Jump to content

Moto Zajednica

Prerade - vredi li se upuštati

Recommended Posts

• Drug član, 1318 postova
  • Motocikl: Uljara 1127cm i tetejac 600cm

Vidim razne gluposti se pisu,i uglavnom ljudi koji nikad nisu ni lanac zamenili,i jedan sto vozi pravi motor,koji je preradio gpz-a(u stvari njegov drugar) :moto3:

Moram da se oglasim u ovoj temi,jer prerade i majstorisanja volim vise nego LEBA DA JEDEM :takoje: i od kako znam za sebe voleo sam nesto da prckam i popravljam,kao klinac sam popravljao sam bicikle,pa posle motorice,kola..... skoro mi je jedan drugar rekao,ti da kupis nov motor ti bi ga sutradan rasturio i nesto majstorisao :lol: :lol:

Vidim pominjete vfr-a,cbr f1.... to po meni nisu motori za prerade,em su teski,em nemaju ni kocnice ni ogibljenje,ni felne,a nisu nesto posebno ni jaki...

Mnogo je lakse uzeti motor sa vec dobrom osnovom(usd viljuska,dobre kocnice,aluminiumski ram,siroke felne,jak agregat....) kao sto su gsxr 1100/750,fzr 1000,yzf 750,zxr 750,cbr 900........

Evo ja sam prepravljao yzf 750,i sasvim sam zadovoljan motorom,jer dobio sam izgled kakav ja zelim,mehanicki dobar,sa ogibljenjem(potpuno podesivo,napred usd) i odlicnim kocnicama(6-to klipna klesta),aliminiumski ram,125 konja....

Ako bi prodao yzf-a opet bi uzeo neku r1 ili gsxr 1000 i pravio fajtera

I zimus ako bog da planiram da napravim nekog totalnog kros frankenstajna,za ludiranje :moto3:

• Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Svrati ponekad, 354 postova
  • Motocikl: RSV 1000,R6,Fiat 126-GSXR1100r,CBR1000 streetfight,GSXR1100R.GPZ600R

Brate koliko ja vidim ti hoces da sklapas motor iz delova :neznam: ..moja ti je preporuka da se ne uplices ako ne znas sta,kako,gde..ne isplati ti se da placas nekoga a jos manje da kupis deo po deo,izadje dosta skuplje nego sto mozes naci gotov motor :stabre: ...a ako znas sve to da budzis i imas delove jeftinije koji ti odgovaraju onda ok pravi :takoje::Mina:

A sto se tice ulaganja bolje kupi neki motor jeftiniji na kome ti se isplati da menjas: kocnicu,vilu USD,zadnju siru felnu,rep neki lep,i top,a ostalo sve mozes na tenane polako kasnije ako hoces...izadje te mnogo deo po deo da kupujes ;) pozdrav i sa srecom :Mina:

• Levo smetalo, 21 postova
  • Motocikl: F4i

Pa još razmatram opcije, šta mi je činiti. Najpre će biti da će sve to dočekati zimu, imam vremena za razmisliti, a i možda nešto pametnije naleti, ne znam ni sam. Za od A do B imam kola, za uživanciju će emza poslužiti još ovu sezonu..

Ali opet moram videti koliko mi se šta isplati. Treba ućusati sve ideje u jednu stvar, kubikaža, snaga, težina, registracija, izvodljivost, cena... mož' tako do beskonačnosti.

@ Mohikanac - nema svako isti ukus što se tiče prerada. Ona f2 sa foruma je po meni ispala jako lepo. Vfr streetfight se ne viđa svaki dan, a osim toga ima zvuk samo takav

, i 100hp na V motor i nije baš slabo, samo da je težak, jeste. Lep ti je YZF, svidžaju mi se štopaljke (jesul' sa SV-a? ) :moto3:

• Drug član, 1318 postova
  • Motocikl: Uljara 1127cm i tetejac 600cm

U pravu si,ukusi su razliciti... ja zvuk v agregata organski ne podnosim,a vozio sam 2-3 vfr-a i nikako mi se ne dopada :)

Stopke nisu od sv-a,sve je home made,kao i skoro sve ostalo..:)

• Zainteresovan, 537 postova
  • Motocikl: 916 SPS; M900;A35 AML Racing

Ajd' Kole da i ja koju prozborim, a ti kako hoćeš.

Već prema opisu iz prethodnih postova vidim da želiš brz,jak i vozan motor sastavljen od raznih dijelova.

Što se tiče prerada za choppere OK, zavariš što imaš, obrusiš ofarbaš, malo ispoliraš, neki airbrush, čudan auspuh i governal i eto ti prerade, ali kod ovoga što ti želiš nije to baš tako.

Prvo i prvo, možda griješim, ali vidim da ti mehanika nije niti u palcu, a kamoli u malom prstu, dakle čeka te veliki trošak i gubitak vremena kod raznih majstora i "majstora".

Isto tako niti iskustvo ti nije jača strana, kako misliš isprobati to što radiš i sa čime usporediti?

Agilnost, stabilnost, kočnice i ogibljenje ne znači samo premetnuti dijelove sa jednog motora na drugi, ima tu puno faktora koji utječu na ukupan rezultat.

Jedan stupanj nagiba prednje vilice, ili centimetar razlike u poziciji, visini ili dužini zadnje vilice mogu drastično utjecati na voznost i ponašanje motora, a reci mi kako ćeš ih ti posložiti u idealan odnos???

Po meni, ako želiš dobar motor, kupi neki 10-12 godina star i umjesto budževine pokušaj ga vratiti u što originalnije stanje, tako ćeš naučiti što i kako napraviti, a i znati ćeš kako točno mora izgledati kada bude gotovo.

Proučavaj zašto je to tako na tom motoru i uspoređuj sa drugima, tada dobro upoznaj svoj motor i tek kada budeš dosegao njegove i svoje limite u vožnji onda razmisli o modifikaciji(dali bolje kočnice ili ogibljenje) ali i samo druge gume mogu značajno promjeniti ponašanje motora i osjećaj na njemu.

NHF, ali dolazeći poslovno i privatno u Srbiju, vidim da puno motorista slabo vodi računa o kvaliteti i tipu guma na svojim motorima, jasno nije guma jeftina ali to je izuzetno važna stvar i ako imaš loše gume ni svi Brembo-i,i Ohlins-i ovog svijeta neće ti pomoći.

Druga stvar je i vozačka kultura, nije da vam solim pamet, ali većina nema ništa od opreme, a i oni koji imaju kacige, nose ih kao zaštitu za lakat paaa dakle kada kupiš brz i jak motor razmisli i o dobrim gumama i opremi, dovođenju motora u tip-top stanje, a onda o budževini.

Dakle da bi znao raditi preradu i imati cilj kako ju napraviti, moraš znati i šta i kako na kojem motoru odraditi i zbog čega.

Inače sve drugo je pravljenje torte od govna, ali ta torta nit' je fina , nit' miriše no može te skupo koštati(nemislim materijalno).

P.S. pravi ljubitelj i poznavaoc motora uvijek će se prije zaustaviti i pogledati stari motor doveden u savršeno originalno stanje nego u jeftinu kirvaj-streetfight-budževinu nastalu iz razbitog motora i nedostatka volje i para da se motor dovede u original stanje.

• Podržavam 13

• Svrati ponekad, 420 postova
  • Motocikl: Suzuki DL650 Vstrom a Honda XRV 750-RD04 u lepom sećanju

Po meni, ako želiš dobar motor, kupi neki 10-12 godina star i umjesto budževine pokušaj ga vratiti u što originalnije stanje, tako ćeš naučiti što i kako napraviti, a i znati ćeš kako točno mora izgledati kada bude gotovo.

Proučavaj zašto je to tako na tom motoru i uspoređuj sa drugima, tada dobro upoznaj svoj motor i tek kada budeš dosegao njegove i svoje limite u vožnji onda razmisli o modifikaciji(dali bolje kočnice ili ogibljenje) ali i samo druge gume mogu značajno promjeniti ponašanje motora i osjećaj na njemu.

NHF, ali dolazeći poslovno i privatno u Srbiju, vidim da puno motorista slabo vodi računa o kvaliteti i tipu guma na svojim motorima, jasno nije guma jeftina ali to je izuzetno važna stvar i ako imaš loše gume ni svi Brembo-i,i Ohlins-i ovog svijeta neće ti pomoći.

Druga stvar je i vozačka kultura, nije da vam solim pamet, ali većina nema ništa od opreme, a i oni koji imaju kacige, nose ih kao zaštitu za lakat paaa dakle kada kupiš brz i jak motor razmisli i o dobrim gumama i opremi, dovođenju motora u tip-top stanje, a onda o budževini.

Dakle da bi znao raditi preradu i imati cilj kako ju napraviti, moraš znati i šta i kako na kojem motoru odraditi i zbog čega.

Inače sve drugo je pravljenje torte od govna, ali ta torta nit' je fina , nit' miriše no može te skupo koštati(nemislim materijalno).

P.S. pravi ljubitelj i poznavaoc motora uvijek će se prije zaustaviti i pogledati stari motor doveden u savršeno originalno stanje nego u jeftinu kirvaj-streetfight-budževinu nastalu iz razbitog motora i nedostatka volje i para da se motor dovede u original stanje.

Amin

da mogu dao bih ti 10 pluseva, razmisljam na isti nacin kao i ti...

• Drug član, 1139 postova
  • Motocikl: Aprilia SL 1000 Falco - Honda XL 1000 Varadero - Yamaha XVS 1300 Midnight Star-Yamaha Xcity 250-Yamaha Xmax 125

Problem je sto kod nas ljudi kupe neki motor havarisan, skinu mu maske, nabace korman vislji, najcesce maskicu iz louisa, eventualno zamene rep i fajter je gotov :moto3:

Evo malo lepse sredjenih fajtera. I cisto sumnjam da ljubitelji i poznavaoci nece stati i pogledati neki od ovih primeraka

• Levo smetalo, 21 postova
  • Motocikl: F4i

@ m900 svaka čast na opširnom komentaru, totalno neposredan i pravo u centar teme :takoje:. Nije sad baš da nemam pojma o mehanici, ali nisam ni neki majstor, to si u pravu. Iskustva imam tu i tamo, ali se saglašavam sa komentarom. Od opreme imam gotovo sve, doduše moglo bi nešto malo novije i lepše, ali služi. Još me buraz zaj.. kad idem 500m i zbog toga stavljam kacigu .

Slažem se sa svime što si napisao, i na žalost, mogao sam da zadenem samo jedan plus.

Polako slažem opcije u glavi koje su mi realne i izvodive. Pakovanje više različitih delova sam i planirao za neku vrstu cruisera, po mom ukusu. Ali prerada sportskog (starijeg) motocikla je jeftinija. Tu bi moglo izaći najpre na gixxer 750, malo plastike, teflonska creva, drugačiji rep, malo farbanja i sati i sati poliranja..

Imam vremena za razmisliti o svemu , pa polako ..

Za kraj posta, jedan gaaadna 'praćka' :D

• Zainteresovan, 537 postova
  • Motocikl: 916 SPS; M900;A35 AML Racing

Sve što na ovom forumu pišem, pišem s dobrom namjerom i sa željom za pomoći.

Pogledaj temu kako je moj prijatelj Danijel složio svog starog GSXR-a i kako motor star preko 20 godina može izgledati, ali i koliko to truda i znanja zahtjeva.

http://forum.bjbikers.com/index.php?/topic/60245-reinkarnacija-jedne-kante/

• Svrati ponekad, 120 postova
  • Motocikl: VT750RS

Treba pogledati i jedan domaci projekat... Meni se svidja, to koliko je mogao jos da unapredi dizajn je izvukao sarenilom i nalepnicama. Ja npr ne volim taj sareni tip i gnusam se nalepnica, ali ovaj mi se vise nego svideo, jer je uspeo. Gotivan kic! :)0takoje.gif

• ENDURO, 1344 postova
  • Motocikl: Honda XR600R

Jeste stara tema al' kad ste je već oživeli... :D

Slažem se sa M900, meni je takođe lepše da vidim motor u fabričkom stanju nego neku budževinu (a dovođenje u fabričko stanje zna da bude i skuplje od budženja). Recimo, mene ovaj GSXR što je radio Strašilo oduševljava, nekako nas vraća u to vreme kad su ti motori izlazili iz salona :)

A ova Yamaha budževina izgleda super, sviđa mi se. Kod nas ljudi uzmu sHebanog R-a, stave masku iz Luisa (SVI imaju istu), zalome rep na gore (koliko mi se gadi ova modifikacija <_< ) i to je to, imaju opaku mašinu. Čas' izuzecima!

• Svrati ponekad, 197 postova
  • Motocikl: Kawasaki VN800A

Jel to ono, 99% da će biti jeftinije, a 100% da će biti skuplje :moto3:

To je, mada ko voli kastomiziranje neće žaliti pare..

Ako gledaš da uštediš zaboravi odma' ;)

• Svrati ponekad, 209 postova
  • Motocikl: versys 650

Мислим да нико не сече мотор да би га продао тек тако. Када уложиш себе, т.ј. свој рад (крв, сузе и зној...обично обрнутим редоследом), после ти је жао да продаш машину, када знаш да то нико сем тебе то неће умети да цени. О заради на овом раду не треба размишљати ни у лудилу, још ми нисмо на том нивоу да ценимо туђи труд.

• Svrati ponekad, 309 postova
  • Motocikl: Honda CBR 600

Мислим да нико не сече мотор да би га продао тек тако. Када уложиш себе, т.ј. свој рад (крв, сузе и зној...обично обрнутим редоследом), после ти је жао да продаш машину, када знаш да то нико сем тебе то неће умети да цени. О заради на овом раду не треба размишљати ни у лудилу, још ми нисмо на том нивоу да ценимо туђи труд.

JA znam po sebi, u preradu se ulozi mnogo vise od planiranog, daj jos ovo, daj jos ono i nakarika se dosta troskova.. Uglavnom se desi da se potrose veca sredstva od onih kojim se raspolaze pa se dodje u situaciju da mora da se proda kako bi se namirili dugovi. Znaci 3 puta meriti a jednom seci. Do jaja je osecaj imati nesto sto drugi nema i samo teski ljakse moze pljuvati po tudjem radu pa makar motor imao i 30 godina.. :)

• Zainteresovan, 952 postova

Ja radim budžet prerade jer mi je odnos uloženog novca spram kreativnosti i umešnosti bitan ali ne zbog novca. Lako je utucati hrpu para i napraviti nešto lepo a još lakše napraviti strašilo. Najsmešnije mi je kad daju 500 eura za dve prazne cevi (Vance & Hines bato) i kupe još kamaru sličnih andromolja koje sve na okupu ninašta ne liče i onda prodaju za smešne novce kukajući kako niko ne ceni to što su uložili. Pa bato svako svoju glupost plaća, nisi političar da ti drugi finansira promašaje.

• Svrati ponekad, 309 postova
  • Motocikl: Honda CBR 600

Ja radim budžet prerade jer mi je odnos uloženog novca spram kreativnosti i umešnosti bitan ali ne zbog novca. Lako je utucati hrpu para i napraviti nešto lepo a još lakše napraviti strašilo. Najsmešnije mi je kad daju 500 eura za dve prazne cevi (Vance & Hines bato) i kupe još kamaru sličnih andromolja koje sve na okupu ninašta ne liče i onda prodaju za smešne novce kukajući kako niko ne ceni to što su uložili. Pa bato svako svoju glupost plaća, nisi političar da ti drugi finansira promašaje.

80 % motora kod nas za koje vicu da su preradjeni nemaju veze sa preradama, okaci spic rep i odmah je ulta mega giga preradjena masina a ne lici ninasta kao sto kaze kolega ratboy..

• Zainteresovan, 952 postova

I ne treba tu mnogo da se kiti par detalja mogu da promene ukupni utisak e sad na bolje ili na gore tu je umetnost. Mislim da je problem što većina nije u stanju da zamisli kako će to izgledati, crtaju nešto ili gledaju po netu što nije baš praktično, kad počnu to obično ne ispadne kako su hteli ali gotovo je ko će raditi ponovo. Sposobnost vizuelizacije je po meni ključna za one koji se bave kastomizacijom.

• Podržavam 1

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja