Majstor_kvarisa 957 Napisano Novembar 3, 2007 Navigator, 1801 postova Lokacija: Sremska Mitrovica Motocikl: Papričica :) Prijavi odgovor kao problematičan Drugari, posto je ova tema prvenstveno vrlo korisna, a pri tom i ekstra posecena i sadrzi mnogo korisnih informacija pretvorio sam je u lepljivu da uvek stoji na vrhu liste i da nebi u buducnosti neko otvorio temu sa slicnom tematikom. Svaka tema koja se otvori na temu popravki i prepravki MZ-a bice obrisana. Dal' se slazete? Ne obrisana, samo copy/paste ovde. yeah... Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Vuja 36 Napisano Novembar 3, 2007 Drug član, 4879 postova Lokacija: Beograd - Karaburma Motocikl: Honda CBR 1100 XX, Honda XL 1000 Varadero, MZ ETZ 251 Prijavi odgovor kao problematičan Zahvaljujemo se na podršci koja zaista mnogo znači, baš lep gest! :) :) :) DODATAK: Roštilj ili zezanje u pravom duhu jeste bilo u planu ali smo nekako za tu priliku čekali članove iz Hrvatske dok bi se mi ovde nekako organizovali... Nažalost, vreme se kvari, Svakak još radi mašinu a Quantislw nije povadio šrafove iz ruke i ne vozi motor pa stvar čeka... No, što se više čeka biće bolje zezanje! Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ts-chopper 113 Napisano Novembar 4, 2007 Drug član, 1306 postova Lokacija: Nish Motocikl: MZ-ts 250/1 (custom) Prijavi odgovor kao problematičan Zezanje ce biti za pamcenje, pogotovu kada se pojave tunirane masine, zar ne Vujo? Nemci ce nam zavideti ;D Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Vuja 36 Napisano Novembar 4, 2007 Drug član, 4879 postova Lokacija: Beograd - Karaburma Motocikl: Honda CBR 1100 XX, Honda XL 1000 Varadero, MZ ETZ 251 Prijavi odgovor kao problematičan Zezanje ce biti za pamcenje, pogotovu kada se pojave tunirane masine, zar ne Vujo? Nemci ce nam zavideti ;D Nego šta! Joska, kako si? ;D ;D ;D Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ts-chopper 113 Napisano Novembar 4, 2007 Drug član, 1306 postova Lokacija: Nish Motocikl: MZ-ts 250/1 (custom) Prijavi odgovor kao problematičan Hmmm.... zatisje pred buru. off: Vujo jel ti radi msn? Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Vuja 36 Napisano Novembar 4, 2007 Drug član, 4879 postova Lokacija: Beograd - Karaburma Motocikl: Honda CBR 1100 XX, Honda XL 1000 Varadero, MZ ETZ 251 Prijavi odgovor kao problematičan off: Vujo jel ti radi msn? Radi. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ts-chopper 113 Napisano Novembar 4, 2007 Drug član, 1306 postova Lokacija: Nish Motocikl: MZ-ts 250/1 (custom) Prijavi odgovor kao problematičan off: Vujo jel ti radi msn? Radi. zasto mi onda prijavljuje da si off Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
joska 63 Napisano Novembar 5, 2007 I=U/R, 2061 postova Lokacija: Temerin Motocikl: Transalp `97 Prijavi odgovor kao problematičan Hvala dobro sam Mada malo promrzao,jer nisam nalozio u radionici.ALI! Paljenje je sastavljeno,senzor plocica takodje,i RADI! Sada mi jedino fali softver (moze i bez kontrolera da se isproba cela elektronika),koji nece biti problem, jer treba nekoliko redova da promenim u postojecem. Treba mi jedan mz etz...Izgleda da to ovde u Temerinu niko ne vozi treba izmeriti na motoru koliko treba da je zvono,koje ce sluziti da prekida infracrveni zrak. I treba mi od vas podatak,koliko stepeni da regulise paljenje? Uglavnom je slucaj sledeci:Pri paljenju,i niskim obrtajima trenutak paljenja je 12 stepeni pre gornje mrtve tacke, kako obrtaji rastu,tacka paljenja se pomera ka 36 stepeni pre gmt,i to je i max ugao pretpaljenja. Nesto o tome mozete procitati ovde: http://www.transmic.net/gbindex.htm Znaci raspon regulacije je 24 stepena.Sta vi predlazete? Ja cu ovako sada da uradim na mojoj jawi,pa cemo da vidimo kako se ponasa. Jer sam naravno odlucio da i ja ugradim nesto ovako na moju mashinu Radi se o istom sistemu kao i za mz,samo u 2 primerka,zbog 2 cilindra. Dakle cekam sta cete reci. Pozdrav! Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ts-chopper 113 Napisano Novembar 5, 2007 Drug član, 1306 postova Lokacija: Nish Motocikl: MZ-ts 250/1 (custom) Prijavi odgovor kao problematičan Sto se tice ugla predpaljenja, ni ja nemam tacan podatak, ali je jedno sugurno: treba postojati opcija stelovanja tog ugla u zavisnosti od rezima voznje. Ako se motor vozi pretezno na visokim obretajima onda treba veci ugao..... Ustvari nama treba maksimalniu broj obrtaja i ugao pri toj turazi, pa onda taj ugao smanjivati u zavisnosti od broja obrtaja sve do ler gasa 800rpm (ako me neko razume). Znaci Joska, tebi treba naka vrsta "grafikona zavisnosti" izmedju rpm i ugla (u stepenima). Taj podatak nemam ali mi je logicno da bude" eksponencijalna funkcija". Ipak najbolje je ugraditi uredjaj pa onda stelovati do najboljih performansi. Javi reziltate na Jawi ;D Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
joska 63 Napisano Novembar 5, 2007 I=U/R, 2061 postova Lokacija: Temerin Motocikl: Transalp `97 Prijavi odgovor kao problematičan Pa upravo o tome i pricam,halo!Znam ja tacno kako treba da radi,i postojeci program upravo i radi tako.Zanimaju me vase zelje Pa onda cemo ovako: Sta god da nadjem na netu,sve se vrti oko 12 i 36 stepeni,pa prema tome i ovaj ce uredjaj da radi u tim granicama. Na 1100 obrtaja ce poceti regulacija,i ugao pretpaljenja ce linearno opadati do 36 stepeni pre gmt,na 3300 obrtaja. Ako vi imate neke druge zahteve,onda kazite. Pozdrav! Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
qlantisw 0 Napisano Novembar 5, 2007 U prolazu, 35 postova Lokacija: Osijek Prijavi odgovor kao problematičan I treba mi od vas podatak,koliko stepeni da regulise paljenje? Uglavnom je slucaj sledeci:Pri paljenju,i niskim obrtajima trenutak paljenja je 12 stepeni pre gornje mrtve tacke, kako obrtaji rastu,tacka paljenja se pomera ka 36 stepeni pre gmt,i to je i max ugao pretpaljenja. Nesto o tome mozete procitati ovde: http://www.transmic.net/gbindex.htm Znaci raspon regulacije je 24 stepena.Sta vi predlazete? Pozdrav! Nemogu reci da se bas kuzim, ali mozda da malo pogledas i kako je to rjesio onaj poljak. Koliko sam ja shvatio njemu je na sporim obrtajima paljenje na samoj mrtvoj točci, a onda se polako spušta: 1000 RPM zwarcie obwodu cewki trwa 180 ° OWK rozwarcie trwa 180 ° OWK 1500 RPM zwarcie obwodu cewki trwa 180 ° OWK rozwarcie trwa 180 ° OWK 2000 RPM zwarcie obwodu cewki trwa 185 ° OWK rozwarcie trwa 175 ° OWK ° OWK - stopni Obrotu Wału Korbowego 2500 RPM zwarcie obwodu cewki trwa 189 ° OWK rozwarcie trwa 171 ° OWK 3000 RPM zwarcie obwodu cewki trwa 195 ° OWK rozwarcie trwa 165 ° OWK 3500 RPM zwarcie obwodu cewki trwa 202 ° OWK rozwarcie trwa 158 ° OWK P.S - u vezi klipa da vam bacim još jednu bubu u uho, na MZ riders klubu Britanija za MZ, masovno koriste klip od Suzukija TS 250 - (2 takta, samo 2 karike, lagan, normal = 70mm) Radujem se susretu na proljece,... Mogli bi se naći na nekom moto susretima kad budu svima blizu, NS ili tako nešto... Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Vuja 36 Napisano Novembar 5, 2007 Drug član, 4879 postova Lokacija: Beograd - Karaburma Motocikl: Honda CBR 1100 XX, Honda XL 1000 Varadero, MZ ETZ 251 Prijavi odgovor kao problematičan 2 JOSKA Neznam koliko su ti podaci koje je priložio Qlantisw korisni ali su oni referentni za uređaj koji postoji i radi pa oni sve sa njima ''POLAĆAJU'' kao što mi nameravamo. Van ovoga, umetnuću samo podatke u štelovanju koji važe za platinsko paljenje, možda ugao za ono prvo inicijalno paljenje izvučeš iz ovih podataka. Žao mi je što nemogu više da pomognem ali ne razumem se, najviše što mogu je da dostavim delove materijala pa proceni koliko su korisni. Meni su konkretno, dok sam pripremao za attach, pomogli puno jer u njima stoji da je max. broj obrtaja 10.000 što znači da mi nemamo nerealne ambicije. ;D Iako vlada nestrpljenje ja ne bih išao na uštrb kvaliteta, ako ti i ovo što dostavljamo nije dovoljno, reci, traži, sve ćeš dobiti što možemo da nađemo. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Vuja 36 Napisano Novembar 5, 2007 Drug član, 4879 postova Lokacija: Beograd - Karaburma Motocikl: Honda CBR 1100 XX, Honda XL 1000 Varadero, MZ ETZ 251 Prijavi odgovor kao problematičan P.S - u vezi klipa da vam bacim još jednu bubu u uho, na MZ riders klubu Britanija za MZ, masovno koriste klip od Suzukija TS 250 - (2 takta, samo 2 karike, lagan, normal = 70mm) Dobra informacija, korisno je znati. Ja sada imam, nisam baš siguran, mislim 71 i razlika od 69 do 71 je čudo. 75 klip sanjam a nije mi mrska ni ta poslednja specijala od 77 mada mi je sve nešto žao cilindra da ga napravim za jednokratnu upotrebu. Po mojoj proceni ta varijanta sa klipom 75 uz ovo paljenje ne bi potrajala duže od jedne sezone ali je trošak podnošljiv jer ulazi u ''zimske radove'', sam klip košta 20 evra. Ovde se dvoumim oko sledećeg. Čuvao sam motor, samo je pijuckao sintetiku i sada dok radi uživanje je slušati ga. Kao nov ali sa većim klipom. Pošto se cilindar svakako buši na 75 razmišljao sam da bi u eksperimentalne svrhe bilo korisno da prvo stavim ovo paljenje i vidim šta se to menja, koliko skraćuje vek turažom i šta se dobija. I dušu da mu izvadim. ;D Drugim rečima, da mu vidim limite na postojećem sklopu pa da ga nakon toga uz nova saznanja razbušim na 75, vidim šta može a šta ne pa da se u skladu sa tim ubuduće ponašam, čuvam i održavam motor. Žao mi je nekako da rasturam odličnu mašinu samo da bih ga bušio, rado bih uzeo iz njega sve što sam ga do sada čuvao zarad prestižnih performansi. Radujem se susretu na proljece,... Mogli bi se naći na nekom moto susretima kad budu svima blizu, NS ili tako nešto... U najgorem slučaju tako će biti samo što postoje i veće ambicije. Sada se sve poremetilo ali nam je dalo vremena da se bolje pripremimo kada dođe vreme. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
joska 63 Napisano Novembar 6, 2007 I=U/R, 2061 postova Lokacija: Temerin Motocikl: Transalp `97 Prijavi odgovor kao problematičan Hvala na podacima,samo sto ne razumem poljski Ja mislim da ce 36 stepeni pre gmt biti dovoljno.Inace i to moze da se pomera +/-,pa nije problem da ugao bude i veci. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Bozo-Raus 33 Napisano Novembar 6, 2007 Svrati ponekad, 130 postova Lokacija: Kraljevo Motocikl: BMW R1100GS, BMW R1100RT, HONDA CBX 1000 Prijavi odgovor kao problematičan koje god ulje da sipas sipaj mu 3.5% nista ispod toga. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
wice 84 Napisano Novembar 6, 2007 Drug član, 1838 postova Lokacija: obrenovac Motocikl: cbr 600f Prijavi odgovor kao problematičan ja stelujem paljenje na 2,5mm pre gmt tako mi je rekao covek koji radi mz-a 20 godina i kaze da tako ide super.e sad koliko je to u stepenima treba preracunati Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ts-chopper 113 Napisano Novembar 6, 2007 Drug član, 1306 postova Lokacija: Nish Motocikl: MZ-ts 250/1 (custom) Prijavi odgovor kao problematičan koje god ulje da sipas sipaj mu 3.5% nista ispod toga. Mnogo, a to i nije bas slajno, dosta se hvata gar na kllip pa povecava trenje a samim tim povecava i habanje. Propisana mesavina i nista preko toga. Ali ok do 3% pa i 3,5% u redu ali nikako preko. Ja pravim oko 2,5% (+ - 0.5%). Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Vuja 36 Napisano Novembar 6, 2007 Drug član, 4879 postova Lokacija: Beograd - Karaburma Motocikl: Honda CBR 1100 XX, Honda XL 1000 Varadero, MZ ETZ 251 Prijavi odgovor kao problematičan ja stelujem paljenje na 2,5mm pre gmt tako mi je rekao covek koji radi mz-a 20 godina i kaze da tako ide super.e sad koliko je to u stepenima treba preracunati Strane koje sam okačio su preuzete iz manuala, znači to je to ili bi bar tako trebalo da bude. E sad, nije isključeno da je neko i to tako kako je prevazišao kao što mi sada pokušavamo. No, kako sam ja shvatio, ovaj ugao je bitan da bi se motor kurblanjem upalio dok bi naredni obrtaji bili sa ''samoštelujuće podesivim uglom predpaljenja''. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ts-chopper 113 Napisano Novembar 6, 2007 Drug član, 1306 postova Lokacija: Nish Motocikl: MZ-ts 250/1 (custom) Prijavi odgovor kao problematičan Bravo Vujo takoreci si ga skapirao. Na malim obrtajima ako bi paljenje bilo suvise rano motor bi u najboljem slucaju brzo prolupao. Sa druge strane ako je na visokim obrtajima nedovoljno rano smesa ne sagoreva do kraja. Ono sto mi imamo na mz-ima je neki kompromis izmedju ta dva slucaja. Sa joskinim paljenjem nema kompromisa tj. dobijamo ono sto nam treba. E sad, to sto je kod mene sve prepravljeno pa ne mogu da ga ugradim to je druga stvar, zato i pokusavam da izmislim nesto sto bi mi koristilo. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Vuja 36 Napisano Novembar 7, 2007 Drug član, 4879 postova Lokacija: Beograd - Karaburma Motocikl: Honda CBR 1100 XX, Honda XL 1000 Varadero, MZ ETZ 251 Prijavi odgovor kao problematičan He, he da ne pitamo Josku koliko ga je živaca koštalo to što sam skapirao! ;D ;D ;D Ponavljam još jednom, ne radi ništa, sačekaj da završi čovek osnovnu varijantu pa su od nje moguće dorade. Strpi se, dobićeš sve na gotovo, radi nešto drugo, buši ga sada ili bilo šta što proceniš, ovo će doći ima fore... A, koliko se sećam, i guma ti fali... Na kraju krajeva, takav smo dogovor i napravili, da se mi okrenemo mehaničkim stvarima dok on uradi svoje, pa nema smisla da silimo čoveka... Ali, videli smo, može da se vrti na 10.000! ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D Ja sam poručio prednji lančanik 22 i sem toga nemam više ništa. Nameravam da ga kidam sa ovim novim paljenjem i postojećim sklopom a do tada kozmetika i uživanje! Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Vuja 36 Napisano Novembar 7, 2007 Drug član, 4879 postova Lokacija: Beograd - Karaburma Motocikl: Honda CBR 1100 XX, Honda XL 1000 Varadero, MZ ETZ 251 Prijavi odgovor kao problematičan Nikada mi nije palo na pamet da upoređujem ili merim ali sada mi je stigao lančanik od 22 i razlika u odnosu na 21 je velika. Po prečniku je vidljivo veći pa je po obimu ''obimniji''. Biće brzine! ;D Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
joska 63 Napisano Novembar 7, 2007 I=U/R, 2061 postova Lokacija: Temerin Motocikl: Transalp `97 Prijavi odgovor kao problematičan Kao sto rekoh,gotovo je,sastavljeno,ali mi fali mz Na moj motor cu tek za vikend da montiram,jer sa njim odlazim na posao svaki dan. Imam i auto,ali ipak vise volim motor.I jeftinije je. I ja sam nestrpljiv da vidim kako ce da funkcionise. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ts-chopper 113 Napisano Novembar 7, 2007 Drug član, 1306 postova Lokacija: Nish Motocikl: MZ-ts 250/1 (custom) Prijavi odgovor kao problematičan Da su nas imali sezdesetih godina u fabrici MZ-a, sada bi MZ bio bolji od Harly-a. ;D ;D ;D Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Vuja 36 Napisano Novembar 7, 2007 Drug član, 4879 postova Lokacija: Beograd - Karaburma Motocikl: Honda CBR 1100 XX, Honda XL 1000 Varadero, MZ ETZ 251 Prijavi odgovor kao problematičan Kao sto rekoh,gotovo je,sastavljeno,ali mi fali mz Da li ti je pristupačan neki MZ u blizini, voleo bih da izbegnem vožnju do Temerina po ovoj ''vrućini'' ;D No, ako nije izvodljivo ili nema niko bliže... Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ts-chopper 113 Napisano Novembar 7, 2007 Drug član, 1306 postova Lokacija: Nish Motocikl: MZ-ts 250/1 (custom) Prijavi odgovor kao problematičan Mozda ja? ;D ;D ;D Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...