Jump to content

Moto Zajednica

TOURING gume

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 269 postova
  • Motocikl: Aprilia Shiver

Hteo bih da napomenem,u vezi aćimove opaske za sport ili turing gumu,da npr. BT 016 nije hipersport guma i može se koristiti i kao turing na veliko zadovoljstvo vozača kako vidim po testovima. Naime ja sam na Shiveru imao Dunlop Qualifier kao fabričku ugradnju,znači čisto sportska guma.Ja sam sa tom gumom prešao malo više od 10 000km prve sezone i naravno putovao i koristio je kao turing pa mi ništa nije falilo,malo sam je više grejao i izbegavao kišu i sve ok.Naravno za to je zaslužan i period razrade motora i moje navikavanje na isti .

Htedoh reći da ako kupite gumu koja zadovoljava više zahteva u isto vreme - grip,trajnost i vlažan asfalt,nećete se pokajati a nije važno da li će je zvati turing,sport turing ili samo sport.

Pažljivo birajte gume i uživajte u vožnji :takoje:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Svrati ponekad, 76 postova

Acime, procitao sam detaljno test BT 016 pro, zaista je ovog puta Bridgstone uradio jako dobru gumu. Hvala na informacijama. Steta sto u izbor za test nije bila i Dunlop sport smart. Mislim da bi nijanse bile u pitanju izmadju te dve gume. Trenutno je to vrh ponude u toj klasi guma. Kao i Carlos takodje bih se dvoumio izmadju izbora. Ma sta bio izbor nama greske izmedju njih.

Savet za sve kolege kada nameravate da menjate gume. Guglajte, trazite testove guma, pitajte drugare,prijatelje poznanike ili ovde postavljajte pitanja, dobicete neku preporuku pa onda tek kod prodavca.

Pronto, moja preporuka bi bila Pirelli Angel ST. Ova Metzeler guma je na MOTORRAD uporednom testu zauzela predposlednje tj. 6 mesto. jedino je Avon bila slabija na testu od ukupno 7 testiranih guma. Pirelli koju sam ti preporucio ubedljivo 1. mesto. Interesantno za ovu Metzeler gumu da se prednja posle 4500km vise istrosila. Drzanje na vlaznom putu je slabo kako za

zadnju tako i za prednju.

Gewicht: vorn 4,3 kg, hinten 6,2 kg

Herstellungsland: Deutschland Infos/Freigaben: Pirelli Deutschland, Telefon 0 89/4 90 80, www.metzelermoto.de

Bewertung:

Landstrasse: Der Z6 fährt sich zwar neutral über den gesamten Schräglagenbereich, gibt sich aber gegenüber der Konkurrenz insgesamt etwas träge und unhandlich. Dazu kommt ein spürbares Aufstellmoment beim Bremsen in Schräglage, welches sich mit stark verschlissenem Vorderreifen nach 4500 Kilometern merklich verstärkt.

neu: 119 Punkte | Platz 6; nach 4500 km: 112 Punkte | Platz 7 Nasstest: Rutscher kündigen sich zwar durch den breiten Grenzbereich rechtzeitig an, doch insgesamt fehlt dem Z6 die nötige Haftung in Kurven. Auch das träge Handling lässt die Regenfahrt zum Eiertanz werden. Nur beim Beschleunigen kommt der Z6 ordentlich in Fahrt.

75 Punkte | Platz 6 Verschleiss: Insgesamt durchwachsen. Hinten kann der Metzeler trotz nur einer Laufflächenmischung mit gutem Verschleißbild punkten, vorn ist der Verlust allerdings größer.

90 Punkte | Platz 5 Fazit Die Leistung bleibt in allen Testkapiteln schwach und glanzlos. Das Interact-Update hat wenig gebracht. Gut, dass der Nachfolger in den Startlöchern steht.

urteil.gif396 Punkte | 6. Platz

• Ne silazi, 6591 postova
  • Motocikl: konzerviran

@laki13.

Pravo da ti kazem moj prvenstveni kriterijum je predjeni broj kilometara.Kako i sam kazes treba se dobro informisati,a ja ovde gde sam,imam priliku da cesto razgovaram sa ljudima koji imaju vrlo raznolika iskustva.Ti Pirellijevi "andjeli" su,po iskustvu jednog mog jako dobrog prijatelja koji ih je vozio na Tigeru 1050,trajali mnogo krace od predvidjenog i reklamiranog.

Sve to treba uzeti naravno malo i sa rezervom,jer se ipak stil voznje svakoga od nas razlikuje.Motori su drugaciji,pa kako je vozena ta guma,sa koliko tereta,u dvoje,koliko je pumpana itd.....

Citao sam ja i citam,razne testove i uvek ih pravo da ti kazem uzimam sa malo rezerve.Veliki broj tih specijalizovanih novinara (listova) je bacao drvlje i kamenje na Dunlop,do pre neku godinu,a ja se slatko navozah sa matorim Sportmaxom D208.U njih nikada nisam sumnjao.To sam sebi jednostavno objasnjavao,da je ne moguce da firma koja se bavi moto sportom vec toliko godina,pravi krs gume za ulicu.Al' necemo o tome...

Vidim da ti je materija poznata,pa bi onda trebalo da znas da su Pirelli i Metzeler firme posestrime.Trenutno su na mom motoru Pirelli Strada,koje su prilicno strada-le :zvizduk: ali su Boga mi dosta asvalta i videle,pa imajuci LICNO iskustvo u eksploataciji,odlucih se za gore pomenutu gumu (Metzeler z6)jer je po svojim karakteristikama prakticno identicna ovoj koju sada vozim.To ce reci,odlicna poslusnost pod maksimalnim opterecenjem,dvoje na motoru i prtljag,uz prilicno dug vek trajanja.

Hoce li to tako da bude...to cemo da vidimo.Ako nista drugo,bicu ja taj koji ca sa punim pravom moci da kaze,valja ili ne valja

Srdacan pozdrav i hvala na savetu.

• Podržavam 1

• Drug član, 1342 postova
  • Motocikl: ZX10-R

Iz mog iskustva...Pireli i Michelin se trose brze od Metzelera a razlike su zanemarljive to jest u nasim uslovima exp. neprimetne....Bridgestone je zadnja solucija po meni....

• Ne silazi, 5816 postova
  • Motocikl: Kawasaki H2 SX SE '23 / Triumph R3 Storm R '24

Ih bre Charuga, ispade da svi ovi prave samo po jednu vrstu guma :zbunjen: Pa valjda je bitan i model, a ne samo marka. Zašto si ti kupio baš ZX10, a ne bilo koji Kawasaki? :lol:

Pronto, tu smo da razmenimo iskusta i misljenja. Svakako da ovi rezultati na testu su samo jedna od smernica pri odabiru. Bilo je i testova isih guma na razlicitim motorima iste klase gde su se te gume razlicito ponasale i trosile tako da svakako stil i nacin voznje pored motora ima svoj doprinos. Da se nadovezem na predhodni post, gde sam naveo da je Avon bio plasiran posle Metzelera, njegovo 1. mesto je bilo na testu trosenja posle 4500km. Ovo navodim posto si naglasio da ti je to prvi kriterijum. Dosta ranije dok ovde nije bilo gotovo nikakvog izbora guma odlazili smo u Trst i montirali iskljucivo Metzeler. Tada je ona bila broj 1 i zaklinjali smo se u nju. Zadnjih par godina se Metzeler ponovo vraca na vrh. Iznesi nam tvoje utiske o toj gumi posle nekog perioda. Citao sam tvoje komentare na raznim temama i vrlo sam zadovoljan tvojim znanjem i iskustvom iznesenim tamo, tako da cu i komentare na Metzeler prihvatiti kao veoma realne i pouzdane.

pozdrav

• drrmrr, 761 postova
  • Motocikl: projekat rinfuz ;)

Ja sve vishe mislim da je Michelin izbor...Angel je ok, al dobijam M za manje kehsha..oko 200-210 evra set..

Cena je u Nemackoj kod dilera, ortak ima firmu 15-tak Volvo kamiona,tako da me prevoz izadje na minuli rad i drugarstvo.

Ovakvu temu sam i zamislio kad sam postavio.Iskustva i znanje.. Mene licno ne brine vek gume koliko traje nego kako drzi po kishi i suvom . Ako hocesh da ti traje duze ti se manje vozi isto kao i potroshnja, vozi sporije ili manji motor...

Dobar je osecaj kad znash da su gume nove, jeste da je skupo, ali ako vozim stariji motor, ne moram i stare gume...Konkretno i dalje mislim da je Angel isto izbor No1, samo cena je ovog puta na Michelin strani..

• Drug član, 1370 postova
  • Motocikl: Tuareg 660

Evo ocena za ovu gumu:

eHj3K_56337398.jpg

9m6Xa_86093836.jpg

Dakle:

1. upravljivost

2. trajnost

3. vožnja po kiši

Acim, sa kojeg linka skidaš ove testove?

• Ne silazi, 6591 postova
  • Motocikl: konzerviran

Evo mene opet sa mojom gumenom problematikom.

Od mojih Metzeler Z6 nema nista <_<

Mozda bi i moglo da bude,ali ja nemam strpljenja da cekam.I prosle godine sam cuo istu pricu...da prestaje proizvodnja ovoga modela...kao ima zadnja,nema prednja.....

Dobro reko' daj opet Pirelli.Prob'o sam,znam kako je,cena je ista,prilicno su sveze (1011),a ja cu da probam manje da eksperimentisem da mi potraju jos vise.

Tako da nista od mog testa Metzelera :jok: ....a bas sam bio radoznao

Ih bre Charuga, ispade da svi ovi prave samo po jednu vrstu guma :zbunjen: Pa valjda je bitan i model, a ne samo marka. Zašto si ti kupio baš ZX10, a ne bilo koji Kawasaki? :lol:

Pisao sam ja po forumima a i ovde iskustva sa gumama kako sport touring tako i supersport......

Upuceni znaju da je 10-ka jedan od motora koji ne trpi sve gume zbog svoje izuzetno prgave naravi...pogotovo prilikom ispucavanja iz krivina......tako da na njega i neidu putne gume vec sportske namenjene za upotrebu na putu...... e tu je sada veliki problem.... BT-16 nemoze da se nosi sa njegovim karakterom, Michelin 2CT odlicno sluzi kao i Pirelli supercorsa ali im je vek trajanja oko 4-4500 km.

Krajem prosle godine sam uzeo Metzeler M-5 Interact i sta da napisem osim da drze isto kao i 2CT, pruzaju isti osecaj sigurnosti u nagibu, ispucavanju...kocenju ali imaju jos jednu prednost..... presao sam oko 6.000 km sa njima do sada i koliko vidim jos cu se voziti..... tako da ako nekome ovo moje iskustvo nesto znac,i bice mi drago....

• Podržavam 3

Ti čitaš testove motora, zašto onda ne pročitaš i testove guma koje sam okačio gore? Pričao sam o gumi BT-016 PRO, a ne o BT-016.

Ti čitaš testove motora, zašto onda ne pročitaš i testove guma koje sam okačio gore? Pričao sam o gumi BT-016 PRO, a ne o BT-016.

Maksimalno se trudim da te ispostujem ali ti polako ali sigurno sve vise preterujes...... ja sam pisao o svojim iskustvima.... a ne sta je na testu...... dakle pisao sam o onome sta sam vozio i to ce mozda nekome nesto znaciti....dok koliko vidim u svemu tvoja iskustva se svode uglavnom na casopise ......

Baš tako, ja na motor stavljam opanke :lol:

Divim ti se što si ti već isprobao najnovije modele guma svih proizvođača.

@ Charuga

"BT-16 nemoze da se nosi sa njegovim karakterom"

Predpostavljam da mislis na zadnju gumu, Ta stara BT 16 je bila odradjana s 5 razlicitih mesavina. Centralni i po dva bocna sloja oko ovog centralnog. Na novoj BT 16 PRO vratili su se ponovo na 3 sloja uz povecanje procenta "silica" u mesavini radi boljeg drzanja na vlaznom putu kao i predjenom putu.

Baš tako, ja na motor stavljam opanke :lol:

Divim ti se što si ti već isprobao najnovije modele guma svih proizvođača.

Nisam tako iskusan kao ti niti toliko dugo vozim motor tako da nema potrebe da se sa tobom prepirem...... moje iskustvo je u odnosu na tebe zaista skromno..... divim se ponekim tvojim postovima i strucnosti....... nije ni cudo da si tako daleko dogurao..... uzivaj majstore u svom svetu i svojim opancima.......

• Podržavam 3

Problematika zvana ''GUMA'' jedna je od osnovnih u svakom auto i moto sportu,pored vešanja i naravno motora.Ne može se naći univerzalna formula za izbor guma jer zavisi od mnogo faktora,ali zato i služe ovakve konstruktivne rasprave da se nešto iz njih može i naučiti.

Probaću da dam svoje viđenje rešenja u odabiru guma,a kolege neka me isprave i dopune.

1. vrsta motorcikla

Par postova ranije Čaruga je dao objašnjenje koje gume njemu odgovaraju na 10-ki koju vozi,ali tu se OBAVEZNO mora uzeti u obzir i stil vožnje.Čitajući neke njegove ranije postove videh na fotkama kako on eksploatiše gumu pa je i normalno da mu neke turing gume ne odgovaraju,posebno kada se njegovom stilu vožnje doda i karakter motora koji vozi.

2.Stil vožnje

Neko iz motora izvlači maksimum i samim tim zahtevniji je u pogledu guma,dok neko sa istim takvim motorom može samo da se ''voza'' i skoro svaka guma će mu biti dobra

3.namena

Kao što ne postoji univerzalan motorcikl tako ne postoji ni univerzalna guma.Konkretno,ja trenutno koristim sport turing gume,ali kada bih se uputio npr na Nord Cap (daće Bog :care: ) sigurno bih uzeo čisto turing gumu da ne bih morao da je menjam negde na sred putovanja zbog istrošenosti.Ako se planira poseta nekoj stazi slučaj je skroz obrnut.

4.lično iskustvo

Ni jedan test ili savet drugih to ne može nadoknaditi.Ipak moraš prvo kupiti gumu pa steći mišljenje o njoj,što je danas,nažalost, u ovoj zemlji mnogima nedostupno.

• Podržavam 3

Problematika zvana ''GUMA'' jedna je od osnovnih u svakom auto i moto sportu,pored vešanja i naravno motora.Ne može se naći univerzalna formula za izbor guma jer zavisi od mnogo faktora,ali zato i služe ovakve konstruktivne rasprave da se nešto iz njih može i naučiti.

Probaću da dam svoje viđenje rešenja u odabiru guma,a kolege neka me isprave i dopune.

1. vrsta motorcikla

Par postova ranije Čaruga je dao objašnjenje koje gume njemu odgovaraju na 10-ki koju vozi,ali tu se OBAVEZNO mora uzeti u obzir i stil vožnje.Čitajući neke njegove ranije postove videh na fotkama kako on eksploatiše gumu pa je i normalno da mu neke turing gume ne odgovaraju,posebno kada se njegovom stilu vožnje doda i karakter motora koji vozi.

2.Stil vožnje

Neko iz motora izvlači maksimum i samim tim zahtevniji je u pogledu guma,dok neko sa istim takvim motorom može samo da se ''voza'' i skoro svaka guma će mu biti dobra

3.namena

Kao što ne postoji univerzalan motorcikl tako ne postoji ni univerzalna guma.Konkretno,ja trenutno koristim sport turing gume,ali kada bih se uputio npr na Nord Cap (daće Bog :care: ) sigurno bih uzeo čisto turing gumu da ne bih morao da je menjam negde na sred putovanja zbog istrošenosti.Ako se planira poseta nekoj stazi slučaj je skroz obrnut.

4.lično iskustvo

Ni jedan test ili savet drugih to ne može nadoknaditi.Ipak moraš prvo kupiti gumu pa steći mišljenje o njoj,što je danas,nažalost, u ovoj zemlji mnogima nedostupno.

Vise nego lepo objasnjeno... :care:

Još sada ti da nam objasniš kako "iz iskustva" znaš kakvi su novi modeli guma koje nisi probao i onda ćemo sve znati :takoje: Ja priznajem, ne znam, nisam ih probao, nije ih probao verovatno niko na ovom forumu, tako da mi preostaju samo nemački testovi kao izvor informacija.

Bez ljutnje ali nevidim ko je napisao da je probao nove modele, testovi mogu dosta da pomognu pri izboru ali poucen iskustvima od predhodnih modela mozes imati smernice ka tome sta ce ti odgovarati od novih modela... a najvise volim da procitam utiske ljudi koji su ih kupil i vozili....zato nam i sluze ovakva mesta da podelimo iskustva....

Ja sam prosle godine preko reifendirect.de uzeo Metzeler M5 Interact, cim su se pojavile, delio sam svoje iskustvo sa njima na forumima i par mojih drugara ih je uzelo ove godine..... pokajali se nisu :takoje:

• Podržavam 3

Smatram da nema nikakve potrebe za bilo kakvim zaoštravanjem tona u ovakvim konstruktivnim raspravama,posebno imajući u vidu godine učesnika u raspravi :oda2: iliti,što bi narod rekao''jezik može gore poseći nego mač'',stoga Čaruga kad budeš u našem kraju OBAVEZNO dođi na piće da razmenimo iskustva,tel na PP

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja