kozmo 83 Napisano Mart 16, 2011 U prolazu, 84 postova Lokacija: Obrenovac Motocikl: Hyosung Aquila 250 Prijavi odgovor kao problematičan Poštovani znalci, na čepu rezervoara za ulje mog motora piše 10W-40. Mogu li da sipam pomenuti Agip racing full synthetic 5w-40? Motor je prešao 15 000 km i vrti se do 14 000 obrtaja (mada ga uglavnom ne teram preko 10 000). Vozim ga i zimi kada je temperatura u plusu a nema padavina. Načitao sam se raznih teorija ali mi treba konkretan odgovor. Hvala. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Slaninar 630 Napisano Mart 17, 2011 Zainteresovan, 595 postova Lokacija: Novi Sad - Liman Motocikl: Yamaha FZS600, Piaggio Free, Suzuki GN125 Prijavi odgovor kao problematičan Poštovani znalci, na čepu rezervoara za ulje mog motora piše 10W-40. Mogu li da sipam pomenuti Agip racing full synthetic 5w-40? Motor je prešao 15 000 km i vrti se do 14 000 obrtaja (mada ga uglavnom ne teram preko 10 000). Vozim ga i zimi kada je temperatura u plusu a nema padavina. Načitao sam se raznih teorija ali mi treba konkretan odgovor. Hvala. Ako već imaš to ulje, ne bi trebalo da mu išta fali. 5w40 će malo lakše paliti na hladno od 10w40. Trebalo bi da bez problema staje i (5 do 15) W (40 do 50). Naravno, najbolje je pronaći baš to što fabrika preporučuje. Mada i tu ima podeljenih mišljenja. Gušće ulje bi trebalo da oduzme nešto konja, ali da bolje štiti mašinu (10w50 recimo). Naravno, važno je da je ulje za motocikle (može i za kola, ako nema aditiva protiv trenja, mada se sa tim ne bih igrao) i da zadovoljava minimum standard koji piše u uputstvu proizvođača. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Biker Q 1657 Napisano Mart 17, 2011 Drug član, 1713 postova Prijavi odgovor kao problematičan Ako imas manual pogledaj ili skini pa nadji podatak, proizvodjac obicno u manuelu postavi tabelu sa razlicitim varijantama viskoziteta, u principu razlikuje se po kakvim temperaturama se vozi motor odnosno na kom se trzistu prodaje (klima). Takodje u manuelu imas podatak odnosno (slovnu) oznaku koje ulje proizvodjac preporucuje (tu je mislim presudna godina proizvodje) pa vidi da li to ulje koje imas zadovoljava taj kriterijum... Takodje bitna stvar je za koji tip lamele je ulje namenjeno, odnosno suvo ili mokro kvacilo... Ovo sam mahom nalazio na forumu kada sam imao slicnu dilemu, pretrazi forum nacices bas dobre informacije i dosta o uljima uopste... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zemunboy 55 Napisano Mart 17, 2011 Team Green, 272 postova Lokacija: Zemun Motocikl: Kawasaki KDX250R MX/SM Prijavi odgovor kao problematičan Evo sta kaze Castrol Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
kozmo 83 Napisano Mart 17, 2011 U prolazu, 84 postova Lokacija: Obrenovac Motocikl: Hyosung Aquila 250 Prijavi odgovor kao problematičan Hvala na odgovorima, ću da sipam. Guglao sam još malo i kao što reče Slaninar: 5W40 je za nijansu redje od 10W40 i zato motor lakse pali na nižoj temperaturi. Dakle prvi broj označava temperaturu na kojoj se motor pali (ono W je od winter), a drugi broj označava za koju je radnu temperaturu ulje namenjeno. Čini mi se da razlika u pomenutim viskoznostima nije drastična i ima da ga ulijem. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...