu citao sam sve textove napisane na ovom forumu o kacigama. Naime , posto sam ja apsolutni pocetnik preporucili su mi naj kacigu, sto znaci da nema zezanja sa bofl robom. I, da skratim pricu, Juce je bio prvi hladniji dan otkako imam KLE 500, obucem se, stavim kacigu i gas. Posle 5 km, pri brzini od 120km na cas, kaciga pocinje da magli ali tako brzo da sam jedva ukocio. Sta se desilo nemam pojma i voleo bih da mi neko kaze sta se desilo. Inace kaciga je NOLAN N84 sa pin-lockom i VPS-om.Jos jedan nedostatak lose provetravanje uvek se znojim! Zvao sam radnju gde sam je kupio da pitam za savet a ne da je reklamiram, gospodjica verovatno, koja tamo radi mi je rekla da je to odlicna kaciga( kosta 210e), i da se do sada niko nije zalio, i da sa tom kacigom ne mogu voziti ispod 150 ako hocu dobro provetravanje?! Eto, ne mora da bude sve sto je skupo da je i dobro. Da dodam jos, da je kaciga izuzetno udobna i prijatna za nosenje ali ima mana.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Svrati ponekad, 380 postova
  • Motocikl: KTM 1090 Adv R

Hmmm, nesto tu ne valja. Koristim X-Lite X801r, isto sa Pinlockom, i nikada, zaista nikada, mi nije zamaglio vizir. Napominjem da motor vozim preko cele godine, pa cak i da sam se par puta vracao posle treninga kuci, posle tusiranja, a da je napolju bilo oko nule (znam da nije pametno). U takvim slucajevima mi ceo auto zamagli, ali kaciga nije.

Nemoj da se ljutis ako je glupo pitanje, posto su meni probali da uvale kacigu bez unutrasnjeg vizira: imas li montiran i unutrasnji vizir, tj, imas li dva vizira, veliki i onaj mali koji se kaci na veliki?

... i da sa tom kacigom ne mogu voziti ispod 150 ako hocu dobro provetravanje?!

Ja 150 jako retko prelazim.    :)

• Vlasnik sajta, 5373 postova
  • Motocikl: BMW R1200 GS Adv, S1000RR; Beta 350RR

tiniauto, jel sigurno imas dupli vizir na kacigi? To je bukvalno 'hardverska' zastita od maglenja vizira i minimalne su sanse da uspes da je zamaglis slucajno (namerno sve moze)...

Prijatelji moji, naravno da kaciga ima dupli vizir i zasto bih se ljutio ako me pitate, ima dupli vizir stim sto se mali odnosno unutrasnji jako tesko skida ( morao sam da ga operem) ali sam ga nekako nabudzio. E, sad rece mi jedan ortak da postoji mogucnost da je unutrasnjost kacige bila vlazna a sto kod mene jeste bio slucaj,ali nije mi palo na pamet da to moze biti razlog.  Eto, mislim da sam izneo sve detalje kojih sam se setio a vi sada procenite sami.

Meni ne magli cak ni kada je unutrasnjost kacige vlazna, tj zamagli se onaj deo vizira koji nije zasticen tim unutrasnjim vizircicem, dakle obodni deo. Probaj da okrenes unutrasnji vizir naopacke, ne pada mi na pamet nista drugo...    ???

• ¡Siempre adelante!, 2188 postova
  • Motocikl: BMW F650GS... Harley-Davidson Nightster

...da sa tom kacigom ne mogu voziti ispod 150 ako hocu dobro provetravanje?!

Gospodjica lupeta gluposti. Pitaj je molim te na kom putu u Srbiji je dozvoljeno kretanje od 150 km/h.  Ako ne ume da ti odgovori, onda je pitaj zasto prodaje proizvod koji ne moze da se koristi LEGALNO nigde u drzavi.

Ja nemam Nolan kacigu pa ne znam kako tacno da ovo objasnim... moja Shoei kaciga ima sa strane "lock" polugicu. Kad je okrenes na gore, vizir se "zakljuca" tj. ne moze da se otvori.  Kad je okrenes na dole, onda je vizir otvoren jedno 2 mm, sto potpuno eliminise zamagljivanje.  E sad, ne znam dal' tvoja kaciga ima isto tako nesto i gde... Ako ima, to ti je resenje.

• ¡Siempre adelante!, 2188 postova
  • Motocikl: BMW F650GS... Harley-Davidson Nightster

Jos jedna stvar mi je pala na pamet... Vizir moze da sa zamagli ako je prljav ili masan.  Skini ga, pa ga operi mlakom vodom i sapunom, i pazljivo osusi cistim peskirom.

• Drug član, 1140 postova
  • Motocikl: 2007 Triumph Daytona 675

Ima puno razloga zasto vizir zamagli.  Uglavnom viziri zamagle kada je velika vlaznost vazduha oko vizira tj kada si zadihan, kada dises duboko i pravo na vizir itd. Narocito ako je unutrasnjost kacige vlazna sto od znoja sto od pranja.

Ja imam i Arai i Shoei kacige i desi se da nekad kada zahladni zamagle ali odmah otvoris malo vizir i sve u redu.

Inace ja koristim stari trik iz doba JNA, a to je da namazes vizir iznutra sa malo sapunice, a mozes i da ga "olizes" i nece ti nikad zamagliti. Isto vazi i za ronilacke maske.

• Svrati ponekad, 419 postova
  • Motocikl: BMW S1000XR '16, BMW R1250GS HP ADV '19

Ja imam Nolan N83 i vizir zna da zamagli kada je napolju hladno ali ne toliko jako da ne mogu da gledam. Jedino resenje da nikad ne magli je da drzis otvorene one otvore za ventijaciju sto su ispred usta. Tako sav vazduh koji izbacis iz sebe ne ide pod vizir. Inace ja nemam taj unutrasnji dodatak na viziru.

Hvala Vam svima na ovim savetima, ali jednostavno taj problem postoji. Kaciga je inace stara nepuna dva meseca, sa unutrasnje strane ima dva ekscentricna stifta pomocu kojih se i fiksira unutrasnji mali vizir, jedan od tih pinova i stiftova ne sluzi funkciji tj. kako god da se okrene mali vizir je labav. E sada cu probati ovo sto ste mi predlozili, da okrenem vizir naopacke.

Unutrasnji vizir mora celom svojom povrsinom da potpuno naleze na spoljasnji, bez imalo lufta. Ona silikonska 'lajsnica' malog vizira treba da je okrenuta na unutra.

• Zainteresovan, 681 postova
  • Motocikl: BMW S1000XR

Unutrasnji vizir mora celom svojom povrsinom da potpuno naleze na spoljasnji, bez imalo lufta. Ona silikonska 'lajsnica' malog vizira treba da je okrenuta na unutra.

ziva istina. ako imalo ima lufta izmedju 2 vizira tuda ti prolazi vazduh koji izdises i to ti pravi magljenje.

znaci mora skroz da ti nalegne unutrasnji vizir na spoljasni i neces vise imat problema oko magljenja.

sto se tice gospodjice sto ti prica za 150km/h... puno je pozdravi i pitaj je kako zivi, inace familija jel sve ok itd itd...  ::)

• Zainteresovan, 599 postova

Kupis sredstvo protiv maglenja,namazes vizir i to je to. To sam mazao dok nisam kupio SHARK RSF-2i .  Nikada se nije zamaglila.

Postoji jos jedan trik sa duplim vizirom kada onaj manji nece da nalegne kako treba.  Namazes tanak sloj glicerina na spoljasnju stranu malog vizira i prislonis ga na veliki. Tanak sloj glicerina ne dozvoljava da se vizir odlepi (sila adhezije) i istovremeno ne dozvoljava da para udje izmedju vizira.

POZDRAV GORANE,  KAKO RANE JUNACKE??

• Motorradfahrer, 1733 postova
  • Motocikl: Race Bike in a Tuxedo

Ako je bila mokra unutrashnjosht...kao rezultat ima magnjenje unutrashnjosti sa Pinlockom ili ne...jednostavno je... temperatura unutar kacige pod delovanjem telesne temperature je veca od spoljashnje i dolazi do isparavanja "mokre unutrashnjosti".... Lichno iskustvo! :)

Inache ja nosim Nolan N93 sa svim dodacima...Eto!

• Braćala..., 2179 postova
  • Motocikl: Honda CB750F 1981

Možeš da kupiš u optičarskim radnjama i tečnost protiv magljenja naočara.

Super stvar, namažeš krpicom đozle i bez problema uđeš zimi u pun bus ili već gde a jedno mazanje traje bar 2 nedelje.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja