Sava1 78 Napisano Jun 22, 2011 Svrati ponekad, 131 postova Lokacija: Srbistan. Motocikl: Suzuki GSX 750 F koji je na prodaju. Prijavi odgovor kao problematičan Zdravo svima. Temu posvecujem voznji po krivinama posto je na pravcu lako voziti Pocetnik sam u svetu vecih motora i do sada sam vozio APN-a i BT-a. Pre neki dan sam kupio Suzanu GSX 750 F. Ono sto me zanima je provera teorija i prakse koje sam skupio sa interneta i prica drugih ljudi koji voze duzi ili kraci period. Teorije i prakse su sledece : 1. Svi pricaju da kad se ulazi u krivinu treba se pripremiti kociti i menjati brzine pre nje, nikako u krivni i onda kako se ulazi naginjati se i dodavati gas kako bi se napravio veci pritisak na zadnji tocak i stvorilo vece trenje od put i sto bi naravno skratilo vreme prolaska kroz krivinu i prebacilo tezinu na zadnji tocak. Gas dodavati postepeno od momenta ulaska slabiji pa sve jaci i jaci do izlaska. 2. Cuo pre neki dan od coveka koji je vozio 20- kusur godina i ima gomilu km predjenih da treba raditi kontra. Kaze jeste sve spremis pre ulaska u krivinu i onda ulazis u krivinu i ne radis nista samo drzis gas koji je bio ili malo smanjis i onda posle kad je motor skoro ispravljen dodajes gas. Isto kaze nemoj da kocis i da menjas brzine i gas da cimas dok si u krivini. Pitam ga zasto tako? Kaze uradi ono pod "1" ako je krivina nagnuta tj. put. Kaze samo te izbaci iz krivine. A naravno nasi putevi su pravi ko k..... Mislim ja sam retko video da put stoji u vaser vagi a da je tu neka krivina. 3. Brzina prolaska kroz krivinu?Ako pise 60 kazu mozes uz vezbu da ides duplo i malo jace. Koliko je to tacno? Da li ici sporije za pocetak kad je neko pocetnik? 4. Kod skretanja u krivinama da li se naginjati dupetom ili kolena celo telo? Profesionalci to rade prenjim tockom tako sto ga bukvalno vuku iz krivine prema napolje a ostali to rade zadnjim tockom. Ljudi mi kazu da je naginjanje mrdanjem dupeta sigurnije i veca je kontrola ali je zato problem prebacivati se brzo kad naleti vise krivina za redom. 5.Sta je neko najbolje resenje kada ste u pola krivine i recimo iznenada naleti rupa, ulje neka zivotinjka ili nesto peto a to treba zaobici, zakociti a to nesto niste pre videli....... Da li oboriti motor i klizati, pokusati da se to zaobidje ...... Hvala svima unapred na odgovorima. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Popsy 2907 Napisano Jun 22, 2011 Ministar za Enduro, ratluk i ženske motore, 5393 postova Lokacija: Južna Čukarica / Beograd Motocikl: HTZ 750 Prijavi odgovor kao problematičan Vidi ovako, prvo skini film Twist of the Wrist II (Keith Code) http://bit.ly/6fh2DS , prevod imaš ovde na forumu ili na www.titlovi.net . Pogledaj film i naćićeš gomilu odgovora. Druga stvar je da OBAVEZNO posetiš BJB Kurs sigurne vožnje koji će uskoro opet biti organizovan, gde ćeš imati odličnog predavača (Evil Zo) koji extra objašnjava i prolazi sve opcije kroz životne situacije. Meni je taj kurs mnogo značio i otvorio mi oči što se vožnje tiče.. :moto3: 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Popsy 2907 Napisano Jun 22, 2011 Ministar za Enduro, ratluk i ženske motore, 5393 postova Lokacija: Južna Čukarica / Beograd Motocikl: HTZ 750 Prijavi odgovor kao problematičan A imaš i knjige u PDFu ovde prva je iz filma a druga je Sport riding tehnique http://bit.ly/kXkiLw http://bit.ly/k7cnpx 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
arnyman 1729 Napisano Jun 22, 2011 Drug član, 2753 postova Lokacija: MNE-SRB-BIH-CRO (trenutno Herceg Novi)) Motocikl: GPZ 500 Street Twin Prijavi odgovor kao problematičan A naravno nasi putevi su pravi ko k..... Mislim ja sam retko video da put stoji u vaser vagi a da je tu neka krivina. Izvini ovo mi malo nejasno, krivina i treba da bude nagnuta, doduse prema unutra Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Don_Jefta 197 Napisano Jun 22, 2011 Svrati ponekad, 283 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan Meni npr nikako ne uspeva da se naginejm telo u krivini. Mozda samo mali deo gornjeg dela tela, ali koleno nikada nisam izbacivao. Jednim delom zato sto nemam slajdere na kolenima, a drugi ne znam sta bi mi to pomoglo. Vozimo delimicno slicne motore koji su dosta teski, ali meni nije problem da ga prebacujem iz krivine u krivinu. Nisam isao na taj kurs, i sve sto sada vozim to je doslo samoobukom i konstantnim peglanjem po krivinama, prvo polako pa onda sve brze dok ne dodjes do granice za koju ti kazes da ti je dosta. Koliko mi dobro ili lose ide moze Popsy da ti kaze, on se vozio iza mene u nedelju, a posto je dosta bolji vozac od mene moze i da ti kaze gde sam gresio. Onu tehniku koju ja primenjujem je blago kocenje pred krivinu (naravno kako budes napredovao, sve ces manje kociti, na pocetku puno i onda ces ici dosta sporije), saltanje u nizi stepen prenosa nego sto sam bio (samo za jedan, ili maksimalno dva (motor ima dobar obrtni moment pa moze da izvuce i iz nizih obrtaja)). Pustas kocnicu i obaras ga u krivinu i otvaras gas tokom cele krivinie (posto si ga potpuno zatvorio kada si presaltao u nizi stepen), prvo polako dok ne vidis izlazak iz krivine i onda kada ga vidis otvaras pun gas. Motor ce te lepo izvuci i ako ti je putanja dobra ostaces u svojoj traci. Fora je da konstantno ubrzavas i dodajes gas u krivini. E sada tu bi verovatno pomoglo da izbacujes koleno i da visis sa motora jer bi mogao jos vise da ga oboris, ali meni je i ovako dosta, a potrosio sam celu zadnju gumu. Sto se tice kocenja u krivini, gledaj da to izbegavas, a ako bas moras podigni motor, tj pusti ga da se sam ispravi i ako malo udjes u drugu traku moci ces jace da kocis. Npr ja ako udjem lose u krivinu, i vidim da mogu da izadjem u drugu traku, ja pustim gas , jos malo ga nagnem i onda opet po gasu. Cak sam i kocio u nagibu i nisam imao problema, tj moguceg proklizavanja, mozda sreca, mozda nesto drugo. Motor ti nije R tako da ce ti oprastati kocenja u krivini jer nisu toliko jaka. Putanje pre ulaska u krivine ces vremenom sam izvezbati i znaces kako da odaberes pravu putanju. Uglavnom je to, ako je krivina u desno, onda ides uz liniju naginjes ga ides ka desnoj strani puta i onda izlazi opet prema liniji. Krivina na levo, ides u desnu ivicu, seces prema razdelnoj i onda opet prema desnoj. Samo vezba Sto vise vozis vise ces znati i bices bolji i brzi. Skini kao sto je Popsy rekao Twist of the Wrist II tu ces saznati dosta i ako budes primenjivao, videces kako ces da napredujes. Film je MAJKA za ucenje voznje u krivinama Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ZeljaYZF 180 Napisano Jun 22, 2011 Zainteresovan, 984 postova Lokacija: Beograd Motocikl: BMW R1250GSA Prijavi odgovor kao problematičan Vidi ovako, prvo skini film Twist of the Wrist II (Keith Code) http://bit.ly/6fh2DS , prevod imaš ovde na forumu ili na www.titlovi.net . Pogledaj film i naćićeš gomilu odgovora. Druga stvar je da OBAVEZNO posetiš BJB Kurs sigurne vožnje koji će uskoro opet biti organizovan, gde ćeš imati odličnog predavača (Evil Zo) koji extra objašnjava i prolazi sve opcije kroz životne situacije. Meni je taj kurs mnogo značio i otvorio mi oči što se vožnje tiče.. :moto3: Zdravo ja sam Djura xD Caree ! Uvek se setim toga Ja sam uvek ZA da se skupi neka ekipica, odgleda ovaj film i da zajedno vezbamo ako ne i snimamo sve to !? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Vladica69 9 Napisano Jun 22, 2011 Zainteresovan, 655 postova Lokacija: Predsednik FREE WHEELS-a VEL.PLANA Motocikl: XL 1000 V Varadero, crni Prijavi odgovor kao problematičan Ma samo ponesi pidzamu i zalezi do mile volje! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Boki-KG 92 Napisano Jun 22, 2011 Banned, 993 postova Lokacija: kg Motocikl: zx7r Prijavi odgovor kao problematičan Uh, ovo je jako konfuzno. Mislim da si previshe zelen da bi postavljao pitanja o tezhishtu i nekom vecem nagibu. Bez uvrede ali da bi mogao da pitash kako treba i da odgovor shvatish kako treba morao bi da imash neko predznanje a to cesh dobiti jedino iskustvom i ponekim video snimkom. Mislim da ti je chak i za snimke rano jer se mahom bave ozbiljnijom vozhnjom koja ti trenutno nishta ne znachi. To prvo znanje se stiche samo iskustvom i kilometrazhom a onda kad savladash da vozish normalno i normalno uchestvujesh u saobracaju tek onda pochni o tezhishtu i nagibima itd. Za pochetak: 1. Bez diranja gasa do izlaska iz krivine ako hocesh bash da oborish motor, tek na izlazu kako uspravljash motor dodajesh postepeno gas, ulazi se na vishim obrtajima u krivinu nikako kilavo (ako nisi u vecem nagibu mozhesh slobodno kroz celu krivinu da zadrzhish isti gas ili da ga dodajesh postepeno) - ovo u zagradi koristi u pochetku osim ako pogreshish pa se precenish ali zato budi u vishim obrtajima za svaki sluchaj da bi mogao i bez gasa da prodjesh 2. Kochnice NE dirati u bilo kom nagibu 3. Kochenje i menjanje brzina uraditi solidno ispred krivine da ne bi doshao u situaciju da to morash da radish duboko u krivini 4. Uvek gledash gde zhelish da izadjesh iz krivine (pogledom vodi motor, gledash u tachku izlaza iz krivine) i zamisli putanju tj. prolaz kojim idesh kroz krivinu pre nego shto pochnesh da je prolazish i onda fiksirash izlaznu tachku pogledom. Ovo je neshto najosnovnije i kad budesh pocheo zahtevnije da vozish imace dooosta korekcija u ovom gore napisanom ali za sad se drzhi ovoga i ne gledaj dalje za pochetak da se ne bi zbunio. (zamisli da ti neko kazhe treba da korigujesh putanju kochnicama i shto ranije da otvarash gas itd.) Pozdrav i srecno 7 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Boki-KG 92 Napisano Jun 22, 2011 Banned, 993 postova Lokacija: kg Motocikl: zx7r Prijavi odgovor kao problematičan Meni npr nikako ne uspeva da se naginejm telo u krivini. Mozda samo mali deo gornjeg dela tela, ali koleno nikada nisam izbacivao. Jednim delom zato sto nemam slajdere na kolenima, a drugi ne znam sta bi mi to pomoglo. Vozimo delimicno slicne motore koji su dosta teski, ali meni nije problem da ga prebacujem iz krivine u krivinu. Nisam isao na taj kurs, i sve sto sada vozim to je doslo samoobukom i konstantnim peglanjem po krivinama, prvo polako pa onda sve brze dok ne dodjes do granice za koju ti kazes da ti je dosta. Koliko mi dobro ili lose ide moze Popsy da ti kaze, on se vozio iza mene u nedelju, a posto je dosta bolji vozac od mene moze i da ti kaze gde sam gresio. Onu tehniku koju ja primenjujem je blago kocenje pred krivinu (naravno kako budes napredovao, sve ces manje kociti, na pocetku puno i onda ces ici dosta sporije), saltanje u nizi stepen prenosa nego sto sam bio (samo za jedan, ili maksimalno dva (motor ima dobar obrtni moment pa moze da izvuce i iz nizih obrtaja)). Pustas kocnicu i obaras ga u krivinu i otvaras gas tokom cele krivinie (posto si ga potpuno zatvorio kada si presaltao u nizi stepen), prvo polako dok ne vidis izlazak iz krivine i onda kada ga vidis otvaras pun gas. Motor ce te lepo izvuci i ako ti je putanja dobra ostaces u svojoj traci. Fora je da konstantno ubrzavas i dodajes gas u krivini. E sada tu bi verovatno pomoglo da izbacujes koleno i da visis sa motora jer bi mogao jos vise da ga oboris, ali meni je i ovako dosta, a potrosio sam celu zadnju gumu. Sto se tice kocenja u krivini, gledaj da to izbegavas, a ako bas moras podigni motor, tj pusti ga da se sam ispravi i ako malo udjes u drugu traku moci ces jace da kocis. Npr ja ako udjem lose u krivinu, i vidim da mogu da izadjem u drugu traku, ja pustim gas , jos malo ga nagnem i onda opet po gasu. Cak sam i kocio u nagibu i nisam imao problema, tj moguceg proklizavanja, mozda sreca, mozda nesto drugo. Motor ti nije R tako da ce ti oprastati kocenja u krivini jer nisu toliko jaka. Putanje pre ulaska u krivine ces vremenom sam izvezbati i znaces kako da odaberes pravu putanju. Uglavnom je to, ako je krivina u desno, onda ides uz liniju naginjes ga ides ka desnoj strani puta i onda izlazi opet prema liniji. Krivina na levo, ides u desnu ivicu, seces prema razdelnoj i onda opet prema desnoj. Samo vezba Sto vise vozis vise ces znati i bices bolji i brzi. Skini kao sto je Popsy rekao Twist of the Wrist II tu ces saznati dosta i ako budes primenjivao, videces kako ces da napredujes. Film je MAJKA za ucenje voznje u krivinama Lepo je shto zhelish da pomognesh ali ima puno dezinformacija. Ne volim da ispravljam ali samo par stvarchica. Shto se vishe pomerish sa sedishta tj. prebacish tezhishte to MANJE obarash motor ako idesh istom brzinom a ne obrnuto! Zashto R-ovi ne prashtaju kochenje u krivini? Time se koriguje putanja. U velikim nagibima je nemoguce proci krivinu ako sve vreme dodajesh gas, mozhesh samo da izginesh itd. Kazhesh moment itd. na niskim obrtajima a shta ako na tim obrtajima udjesh prebrzo u krivinu i treba josh da oborish motor a motor kilav i vuche se? Znachi molio bih te da ispravish post da ne bi zbunjivao choveka. I ovo otvaranje punog gasa kad vidish izlaz, jako nezgodno jer na jachem motoru imash veliko proklizavanje, nemiran zadnji kraj, mogucnost proklizavanja itd. fora je da nadjesh optimalno dodavanje gasa da izbegnesh proklizavanje a dobijesh maksimalno ubrzanje a to uradish dovoljno rano da ne gubish vreme a ne previshe rano da se ne prospesh. Ihaaa odoh ja u filozofe P.S. Nadam se da ne zamerash na maloj ispravci samo bih da razjasnimo choveku situaciju da se ne bi uchio na svojim greshkama. 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Arakis 6219 Napisano Jun 22, 2011 Svakom po zasluzi, 12454 postova Lokacija: NBGD - KN04ET Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake Prijavi odgovor kao problematičan Nisi filozof već veoma dobro savetuješ Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Boki-KG 92 Napisano Jun 22, 2011 Banned, 993 postova Lokacija: kg Motocikl: zx7r Prijavi odgovor kao problematičan 5.Sta je neko najbolje resenje kada ste u pola krivine i recimo iznenada naleti rupa, ulje neka zivotinjka ili nesto peto a to treba zaobici, zakociti a to nesto niste pre videli....... Da li oboriti motor i klizati, pokusati da se to zaobidje ...... Zaboravih ovo. Ovo je kod nas na nashim putevima igra na srecu, kochnicama se koriguje putanja ali za sad to necesh moci da primenish i bolje ne pokushavaj, uvek postoje iznenadjenja. Probaj postepeno da do prepreke koristish samo prednju kochnicu (ona podizhe motor) i preko prepreke bez kochnice obavezno. Ovo radi jako nezhno u pochetku jer ako ti prokliza prednji u nagibu 99.9% padash. Najpametnije je da probash da ispravish motor jer kad je prav motor i sa istim ili smanjenim gasom se prelazi svaki pesak, ulje pa chak i rupa. Samo je bitno da ne kochish preko rupa, rizle, ulja itd. Znachi ispraviti motor ako stignesh da vidish da nema nikog u drugoj traci onda samo nastavish pravo preko prepreke osim ako nije neki krater (onda dzabe sve). 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
N.F.S. 23125 Napisano Jun 23, 2011 Integrisan, 9806 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: ---Honda--- Prijavi odgovor kao problematičan Druze, gledanje filmova i citanje foruma te nece nauciti kako da vozis...Tacnije, moze ti dati neke smernice ali 95% mora biti praksa, nema druge. Svaka krivina, kao i motor je prica za sebe, najbolje je vezbati negde gde se osecas sigurno, dakle par vezanih, tebi poznatih krivina. Korekcija putanje je naravno uvek moguca, iz svog iskustva znam da je moguce kocenje i saltovanje u krivini (nece biti "gladak" prolaz ali moze kada zatreba), taj osecaj ces razviti jedino voznjom. Kocnica u krivini ce ispravljati motor dok saltovanje u nizi stepen i zadrzavanje kvacila na "pola" nece (namerno klizanje lamele). Probaj da koristis noge u voznji, u desnoj krivini guraj blago desni nogostup i obrnuto. Kao sto kolega iznad napisa, sve potrebne radnje gledaj da odradis pred krivinom, u nagibu konstantan gas, pri izlasku proporcionalno ispravljanju motora otvaras gas, to je prolaz "iz jednom" i tako je po meni najbolje. Svaka korekcija znaci losu procenu i krivinu prolazis iz dva ili vise puta, ako me razumes. Da ponovim, samo praksa i nista drugo! Sretnu ti voznju druze zelim. Pozdrav Nenad, 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
sashac 14105 Napisano Jun 23, 2011 Cool tip, 3033 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Xjr 1300 black lady Prijavi odgovor kao problematičan vidi bas me zanima kad je tacno sledeci kurs. Vidi ovako, prvo skini film Twist of the Wrist II (Keith Code) http://bit.ly/6fh2DS , prevod imaš ovde na forumu ili na www.titlovi.net . Pogledaj film i naćićeš gomilu odgovora. Druga stvar je da OBAVEZNO posetiš BJB Kurs sigurne vožnje koji će uskoro opet biti organizovan, gde ćeš imati odličnog predavača (Evil Zo) koji extra objašnjava i prolazi sve opcije kroz životne situacije. Meni je taj kurs mnogo značio i otvorio mi oči što se vožnje tiče.. :moto3: Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Sava1 78 Napisano Jun 23, 2011 Svrati ponekad, 131 postova Lokacija: Srbistan. Motocikl: Suzuki GSX 750 F koji je na prodaju. Prijavi odgovor kao problematičan A naravno nasi putevi su pravi ko k..... Mislim ja sam retko video da put stoji u vaser vagi a da je tu neka krivina. Izvini ovo mi malo nejasno, krivina i treba da bude nagnuta, doduse prema unutra Ne mislim na to nego na put koji nije u vaser vagi. Desavalo mi se da kad vozim kola po Crnoj Gori ima nekih delova i to gde je put bukvalno uvrnut ide u osmice i levo deno i gore dole i pod uglovima pa mi auto vuce na sve strane u zavisnosti od krivine i to. Nadam se da sam pojasnio sta sam hteo da kazem. Hvala svima puno na odgovorima. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Don_Jefta 197 Napisano Jun 23, 2011 Svrati ponekad, 283 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan P.S. Nadam se da ne zamerash na maloj ispravci samo bih da razjasnimo choveku situaciju da se ne bi uchio na svojim greshkama. Naravno Boki da ne zameram. Hvala na tvojim savetima. Tu smo da pomazemo. Ono sam napisao kako meni to izgleda i kako ja radim kao pocetnik. To sam sve sam ucio i vezbao. Naravno da tu treba da bude brdo poboljsanja. Zato sam i napisao onako kao ja radim Neka covek zanemari moj post, a ako i treba obrisacu ga nije problem. Na kraju sam ipak napisao da se samo vezbom i stvaranjem osecaja moze nesto nauciti Reci mi Boki-KG, npr. ja kada udjem u krivinu i pod nagibom sam, ja otvaram lagano gas sve vreme (ne drzim ga konstantnim) i cim vidim izlaz iz krivine i da ce putanja da mi ostane u mojoj kolovoznoj traci ja otvaram dosta gas i izlazim iz krivine. Zasto je to pogresno? Mislio sam da R-ovi ne prastaju greske npr. bas zbog jakih kocnica i ako ne znas da ih doziras ode mast u propast A ono oko prebacivanja tezista, tu ne znam nista zato i nista nisam napisao, jer to ni ne radim pa ne znam ni kako bih iskoristio Svaki savet je dobrodosao Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Boki-KG 92 Napisano Jun 23, 2011 Banned, 993 postova Lokacija: kg Motocikl: zx7r Prijavi odgovor kao problematičan Prednja kochnica i dodavanje gasa uspravljaju motor tj. pomazhu uspravljanje. Kad si u najvecem nagibu tj. na kraju gume i recimo R-om kachish asvalt nogostupom to sve radish bez gasa u visokim/vishim obrtajima jer nemash dovoljan grip da mozhesh da dodajesh gas. Ako tad probash da dodash gas pravish motor nemirnim, pomerash tezhishte, proklizavash, padash. Morash da ujednachish/usaglasish dodavanje gasa sa podizanjem motora, kako podizhesh motor tako dodajesh gas. Pochinjesh lagano pri podizanju i onda sve vishe ali pazish da ne preterash. Ako prolazish krivinu ali ne na kraju gume onda imash dobar grip i to mozhesh da radish sa dodavanjem gasa ili sa istim gasom. Znachi za bilo koju laganiju, normalnu vozhnju gde se ne ide do kraja mozhesh sa dodavanjem gasa ali treba znati da je bolje uci na vishim obrtajima jer ako se precenish i preterash onda mozhesh da pustish gas i vishe oborish motor da bi mogao da savladash krivinu. Ako udjesh prebrzo na 3000 obrtaja i onda pustish gas motor je kilav i nestabilan. U duzhim krivinama mozhe da se drzhi konstantan gas u punom nagibu, ali sve zavisi od krivine do krivine i od motora, guma, ogibljenja ali to je druga tema. EDIT: @DonJefta Jednostavno ti kad prebrzo udjesh u krivinu ne mozhesh da dodajesh gas jer bi izleteo. To ti je borba Udjesh toliko brzo da jedino sa svim kochenjem ispred mozhesh da stignesh da pustish gas i tako prodjesh. O tome se radi, ti chim mozhesh da dodajesh gas kroz krivinu to znachi da mozhe josh brzhe da se prodje. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Don_Jefta 197 Napisano Jun 23, 2011 Svrati ponekad, 283 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan Aha to je znaci fora. Hvala BOki. Ok kapiram. ovo sto si napisao da primenim pa da vidim na sta ce to liciti, probacu to i sa visim obrtajima, doduse vozim F koji nije ni predvidjen za visoke obrtaje ali nesto cemo napraviti Verovatno si u pravu kada kazes da cim mogu da dodajem gas u krivini nisam prosao krivinu dovoljno brzo. Ovo je za sada koliko meni dozvoljavaju moje mentalne kocnice i sposobnosti, i neko malo iskustvo koje sam stekao. Svakako se vezba skoro svakodnevno. Tako je jedino zabavno Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
GhostMile 4614 Napisano Jun 23, 2011 Lord Sidious Tamni, 4841 postova Prijavi odgovor kao problematičan Zdravo svima. ... 3. Brzina prolaska kroz krivinu?Ako pise 60 kazu mozes uz vezbu da ides duplo i malo jace. Koliko je to tacno? Da li ici sporije za pocetak kad je neko pocetnik? ... Hvala svima unapred na odgovorima. Ma jok. Ta formula je ustvari za pocetnike. Za Iskusnije je ogranicenje x 2r x Pi, pa sve na kvadrat. Treba malo iskustva da se izracuna u voznji, pogotovo ako je malo blaza (brza) krivina, pa se nema kad. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
hitman 355 Napisano Jun 23, 2011 - enduro sector -, 2147 postova Lokacija: Beograd Motocikl: adventure Prijavi odgovor kao problematičan Verovatno si u pravu kada kazes da cim mogu da dodajem gas u krivini nisam prosao krivinu dovoljno brzo. ?? Postoje ocigledno drugacija misljenja oko kojih se ljudi ne mogu sloziti ali nije ni bitno .. Po meni je najrizicniji moguci scenario je da krivinu prolazish bez gasa .. Znaci konstantno dodavanje gasa od ulazka do izlaska .. Zakoni fizike i sile koje deluju na motor su tu vrlo jasne .. zadnji tocak ima daleko vecu silu koju ostvaruje na podlogu, a sa njim i prednji sto umanjuje rizik od proklizavanja .. Takodje sto se tice prepreke u krivini .. Ako popustish gas motor tezi da se ispravi i prepreku obilazish spolja .. Ako dodash josh gasa motor tezi da se spusti josh vishe i prepreku obilazish unutra .. Naravno pod uslovom da ima prostora za takve manevre .. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Firefighter 309 Napisano Jun 23, 2011 Gasim po kucama...povoljno, 161 postova Lokacija: Novi Beograd Arena Motocikl: Kawasaki ZZR1100,Yamaha Thunderace 1000 Prijavi odgovor kao problematičan Verovatno si u pravu kada kazes da cim mogu da dodajem gas u krivini nisam prosao krivinu dovoljno brzo. ?? Postoje ocigledno drugacija misljenja oko kojih se ljudi ne mogu sloziti ali nije ni bitno .. Po meni je najrizicniji moguci scenario je da krivinu prolazish bez gasa .. Znaci konstantno dodavanje gasa od ulazka do izlaska .. Zakoni fizike i sile koje deluju na motor su tu vrlo jasne .. zadnji tocak ima daleko vecu silu koju ostvaruje na podlogu, a sa njim i prednji sto umanjuje rizik od prolizavanja .. Takodje sto se tice prepreke u krivini .. Ako popustish gas motor tezi da se ispravi i prepreku obilazish spolja .. Ako dodash josh gasa motor tezi da se spusti josh vishe i prepreku obilazish unutra .. Naravno pod uslovom da ima prostora za takve manevre .. Apsolutno tacno! 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Boki-KG 92 Napisano Jun 23, 2011 Banned, 993 postova Lokacija: kg Motocikl: zx7r Prijavi odgovor kao problematičan Verovatno si u pravu kada kazes da cim mogu da dodajem gas u krivini nisam prosao krivinu dovoljno brzo. ?? Postoje ocigledno drugacija misljenja oko kojih se ljudi ne mogu sloziti ali nije ni bitno .. Po meni je najrizicniji moguci scenario je da krivinu prolazish bez gasa .. Znaci konstantno dodavanje gasa od ulazka do izlaska .. Zakoni fizike i sile koje deluju na motor su tu vrlo jasne .. zadnji tocak ima daleko vecu silu koju ostvaruje na podlogu, a sa njim i prednji sto umanjuje rizik od prolizavanja .. Takodje sto se tice prepreke u krivini .. Ako popustish gas motor tezi da se ispravi i prepreku obilazish spolja .. Ako dodash josh gasa motor tezi da se spusti josh vishe i prepreku obilazish unutra .. Naravno pod uslovom da ima prostora za takve manevre .. Zato se ulazi na vishim/visokim obrtajima u krivinu i ne stignu da padnu do izlaska kad opet pochnesh da otvarash gas. Pogledaj snimak bilo koje trke (onboard kamere na jutjubu) i reci mi ko to u oshtrim krivinama recimo dodaje gas dok prolazi kroz krivinu? Ili oni greshe ili se tvoja teorija i nasha praksa razlikuju. EDIT: Prepreka se najbolje obilazi bez gasa osim ako necesh da spustish motor na silu tj. da proklizash. Pusti se gas i onda se podizhe motor uz pomoc prednje kochnice i tezhishta ili se pomognesh zadnjom kochnicom da josh vishe motor oborish tj. da prodjesh prepreku sa unutrashnje strane. (Po tvom ovo radish sa gasom tj. dodajesh gas i koristish zadnju kochnicu shto nije ni dobro ni ispravno a po mom si u vishim obrtajima tj. ima shta da te vuche napred i onda pustish gas i pod zadnjom kochnicom josh vishe oborish motor) - nadam se da sam sad razjasnio zashto je bolje ovako. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Boki-KG 92 Napisano Jun 23, 2011 Banned, 993 postova Lokacija: kg Motocikl: zx7r Prijavi odgovor kao problematičan ODGOVORNO TVRDIM da niko nikad na kraju gume nije dodavao gas tj. ubrzavao na trkama, ili je pushtao gas ili je drzhao isti gas na srednjim ili malo nizhim obrtajima. Konkretno govorim za oshtrije krivine koje su najtezhe i gde se ide do kraja! Postavite snimak bilo koga ko radi suprotno i demantujte me. Naravno da nije u pitanju totalni amater (nije na kraju gume ili je spor pa onda dodaje gas da nadoknadi) 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Boki-KG 92 Napisano Jun 23, 2011 Banned, 993 postova Lokacija: kg Motocikl: zx7r Prijavi odgovor kao problematičan Poshto uvek volim da potkrepim osnovanim argumentima svaku svoju tvrdnju evo i snimka jednog od vozacha koji jako dobro voze (neosporno). Obratite pazhnju kad ide do kraja gume ili drzhi isti gas ili PUSTI GAS. Kad prebrzo udje i bude na samom kraju gume onda totalno pusti gas a jedino ga dodaje u duzhim krivinama ako ne stigne bash brzo da udje (logichno) ili blago dodaje ako nije na kraju gume (ima dobar grip) i to se deshava kad ne stigne dovoljno da ubrza iz prethodne krivine. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
hitman 355 Napisano Jun 23, 2011 - enduro sector -, 2147 postova Lokacija: Beograd Motocikl: adventure Prijavi odgovor kao problematičan ili se tvoja teorija i nasha praksa razlikuju. Moja "teorija" (praksa) i tvoja praksa se da, razlikuju, svakako sam na pocetku posta naveo da se misljenja razlikuju .. Samo opusteno, nemam nameru da ulazim u dublju raspravu .. EDIT=> sto se klipa tice .. (btw nema zvuk) ali koliko vidim, cim krene da ponire u krivinu, na gasu je .. sto se vidi na obrtaljci ... tako da mozemo da zakljucimo da krivinu prolazi pod "konstantnim gasom tj. ubrzanjem" Ukoliko se desi da je celu prosao bez gasa, ocigledno se prejebao, tj. usao prebrzo, sto se svakako ne moze pripisati "odlicnom prolasku kroz krivinu" vec greskom iz koje se cupa .. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Boki-KG 92 Napisano Jun 23, 2011 Banned, 993 postova Lokacija: kg Motocikl: zx7r Prijavi odgovor kao problematičan ili se tvoja teorija i nasha praksa razlikuju. Moja "teorija" (praksa) i tvoja praksa se da, razlikuju, svakako sam na pocetku posta naveo da se misljenja razlikuju .. Samo opusteno, nemam nameru da ulazim u dublju raspravu .. EDIT=> sto se klipa tice .. (btw nema zvuk) ali koliko vidim, cim krene da ponire u krivinu, na gasu je .. sto se vidi na obrtaljci ... tako da mozemo da zakljucimo da krivinu prolazi pod "konstantnim gasom tj. ubrzanjem" Ukoliko se desi da je celu prosao bez gasa, ocigledno se prejebao, tj. usao prebrzo, sto se svakako ne moze pripisati "odlicnom prolasku kroz krivinu" vec greskom iz koje se cupa .. Nece biti dublje rasprave zato shto tvrdim neshto shto svi koji voze dosta ozbiljno sprovode u praksu i to se provereno pokazalo kao najbolje. Na trkama se svaka krivinama prolazi maksimalno brzo i u tim 'prejebima' kako ih ti zovesh se pravi vreme tj. tu se jure delici sekunde koji od shampiona prave bash to. 90% oshtrih krivina se bash tako prolazi, bez gasa jer se udje jako brzo. On chak i u dugachkim krivinama vozi pod konstantnim gasom jer udje na zhilet i nema mesta da dodaje gas jer je ushao maksimalno brzo. Onda ispada da se i tu prejebao jer ne dodaje gas a bash kad dodaje previshe gasa onda se chupa jer je spor. Klip ima zvuk (2x sam odgledao) i obrati pazhnju na nekoliko oshtrih krivina koje jako brzo prolazi da ih prodje bez gasa tj. mora da otpusti gas a u duzhim chesto ide i u brzinu vishe da ne bi isklizao (po tvom bi trebao da dodaje gas a to bi rezultiralo padom, on bash ode u vishu brzinu da bi smirio motor). On kad krene u oshtru krivinu u samom delicu sekunde kad smiruje motor od proklizavanja sa kochenja OTPUSHTA GAS ili ga samo zadrzhi, nikad ne dodaje osim ako iz prethodne krivine nije stigao dovoljno da ubrza i prodje sledecu na maksimumu. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...