Jump to content

Moto Zajednica

Ulje za motor

Recommended Posts

• Aktivirao se na času, 3277 postova
  • Motocikl: 1 Litar Honde

Probao sam dosta vrsta ulja u par motora koje sam imao... Mobil 15w50 racing 4t je razlog što je prvi prolupao. Znači BEŠTE od Mobila. Zatim Motul 5100, izvanredno ulje prvih 1500km, menjač na CBR900 ko u sir, posle 1500km trak krak. Castrol RS-4t nije loše i ne troši se lako, Selenia 15w50 polusint, malo jeftinija, kolko para tolko muzike, XT600 ga je gutao ko ladnu vodu. IPON 15w50 polusint, dobio sam od KDM-a na probu kanticu 4l za mog ZZR1100 sa 60000km na satu i lep osećaj na menjaču naravno prvih 1500km i posle opet krak-trak. Medjutim nije potrošio ni gram na 4800km predjenih, i kad se uzme u obzir cena - dobra ponuda. Sad sam sipao BARDAHL po prvi put u životu (ne volim skupa ulja) i promena je evidentna posle samo par km, ali otom potom, kad predjem malo više po ovim vrućinama i gradskim gužvama...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Svrati ponekad, 369 postova

Da li kada menjas ulje istaces samo na safu na karteru,ako sam menjas.Ima jos jedan saf ispod radilice,ne postoji u servisnom uputstvu (tj.postoji ali nije u prici oko ulja).Tu ostane i po pola litra do litar ulja, Dex ;)

• Svrati ponekad, 369 postova

Moguće brate da sam i ja ponekad preterivao.znala je mučenica i tri-četri puta za noć da izbacu svu vodu,o paljenjima,pucanjima,točku,blokadama

Moguce Urke da si malo preterivao? :D,odmah si mi bio sumnjiv...Cim su dva lasera pod guzicom tu nisu cista posla ;D

• Drug član, 1163 postova
  • Motocikl: Kawasaki Z750 nigga rabbit edition

Čekajte, ljudi. Od sveg ovog pisanija, ja više ne znam šta da uzmem za moju mašinu. Prema svemu ovome što ste napisali, očigledno je da je barem svakome riknuo po barem jedan motor zbog nekog ulja... :D

Ako sam dobro razumio čitavo ovo pisanije, Motul 300V u novije motore koji se vrte na (preko) 10k obrtaja, a svi ostali Motul 5100. Ili taj Bardahl. Ili je nekako drugačije?

• U potrzi za performansama..., 3388 postova
  • Motocikl: KTM 690 SUPERMOTO ORANGE

Za tvoju Yamahu FZ6 ili 300V ili 5100. Ja bih radije isao na 300V...

• Svrati ponekad, 272 postova

Moguće brate da sam i ja ponekad preterivao.znala je mučenica i tri-četri puta za noć da izbacu svu vodu,o paljenjima,pucanjima,točku,blokadama

Moguce Urke da si malo preterivao? :D,odmah si mi bio sumnjiv...Cim su dva lasera pod guzicom tu nisu cista posla ;D

Brate laseri su poklon od kuma,a stavio sam ih zbog nenormalnog grejanja serijskog auspuha ispod guzice.

Ova Honda mi je inače osim toga uglavnom serija,ali 954 što sam imao 2002 god je bio napucan i ne znam da sam vozio bolji motor od toga u stvari da mi je bolje ležao.Ova 954 što je sad imam nije ni blizu.

A da ti kažem iskreno smirio sam se malo i otkad mi je i Varadero u garaži ne silazim sa njega a R-ovi stoje parkirani.

• Svrati ponekad, 276 postova
  • Motocikl: XT660R

Za tvoju Yamahu FZ6 ili 300V ili 5100. Ja bih radije isao na 300V...

Castor ja sam sipao 300V 10w-40,a po manualu moze i 5100

• U prolazu, 22 postova

Ok. pricamo o uljima . Ja sam za Motul i Castrol,a niko ne spominje gradacije kod Motula ih ima vise sta ste koristli  10w40,15w50 ITD.?

Ok. pricamo o uljima . Ja sam za Motul i Castrol,a niko ne spominje gradacije kod Motula ih ima vise sta ste koristli  10w40,15w50 ITD.?

U mom User Manualu preporucuju vise gradacija. Na prvom mjestu je bilo 10w40 i ja bas to i sipam.

• U prolazu, 22 postova

U mom User Manualu preporucuju vise gradacija. Na prvom mjestu je bilo 10w40 i ja bas to i sipam.

Na kojoj adresi mogu naci manual za moj motor?

• Svrati ponekad, 118 postova

Kada bi postojala ulja 5W50 bilo bi najbolje.

• Zainteresovan, 953 postova

0-50w bi bilo najbolje, ali toliki raspon viskoziteta u jednom ulju znaci izuzetno duge molekularne lance koji nemogu biti postojani duze vreme izlozeni uticajima koje trpe prilikom eksploatacije u motoru. Nebih da davim sa tim, ukratko to na papiru jeste odlicno i u praksi je odlicno ako bi se ulje jako, jako, jako cesto menjalo inace degradira i ima mnogo losije karakteristike u praksi od onih na papiru posle vrlo kratkog vremena svakodnevne eksploatacije. Zbog svega toga i mnooooogo toga o cemu nece da davi, Vladamir sipa MOTUL 5100 15-50 i menja ga sa filterom svakih 2500km (da,da, dve i po hiljade kilometara).

• Zainteresovan, 557 postova
  • Motocikl: yamaha r1

moze li neko meni da pojasni, u mom manualu pise da treba da sipam SAE20W40SE or SAE10W30SE.

Koje kvalitetno ulje mogu da sipam trenutno sipam motul3000 mineralno pa dali je to dobro

moze li neko meni da pojasni, u mom manualu pise da treba da sipam SAE20W40SE or SAE10W30SE.

Koje kvalitetno ulje mogu da sipam trenutno sipam motul3000 mineralno pa dali je to dobro

koji motor je u pitanju?

Yamaha TT600

Povucen iskustvom mojih jednocilindricnih drugara, Motul 3000 je najbolje sto mozes sipati u njega ;)

• Drug član, 1366 postova
  • Motocikl: Tuareg 660

Svako rijetko sinteticko ulje poslije 1000 km radi tak tak ;)

Kako si došao do zaključka da je sintetika rijetka?

Naravno da može da pojasni. 20W-40 ili 10W-30 je gradacija, SE označava "kvalitetu" ulja.

SE je sa današnjeg stanovišta vrlo loše ulje i praktički je nemoguće naći u prodaji SE ulje

jer su sva daleko bolja, SF, SG, SH... Dakle, ti u svoj motor smiješ sipati bilo kakvo ulje za

motocikle.

• Drug član, 1085 postova
  • Motocikl: Beta Xtrainer

IPON je odličan za jednocilindraše. Ja sam ga sipao u svoju Hondu i ponovo ću. Ipak većina motora na Dakaru troši upravo IPON. I to oni najbrži! 8)

• Drug član, 2247 postova
  • Motocikl: Triumph Tiger 800xc

Vi svi brkate neke stvari i izvodite pogrešne zaključke:

1. Ako je ulje za motocikl, ne treba se bojati proklizavanja kvačila. Ne koristiti ulja za automobile jer

se razlikuju u aditivima.

2. To što ti na 300V mjenjač radi bučnije ne znači da je ulje loše, dapače, to znači da ulje ima vrlo

jednoliku krivulju viskoziteta, te da zagrijavanjem zadržava svoja svojstva, što dovodi do malo

"otežanog" šaltanja. Najlakše se šalta sa uljima koja se brzo razrijede, no to ne znači da je to bolje,

jer je upravo obrnuto. Osim toga, Motuli su na bazi estera i tu nema nikakve nekvalitete ili ne znam

šta - morate razlikovati vlastitu percepciju doživljaja i stvarno tehničko objašnjenje.

Dakle, 5100 će zadovoljiti, no za ekstreme je 300V bolji, jer sint ne pregara brzo kao minerala, a

minerale u 5100 ima barem 50%. Otpor šaltanja nema veze sa kvalitetom ulja, nego sa viskoznošću.

E doktore, u dahu rečeno, svaka ti je ka Njegoševa...  :) :) :) :) ;)

IPON je odličan za jednocilindraše. Ja sam ga sipao u svoju Hondu i ponovo ću. Ipak većina motora na Dakaru troši upravo IPON. I to oni najbrži! 8)

Dakle , KTMovi troše IPONE, jer su oni najbrži i to uvjerljivo  ;D Da ili ne?

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja