Jump to content

Moto Zajednica

MZ popravke i štelovanja

Recommended Posts

• I=U/R, 2061 postova
  • Motocikl: Transalp `97

Proradilo je paljenje i na mz-u!Nismo ga provozali,jer je prednja guma suplja :(  No nema veze,zakrpicemo,i onda motor dolazi do mene,jer ima

jos problema sa instalacijom(pusio se regler dok je bio upaljen,i ima pocupanih kablova.To je ujedno i prilika da smislim gde cu montirati kutiju cdi-a.

Sutra imam obaveza,-idem na sastanak u klub,pa necu stici raditi nista,tek u cetvrtak.Samo da mi je znati,ko je izmislio radno vreme od 8 do 4?!

Javicu ako bude kakvih novosti.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• :), 5945 postova
  • Motocikl: Bicikl

ljudi kad vec izbusite cilindar na my u izbusite i diynu,,veca kubikaza trazi i vise goriva,gde je vise goriva ide i jaca varnica/svecica sa vecom toplotnom vrednoscu/plus malko ranije paljenje od standarnog,a potom ide i vece izduvavanje naravno,i onda on ide kao lud,ortak ga sklapo ko munja mu motorce,,jes da sam mz a vozao pre 10god al sam sa njim iso na more pokazao se extra na putu,,,udoban je nema sta jos kad mu stavis 16 i napred i pozadi spustis prednju vilu uradis dobar prenos delorto od pandurskog  bendze sportski volan pozadi disk od bt a  e kako to lepo klezi i klizi po krivinama,,cak sam pravio i enduro varijantu,produzivao vilu ,bla bla e mza je cudo za budzenje,samo napred.....

• Zainteresovan, 837 postova
  • Motocikl: Trenutno bez :/

imas li neku sliku tog mz-a sa spustenom prednjom vilom i sportskim volanom? bas me interesuje kako izgleda...

i ja sam se bacio na preradu mz-a, a ideja nikad previse...

ma to je bilo pre 10 god,,,lako se spusta vila,odredis koliko odneses kod strigara prekratije nareze navoj i gotovo,naravno to kratis permanentno i oprugu,mislim da sam je kratio za 5/6cm, i naravno tocak 16,,,,plus sam imao i gace,,donji oklop ispod masine,,neki su kacili i dva diska,,al kazu da je preterano,moj ortak je stavljao i al felne,,,al je imao nekih problema sa zadnjom vilom valjda je stavljao presirok tocak pa nesto oko lancanika nije bilo ok,,,,,,,,,a na njegov zadnji disk od bt a kocio ko lud,,,a tada se rucno motalo elektronsko paljenje pa smo jurili tv majstore za tiristore bla bla,,,,,,,,,bilo je ranije i oklopa za mz a neznam sad dal ima da se kupe,,,,ja sam obozavao ts a 250 4 brzine,,,al sam preradjivao 250ety a,,,,,,,,drugi disk napred mozes da stavis kao ukras nemora da koci al ce lepo da izgleda/////

• Drug član, 4879 postova
  • Motocikl: Honda CBR 1100 XX, Honda XL 1000 Varadero, MZ ETZ 251

2 DUKI

Slično razmišljamo samo ja više nesmem ništa da kažem, imao sam mnogo ideja ali se nisu realizovale pa sada ćutim. I u ovom pogledu sam imao velike ambicije i jako mi je drago što nisam usamljen u snovima.  :)

2 Joska

E ovo kao ja da radim: ''kad ja to a ono nešto''. Guma, regler, puše se kablovi... Nikada mi nije bilo jasno kod struje šta je crklo, dobro si ga i upalio..

Tvoje radno vreme su izmislili ''reformisti''. Komunisti du držali od 6, kapitalisti od 9-17 ali idi kući pre 19 ako smeš a reformisti su negde između (gledaju kako oni prvi da zapale, jebe im se za ostalo  ;D )

2 bokilic

Dobro došao u BJB MZ svet.

Ovaj deo sajta je malo drugačiji od ostatka jer je sve posvećeno MZ-u i njegovim vlasnicima, sve je na jednom mestu i sve je upravo tu.

Ovde smo svi poznati i bez narušenih odnosa, ovde se ne nabija broj postova, piše se smisleno i odgovorno, jednaki smo bez obzira na zvezdice a vodimo računa i o gramatičkim i daktilo greškama jer se topic prati sa raznih jezičkih područja.

Da bi u narednom periodu imali što kvalitetnije druženje predlažem da, kada odvojiš vremena, pročitaš predhodne strane kako bi se svojim komentarima nadograđivao na obrađeno bez ponavljanja. Time čuvamo preglednost ovih strana i podižemo njihovu upotrebljivost radi nas samih ali i novih članova koji će doći.

Nadam se lepoj saradnji i dobrom druženju.  :)

dete vujice ja sam auto mehanicar,,imam i moto servis,2radnika,neznam najbolje da kuckam pravopis mi je ocajan al znam mz u u prst a da ne pominjem oko budzenja friziranja itd itd sta sve znam,,,prema tome mani pravopis nego pitaj ako nesto neznas da ti lepo objasnim,inace nisam od onih napaljenka sto samo japance voze,,,,,,,,,,,,,,,,,,vozim ja i oldajmere i poneki mz padne u ruke,,,,,,,a ima i jawi samo redje,,,,,,,,,,p.s.ko da cita 34 strane,,,,,,,,,,ako nekom treba imam i prirucnik za friziranje mz a i jawe tvinke

nije,na hrvatskom je,,al nije ni nesto extra,,,4ks,,jedva da se dobija,,,,dobro ni to nije malo tamam da ,,,,,produzis prenos za 1 zubic i  eto brzine,,,,,

• Zainteresovan, 503 postova

nije,na hrvatskom je,,al nije ni nesto extra,,,4ks,,jedva da se dobija,,,,

Jel bi mogao opisati šta sve treba i koliko je zajebancije da se dobije ta 4KS?

ukratko -skratiti peraja,napraviti ureze na celu klipa ka usisu i izduvu,e sad ide jeba sa karburatorom i auspluhom a to vec moram da skeniram ili da fotokopiram pa dase vidi, povecati prelivne  kanale do zareza ususni za  0,5mm i izduvni zza 0,5,,,,,ali dosta je izbusiti diznu zarezati klip staviti veci to jest otvoreniji izduv,i naravno polirati kanale obavezno,,posto nemaju svi uslove za sirenje istih,obrusiti glavu to jest na strugu skinuti za 0,7mm naravno obraditi i spoljni venac i eto to malo obrtnog momenta,,,pise i za radilicu kako je olaksati pa se dize i broj obrtaja za nekih 1000 pa do 3000rpm u zavisnisti od paljenja,,,,ali se tada gubi snaga na malim  obrtajima pa trazi da ga malo przis,,,mora se videti brosura,,,da bi se moglo knjiski po ps u odraditi,,,,

dete vujice ja sam auto mehanicar,,imam i moto servis,2radnika,neznam najbolje da kuckam pravopis mi je ocajan al znam mz u u prst a da ne pominjem oko budzenja friziranja itd itd sta sve znam,,,prema tome mani pravopis nego pitaj ako nesto neznas da ti lepo objasnim,inace nisam od onih napaljenka sto samo japance voze,,,,,,,,,,,,,,,,,,vozim ja i oldajmere i poneki mz padne u ruke,,,,,,,a ima i jawi samo redje,,,,,,,,,,p.s.ko da cita 34 strane,,,,,,,,,,ako nekom treba imam i prirucnik za friziranje mz a i jawe tvinke

dete vujice?  ??? ??? ???

Objasni mi šta ovo znači.

Ljudi upravo sam se najeo straha dovoljno za pola života. Upravo sam ušao u kuću, a vani je ugodnih 3 stupnja ispod nule. Vozim se ja tako cca. 85km/h, kad odjednom počne se zanji kraj zanositi, motor luduje po cesti, o stiskanju kočnice ni ne pomišljam, jer se zadnji kraj zabacuje kao da je točak zablokirao, a cesta djeluje zaleđeno. Stisnem kvačilo, mislim zablokirala mašina, a ono nije, mašina uredno radi. Zaustavim se ja nekako nakon 400 metara borbe s motorom koji me bacao lijevo desno po obadvije trake na cesti. Zaustavim se taman pred nekom birtijom. Pogledam zadnju gumu, a ono prazna koliko god prazna može biti. Vidim pred birtijom parkiran neki traktor, a taj mora imati kompresor - uđem unutra, a ono kao godišnje okupljanje ljudi s cirozom jetre, niti jedan od njih plaću nije vidio tamo od zlatnog doba Jugoslavije, ali imaju kompresor i to je jedino što je bitno. Čak jedan ima i iskustava s MZ-ima (slupao se i ostao invalid u desnu nogu). Probamo pumpati gumu, ali zrak kako ulazi tako izlazi. Znači guma je pukla i to poprilično. Pa kud baš sad, imam 5 km do kuće, dakle "nit jebat, nit gledat" što bi narod rekao. Ajde sjednem na stroj i lagano do kuće boreći se s zabacivanjem zadnjeg kraja. na kraju mi je čak postalo zabavno, pa sam se igrao zabacujući zadnji kraj, a na svako jače davanje gasa je proklizavala guma na felgi. Strah me pogledati gumu i felgu, pa sam samo motor zavezao pod šupu, a sutra ću gledati šta je ostalo od zadnjeg točka.

A od ostalih novosti - ugradio BVF 30N3-1 (karburator s ETZ 251) i mogu reć ida je poprilično moderniziran u odnosu na verziju 30N2-5. I Vujo, nisi u pravu, ima ovaj karburator štelanje lera, samo nije izvedeno pomoću šarafa koji pomiče klip prema gore, nego pomoću kombinacije dizne za gorivu i dizne za zrak. Moram priznati da mi se taj sistem više sviđa.

• Svrati ponekad, 205 postova
  • Motocikl: RF600+

Pa evo da se i ja malo uključim u rad foruma. Nekada sam  vozio MZ, doduše imao sam samo ETZ  u nekoliko varijanti (sa dobošem, diskom, 251, a i brat je imao ETZ 125), tako da imam nekih iskustava sa tim modelom, pa koga interesuje...

Dakle, vidim da je velika polemika nastala oko elektronskog paljenja, tačnije oko elektronskog pomeranja tačke paljenja. Mislim da uloženi trud , osim naravno zadovoljstva kada to proradi, nije adekvatan rezultatima. U predhodnim postovima video sam da se pominju neki neverovatni brojevi obrtaja: 7000, 10000 koji se mogu postići  elektonskim paljenjem. Da se ne zavaravamo, elektronika to može, ali ne i MZ. Samo paljenje neće doneti povećanje broja obrtaja. I sam sam pre dvadesetak godina pokušavao nešto slično. Izradio sam i ugradio na svoj ETZ 250, koji je bio potpuno nov, tek razrađen, elektronsko (tranzistorsko) paljenje sa beskontaktnim (optoelektronskim) davačem impulsa. Umesto zvona, koje Joška pominje, koristio sam disk sa prorezom koji odgovara uglu zatvaranja platina, a za svaki slučaj ispod su ostala originalna platinska dugmad, za "zlu ne trebalo", što se pokazalo kao korisno tokom testiranja uređaja. Posle nekoliko meseci traženja šema, mozganja i traženja materijala, a tada nije bilo interneta i prodavnica elektronike kao sada, rezultat je bio najblaže rečeno - razočaravajuć! Ništa spektakularno se nije dogodilo, MZ se ponašao gotovo isto kao i pre. Promenljivo predpaljenje na dvotaktnim motorima nije neophodno, jer zbog jednostavnosti konstrukcije i preklapanja faza u radu ne donosi ništa bitno, za razliku od četvorotaktaša gde je neophodno.

Većina proizvođača odustala je od takvog rešenja, i u najboljem slučaju koristi dvostruki pickup, ili produžen magnetni davač radi dobijanja dva impulsa - što je Joška detaljnije objasnio. Yamaha RD250/350LC  ili Kawasaki KR1 imaju  rešenje paljenja sa jednofaznim visokonaponskim namotajem na magnetu i tiristorskim paljenjem - jednostavno, efikasno i radi bez akumulatora! Osnovna mana ovakvog sistema je relativno mala snaga alternatora. MZ je tu u prednosti sa svojih 210W, struje ima dovoljno, jedino je bitan kvalitetan akumulator. Prvi modeli ETZ su imali akumulator od 9Ah, a kasnije su ugrađivani od 5 Ah. Pomenuti alternator bez problema može da puni 14Ah, ukoliko je to nekom potrebno. Jedini problem u instalaciji su već pomenuti grafitni kolektori na rotoru, i mehanički regler. I jedno i drugo se može modifikovati ( bakarni kolektori, i elektronski regler).

Toliko o struji. Posle toga prešao sam na mehaniku. Prvo mi je palo na pamet da malo ispoliram kanale, promenim faze usisa i izduva, spustim glavu i skratim klip. Ovo sam radio prema iskustvima sa Tomosom i tada dostupnim priručnicima i brošurama koje sam kupovao preko oglasa ( i skupo plaćao) uglavnom u slovenačkom "Auto magazinu", koji je tada bio i jedini pravi časopis iz ove oblasti. Napominjem da je ETZ tada bio nov model i o njemu nije bilo mnogo informacija. Rezultat - opet ništa, ili bolje rečeno, negativan. Motcikl se ponašao lošije nego pre friziranja. Po analogiji sa Tomosom napravio sam kompresionu "L" kariku i odgovarajući kanal na klipu, ovo je već bilo bolje , motocikl je postao življi, ali posle nekoliko blokiranja klipa pri maksimalnoj brzini, vratio sam serijski klip.

Dakle, na red je došao auspuh. Treba skinuti onaj ružni "sulundar" i staviti rezonantni izduv, da bi motor mogao da iskoristi prethodne faze friziranja. Opet oglasi, raspitivanja i konsultacije sa onima koji su to već radili, opet podsećam - internet nije postojao! U to vreme najbolji rezonantini auspusi za Tomos, MZ, Jawu bili su oni koje je pravio Slovenac Brane Lipnik (Akrapovič je tada još vozio trke i pravio auspuhe samo za svoje motore!) Naravno, bio je skup, naručivalo su se poštom, a i čekao sam par nedelja. Kada je auspuh konačno stigao, opet razočaranje. Motocikl je dobro išao u gradu, u prve četiri brzine podizao je obrtaje brže nego serijski, ali prvi izlazak na otvoreno sa suvozačem pokazao je da u petoj nema snage. Ono što je ranije bila opuštena vožnja, pretvorilo se u frenetično šaltovanje 4.-5.-4. Dakle, Karburator! Pošto je bilo teško doći do većeg i kvalitetnijeg karburatora, počela je igranka sa diznama, filterom za vazduh, beskrajna štelovanja i probe. Treba li da naglasim da ništa nisam dobio. Nekako u to vreme smo otkrili da u Mađarskoj ima delova za dž. Nov ETZ250 koštao je oko 500 DEM, dok je kod nas bio preko 2000 DEM. Kupio sam novo sve ono što sam "friziranjem" upropastio i vratio sve na normalu.

Tek kasnije sam saznao da je MZ bio prva firma koja je na naučnoj osnovi radila proračune i konstrukciju rezonatnih auspuha još 50-tih godina prošlog veka, i da MZ najbolje "ide" sa serijskim auspuhom. Većinu tehničkih rešenja za svoje takmičarke dvotaktaše Suzuki je prekopirao od MZ-a!

Bilo je tu još pokušaja da od MZ-a napravim bolji i brži motocikl, kao npr. klip od trabanta i sl. ali bez uspeha.

Nemojte ovaj tekst shvatiti kao odgovaranje od pokušaja i vaših zamisli, ovo shvatite više kao svedočanstvo da se neke stvari ne menjaju ni posle toliko godina. Dalje, nemojte misliti da je ovo blaćenje "lika i dela" MZ-a, nikako! Ja i dalje smatram da je MZ odličan motocikl za svoju klasu, U ono vreme bio je pored Jawe, ulaznica u svet velikih motocikala, imao je odlične kočnice, halogeni far, 12V instalaciju. Uzgred, kočione gumice od ETZ-a "pašu" na "Bubu 1303", ali i na "Liebherr" građevinski kran - provereno!

Elem, i sam sam se lepo navozio MZ-om, više puta išao na more, Sloveniju, Hrvatsku, Mađarsku,... Jednom sam u danu napravio turu od Kotora do Poreča (Istra) sa sve stvarima i saputnikom (devojkom), i sve to bez ikakvih problema, Ako izuzmem da su mi jedan MZ ukrali 1985. u Sarajevu ispred hotela na Baščaršiji, kada sam se vraćao sa mora.

Dakle, samo napred!

Pozdrav!

zato sam i napomenuo TREBA POGLEDATI CELU BROSURU i uraditi naravno za 4ks,,,,,,,ja sam mz om 1990god iso u grcku i lepo me je posluzio,,,,,,zato i mz treba da ostane takav kakav je,,sem spoljasnosti koju bi ipak trbalo malo preurediti

Dobrodošao Djordje.Rad

Super ti je tekst! Vratio me je u jedno potpuno drugo vreme koje je ipak bilo vreme sreće i blagostanja.

Svaki detalj iznesen u tvom postu je tačan, u potpunosti se poklapa sa mojim iskustvima samo mi nije palo na pamet da recimo poredim Braneta Lipnika (jeste, tako se zvao) i Akrapovića mada je poređenje i više nego adekvatno. Da li se sećaš kako se zvao onaj tip što je radio oklope, pominjao sam ga Nash-u a vidim da si pratio predhodne strane što mi je drago.

Moram da priznam da sam i ja u to vreme slično prolazio sa svim svojim doradama pa me je duh tvog pisma podsetio i na taj osećaj beznađa. Uputstvo koje bokilic pominje imamo, direktorijum je Tuning i u njemu su opisani postupci dorade a kao rezultat se dobijaju dodatnih 4 KS snage.

Nije okačeno za download ali ako je nekome potrebno Quantislw je obezbedio literaturu.

Kada vratim sećanje u vreme o kome govoriš, ja sam imao dobra iskustva jedino kada sam kod Tomosa 15 stavio klip od 42 a sem toga nisam dirao ništa. Tačno je da su rezultati i više nego skromni ali su bili bar neki,  malo je bolje vukao i sigurnije gledao na uzbrdice.

Čitajući predhodne strane mogao si da vidiš da svako ima neke planove šta će sa svojim motorom, od najjednostavnijeg održavanja do totalnog dorađivanja svega i svačega ali ne sa ciljem trkanja već podizanja nivoa performansi i kvaliteta u onoj meri u kojoj je to moguće da se radi uporedo. To je bila početna zamisao elektronskog paljenja, da se izbegnu platine, a sad ako je moguće da se brže vrti lepo a ako ne, preživećemo i to.

Ja sam se nadao da je od tog vremena do danas bilo nekih promena, tehnika otišla dalje pa su valjda i mogućnosti veće. Eto, Poljak je to paljenje napravio sa limitatorom pa se MZ vrti na 7.000 ali je opet pitanje šta to stvarno znači i da li se zaista time nešto dobija. Videćemo.

Na bazi iskustva koje imaš, možeš li da daš neki savet Joski kako bi se i njemu olakšao posao i smanjile dileme?

Djordje, šta je sada sa motorom? Imaš li sada MZ-a?

A od ostalih novosti - ugradio BVF 30N3-1 (karburator s ETZ 251) i mogu reć ida je poprilično moderniziran u odnosu na verziju 30N2-5. I Vujo, nisi u pravu, ima ovaj karburator štelanje lera, samo nije izvedeno pomoću šarafa koji pomiče klip prema gore, nego pomoću kombinacije dizne za gorivu i dizne za zrak. Moram priznati da mi se taj sistem više sviđa.

Sasvim sigurno si u pravu jer ako nije tako onda drugačije i nije moguće. Šta sada to znači, da li je moguće da sam napravio stvar kako treba, dizne sam zavrnuo kao bilo koji drugi šraf, ništa nisam štrelovao već stezao?

Možda sam ja neviđeni srećnik?  :D

Jel ti ostalo nešto čitavo na zadnjem delu motora? I dalje me duša boli za točkove koje si prodao.  :(

evo nestom blejim po brosuri,,pise da kad se olaksa radilica za 270gr,pa se isti skinuti materijal nadomesti aliminijumskom plocom /mora ostati ista podkompresija to jest povrsina radilice/,da se dobija od 1000 do 3000 obrtaja naravno napominjem i da pise da se gubi malo snage  na niskim obrtajima,a imam ja jedan lep bing karburator ako nekom treba,bio je na mom mz u sa kog sam pao,iso je ko blesav ali nemam pojma od cega je,

Ajmo narode, preporučite mi zadnju gumu. Zapravo više me zanimaju prijedlozi glede dimenzija (nisam sklon vjerovati da je što veća guma to bolja vožnja :D )

Na raspolaganju su mi sljedeće Sava gume:

MC28 110/70-16

MC28.jpg

MC25 100/80-16

36512.jpg

MC26 90/80-16

36509.jpg

Ova zadnja (MC26) je skoro upola jeftinija od prethodne 2, ali ajmo reći da to ne igra neku veliku ulogu. Po mojom izračunima trebala bi mi širina 90 (orinal je 3.5" , dakle množi se s 25.4 da se dobije širina u mm). A opet privlači me ona prva niskoprofilna 110/70. Jel imao tko kakvih iskustava s gumama ovih dimenzija?

• Drug član, 1838 postova
  • Motocikl: cbr 600f

kod mene je na 251 zadnja 4.00 x 18 i nemam problema mislim da bi ta 110 mogla da se upakuje bez problema,inace video sam kod tipa na ts-u koji je kao preradjen u copera zadnju balonku 16 cola ,mislim da je bila 130 ili 150 ali je morao da skine stitnik za lanac,tako da je guma bila svega par mm od lanca

• Svrati ponekad, 205 postova
  • Motocikl: RF600+

Ajmo narode, preporučite mi zadnju gumu. Zapravo više me zanimaju prijedlozi glede dimenzija (nisam sklon vjerovati da je što veća guma to bolja vožnja  )

Na raspolaganju su mi sljedeće Sava gume:

MC28 110/70-16

Ako cena ne igra ulogu ne vidim dilemu, proizvodjac preporucuje 110/80x16, tako da i 110/70x16 moze da dodje u obzir. Ja sam svojevremeno imao, silom prilika, "AVON" 130/80 x 16 i mislim da je usporavala motor bar 10 km/h!

Ako cena ne igra ulogu ne vidim dilemu, proizvodjac preporucuje 110/80x16, tako da i 110/70x16 moze da dodje u obzir. Ja sam svojevremeno imao, silom prilika, "AVON" 130/80 x 16 i mislim da je usporavala motor bar 10 km/h!

Proizvođač preporučuje 3.5" gumu. što je u milimetraima 90. Ova 110 bi u "starim" mjerama bila 4.33" što mi djeluje preogromno. A opet čitam da su ljudi takve gume stavljali na Yamahu YBR125 koji je daleko manji motor od ETZ-a 250... Kažete uspjeli su ljudi nagurati i 130 širinu, ne bih baš išao tako daleko, jer ne želim radi malo estetke ugode riskirati vozna svojstva.

A vidjet ću sutra šta točno imaju na lageru, ako imaju ovu 100/80 uzimam nju pa kud pukne.

Gost
Ova tema je zaključana za nove odgovore.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja