Jump to content

Moto Zajednica

Tehnika preživljavanja - TRAKTOR

Recommended Posts

• Uploader, 419 postova
  • Motocikl: GSXR 600

Unajveće sezona poljoprivrednih radova, traktora, freza, kombajna, prikolica, sena... koliko oćeš na putu. Neki moji zaključci kako preživeti susret sa ovim vozilima na putu.

1. Izbegavajte preticanje traktora u blizini bilo kakve raskrsnice, bez obzira da li je asfaltirana ili ne. Svako odvajanje sa glavnog puta, je možda putanja "vašeg" traktora, a kako retrovizori nisu obavezna oprema traktora, verovatnoća d vas vidi je minimalna. Ukoliko vozi slamu ili seno, sigurno vas nije video. Obavezno koristite sirenu prilikom preticanja.

2. Isto i prilikom mimoilaženja, ako je raskrsnica ili uključenje/isključenje na glavni put u blizini, usporite i obavezno, sirena i ablender.

3. Ukoliko traktor čeka da se uključi na glavni put, obavezno mu signalizirajte sirenom da vas primeti. Ponekad uopšte ne čekaju da propuste vozila nego menjaju brzinu (prvo pogleda levo desno, onda pogleda u ručicu menjača i nekih 3-4 sekunde ubacuje izbacuje ubacuje i kreće, a za to vreme ti ispred njega)

4. Prilikom mimoilaženja sa traktorom koji prevozi bale sa slamom, obavezno obratite pažnju da neka bala ne otpadne sa prikolice (vidjao sam ih po puti, znači otpadaju).

5. Neki traktoristi vode kučiće sa sobom, dešava se da džukac trčkara oko traktora, pazite da vam ne završi pod točak (pošto često završe pod traktorski točak).

6. Dešava se da kada svirate, vozač se okrene unazad da pogleda ko mu to svira i tom prilikom malo okrene volan. To malo ponekad bude 1-2m. Budite spremni.

7. Noću... tada su najopasniji. I ako ima rotaciju, slama ili seno prekrivaju površinu 5x veću od traktora, prekrivaju i signalizaciju tako da ga sigurno nećete videti na putu. Koristite stalno duga svetla i neka vam je Bog upomoć.

Ako sam nešto propustio, dopišite.

• Podržavam 15

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 1245 postova

Saveti su dobri, samo znas, ima i nas ljubitelja dvotockasa koji zaradjujemo tako sto vozimo poljoprivredne masine, pa ono "terminatori" malo vredja. Ne znam za ostale, ali ja ne pokusavam nikoga da ubijem, vec da zaradim pare.

Pozdrav

• Podržavam 10

Zahvaljujem ;)

Inace da dodam jos jedan savet, mozda i jedan od vaznijih. Nikada, ali nikada se nemojte zalepiti u dupe nekoj poljoprivrednoj masini! Sto se kombajna tice, prednji tockovi su fiksni, a zadnji se motaju pa vas mozemo osamariti dupetom i ubiti. Traktor sa prikolicom i nije toliko opasan, ali ako ima zakacenu neku prikljucnu masinu uzmite u obzir da taj prikljucak moze da se seta slobodno levo-desno i do 1m.

• Podržavam 2

• Drug član, 1448 postova
  • Motocikl: Honda ness 150

propustio si SMANJITI ili PRILAGODITI BRZINU kada se ugledaju radne masine i nece biti nikakvih problema veruj,jer time sebi dajes PREDNOST za reagovanje!! :BJB-burgman:

• Podržavam 5

• Drug član, 2234 postova
  • Motocikl: BMW R1200GS ADV 2013

Saveti su dobri, samo znas, ima i nas ljubitelja dvotockasa koji zaradjujemo tako sto vozimo poljoprivredne masine, pa ono "terminatori" malo vredja. Ne znam za ostale, ali ja ne pokusavam nikoga da ubijem, vec da zaradim pare.

Pozdrav

Drugar, ti si jedan od malobrojnih (nazalost) vozaca popljoprivrednih masina koji su svesni ucesnici u saobracaju. Ja vozim auto 32, a motor 30 godina, i za svo to vreme sam se najvise plasio upravo traktora, motokultivatora, kombajna i slicnih masina. Razlog? Pa, vrlo prost: Ni jedan od njih nema potrebu da koci pre nego sto skrene! Kad neki auto hoce da skrene, on mora prvo da uspori, sto, isao on meni u susret ili ispred mene, samim tim skrece paznju na njega kao potencijalnu opasnost ili prepreku u slucaju obilazenja ili mimoilazenja sa istim. Sa traktorima i slicnim njima, medjutim, tog upozorenja nema. "milion" puta mi se desilo da vidim da vozac traktora bez ikakvog prethodnog upozorenja, osvrtanja i slicnog, samo namota volan u levo! Moja rodjena sestra je zavrsila u njivi kolima, upravo zbog takvog scenarija. Tip namotao volan bez osvrtanja, ona, koja ga je tog momenta vec obilazila, uspela da pobegne jos levo, ali je uhvatila zemlju/travu pored puta, Mecka minika joj se zanela, i posto naravno nije uspela da iskontrolise auto, izletela u njivu, srecom bez ikakvih (fizickih) posledica po nju ili auto. Mislite li da je traktorista stao da vidi sta je sa njom? Ahaaaaa, al´ za malo... Da ne bude nesporazuma, sestra ZNA da vozi.

Zato ja, kad god vidim traktor, sviram kao mamlaz dok ne budem 1000% siguran da me je primetio da dolazim... :neznam:

• Podržavam 2

Pa sta cu kad moram i traktor na 2 tocka :moto3:

Pa, znas sta, ja ne branim nikoga, samo sam prokomentarisao nesto sto je ispravljeno i hvala kolegi na tome. Sa druge strane, mozes ti da sviras koliko hoces, uglavnom te ne cuju :lol: Samo polako i nece biti problema.

P.S. i poljoprivredne masine usporavaju pre nego sto skrenu :takoje:

• Ol' dirty bastard, 620 postova
  • Motocikl: TDM

propustio si SMANJITI ili PRILAGODITI BRZINU kada se ugledaju radne masine i nece biti nikakvih problema veruj,jer time sebi dajes PREDNOST za reagovanje!! :BJB-burgman:

Jeste,ovo stavi pod broj jedan!

Da dodam,moj cale ima traktor.Iako ga vozi 3 puta godisnje kupio je odmah po donosenju zakona rotaciju(i montirao),i poseduje ispravnu signalizaciju.cak u kabini ima i retrovizor.Seno ne vozi,tako da ce da te vidi u tom retrovizoru(i ostale) ako mu pridjete normalnom brzinom.

Problem sa traktorima i slicnim masinama je to sto su prespori,pa kad u krivini naidjes na njega sa 80 to je skoro kao da on stoji u mestu i moras brzo da reagujes.a kad naidjes sa 120...

Sto kaze Zile nisu svi na traktorima ubice,za mog caleta znam sigurno da nije,a ako mu se neko od pozadi zakuca u prikolicu - takve ne mogu da zalim. :zdravo:

Iskreno,Djokic.

• Podržavam 3

• Uploader, 419 postova

Glupo mije da kažem ali već su mi dosadile te foskule "smanjiti i prilagoditi brzinu". To toliko nema smisla da stvarno ne treba ih spominjati. Tako relativna stvar, za nekoga je prilagodjena brzina 120 za nekoga 60. ko to određuje? određuje događaj, ako si prošao sa 120 onda je prilagođena, ako si se spucao sa 60 onda nisi prilagodio brzinu uslovima na putu.

Uglavnom, često ponavljana fraza koja je izgubila smisao, osim u promovisanju nekekih poznatih ličnosti, kao oni su uzor pa da posavetuju mlade vozače.

Ovde mislim da je suvišno, zato što ne možete da utičete na bilo koga (niste dovoljno jaka ličnost, ali bez uvrede molim). Zato manite se mlaćenja prazne slame i napišite nešto konkretno.

• Podržavam 1

• Ne silazi, 5815 postova
  • Motocikl: Kawasaki H2 SX SE '23 / Triumph R3 Storm R '24
ako si prošao sa 120 onda je prilagođena, ako si se spucao sa 60 onda nisi prilagodio brzinu uslovima na putu.

Cela istina i šta tu još nije jasno? Upravo o tome i pričamo. Ako ulaziš u nepreglednu krivinu sa 150 i u sred krivine te iznenadi traktor, sigurno neće biti prijatno.

• Drug član, 1091 postova

Pa jes' pravo zboris...ili nisu jake licnsti ili je druga strana tvrdoglava do imbecilnosti.

U svakom slucaju,bitno je da smo svesni da se ovako velika i spora vozila krecu putevima zajedno sa nama...pa prilagodjavajmo brzinu tim okolnostima i nasim mogucnostima.

A taj termin "prilagodjena brzina" se odredjuje vestacenjem. "Neprilagodjena brzina" moze da bude i brzina manja od maximalne dozvoljene...a brzina iznad maximalne dozvoljene je uvek "neprilagodjena". Tako da smo mi u slucaju nesrece u 90% slucajeva u tom prekrsaju...i to je cinjenica. A da li nam je neko oduzeo prednost ili nije je vec druga prica...za nastradale nebitna. Zato bi trebali da uticemo na ono na sta mozemo. Pre svega mislim na prilagodjavanje stila voznje sopstvenim mogucnostima.

A naravno mozemo i da nastavimo da palamoodimo o tome sta je veci prekrsaj...oduzimanje prednosti,neosvetljen traktor ili neprilagodjena brzina. Verovatno to ima vise smisla.

• Podržavam 2

• Uploader, 419 postova

Ma to je kao da pričate: uključi migavac kad skrećete ili pritisni kočnicu kad hoćeš da staneš. To su stvari koje se podrazumevaju, i potenciranje na njima je, po meni, potpuno suvišno. kao da pričamo o disanju za vreme vožnje. Ako pričamo o pravilnom disanju ili sportskom disanju razumem, ali ono šta se podrazumeva ne treba gubiti vreme oko toga.

Ako hoćete da vam pola postova budu "smanji gas, prilagodi brzinu..." ok. I ja se priključujem toj akciji.

Samo iz ličnog iskustva, ni na moju ćerku nisam mogao da utičem tako da ne vozi biciklu ništa sporije nego što ona misli da može da vozi. Ali verovatno ću na nekog drugog da imam... verovatno... verovatno neću da imam al nema veze.. važno da sam rekao.

• Podržavam 1

• Svrati ponekad, 226 postova
  • Motocikl: Tomos Automatic A35-S / Kawasaki ZZR600

Ne bih sada da neshto baksuziram ali imam osecaj da ce se ova tema pretvoriti u pluvanje po eR-asima...

• Drug član, 1091 postova

Moguce da hoce zato sto "R"-asi preteruju sa paranoisanjem ;)

@ sasafilipovic

Mislim da banalizujes previse ono sto je receno. Ja sam uostalom pricao o jako ucestaloj pojavi da vozaci motora cesto voze brzinom koja je neprilagodjena njihovom stepenu znanja...a ne stanju na putevima. I iskreno verujem da vecina nije toga svesna. Tako da nikako ne moze da se kaze da se tako nesto podrazumeva.

• Podržavam 2

• Drug član, 2234 postova
  • Motocikl: BMW R1200GS ADV 2013

Ne bih sada da neshto baksuziram ali imam osecaj da ce se ova tema pretvoriti u pluvanje po eR-asima...

Mislis na feRguson-ase?

:lol: :lol: :lol:

• Podržavam 1

• Drug član, 3087 postova

Ја бих ипак да вас упозорим на комбајне, тј. њихове "хедере" (оно широко напред), пошто су они знатно шири од самог комбајна и свих светала на комбајну. Некоме светла комбајна ноћу могу да личе на камион или нешто слично, па и габарите возила оцењују по положају тих светала, што је погрешно.

Обилно свирање и аблендовање је препоручљиво, а пошто је лето и због врућине се са трактора скидају врата, где се најчешће постављају ретровизори, рачунајте и на то.

Исто тако, готово све тракторске приколице у релацијама у локалу немају електричну инсталацију прикључену за тракторе, тако да нису осветљене и једино катадиоптери (ако нису запрашњављени на њиви) могу да им "одају положај".

• Podržavam 3

• Svrati ponekad, 265 postova
  • Motocikl: Yamaha fz1

Isao danas do Zrenjanina, traktoristi mirni, nisu pravili nikakva sranja...tek da izvestim :)

E, da, bezbrojni saveti da se umerenije vozi i prilagodi brzina imali su presudan uticaj na moju voznju danas... 140 - 150, laganica, bez zurbe

• Podržavam 4

• Svrati ponekad, 102 postova
  • Motocikl: imao nekad

Isao danas do Zrenjanina, traktoristi mirni, nisu pravili nikakva sranja...tek da izvestim :)

E, da, bezbrojni saveti da se umerenije vozi i prilagodi brzina imali su presudan uticaj na moju voznju danas... 140 - 150, laganica, bez zurbe

Jel ti sat u miljama?

Ako jeste onda ok.

• Podržavam 2

• Svrati ponekad, 265 postova
  • Motocikl: Yamaha fz1

U nautickim miljama :)

Ma vozim lagano, nema vise jurcanja...kada bi i ti druze moj provodio vise vremena na ovom forumu video bi kako pojedini clanovi mogu da izvrse presudan uticaj i da te potpuno preobrate...pa ne bi vise jurcao 280 nego bi lepo spustio na 200 i lagano, sto je sigurno, sigurno :lol: :lol: :lol:

• Podržavam 1

• Ne silazi, 5815 postova
  • Motocikl: Kawasaki H2 SX SE '23 / Triumph R3 Storm R '24

Ja vama predlažem da nekako naterate sve traktoriste da pročitaju ovu temu ili bar da ih obučite kako treba da se ponašaju u saobraćaju i onda neće biti problema. Naravno, treba ih naterati da kupe signalizaciju, iako su im džepovi prazni, da prestanu da pijanče dok voze traktor, da ne pretovaruju prikolice, da kupe radare radi prepoznavanja projektila i slično. Siguran sam da ćete uspeti u tome :nanana:

• Uploader, 419 postova

Znači za pijančenje imaju a za signalizaciju nemaju? Pa neće moći Aćime... Treba da napravimo akciju, "isključite iz saobraćaja neispravne traktore" . Pa kad seljak plati šlep da mu odvezu traktor do tehničkog... ima da ih sređuju samo tako.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja