Jump to content

Moto Zajednica

Iskustvo sa jaknama i protektorima

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 323 postova
  • Motocikl: ktm duke 690

S obzirom da sam kao klinac vozio agresiv rolere(to smo mi tad zvali rošule) svestan sam šta znači imati protektore i koja je njihova uloga. Tu sam naučio da za slučaj bi te protektor sačuvao on mora idealno da naleže i da bude propisno stegnut jer prilikom pada on će sve učiniti da spadne i da ti svojim rukama ili nogama drljaš po asfaltu. Prošle godine sam kupio letnju jaknu za koju sam kasnije uvideo da mi protektori na laktovima ne stoje baš stegnuto i iz tog razloga sam rešio da kupim drugu i danas nađem dainese air flux prošlogodišnji model u pola cene u massu. Posle bukvalno sat vremena probavanja odlučim se za određenu veličinu u nadi da sam izabrao idealnu jer u odnosu na prethodnu protektori su stajali 5 puta bolje i rukom maltene nisam mogao da ih pomerim. Ostala mi je mala sumnja da li je to to ali u svakom slučaju izađoh ja danas sav srećan jer sam napravio super posao i kupio odličnu jaknu u pola cene.

Uzeh ja tako večeras(sav srećan) da se provozam i isprobam kako letnja jakna radi po noći i vozim se Goce Delčevom u kojoj tek što je prošla kiša i nakvasila put. S obzirom da je nepregledna ulica i klizavo je vozim celih 30-40 na sat, međutim kod megatrenda lik pravi polukružno i ne vidi me i ide direkt u mene solidnom brzinom. Cimam se u stranu i instiktivno stiskam kočnicu i padam i klizam tik pored njega. E sad to je neka idealna situacija za testiranje opreme i bilans je sledeći. Imao sam protektore na kolenima ispod farmerki koji su mi odlično odradili posao u smislu da mi kolenima bukvalno ništa nije bilo(a farmerke pocepane i 1 protektor ogreban). Imao sam letnje rukavice bez protektora i za divno čudo ni najmanju ogrebotinu na šakama nisam imao. Jakna se pocepala na ramenu i tu isto nisam imao nikakve posledice.

Međutim kao što sam i strahovao, na laktu mi je skliznuo protektor i malo mi se zagrebao lakat s tim da se jakna tu nije ni pocepala već je samo končić spao. Tu sam se iznervirao jer u suštini jedina stvar koju očekujem od jakne je da mi protektori odrade svoju funkciju. Da li to znači da moram imati jaknu u kojoj bukvalno ne mogu da savijem ruke ili samo da tražim jaknu koja ima više steznika oko ruku. Kakva su vaša iskustva po tom pitanju?

Inače motoru nije bilo ništa, ogreban slajder i štitnik za ruke a lik je bio kul stao je i platio mi je farmerke i jaknu tako da nismo zvali policiju. Ako neko hoće da kupi malo pocepanu jaknu na ramenu za pola od pola cene nek se javi ;)

• Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Svrati ponekad, 283 postova

Pa ja na mojoj InMotion jakni na rukavima imam dve trake kojima se steze na nadlaktici i podlaktici. Kada sam kliznuo u jakni unutrasnji protektor je ostao na mestu, bas zato sto je bilo zategnuto, a spoljni protektor na jakni me je spasao od cepanja jakne i samo se on izgrebao. Inace i unutrasnji protektori su mi plasticni a ne samo sundjerasti. Dupla zastita na ramenima i laktovima :D

• U prolazu, 74 postova
  • Motocikl: Suzuki GSXR-750 k8 & Cpi popcorn 50

jesi posle toga svratio na sis ili caribic da hasas? :D

tu sam ja blizu pa pitam, salim se , dobro da tebi i motoru nije nista :D

Ma koji šiš svratio sam do bolnice da se pregledam :) Pitam se samo šta bi bilo da sam imao neku jaknu bez protektora, sve imam neki osećaj da bi bilo isto(inače plastični su). Sad sam u potrazi za letnjom jaknom koja može dobro da se stegne...

• Drug član, 2602 postova

a da kupis protektore za laktove poput tih koje imas za kolena i nosis ih ispod jakne iz koje izvadis protektore za laktove?

ps. koliko je pola od pola u parama i koja je velicina? :D

Vidiš to bi verovatno bilo najbezbednije... ali bi me smaralo da ih stalno skidam i stavljam pogotovu leti.

http://www.dainese.com/us_en/motorbike/g-air-flux-tex.html?cat=12&subcat=16#tech

platih je 140e, veličina 50, ko oće daću mu za 60e

evo oštećenja

http://imageshack.us/photo/my-images/857/jak.jpg/

Ako ovo nije dozvoljeno nek neko obriše.

• Svrati ponekad, 469 postova

Ma kod Alija na kebab, iliti pileći giros :takoje:

"tu sam ja blizu pa pitam, salim se , dobro da tebi i motoru nije nista".

I ja sam oooprezno pajao do grada i nazad, baš na kebab, sinoć oko 22h, na onoj kiši, baš je proklizavalo...

• U prolazu, 74 postova
  • Motocikl: Suzuki GSXR-750 k8 & Cpi popcorn 50

Ma kod Alija na kebab, iliti pileći giros :takoje:

"tu sam ja blizu pa pitam, salim se , dobro da tebi i motoru nije nista".

I ja sam oooprezno pajao do grada i nazad, baš na kebab, sinoć oko 22h, na onoj kiši, baš je proklizavalo...

hahahaah, ma sis caribic i poncho su keva! :D sry za off

• Zainteresovan, 605 postova
  • Motocikl: CBR600RR

Da li to znači da moram imati jaknu u kojoj bukvalno ne mogu da savijem ruke ili samo da tražim jaknu koja ima više steznika oko ruku. Kakva su vaša iskustva po tom pitanju?

ako neces da ti se pomeraju i plivaju protektori, treba da imas dobru koznu jaknu, trkacku ili sportsku...to je jedini nacin

• Drug član, 1665 postova
  • Motocikl: XF650 Zrakoprc :)

da ne tumaram po drugim temama vec da ovde postavim mozda glupo pitanje

da li kada se kupuje jakna, po pravilu velicina se gleda sa kojom odecom na sebi?

u majici, u majici i tankom duxum u debelom duxu......

po cemu se gleda koja je jakna prave velicine?

• Ne silazi, 5816 postova
  • Motocikl: Kawasaki H2 SX SE '23 / Triumph R3 Storm R '24
  • Svrati ponekad, 474 postova
  • Motocikl: XV 250

extra :)

hvala

imate li iskustva, kolika je sansa za promasaj, ako izmeris prave dimenzije?

Evo moje iskustvo:

OBUCA:

Sto se tice obuce, tu gledaj da uzmes sto priblizniji broj.Recimo nosim patike velicinu 42.5-43, ali kada su CIPELE u pitanju, tu uzimam 42.

Znaci, koji broj patika nosis, i za pola broja manje uzimaj cipele/cizme.

A ako zelis da budes 100% siguran onda uradi sledece.Ako si desnjak, stavi DESNO STOPALO sa carapom obuvenom na papir i iscrtaj ivice.KAda crtas ivice, nemoj podbadati olovku pod uglom.NEka bude sto vise uz nogu ali uvek pod uglom od 90 stepeni uspravno u odnosu na pod.Zatim izmeri razdaljinu od najvise tacke palca i najnize tacke kod pete.Na broj koji dobijes oduzmi 5mm (zbog debljine carapa, masnog tkiva na nogama u zavisnosti od temperature, oticanja bla bla bla) i to je prava velicina tj duzina stopala.Na osnovu tog broja, pogledaj u tabeli velicinu.

RUKAVICE:

Velicine rukavica su tacne.Tacno izmeri saku i naruci odgovarajucu velicinu.Tu nema omaske i mozes biti opusten.

KACIGA:

Pet puta meri, pa se odluci.Meris i svaki put je druga velicina (1 cm razlike).

Izmeris se 5 puta, pa odredi velicinu na osnovu onog broja koji ti najcesce ispao i na osnovu njega uzmi kacigu.

Evo recimo radi reda velicine : Moj obim glave je tacno 57cm i M velicina mi savrseno odgovara.

Nadam se da sam pomogao.

• Drug član, 1665 postova
  • Motocikl: XF650 Zrakoprc :)

svako iskustvo i savet su zlata vredni kad nemas licnog iskustva

hvala ti puno na ovome sto si ispisao

ali, konkretno me trenutno najvise interesuju jakna i kaciga

za kacigu si mi rekao merenje velicine, a sto se tice buke, dihtovanja, provetravanja.... to samo testovi i licna iskustva

a ovde je tema o jaknama pa me zanima

kada se merim, merim sa koliko odece na sebi (nemoj nekome da padaju nastrane ideje na pamet :), mislim na gornji deo odece)

treba li i tekstilna da bude tesna ili bas tesna, zbog protektora

da li se proba sa ili bez postave

sta nosim na sebi dok probam

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja