acim 766 Napisano Jun 26, 2011 Ne silazi, 5816 postova Lokacija: Minhen Motocikl: Kawasaki H2 SX SE '23 / Triumph R3 Storm R '24 Prijavi odgovor kao problematičan Na sajtu www.registracija-vozila.rs piše: Porez se obracunava 2,5 % od vrednosti vozila po zvaničnom katalogu AMSS, OSIM U SLUČAJEVIMA KADA JE PRODAVAC PRAVNO LICE I OBVEZNIK PDV-a Šta to tačno znači? Konkretno, interesuje me zamena vozila. Da li ovo gore znači da bih ja mogao svoje vozilo da ponudim nekom auto placu, koji ga u tom slučaju otkupljuje i postaje vlasnik, što znači da kasniji kupac tog vozila neće plaćati ovaj porez? A ja od njih kupim neko drugo vozilo sa našim tablicama, pa ni ja ne plaćam porez, jel tako? U tom slučaju samo ova firma plaća PDV i to na razliku u ceni (prodajna - nabavna) za svako vozilo. Ako je ovo tačno, onda se za skuplja vozila ne isplati direktna prodaja, već je bolje odraditi to preko neke firme. Pitanje je samo šta plaća firma kada otkupljuje vozilo od fizičkog lica? Nadam se ništa, jedino što trgovina mora da se obavi dinarski, pa se nešto gubi na kursu. Naravno, firma će kasnije platiti PDV na raliku u ceni prilikom prodaje. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
muljaz 2129 Napisano Jun 26, 2011 Skuteras, 3716 postova Lokacija: Ivanjica Motocikl: T-Max 500 Prijavi odgovor kao problematičan Ja mislim da ovo ni oni nece znati najbolje da objasne/odrade Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
dacha654321 100 Napisano Jun 26, 2011 U prolazu, 67 postova Lokacija: Zemun Motocikl: Suzuki GSX 750F , 2001 god. Prijavi odgovor kao problematičan Mislim da to ne funkcionise bas tako kako si proracunao... Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
acim 766 Napisano Jun 26, 2011 Ne silazi, 5816 postova Lokacija: Minhen Motocikl: Kawasaki H2 SX SE '23 / Triumph R3 Storm R '24 Prijavi odgovor kao problematičan E jesi mi pomogao Kako ti misliš da ide? Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
tomerc 1240 Napisano Jun 27, 2011 Drug član, 1260 postova Lokacija: Chicago Prijavi odgovor kao problematičan Firme koje su u sistemu PDV-a su obavezne da prilikom prodaje robe obracunaju, iskazu i plate PDV. Placevi za prodaju polovnih vozila s obzirom na promet (mislim da je 2 miliona dinara prometa granica kada po svom izboru mozes da udjes u sistem PDV-a, a 3 miliona dinara granica kada si obavezan da udjes u sistem PDV-a) jesu obaveznici PDV-a. Obaveznik placanja poreza je prodavac tako da bi prilikom kupovine vozila od fizickog lica to isto fizicko lice platilo porez po katalogu AMSS. Koliko znam firme mogu da iskoriste PDV kao prethodni ulazni porez samo od firmi koje jesu u sistemu PDV-a, a fizicka lica to nisu, tako da bi u prodajnoj cijeni bio uracunat pun iznos poreza pa bi takvo vozilo imalo 2 puna poreza u svojoj prodajnoj cijeni Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
GhostMile 4614 Napisano Jun 27, 2011 Lord Sidious Tamni, 4841 postova Prijavi odgovor kao problematičan Al vas krkache*...van granica vremena i prostora. *) jebacina,krkachina, tarabljenje (Dr. Karaklajic) Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
acim 766 Napisano Jun 27, 2011 Ne silazi, 5816 postova Lokacija: Minhen Motocikl: Kawasaki H2 SX SE '23 / Triumph R3 Storm R '24 Prijavi odgovor kao problematičan Ljudi, ja ne pričam o PDV-u, već o porezu na prenos apsolutnih prava. Znači, ja sam fizičko lice i hoću da prodam auto nekom auto placu. Oni kupuju od mene auto i moje pitanje je da li oni tada plaćaju porez na prenos apsolutnih prava (prenos vlasništva)? To je onaj porez po stopi od 2,5%. Ja mislim da ne plaćaju, a razlog za neplaćanje je to što je trgovina automobilima njihova osnovna delatnost i zato što već plaćaju PDV po knjigama. Kada prodaju taj moj ili bilo koji drugi auto, oni prikazuju dobit (razliku između prodajne i nabavne cene) i naravno da plaćaju PDV 18% na taj iznos, ali to nije tema. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
tomerc 1240 Napisano Jun 27, 2011 Drug član, 1260 postova Lokacija: Chicago Prijavi odgovor kao problematičan Ljudi, ja ne pričam o PDV-u, već o porezu na prenos apsolutnih prava. Znači, ja sam fizičko lice i hoću da prodam auto nekom auto placu. Oni kupuju od mene auto i moje pitanje je da li oni tada plaćaju porez na prenos apsolutnih prava (prenos vlasništva)? To je onaj porez po stopi od 2,5%. Ja mislim da ne plaćaju, a razlog za neplaćanje je to što je trgovina automobilima njihova osnovna delatnost i zato što već plaćaju PDV po knjigama. Kada prodaju taj moj ili bilo koji drugi auto, oni prikazuju dobit (razliku između prodajne i nabavne cene) i naravno da plaćaju PDV 18% na taj iznos, ali to nije tema. Acime, pravilo je ovakvo: porez UVIJEK placa prodavac (bez obzira sto ga u stvarnom zivotu placa kupac, ali i on na uplatnici ispisuje ime prodavca). Ako fizicko lice prodaje vozilo, onda to fizicko lice placa porez na prenos apsolutnih prava bez obzira tko je kupac (fizicko ili pravno lice). Ako firma prodaje vozilo ono obracunava PDV na KOMPLETAN iznos prodajne cijene vozila bez obzira tko je kupac (fizicko ili pravno lice). Ovo sto sam ti napisao u prethodnim postovima ne odnosi se samo na vozila vec je to opsti princip i primjenjuje se na sve sto se kupuje ili prodaje. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
rboban 1043 Napisano Jun 27, 2011 Drug član, 3007 postova Lokacija: Obrenovac Motocikl: FleXeR Prijavi odgovor kao problematičan 2007 sam preveo na sebe motor koji se vodio na firmu i nisam platio prenos... Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
simma 111 Napisano Jun 27, 2011 U prolazu, 95 postova Lokacija: Simanovci Motocikl: nemam vec duze vreme Prijavi odgovor kao problematičan Tomerc je u pravu. A i rboban sto samo potvrdjuje Tomercov post. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
acim 766 Napisano Jun 27, 2011 Ne silazi, 5816 postova Lokacija: Minhen Motocikl: Kawasaki H2 SX SE '23 / Triumph R3 Storm R '24 Prijavi odgovor kao problematičan Znači, kada ja prodam auto nekoj firmi, onda neko mora da plati prenos 2,5%. Znam da je po zakonu prodavac dužan to da plati, ali se u realnom životu svodi na to da plati kupac, a pošto je kupac firma, pretpostavljam da je to stvar dogovora. OK. Kod prodaje je jasno, ako firma proda svoje vozilo, onda nema ovih 2,5%. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
acim 766 Napisano Jul 1, 2011 Ne silazi, 5816 postova Lokacija: Minhen Motocikl: Kawasaki H2 SX SE '23 / Triumph R3 Storm R '24 Prijavi odgovor kao problematičan Pitao sam jednu firmu. Kažu, ako oni otkupljuju vozilo, 2.5% zaista plaća prodavac, a nakon toga kada ga oni prodaju, kupac plaća samo vozilo. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
tomerc 1240 Napisano Jul 1, 2011 Drug član, 1260 postova Lokacija: Chicago Prijavi odgovor kao problematičan Pitao sam jednu firmu. Kažu, ako oni otkupljuju vozilo, 2.5% zaista plaća prodavac, a nakon toga kada ga oni prodaju, kupac plaća samo vozilo. Kupac placa samo vozilo jer je maloprodajna cijena sa uracunatim PDV-om Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
acim 766 Napisano Jul 1, 2011 Ne silazi, 5816 postova Lokacija: Minhen Motocikl: Kawasaki H2 SX SE '23 / Triumph R3 Storm R '24 Prijavi odgovor kao problematičan Opet PDV, a ne pričamo o tome Ništa, razjasnili smo, a tema ide pod ključ. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...