Jump to content

Moto Zajednica

Kupovina BMW F650

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 225 postova
  • Motocikl: BMW 1200 GSA,BMW R 850R ,Honda PCX 125, Liberty 125,Keeway Logic 125,Tomos APN6

Pozdrav i dobrodošao.

A za motor prati oglase ako želiš polovan.

Imaš i ovde na forumu 3-4 dobra primerka.

Druze, imas li neke sdavete sta da gledam i probam kad kupujem polovni motor....?

(kako da vidim/proverim neke stvari )

Pozdrav druže !

Evo kako sam ja uradio ,kada sam kupovao motor, i kako bih opet uradio kada bih ponovo kupovao.Jednostavno poveo sam nekoga ko se razume bolje od mene.

Vozim motore od 12-te god.(sada imam 39),ali me nikad sem vožnje i redovnog održavanja ništa drugo nije interesovalo.Drugar i komšija vozi i popravla BMW-e ceo život,promenio ih je 20-ak.tako da smatram da je on merodavan za procenu kvaliteta i vrednosti bilo kog BMW-a.E sad pošto si 80km.od mene prdložio bih ti recimo Scubu iz labaratorije.Ne poznajem čoveka ali će ti sigurno pomoći pri kupovini.

Prvo idi sam,pogledaj šta ti tvoje srce kaže.Napravi selekciju na 2-3 i onda idi sa nekim iskusnim da kaže koji je tehnički u najboljem stanju.

Pa, srećno !

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Svrati ponekad, 340 postova
  • Motocikl: BMW R45 Yamaha FZS 1000

Pozdrav, cestitke na namerama, a gde je R45 u uvodu?

Salim se naravno, dobrodosao, zelim ti srecan izbor!

Spale je poznat BMW majstor, kazu da je skup, ja ne znam, jer nece vise da radi stare airhead-ove, pa hobiram sam :D .

Dragan Teodosic, bio u bl.70, sad na Ledinama, opet za starije primerke, Jocu s Karaburme svi uglavnom hvale, Marinkovic Cacak kazu sve najdobro.

Kod Scube moz dobiti i rahat lokum i kahvu ako je dobre volje...

Samo ti zajasi propeler, nadam se da ti nece majstor ustrebati tako brzo.

Ziveli!

• U prolazu, 10 postova

Hvala puno na odgovorima i savetima....

Evo sad trazim pomenute clanove....nadam se da pristati na pomoc...

Sto se tice R45...naravno i on, ali ne mogu sve bas da nabrojim....inace i sve BMW verzije sa kardanima smatram legendama...

Sto se tice kupovine, odlucio sam se ipak za F 650 GS (do 10 godina star), ali nesto ih slabo ima u ponudi (uglavnom su samo F650, koji jesu super, ali su ipak mnogo stari)

Znate li neke ljude koji (posteno) uvoze OK motore iz Italija ili okoline? (da ne sklapaju cele od vise krseva)

(Ernestomoto je imao jedan i prodao ga nedavno za 3h, ali kaze da nece vise da uvozi)

Jos jedno pitanje: Da li da sacekam 1. Maj kada stupa na snagu ovaj novi zakon da prodato polovno vozilo (placevi, uvoznici) mora da ima sve papire i garanciju makar 6 meeci?

• Drug član, 1225 postova
  • Motocikl: BMW R1100R

Kupi motor u Svabiji F650 sve sa papirima ce da te kosta oko 2500, desetak godina star sa oko 30-40000km i neces imati briga. Mani se Italije I Svajcarke, tamo su dobre samo majice i farmerice.Za ovih 60 i kusur godina zivota sto god sam tamo kupio sve se brzo poderalo.

• U prolazu, 10 postova

Pozdrav i dobrodosao. Vidim da si preslikao predstavljanje sa bmwaksrbija ;) I vidim da si se snasao.

pa to je sta jeste i sta je bilo....sta sad da smisljam/izmisljam nesto novo?... (kad sam ga vec ispisao na jednom mestu, onda cu da ga kopiram)

inace....Hvala na svemu....

• U prolazu, 10 postova

Kupi motor u Svabiji F650 sve sa papirima ce da te kosta oko 2500, desetak godina star sa oko 30-40000km i neces imati briga. Mani se Italije I Svajcarke, tamo su dobre samo majice i farmerice.Za ovih 60 i kusur godina zivota sto god sam tamo kupio sve se brzo poderalo.

Hvala na savetu...

...i ja sam razmisljao da preko interneta nadjem nesto, dogovorim preko maila i telefona i onda odem i kupim motor u instranstvu....

Znas li neke dobre svapske site-ove za polovne motore?

• Svratio...., 343 postova
  • Motocikl: Imam

Tako sam ja tragao za F650GS-om isto kao i ti pa ajde da ti ukratko prenesem moja iskustva.

Doduse potraga je pocela negde u septembru prosle godine i trajala je sve do decembra. Jurio sam motor 3-4 meseca po evropskim sajtovima i cekao da se pojavi nesto sto bi me privuklo. Uslov je bio da motor nije mnogo presao i da ne kosta kao svetog petra kajgana. I negde u decembru na www.moto.it pojavi se primerak sa 16000 predjenih kilometara i sva tri originalna BMW kofera, onako na slikama izgleda kao lutka. Inace nije u pitanju privatan prodavac nego salon. Jedina stvar koja mi nedostaje na motoru je abs, ali mislim se ajde prezivecu bez toga. Navatam drugara koji govori italijanski pozovemo telefonom dogovorimo da nam posalje jos slika i da budu malo detaljnije. Dobijemo slike i ja rekoh TO JE TO.

Ponovo telefon u ruke i ajde da pregovaramo o ceni. Vlasnik salona je u razgovoru sa nama, odma cim je cuo da bajk ide van EU cenu spustio za 500evropljana. :D Ne znam da li je bas to bio razlog spustanja cene ili mesec decembar, ali cena je bila vise nego prihvatljiva. Saopstavamo mu da u ponedeljak mi dolazimo kod njega i da pazarimo motor. Sale moj drugar (inace vozi R1200GS 2008) sedamo u auto kacimo prikolicu za motore i pravac TOSKANA. Usput je on kupio jedan bajk za sebe onako neplanirano. Zavrsavamo papirologiju za 2 dana i sa dva bajka na prikolici nazad kuci.

Inace moram ti reci da ja jesam prosao nesto malo jeftinije nego da sam ga kupovao ovde, a mozda i nisam ne znam. Uglavnom sam kupio bajk za koji se vidi na nije akan kao sto talijani znaju da akaju motore, dobio sam uz njega svu originalnu papirologiju original saobracajnu iz koje vidim da je vlasnik bio neki tip 1954 godiste, motor redovno odrzavan a salon gde sam ga uzeo daje garanciju godinu dana, sto mi bas i nesto ne znaci kada je 1300km od Beograda. Da napomenem da smo u decembru kada je kod nas bilo u minusu, na +12 toskanskih uspeli za dva dana da obidjemo Firencu, Pizu i rodnu kucu Leonarda da Vincia. Vlajda se i to nesto racuna.

U svakom slucaju zelim ti srecu i naoruzaj se strpljenjem obavezno. Za ovo nesto treba mnogo zivaca i strpljenja.

Pozdrav :zdravo:

• Podržavam 2

• Drug član, 1225 postova
  • Motocikl: BMW R1100R

Ovde ces naci siguran sam nesto sto ti odgovara. mobile.de to ti je Nemacka . Kada budes listao videces postanske brojeve za svako mesto iz kojeg se motor prodaje {primer,najdalje ti je Berlin i pos.broj pocinje sa jedinicom, a nama najblize tu oko Minhena pocinju brojevi sa devetkom ili osmicom}.Moj safet ti je da kupis od privatnog lica, direktno od sfabe. Cujem da su i tamo poceli da mesetare turci i ovi nasi jugovici.

• U prolazu, 10 postova

hvala puno na informacijama....evo gedam i mobil.de i mobil.it

(Moram prvo da ugradim kuku, da bih mogao da pozajmim negde prikolicu za vucu motora.)

Mozes li da mi kazes sta si sve radio kad si doneo motor (carina, registracija...tacan redosled i koliko je kostalo).

Jos nesto...da li F 650 GS ima 650 kubika ili 800 ? (u oglasima vidim svugde 650 (sto je i logicno), a na site-u motorad i radulovica pise 800)....kao i po cemu se razlikuje verzija DAKAR?

http://www.bmw-motor....html&notrack=1

Imam i pitanje u vezi kvacila....Ne znam kako sada stvari stoje, ali ja sam na Jawi 350TS imao poluautomatsko kvacilo gde se kvacilo koristi samo kad se manje navise....Kakva je sada situacija sa tim sto se tice novih motora, odnosno 650GS?

• taraba, 612 postova
  • Motocikl: enduro

F650gs dakar ima jedan cilindar i 650ccm

u jednom momentu, mislim 2007., počeli su da prave dvocilindrične agregate od 800ccm, a i taj model je zadržao stari naziv F650gs. Imaj tu info na umu i nedaj da te to zbuni.

Što se uvoza tiče, tvoje je da prevezeš motor do srbije. Pre toga bi bilo dobro da nađeš nekog špeditera koji će ti odraditi celu stvar oko carinjenja. Mislim da trošak carine nikako nebi smeo da pređe 500€. špediter ima cvoju cenu od oko 150-200€. nakon toga ga registruješ za cifru ne veću od 200€.

Cela procedura carine bi trebala da traje oko 3 radna dana.

Želim ti sreću u traženju. Ja sam prošle godine imao iste želje, pokušavao da nađem Dakar 650, ali mi nije pošlo za rukom. U tom momentu nisam ni pitao šta košta, ali je ponuda bila loša. Tada nisam bio spreman da se zezam oko uvoza. Mislim da je to skoro jedini način da dođeš do dobrog primerka.

Pozdrav

• U prolazu, 10 postova

cekaj, video sam u oglasima i standardne verzije f 650 GS (ne dakar) za koje pise da imaju 650 kubika.....znaci li to da su to starije verzije, od pre 2007?

Drugo pitanje je da li postoji neka verzija od 650 kubika sa 2 cilindra?

(uvek vise volim 2 nego 1 cilindar....zato sam i onomad vozio JAWU, a ne MZ....sto me je par puta i spasalo kad me uhvatila kisa na putu pa sam morao da prolazim kroz duboke bare....tr tr tr na 1 cilindu JAWA izvlaci kad je najpotrebnije :-))

• taraba, 612 postova

svi 650 modeli proizvedeni pre 2007 su sa jednocilindricnim Rotax agregatom.

kod novijih, dvocilindricnih, modela je naglaseno da je rec o f650gs twin modelu. to su pomenuti modeli, proizvedeni nakon 2007.

da li ces se opredeliti na jednocilindricni ili dvocilindricni, to je stvar ukusa. svaki ima svoje prednosti i mane.

imaj jednu stvar u vidu: mnogi su upravo na jednocilindricnim Dakarima obisli svet i nisu imali nikakvih problema. Pokazali su se kao vrlo pouzdani.

Mozda ce mnogi da ti kazu da to nije pravi BMW, valjda zato sto nije sa boxer agregatom. Mislim da je i to stvar licnih afiniteta, a Dakar je po mom misljenju odlican motor, mozda cak i jedan od najboljih u tom segmentu.

Pozdrav

• U prolazu, 10 postova

Druze, hvala puno.

Imas li neke informacije o tome koji uvoznik je OK.

Meni su preporucili nekog Micka koji vozi, popravlja i uvozi motore...ima neki servis Moto klinika ili tako nesto...

Da li si cuo nesto o njemu i znas li gde se nalazi

• taraba, 612 postova

ne znam za uvoznike.

moj drugar ima Dakar 2005 god i u konstanti se femka (cas ga prodaje, cas ga ne prodaje). ako se uozbilji, spojicu vas.

dotle pokusaj da nadjes tipove koji dovoze automobile i motore iz inostranstva. mozda se pronadjes u toj matematici.

pozz

• U prolazu, 29 postova
  • Motocikl: F 650 GS Single

Samo mala dopuna o istorijatu modela:

1. F 650 - to je model do 2000. godine, sa jednocilindricnim Rotax motorom, 650ccm.

2. F 650 GS ('00-'07) - jednocilindricni BMW motor (ne vise Rotax), 650 ccm

3. F 650 GS ('08- ) - dvocilindricni BMW motor (isti kao na F800, samo manja snaga), 800ccm

4. G 650 GS ('09- ) - jednocilindricni BMW, 650 ccm - ovo je verzija POTPUNO ISTA (osim mesta proizv. koje je sada u Kini, i boje motora (agregata) koja je crne boje umesto sive) kao i stari jednocilindricni F650 GS. Uveli su ovu verziju zato sto su ljudi sa pravom kukali kakav je to F650 GS od 800 kubika, sa dva cilindra, pa su Svabe popustile i vratile stari, samo sa prefiksom G.

Daklem, mislim da sada u Radulovicu ima G 650 GS (650ccm) koji kosta negde oko 7.500 evra, i F 650 GS (800ccm) koji je oko 9.000 evra ako se ne varam, a F800 je 10.500 evra.

"Dakar" je je verzija gornjeg motocikla broj 2, ima poviseno ogibljenje, duzu prednju viljusku, i uze i tvrdje sediste od obicnog i drugacije boje. U sustini malo vise offroad verzija od standardnog GS-a.

• U prolazu, 10 postova

Hvala puno na objasnjenju....svarno su napravli tupavu sitruaciju i zbunili ljude

...i meni je bilo cudno da oznaka 650 nosi 800 ccm samo kod tog modela, pa sam bio siguran da je neko pogresio....ali kao sto i govorim vec duze vreme "ni Svabe nisu sto su nekad bile"...poceli i oni za brlajju kao i mi...

Samo jos jedno potp[itanje: Gde je tu specijalna verzija DAKAR i po cemu se razlikuje?

• U prolazu, 29 postova

Hvala puno na objasnjenju....svarno su napravli tupavu sitruaciju i zbunili ljude

...i meni je bilo cudno da oznaka 650 nosi 800 ccm samo kod tog modela, pa sam bio siguran da je neko pogresio....ali kao sto i govorim vec duze vreme "ni Svabe nisu sto su nekad bile"...poceli i oni za brlajju kao i mi...

Samo jos jedno potp[itanje: Gde je tu specijalna verzija DAKAR i po cemu se razlikuje?

Dakar je verzija F650 GS single ('00-'07) i od obicne se razlikuje sto mu je prednji tocak veci (21 inc, umesto 19), visi je za 3cm (duza prednja viljuska, poviseno ogibljenje) i ima tvrdje i uze sediste. Dakle vise offroad varijanta standardnog modela, ali su 95% isti.

Imas ovde neke informacije o tome F650 History, Differences and Purchasing FAQ

• Svrati ponekad, 270 postova
  • Motocikl: 450MT

Samo mala dopuna o istorijatu modela:

1. F 650 - to je model do 2000. godine, sa jednocilindricnim Rotax motorom, 650ccm.

2. F 650 GS ('00-'07) - jednocilindricni BMW motor (ne vise Rotax), 650 ccm

3. F 650 GS ('08- ) - dvocilindricni BMW motor (isti kao na F800, samo manja snaga), 800ccm

4. G 650 GS ('09- ) - jednocilindricni BMW, 650 ccm - ovo je verzija POTPUNO ISTA (osim mesta proizv. koje je sada u Kini, i boje motora (agregata) koja je crne boje umesto sive) kao i stari jednocilindricni F650 GS. Uveli su ovu verziju zato sto su ljudi sa pravom kukali kakav je to F650 GS od 800 kubika, sa dva cilindra, pa su Svabe popustile i vratile stari, samo sa prefiksom G.

Daklem, mislim da sada u Radulovicu ima G 650 GS (650ccm) koji kosta negde oko 7.500 evra, i F 650 GS (800ccm) koji je oko 9.000 evra ako se ne varam, a F800 je 10.500 evra.

"Dakar" je je verzija gornjeg motocikla broj 2, ima poviseno ogibljenje, duzu prednju viljusku, i uze i tvrdje sediste od obicnog i drugacije boje. U sustini malo vise offroad verzija od standardnog GS-a.

Ovo nisu tačne informacije. Na svim gore navedenim modelima je agregat konstruisao Rotax, čak i dvoclilindraš od 800cc.

Na G650GS je agregat konstruisao Rotax, a proizvodi se u Kini.

• U prolazu, 29 postova

Ovo nisu tačne informacije. Na svim gore navedenim modelima je agregat konstruisao Rotax, čak i dvoclilindraš od 800cc.

Na G650GS je agregat konstruisao Rotax, a proizvodi se u Kini.

Ni ovo nisu tačne informacije, već polovične.

Najveći deo motora za F650GS se sklapa u Rotaxu, ali se finalno sklapanje kompletnog motora (agregata) i finiširanje radi u BMW-u.

Stari f650 je ceo sklapan u Rotaxu.

Talibani i ljubitelji sitnih crevaca sigurno mogu naći na netu gde se tačno prave klipovi, gde bregasta, gde ventili i u kojoj se to fabrici šrafi zajedno...

EDIT: BMW/Rotax u mom prethodnom postu se odnosi na to gde se završava sklapanje agregata za F650GS. Pre je to bilo u Rotaxu (F650), posle u BMW-u (F650GS).

Da je Rotax ili BMW finiš suštinski ne menja stvar. Rotax je vrhunska svetska firma specijalizovana za motore i svako ko bi rekao da je "Rotax" po difoltu lošiji ili manje kvalitetan od "BMWa" najblaže rečeno bi bio u debeloj zabludi.

• U prolazu, 10 postova

Hvala puno momci...

razjasnili ste mi celu (zapetljanu) stvar

...bas danas ispred mog ulaza (blok 37) neko parkirao srebrni F650GS....pa sam malkice zagledao :-).

da nije neko od vas ili neko koga znate?

Inace, ako ima neko sa Novog Beograda ovaj motor, mogao bi malo da me pozove 'na prezentaciju', bio bih mu veoma zahvalan

Moj tel. je 064/1149828

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja