Jump to content

Moto Zajednica

BMW R1200GS - Problem

Recommended Posts

• In Mud We Trust, 1918 postova
  • Motocikl: 950ADV

ne znam zasto u opste da ide u deltu ?! skoro otvoren servis, ja ne bih dao da se vezbaju na mom motoru ! Radulovic je dugo u poslu i ok rade, ako ne mogu da rese prob oteraju kod Spaleta i gotovo !

• Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Ne silazi, 5815 postova
  • Motocikl: Kawasaki H2 SX SE '23 / Triumph R3 Storm R '24

Ajde sad se naduri ko malo dete !

Naravno da se nisam nadurio, dugačak mi je fitilj :takoje:

ne smeta meni zajebancija vec "iskusni" i doktori nauka... ako me kapiras !

Misliš na one što bolje koče od ABS-a? :lol:

Radulovic je dugo u poslu i ok rade, ako ne mogu da rese prob oteraju kod Spaleta i gotovo !

Mikko, nije valjda da voze u ovlašćeni Yamahin servis? :hej:

• taraba, 612 postova
  • Motocikl: enduro

Ja bih u svakom slučaju izbegao i deltu i radulovića. Možda hoće kod njih zbog toga što su ga oni servisirali, pa možda priznaju grešku i urade mu gratis.

Ajde sad se naduri ko malo dete !

Naravno da se nisam nadurio, dugačak mi je fitilj :takoje:

ne smeta meni zajebancija vec "iskusni" i doktori nauka... ako me kapiras !

Misliš na one što bolje koče od ABS-a? :lol:

Radulovic je dugo u poslu i ok rade, ako ne mogu da rese prob oteraju kod Spaleta i gotovo !

Mikko, nije valjda da voze u ovlašćeni Yamahin servis? :hej:

da da ABS :D

hahahahahaahaha sad me j.... :D svi znamo ko je Spale (i sta vozi :moto3: )

• Drug član, 1085 postova
  • Motocikl: Beta Xtrainer

Потпуно те разумем! Ја сам купио Хонду ИксЕл стару преко 20 година са 35000км на сату, прешао још четрдесетак (уз доста захтевну експлоатацију у свим условима) и никада ни најмањи проблем нисам имао, а камоли да због неког техничког проблема пропустим вожњу или га транспортујем комбијем. Срачунаћеш колико ћеш платити сервисе који ти следују, па ће ти бити јасно где је рачуница произвођача мотора данас. Нажалост, прошло је време када је реноме фирме и квалитет био испред зараде. И реноме се данас лако купује. Превише је слинавих менаџера са дипломама квази-универзитета који се својим назадним идејама мешају у посао инжењера, људи који за резултат сматрају квалитетан и трајан производ. Са друге стране је екипа задужена за финансијски моменат који данас превагне на своју страну код сваког произвођача. Нажалост је тако...

Све ја то знам, али ме то опет не би спречило да купим нов КТМ 990 кад бих имао пара! :D

• Podržavam 8

Потпуно те разумем! Ја сам купио Хонду ИксЕл стару преко 20 година са 35000км на сату, прешао још четрдесетак (уз доста захтевну експлоатацију у свим условима) и никада ни најмањи проблем нисам имао, а камоли да због неког техничког проблема пропустим вожњу или га транспортујем комбијем. Срачунаћеш колико ћеш платити сервисе који ти следују, па ће ти бити јасно где је рачуница произвођача мотора данас. Нажалост, прошло је време када је реноме фирме и квалитет био испред зараде. И реноме се данас лако купује. Превише је слинавих менаџера са дипломама квази-универзитета који се својим назадним идејама мешају у посао инжењера, људи који за резултат сматрају квалитетан и трајан производ. Са друге стране је екипа задужена за финансијски моменат који данас превагне на своју страну код сваког произвођача. Нажалост је тако...

Све ја то знам, али ме то опет не би спречило да купим нов КТМ 990 кад бих имао пара! :D

YEAH ! :D

• nocni cuvar, 2583 postova
  • Motocikl: Yamaha nouvo elegance

@Zool

Poslušao sam tvoj savet i poslao sam im novi mail.

@Hacky

To je inicijalno bio Mikulančev GS pa dekija76. Koliko ja znam ni jedan od vlasnika ga nije vozio na zadnjem točku. Ja sigurno nisam.

@Mikka

Taj servis na 20.000 su upravo u delti radili tako da su opet oni odgovorni (ne mogu da se vade da je prethodne servise radio Radulović)

Drugi problem je što i da Radulović ima alat, ja sam sad iscimao Nemce a ne verujem da bi mi oni izašli u susret ako motor nije kod zvaničnog distributera.

@GixxerK6

Slažem se sa tobom da svakom vozilu može da se desi tako nešto ali ne i BMW-u koji se busa u grudi kvalitetom i pouzdanošću. Odnosno može i njima ali obzirom da ovo nije redak problem (našao svašta na netu) onda treba da lepo urade recall i sve to urade o svom trošku i uz izvinjenje

druže, "final drive" su i kompletno menjali (ne popravljali nego kompletnog menjali) ako je motor još bio u garanciji (2 godine), a pogotovu ako si imao stari tip FD....(čep za ispuštanje ulja pozadi a ne dole, pa si za ispuštanje ulja morao da "lomiš" kardan).

Za rasklapanje "kardana" ti je potreban poseban radapciger i pištolj na vruč vazduh (max. 80 stepeni) i bilokakvo majstorisanje obično nepovratno uništava kučište.Originalni ležaj je proizvođača FAG ( broj 6013 -2RSR), a ulje u "diferencialu" služi samo za mazanje zupčanika i malog igličastog ležaja sa vanjske strane diferenciala.Ulje je SAF-X0 (isto ko za menjač) i unutra ide 0,18 litara, a menja se na 20.000 kilometara. Obično diferencial voli da malo zamasti sa vanjske strane jer taj tip diferenciala nema odušak , pa onda pritisak izgura malo ulja....

Radulovič (ako je ovlašteni serviser naravno ) MORA da ti popravi stvar bez obzira što si iscimao nemce. Diferencial crkava zbog uslova i načina vožnje a ne zbog "zadnjaka". Ja sam za 85.000 kilometara več dva puta menjao veliki ležaj. I to sve ziferenciabog uslova eksploatacije....

Nije sija nego vrat

• Drug član, 1854 postova

a jel može neko da kaže zašto je ovaj kvar specifičan samo za gs1200? jer, ne verujem da za svaki model prave drugačiji FD. kako ne crkava na K seriji koja ima 60-70 posto jači agregat.. to me malo zbunjuje.

• Drug član, 1693 postova
  • Motocikl: BMW R1200C , BMW R1200GS, Yamaha TDM900,Kove 500X, KYMCO S200 People, Suzuki Burgman 650 executive, Tomos Automatic

a jel može neko da kaže zašto je ovaj kvar specifičan samo za gs1200? jer, ne verujem da za svaki model prave drugačiji FD. kako ne crkava na K seriji koja ima 60-70 posto jači agregat.. to me malo zbunjuje.

zato jer se K serija ne tovari ko mazga pa se onda tera po kojekakvim vukojebinama i makadamu, več se K serija vozi gosposki po asfaltiranim putevima....

• Podržavam 5

• Svrati ponekad, 166 postova

Hvala na ovome strvinar, to zaista nije hejt, ali ja neću da reagujem na to :takoje:

Protiv BMW-a niko ništa ne sme da kaže, čak iako su se na pola novijih GS-ova pokvarili kardani. Pametan je Lalajko što je kupio 1150 :hej:

A ako nisi primetio pljuvanje, pogledaj malo teme o novom ST-u i onu GS vs ST i sve će ti biti jasno.

Laki je kupio 1100 ;)

• Drug član, 1854 postova

zato jer se K serija ne tovari ko mazga pa se onda tera po kojekakvim vukojebinama i makadamu, več se K serija vozi gosposki po asfaltiranim putevima....

ok, znači ako se voziš normalno (bez tovara i lošeg puta) verovatno neće doći do kvara.

što se tiče K serije mislim da ima i onih koji ne voze baš gospodski :moto3: kao što rekoh, vilo mi malo nelogično da se kod njih taj problem ne javlja...

• Teoreticar ..., 12115 postova
  • Motocikl: BMW R1200GS Adv

Ima jedna interesantna rapsrava o tom problemu na ukgser. Do duse, o problemu sa kardanom na R1100GS motociklu. Taj kardan je skoro isti kao na K100 modelu, koji opet nema nikakvih problema sa kardanom. Dosli su do zakljucka da je jedan od mogucih razloga za probleme na R seriji bas bokser motor cija dva cilindra upucuju jace udarce na kardanski sklop. K serija sa cetiri cilindra dosta "mekse" isporucuje snagu.

U svakom slucaju, sve na svetu moze da se pokvari, pa i lezaj na R1200 kardanu. Kako rece Mikka, proizveden je ogroman broj primeraka ovog motocikla i sasvim je normalno da se nekom od motocikala nesto dogodi na kardanu. Mislim da kardan nije slaba tacka tog motocikla, kao sto je recimo slucaj na R1100GS kod koga se to mnogo cesce desava.

Zanimljivo je da nisi ranije primetio nikakav simptom - meni se jos nije dogodio kvar lezaja finalnog pogona (kuc-kuc-kuc) ali oni kojima jeste, kazu da se osecaju lagane vibracije sa zadnjeg dela motocikla. Sem toga, ulje kaplje mnogo ranije nego sto bas procuri.

Sramota je za zastupnika BMW u Srbiji da nema odgovrajuci alat, ali to su vec nasa posla. Ne znam o kakvom alatu se radi, za R1100 je potreban fen za vruc vazduh i radapciger, ostali alat je standardan.

• Drug član, 1693 postova
  • Motocikl: BMW R1200C , BMW R1200GS, Yamaha TDM900,Kove 500X, KYMCO S200 People, Suzuki Burgman 650 executive, Tomos Automatic

ok, znači ako se voziš normalno (bez tovara i lošeg puta) verovatno neće doći do kvara.

što se tiče K serije mislim da ima i onih koji ne voze baš gospodski :moto3: kao što rekoh, vilo mi malo nelogično da se kod njih taj problem ne javlja...

objasniču moje iskustvo....2 komada na motoru (130+75 kg u gaćama, topcase givi maxia, bočni koferi rastegnuti do maximuma, louisova torba od 40 litara+ tanktorba i na sve to još cca 10 kg prtljage)+ loši putevi +makadam + CMM vožnja (Cruise Missile Mode) je kod mene uzrokovalo da je švabski ležaj otkazao suradnju.Normalno sam uveliko prekoračio dozvoljenu nosivost motora. Sva čast da je i toliko izdržao.Čudi me samo da još ogibljenje nije otkazalo....

• Podržavam 5

Na mom prvom R1200GS-u od jan 2007 do aprila 2008 od 0km do 34,000km malo proslinavio na kardanu (nije mu menjan dihtung na 20,000)! :neznam: na K1200R od marta 2008 do juna 2009 0-10,000km sve ok. i na R1200GS ADV maj 2008 - dec 2008 0-20,000km nista. Oni koji me poznaju znaju da nisam stedeo i bas sam exploatisao te motore do kraja, natovaren, putovao, po gradu, off-road... a Advencera sam satirao na off-u :zvizduk::moto3: ... tako da... kako nas ukenja :D

• Podržavam 3

• Svrati ponekad, 334 postova
  • Motocikl: BMW R1200 GS, Yamaha Neos

Čini mi se da se nismo baš razumeli.

Ja nisam blesav pa da verujem da BMW ne može da se pokvari ali za dati novac očekujem određeni kvalitet a ne obrazloženja tipa "jbg, dešava se" i "zavisi kakav ti primerak dopadne"

(ne mislim na vas već na BMW)

BMW nema apsolutno nikakvu pravnu odgovornost obzirom da je garancija istekla ali je jako loše ako im motori koji koštaju 18.000€ crkavaju na 30.000km (ne tako često ali daleko od toga da je ovo izolovan slučaj) a ja kao kupac treba da se nadam da se to neće baš meni dogoditi ili da se barem dogodi pre nego što istekne garancija.

• Podržavam 3

• Cuore Sportivo, 1338 postova
  • Motocikl: KTM LC4 620, KTM 790 Adventure

Čini mi se da se nismo baš razumeli.

Ja nisam blesav pa da verujem da BMW ne može da se pokvari ali za dati novac očekujem određeni kvalitet a ne obrazloženja tipa "jbg, dešava se" i "zavisi kakav ti primerak dopadne"

(ne mislim na vas već na BMW)

BMW nema apsolutno nikakvu pravnu odgovornost obzirom da je garancija istekla ali je jako loše ako im motori koji koštaju 18.000€ crkavaju na 30.000km (ne tako često ali daleko od toga da je ovo izolovan slučaj) a ja kao kupac treba da se nadam da se to neće baš meni dogoditi ili da se barem dogodi pre nego što istekne garancija.

Nažalost potpuno si u pravu u svemu što si napisao.

Moj drugar je pre dva dana kupio novu super teneru 1200, videćemo kako će proći s njom.

Al sam prilično siguran da i ovi iz plattner-a nemaju sve specijalizovane alate za servisiranje.. Srbistan je to.. <_<

• Ne silazi, 5815 postova
  • Motocikl: Kawasaki H2 SX SE '23 / Triumph R3 Storm R '24

Nije tačno, Plattner ima kompletan specijalan alat na zidu servisa na specijalnom panou :takoje: Yamaha je to :jee:

A vi sa BMW-ima možda možete da ih zamolite da i vama poprave te mrljave kardane :moto3::Mina:

Dobro, ti imaš lanac :takoje:

• Integrisan, 8339 postova

ne znam zasto u opste da ide u deltu ?! skoro otvoren servis, ja ne bih dao da se vezbaju na mom motoru ! Radulovic je dugo u poslu i ok rade, ako ne mogu da rese prob oteraju kod Spaleta i gotovo !

Ima jedan dobar;) razlog, bar sto se tice redovnog odrzavanja (ko zbog garancije mora u ovlasceni servis): Delta je, verovali ili ne, oko 15-ak% jeftinija od Radulovica:).

• Çelebi, 2415 postova
  • Motocikl: Imam

Uffff... čitam ovo i ne verujem. Zaista je malo čudno da se za 18.000 evra dobije motor kome na 20.000 km slini ulje bilo gde. Da je 8.000e pa aj kaži, kolko para tolko i muzike ali brate BMW je firma. I to ne bilo kakva. Da li je zaista tačno da su ga napravili tek toliko kvalitetno da te primoraju da ga servisiraš i bacaš pare u servisima? Kako onda da sednem na novi BMW i odem u tri lepe mongolske materine kad do tamo i natrag ima više od 20.000km? Gde je tu računica? Marketing?

Ona dvojica su do Mongolije saranila pet ramova. Bruka! To praktično znači da kupiš ime i onda trljaš glavu šta sa time jer ne smeš da makneš od servisa. Izem ti onda i ime i firmu. A praktično je R80 GS PD bio preteča svih ovih današnjih "endurača". Pa gde je tu tradicija? Kod Radulovića, izgleda.

Izvinjavam se što se mešam u temu i raspravu ali sam prosto morao da se oglasim. Ne sećam se da sam na svojih prethodnih pet BMW-a uopšte razmišljao o ležaju zadnjeg točka pre 70.000 i to debelo preko te kilometraže. A neke sam i tovario i drao kao tuđe. Jel ima ulja? Ima. Teraj! Kakav kardan? Gde je to pre 50.000km? I to čisto bacim pogled za svaki slučaj. Da bog poživi moj TenAk, odosmo nas dvojica zajedno u penziju :)

• taraba, 612 postova
  • Motocikl: enduro

Ima jedan dobar;) razlog, bar sto se tice redovnog odrzavanja (ko zbog garancije mora u ovlasceni servis): Delta je, verovali ili ne, oko 15-ak% jeftinija od Radulovica:).

...a ako u delti radite servis, na sve kupljene delove dobijate popust 20% :takoje:

• Drug član, 1423 postova
  • Motocikl: Honda CRF300L

Uffff... čitam ovo i ne verujem. Zaista je malo čudno da se za 18.000 evra dobije motor kome na 20.000 km slini ulje bilo gde. Da je 8.000e pa aj kaži, kolko para tolko i muzike ali brate BMW je firma. I to ne bilo kakva. Da li je zaista tačno da su ga napravili tek toliko kvalitetno da te primoraju da ga servisiraš i bacaš pare u servisima? Kako onda da sednem na novi BMW i odem u tri lepe mongolske materine kad do tamo i natrag ima više od 20.000km? Gde je tu računica? Marketing?

Ona dvojica su do Mongolije saranila pet ramova. Bruka! To praktično znači da kupiš ime i onda trljaš glavu šta sa time jer ne smeš da makneš od servisa. Izem ti onda i ime i firmu. A praktično je R80 GS PD bio preteča svih ovih današnjih "endurača". Pa gde je tu tradicija? Kod Radulovića, izgleda.

Izvinjavam se što se mešam u temu i raspravu ali sam prosto morao da se oglasim. Ne sećam se da sam na svojih prethodnih pet BMW-a uopšte razmišljao o ležaju zadnjeg točka pre 70.000 i to debelo preko te kilometraže. A neke sam i tovario i drao kao tuđe. Jel ima ulja? Ima. Teraj! Kakav kardan? Gde je to pre 50.000km? I to čisto bacim pogled za svaki slučaj. Da bog poživi moj TenAk, odosmo nas dvojica zajedno u penziju :)

:takoje:

• Drug član, 1085 postova
  • Motocikl: Beta Xtrainer

Moj drugar je pre dva dana kupio novu super teneru 1200, videćemo kako će proći s njom.

Al sam prilično siguran da i ovi iz plattner-a nemaju sve specijalizovane alate za servisiranje.. Srbistan je to.. <_<

Ако знаш где живиш, пази шта купујеш! А не да нам по форумима терате сузе на очи што овлашћени сервисер мотоцикла од 15.000 еура нема алатку да обрише слину са кардана! :P

• Podržavam 3

• U prolazu, 30 postova

...a ako u delti radite servis, na sve kupljene delove dobijate popust 20% :takoje:

20% popusta ukoliko je motor stariji od 6 godina. 15% za 5 godina, 10% za 4 godine i 5% za motor koji je stariji od 3 godine. Mlađa vozila od 3 godine ne ostvaruju popust. Bez popusta u Delti su cene verovatno jeftinije od konkurencije.

Delta i Radulović su ovlašćeni servisi i imaju podjednaka prava i mogućnosti, svaka reklamacija u garanciji i van nje može da se prijavi i u jednom i u drugom ovlašćenom servisu, a kao što rekoh mogućnosti su iste bez obzira gde je motocikl kupljen. To što neko ode kod Radulovića i prijavi kvar u garanciji ili van nje, a oni mu kažu idi u Deltu oni su glavni mi se ne pitamo za te stvari, to nije tačno. Na poziciji iznad ovlašćenih servisa nalazi se služba za garancije i oni odlučuju podjednako o pitanjima koja im prosledi ovlašćeni serviser bio to Radulović ili Delta. Na žalost ni Radulović ni Delta ne mogu uticati na kvalitet proizvoda. Kupac se kupovinom motocikla potpisom složio na uslove garancije. Ukoliko se nije slagao nije morao da potpiše garantni ugovor i u ostalom nije morao ni da kupi motocikl. Bmw se garantnim ugovorom obavezao da otkloni sve nedostatke na motociklu i kvarove koji nisu nastali fizičkim oštećenjem u periodu od 2 godine bez ograničenja kilometraže. Nisu rekli da se motor neće pokvariti ali ukoliko se desi nešto kvar će biti otklonjen bez troškova kupca. Garancija nije 2,5 godina ili sl. Garancija je 2 godine i to je to. Neko će za 2 godine preći 200000 km i neće mu se nijednom pokvariti ništa. Neko će preći za 2 godine 200000km i motor će mu se pokvariti 10 puta i tih 10 puta će kvar biti otklonjen bez troškova kupca. Neko će da za 2 godine pređe 15000 km i neće imati kvarova, dok će neko u tom periodu imati 3,4,5 kvarova i neće ništa platiti za njihovo otklanjanje. E sad dolazi zanimljivi deo. Neko će nakon 3 godine imati kvar na kilometraži od 200000km i reći će šta da se radi ipak sam prešao toliku kilometražu. Neko će na 3 godine imati kvar na 15000km. Biće jako ljut bez obzira na veličinu kvara. Nema sreće, garancija je 2 godine bez obzira na kilometražu i kupac se sa tim složio potpisivanjem garantnog ugovora. Nije ovo primer za BMW ista je situacija i kod dukatija, avguste, jamahe, uostalom ista je situacija i za veš mašinu, televizor, solarni panel na krovu od 50000 evra.

Pa dobro zašto je kupac platio više u odnosu na japanku konkurenciju? Dali je BMW s1000rr najbolji motocikl u toj klasi na planeti? jeste zato što je najjači, najbrži, najbolje leži u krivinama, ima najsavremeniju tehnologiju... Ista je priča za k1600GTL u svemu je superiorniji u odnosu na konkurenciju u klasi. Šta je sa GS-om. Dali je to najbolji allaround motocikl na svetu, naravno da jeste, koji je bolji? Ko je vozio GS1200 dobro zna kako on leži u krivinama a kako konkurencija, sa kojom se lakoćom vozi GS, oni koji nisu probali ne mogu ni da predpostave. Jeste Ian MCgregor sahranio 5 ramova na putu kroz mongoliju ali šta bi se desilo da je vozio nešto drugo? Ja neću znati dok neko drugi ne proba, a da nagađam neću jer nisam išao na put kroz mongoliju pa ne znam, a prihvatam komentar samo od onga koji jeste. Šta je još dobio kupac za taj novac? Dali se vozači BMW-a, dukatija i avguste osećaju lepo kada na semaforu stanu pored drugih motora? Iako će možda većina reći ne odgovor je sigurno da, njihovi prijatelji i poslovni partneri ili uostalom obični prolaznici će u njima videti ljude koji nisu štedeli na novcu. A lepo je kad na samaforu dok sediš na k1300GT te pogleda ženska od nepoznatog kolege sa honde iz 91, lep, lepo :D . Šta još dobijaju za više novca? Dali moše da se poruči kožno sedište za bmw motocikl iz 1953 godine (ili bilo koji drugi deo)? Može. Za koliko dana je u Srbiji? 7 do 10. Kod koje druge marke motocikla može da se desi isto?

Ok da se vratimo na specijalan alat koji nema u Delti. Delta sigurno nema dobar odgovor na to, treba da ima taj alat i veliki je minus što nemaju. Ali zašto svi pljujete servis. Servis postoji tek godinu dana i konstantno se oprema alatima, delovima i slično. Šteta je što ga drugi ovlašćeni servisi nemaju. To što je delta počela da radi motocikle je samo prednost jer kupac sada ima 50% više izbora nego pre dve godine kada odlučuje u koji ovlašćeni servis da ode. Velika je šteta i što u ovoj bednoj zemlji nema bar još petnaest mesta na koje bi čovek mogao da ode.

:) Ajd sad svi možete da me nagruvate minusevima

• Podržavam 14

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja