Jump to content

Moto Zajednica

Svećice... Iridiumske vs obične

Recommended Posts

• Princ Sherwood-a, 2447 postova

Da li neko sa sigurnošću zna da li postoji razlika u performansama i radu motora sa iridiumskim svećicama u odnosu na obične? Ne pitam za vek trajanja, to mi je jasno. Interesuje me benefit u samom radu motora.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Ne silazi, 6591 postova
  • Motocikl: konzerviran

Kad se u Srbiji resi problem kvaliteta goriva i maziva,mozda ovo i razna druga tehnicka pitanja dobiju konkretne odgovore.

• Podržavam 3

• Ne silazi, 5815 postova
  • Motocikl: Kawasaki H2 SX SE '23 / Triumph R3 Storm R '24

Ja mislim da je najveća prednost dugotrajnost, a razlike u kvalitetu i kvantitetu varnice su zanemarive u odnosu na razlike u kvalitetu goriva, što kaže pronto.

Due to the properties of Iridium, the spark plugs centre electrode can be made with a much smaller diameter than with platinum, Gold or gold palladium and copper/nickel types without sacrificing service life. The spark plugs potential difference is more concentrated at the tiny Iridium tip and hence less 'spark jump' voltage is required - this can be as much as 5,000 volts less than with standard plug types. Ignition is improved and less strain is placed on the ignition system. Benefits of improved ignition/combustion include better fuel economy, increased power/acceleration and especially better throttle response.

http://www.spark-plugs.co.uk/pages/technical/iridium_spark_plugs.htm

• Banned, 993 postova
  • Motocikl: zx7r

Imam lichnog iskustva. Zadnjih 5 godina koristim samo iridijum svecice na svim motorima i presudno je bilo kada sam video razliku na motoru sa jednim cilindrom. Tu sam bar najbolje osetio mada ima razlike na leru i sa drugim motorima.

Dok sam koristio obichne svecice menjao sam ih na svakoj drugoj zameni ulja (8000-9000km) a iridijum bih menjao na svakoj trecoj ali se ni jedan motor nije toliko zadrzhao kod mene.

P.S. Nisam probao one sa 2 elektrode ali sam chuo da hoce da zezaju. Za iridijum znam da su osetljivije na bogatiju smeshu, mada svaka NGK tad zna da zvekne.

• Enduraš, 6399 postova
  • Motocikl: CRF300L

Zadnja 3 motora vozim sa iridijumskim svecicama, neki dobitak u performansama nisam osetio, ali mnogo ravnomernije, lepse rade na leru i lakse pale - posebno se osetilo na kurbli :) Glavni razlog sto ih koristim je dugotrajnost i pouzdanost, jednostavno stavim ih i vise ne razmisljam o svecicama uopste.

• Podržavam 1

• Svrati ponekad, 495 postova
  • Motocikl: Honda Shadow 750 Spirit, Yamasaki Sky 50, TMZ 50 LS

Slazem se sa Bokijem, imam Savage 650 sa jednim jedinim cilindrom, motor je stajao dugo (pet godina nije paljen) i dosta sam mucio muke kada sam poceo da ga vozim. Iz nekog razloga (predpostavljam da je u pitanju bila siromasna smesa) mi je "pojeo" 4 nove NGK svecice sa oznakom po fabrickoj preporuci. Onda sam ugradio isto NGK IRIDIJUMKU i problemi su nestali.

Meni objasnjenje "zasto i kako" vise ne treba, od sada samo iridijum...

Tako je, poprilično su skuplje, jedna iridijumska košta otprilike kao set običnih.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja