Jump to content

Moto Zajednica

Skuteri 50cc VS 125 do 250cc

Skuteri 50cc VS 125 do 250cc  

105 članova je glasalo

1. 1. Za gradsku vožnju šta bi ste pre izabrali ???

• Moped -skuter 50 cc 2T
      11
    • Moped -skuter 50 cc 4T
      5
    • Skuter 125 cc
      46
    • Skuter 250 cc
      46

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 208 postova
  • Motocikl: Honda Dylan 150cc

Људи сврха теме није који је бољи скутер :zbunjen: већ само шта је боље са аспекта трошкова регистрације и одржавања 50 куб против јачих :zvizduk:

наравно друг Маршал је као и увек потпуно погодио тему :takoje: и изнео одличан став :care:

једино што сам погрешио у наслову теме, а то је да се подразумева да имате већу категорију од АМ односно А, А1, А2 :nanana::zdravo:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

После пар месеци и поседовања ЦФ-мото В3 укратко могу само рећи да 250-тке мене видети више неће :zvizduk: можда је само мој мало специфичан али...

(отворићу ускоро посебну тему о мојим искуствима са В3)

у складу са овом темом и после пар месеци дружења са 250-тком све више сам убеђен да је за моје потребе набавка неког 50цц 4т прави избор :takoje:

апсолутни фаворити су ми Кимко Агилити Сити 4т или Либерти 50цц 4т ако се уопште производио :zbunjen: ако неко зна нек пише нешто...

наравно кључни фактор за мене је колика ће тачно бити рег 50-тке следеће године јер то нико сад поуздано незна... :stabre:

Ајмо људи па није ваљда да нема никога са неком машином 50куб 4т(Агилити, Либерти или било шта...)да ми изнесе своје мишење о потрошњи и осталим ситницама :zvizduk::zbunjen:

• BJB Maxi Scooter Club, 314 postova
  • Motocikl: Honda PCX 125 2021

A zasto pobeze od 250?

I ja se isto pitam,vec sam pisao u ranijem postu i izveo racunicu da su razlike u troskovima

oko registracije i odrzavanja po mom misljenju zanemarljivi kad se uzme obzir koliko dobijes

vozeci 250cc u odnosu na 50cc.

• BJB Maxi Scooter Club, 6068 postova
  • Motocikl: Aprilia Atlantic 500 / CF Moto 450 MT

Ja imam utisak da on više beži od lično njegovog motora jer nije zadovoljan sa njim. A o isplativosti 250-ica u odnosu na 125-ice a pogotovu 50-ice sa godišnjom registracijom smo već pisali pa nema potrebe da se ponavljamo... :jok:

• Svrati ponekad, 349 postova
  • Motocikl: Gazela

После пар месеци и поседовања ЦФ-мото В3 укратко могу само рећи да 250-тке мене видети више неће :zvizduk: можда је само мој мало специфичан али...

у складу са овом темом и после пар месеци дружења са 250-тком све више сам убеђен да је за моје потребе набавка неког 50цц 4т прави избор :takoje:

КГБ

"Са коња на магарца" :moto3:

Ја мислим да си ти жртва лошег сервисера, није проблем у ЦФ-у... или ти је запао лош примерак:neznam: За Београд је 50 4Т кубика мало 8)

Џабе ти уштеда од 30 до 50 еврића на годишњем нивоу кад ћеш на сваком брду да запињеш а осим тога у Бгд се много жустрије вози...

Знам шта причам јер сам стално службено у Бгд (нараво са колима)<_<

Поздрав из равнице:moto3:

50ccm je za po lokalu, tu i tamo da se skokne da se ne isteruju kola za neke sitne kupovine i slicno.

Podkategorija: 50ccm 2T - za mene "must have" jer sam debeo, pa me ona 4t jedva izvuce uz brdo. 2T me nosi sigurno 25% lakse. A po ravnici nema problema ni sa jednim. (vozio 5 sezona razne 50ccm 4T, sada na 50ccm 2T). Razlika u tome 50ccm 2T ili 4T na godisnjem nivou, ako nije turpija u pitanju, meni je aa bas nebitna. Jako mala prednost u korist 4T za jeftinije odrzavanje i manju potrosnju (ovo drugo diskutabilno... ako treba objasnicu i zasto i kako na zahtev).

Sa 125ccm kojeg sam vozio do prosle seznone, 4T naravno, potrosnja je bila za nijansu manja nego na 4T 50ccm. Komfor u odnosu na 50ccm 4T masinu je fuuuu....

Ево зашто сам поново овде покренуо расправу јер ми се учинило да је недовршена рачуница у вези мажина 50куб 4т :zvizduk: а оне би требало да болје убрзавају због већег обртног момента и саме конструкције...

А о В3 ћу само овде рећи да ми је трошио више од 6 лит/100км за непуних 1000км колико сам га возио уз правилну разраду и без иживљавања само уз мојих 124кг...(и стрпите се отворићу посебну тему о њему стварно...)

на крају незнам више ни сам јер мени ауто троши 6 лит по граду, а ако сви скутери троше ближе 4лит него 2лит онда невидим сврху поседовања истих (осим неког ужитка) плус регистрација... :jok::lud:

• Drug član, 1448 postova
  • Motocikl: Honda ness 150

danas sam stavio tablice(dobio) za hondu @nes 125 ccm,cena nekih 8000din a klincu za piaggio typhoon 6600din! honda ima blokadu na 90km i nemam nameru da je diram! ono malo cudo typhoon neznam koliko ali trosi kao fica,dok npr burgman 400ccm ne prelazi 5 u gradu!

• BJB Maxi Scooter Club, 6068 postova
  • Motocikl: Aprilia Atlantic 500 / CF Moto 450 MT

Treba da si svestan da si pazario Kineski skuter i vrlo je verovatno da mu treba dosta doštelavanja pa među njima i štelovanje potrošnje. Koliko znam za taj agregat koji nosi CF V3 važi da je mali potrošač...Što se tiče potrošnje drugih klasa motora, imao sam jedno vreme 125, 250 i 500 ccm skutere. 125 sa karbom uz malo jaču vožnju (otvoreni put 80-90 kmh) potrošnja je nešto ispod 4 litre, umerenije vožnje do 3,5 l/100 km. SYM GTS (sa karbom) je bio u proseku za nepunu litru žedniji. Redom dolazimo do Atlantica 500 (EFI) koji je u rangu potrošnje SYM-a pa čak često i umereniji...

Da rezimiram: Agregat u tvom motoru je iskopirana mašina od Honde Helix (niskoturažna mašina, 2 ventila u glavi,17 KS...) dobrano "kilav" za svoju klasu ali se takođe odlikuje niskom potrošnjom goriva. Pri brzinama od 90 - 100 kmh ne bi smeo prelaziti 4 litre pa čak i manje od toga. Dakle, moj savet ti je da se prekontroliše karburator i potrošnja će biti u granicama klase pa i niža (nažalost kao i performanse)

Par reči i o 4T 50 ccm. One su sve samo ne agilne i po pravilu mnogo kilavije nego 2T mašine. Mogu da ti garantujem da je razlika u potrošnji između 4T 50 ccm i 4T 125 ccm zanemarljiva ali su zato performanse vrlo uočljive u korist 125 ccm. Dakle sada sa godišnjom registracijom 50 ccm, nije mi jasno zašto je uopšte uzimaš u obzir - bez uvrede.

• Podržavam 1

• Drug član, 1448 postova
  • Motocikl: Honda ness 150

Dakle sada sa godišnjom registracijom 50 ccm, nije mi jasno zašto je uopšte uzimaš u obzir - bez uvrede.

slazem se,mislim da nema mesta dilemmi! ovde 60ak ides pevajuci a tamo full gas!! da mali ima vecu dozvolu momentalno bih ono malo govno prodao!!

• BJB Maxi Scooter Club, 314 postova
  • Motocikl: Honda PCX 125 2021

Pa prednost skutera u odnosu na auto je prvenstveno u tome da se ne vuces u koloni i da ne razmisljas da li ces i gde i koliko ce ti vremena trebati da nadjes mesto za parkiranje.

Ko vozi po Beogradu zna vrlo dobro o cemu pricam.

Ako je 4l/100km,koliko moja 250-ica trosi po gradu,a verujem i velika vecina ostalih iole kvalitetnijih slicnih skutera/motora,previsoka cena za ustedu vremena i zivaca onda cela ova tema gubi smisao.

I dalje stojim iza toga da je 50cc 4T preslab za beogradsku voznju i da se plasim da ce te neko zgaziti na tome.

Mislim da si samo igrom slucaja imao lose iskustvo sa tvojim V3 sto se tice potrosnje.

Toliko od mene,pozdravljam te druze KGB i nadam se da ces naci nesto sto ce ispuniti tvoje kriterijume :zdravo:

• Podržavam 1

• motordzija opste prakse, 700 postova
  • Motocikl: Tomos, Sprint (Jonway) Explorer 150, Yamaha TDM 850

Puno je 6 litara za taj motor, za pocetak promeni srafciger. Ne ume svako da podesi karburator, najcesce ga znalacki razdese. Primer je moj kolega iz firme koji je videvsi moj skuter, kupio isti. Prvobitna stvarno niska potrosnja se ispostavila kao pogresno podesenje, motor mu je trosio 2 litre na 100 km ali se posle prve razrade ispostavilo da nece preko 60 na sat ni nizbrdo! Otisao je u novosadski ovlasceni servis, tamo su nesto cacnuli oko karba i kolega je odmah prijavio drugu pricu. Motor je poceo da vuce jace, lako je razvijao brzinu, ali je kolega pao u nesvest na pumpi, potrosio je valjda preko 3,5 litre od Novog Sada do Subotice (100km)! U Subotici je odmah nasao ovlasceni servis, i zamolio da podese karburator kao svet. Posle sat vremena, preuzeo je motor i otisao u voznju. Motor je sada jednako dobro ubrzavao i razvijao brzinu, ali potrosnja se smirila na oko 2,8 litara. Toliko trosi i marshallov skuter, najcesce. Jedino sto je marshall molio servisere da pri obaveznim servisima u garanciji ne diraju karburator, znajuci sta se najcesce desava. Inace, marshall gravitira sa oko 80 kg, a kolega iz price sa karburatorom sa oko 130 (ili vise) kg.

Prethodna 3 odgovora uzmi ozbiljno,i marshall misli isto, da ne ponavljamo. Druga je svar ako ti se taj motocikl ne svidja iz drugih razloga.

• Sviđa mi se 1

• Ne silazi, 7608 postova
  • Motocikl: TDM 900

Trenutno, 50cc ima prednost jedino zbog PSP-a, tj. sto moze svako da ga vozika. Sem toga nista iz gore pomenutih razloga.

Ako nekoga zanima poredjenje sa motorcetom, moj ER5 trosi od 4 do 5 litara, izuzev zavijene rucke do kraja, mada se kod mene nikada nije zavrteo vise od 7,000rpm. Tako da, mozete uzeti u obzir tako nesto ;)

• Skuteras, 3716 postova
  • Motocikl: T-Max 500

Ja mislim da treba stvarno da kupi 504t posto procitah gore negde da ima 124kg. Taman ce da smrsa koje kilo dok ga bude gurao po uzbrdicama :D Salu na stranu, mislim da je 4t 50ccm samo i iskljucivo ravnicarska masina gde nema guzve i gde ljudi uglavnom ne zure.

Ako gledamo racionalnu upotrebu motora, ne uzivanje i vozikanje i sta ja znam, onda potrosnja treba da bude nebitna stavka. Meni neka trosi i kao auto opet bih po gradu pre vozio motor. Nemam problem parkiranja, nemam cekanja u kolonama...............

• veseli stomatolog , 860 postova
  • Motocikl: dl 650

hmmmm....odakle da krenem....

ja vozim vec pomenuti SYM gts 250, a nekoliko dana sam vozio liberty 125 i nekog kineza do 50cc...i to su tri skutera - tri kategorije...onaj do 50 cc je ok za do pijace i do bazena i tu mu se posao zavrsava...liberty je ok po gradu i tu je negde problem(kao na primer na mostu- gde duva bocni ili ceoni vetar), a van grada nema svrhe ici sa njim........a sym...pa...evo sad sam isao BGD-NS-S.Karlovci-Bgd...i bilo je odlicno.....lagano ubrzava, obilazi, i lepo krstari po otvorenom putu(naravno sve do 100km na h-nisam zavrtao), a u gradu je neprikosloven.....

potrosnja....vozim inace mrtvog golfa 4 1,9 sdi...i taj golf trosi oko 6 po gradu, sa klimom i uz 1-2-1 brzinu i do 7.....a od kuce do posla ujutru mi treba oko 24min.....a u povratku oko 35.....sa skuterom...oko 3,5-4l.....ujutru do posla 12 a nazad oko 14 min( puta 23 radna dana...to dodje 33min *22dana=12,1h ustede vremena????malo li je??)....pa racunajte....inace ,mesecno sam trosio oko 100e na gorivo sa golfom....sad se to smanjilo na oko 40 sa sym-om......

servis kod golfa na 7000 km, 3 puta je skuplji nego kod skutera kod koga je na 3000......dakle realno, usteda je ocigledna.....u vremenu, u gorivu i najzad u servisu.....dakle registracija dodje za dz cak se i ustedi malo love.....

za grad i malo van grada opcija sa 250 cc je idealna.....0takoje.gif0takoje.gif0takoje.gif0takoje.gif0takoje.gif

• Podržavam 2

• BJB Maxi Scooter Club, 743 postova

Kod mene identično, kwazimodo. Takodje sam promenio sve tri kubikaže (i medju nama, na 50cc se više nikada ne vraćam, nije bezbedno u BG). Isti utisci pomenutim kubikažama, takodje izbegavam da palim auto za gradsku vožnju, umesto njega drndam svoj X9 (ušteda vremena, živaca i na kraju—i novca), a mogu i na izlete sa drugarima :)

• Drug član, 1489 postova
  • Motocikl: Yamaha FZ1-SA

Ja sam vozio od 50 sve do 500 cc po gradu uglavnom. 50 4t je preslabo za grad, meni je cak bilo i 50 2t preslabo pogotovo kada naidje neka situacija gde moras da zavrnes gas da pobegnes od necega ,a motor vise manje puzi, kao moj komsija sa apn-om....Nailazi kamion ,a on pun gas,a motor stoji u mesto covek poceo da trci zajedno sa motorm da spasi zivu glavu 1zvizduk.gif. Onda 125-150 mali potrosac ali barem ima dusu i nema onog straha kad naidje neki sleper ili autobus... 250 je extra za gradsku voznju mozda za nijansu vise trosi od 125 ali Sa njim mozes da ides i van grada kao ja do skole npr 25 km dalje od kuce i grada... Sada mi 500 sluzi za sve voznje cisto zbog snage mada mu je potrosnja losa strana 5-6 gradska voznja 0plac.gif ali to je cena za snagu. Inace uzmi 250 neki kvalitetniji i sigurno se neces pokajati + mozes nekog da povezes i da se ne plasis da ce da ga guras uzbrdo neko :D

• U prolazu, 23 postova
  • Motocikl: Aprilia Sport city 200

Ljudi da se ne lazemo, onaj koji nema polozenu A kategoriju naravno da mu se ne isplati, barem ne trenutno.

50ccm 2T je sasvim dovoljno u bg-u, jer budale izlecu iz sporednih ulica, tako da vam ne vredi voziti brze od 50-60 km/h, mada i to je rizicno. Nemamo mi kulturu voznje kao u italiji. Ovde hoce da te izguraju iz trake, ne gledaju retrovizor....

Neko je pomenuo da sa punim gasom 50ccm 2T izgori klip na dve godine. U mom slucaju sa svojih 105kg to nije.

• Drug član, 1489 postova
  • Motocikl: Yamaha FZ1-SA

Ljudi da se ne lazemo, onaj koji nema polozenu A kategoriju naravno da mu se ne isplati, barem ne trenutno.

50ccm 2T je sasvim dovoljno u bg-u, jer budale izlecu iz sporednih ulica, tako da vam ne vredi voziti brze od 50-60 km/h, mada i to je rizicno. Nemamo mi kulturu voznje kao u italiji. Ovde hoce da te izguraju iz trake, ne gledaju retrovizor....

Neko je pomenuo da sa punim gasom 50ccm 2T izgori klip na dve godine. U mom slucaju sa svojih 105kg to nije.

ja sam gileru uvek iso pun gas i to ne sam nego i cale kad me vozi ili sa bruazerom znaci ja 90 kila + cale 110-115 pun gas motor kao prvog dana iso

• Enduro, 569 postova
  • Motocikl: Husaberg TE250 2013

Klip ce mozda da izgori na nekom kinezu od 50ccm, ali za mene kineski motori i nisu motori :) Kvalitetnijem skuteru od 50ccm (italijanu, japancu) to ne moze da se desi tako brzo.

Imam 3 skutera, Piaggio Free 50ccm, Suzuki Burgman Epicuro 150ccm i Suzuki Burgmana 400.

Da imam vise para zadrzao bih oba Suzukija, ovaj od 150 za po gradu a za sve malo vece voznje Burgi 400.

Mislim da se ne isplati voziti 50ccm, osim ako nemas A kategoriju.

Znaci glas od mene:

-125(150)ccm za po gradu;

-400,500,600... za sve ostalo

I jedna stvar sto se tice potrosnje ulja kod 50 2t, ona je mnogo manja od onih 1L/500km sto je neko napisao na prethodnoj strani. Ja sam uzeo 1 litar sintetike kad sam kupio free-a, presao sam sa njim oko 3000km(mozda i vise, ne znam tacno koliko imam sada na satu) i jos uvek nisam potrosio to ulje.

• Drug član, 1899 postova

Hajde lepo racunaj koliko je 2.5% ulja na 1L benzina

Pa ako ti free trosi izmedju 3-4 litra to je izmedju 15 i 20 litara na 500 km i za svaki litar ti ode najmanje 25 ml ulja

• Enduro, 569 postova
  • Motocikl: Husaberg TE250 2013

Free mi trosi oko 2,5 do 3 litre, uglavnom negde izmedju (ne prodajem ga i nemam razloga da lazem :) ) Doduse, vozim ga po Sapcu, tamo je sve ravno, nema nigde brda, a i vozim ga kao baba, pa otuda i manja potrosnja :)

Koliko procenata mesavinu pravi ne znam, ali 2.5% je previse, pre da je negde do 2%.

Doduse, kada sam ga kupio vec je bilo u rezervoaru ulja, to nisam uracunao...

Ali ajde da racunamo, neka trosi 4 litre na 100km, neka pravi 2.5% mesavinu, to je opet 1000km sa jednom litrom ulja a ne 500km kao sto si napisao!

Sa Apriliom SR50 Ditech, ako je u dobrom stanju, ljudi prelaze i po 4000, 4500 km sa jednom litrom ulja. Tako sam cuo, voleo bih da neko ko ima SR50 ditech to potvrdi.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja