Jump to content

Moto Zajednica

Motor od 50 ccm PSP ili A

Recommended Posts

• U prolazu, 37 postova
  • Motocikl: kymco peoples 50

Vec dve godine imam skuter kymco peoples 50,i prilikom registracije iako u papirima (fabrickim i sa tehnickog)pise da skuter poseduje 2 sedista gospodja u SUP-u ga registrovala na jedno, tako da me svaki put cimaju panduri kad vozim jos nekoga.Pitao sam neke saobracajce i dobio odg. da skuter od 50 ccm moze biti registrovan na dvoje,kazu ima ih kolko hoces,svi noviji(gospodja koja radi na registraciji tvrdi da ne moze)a onda sam dobio drugo obrazlozenje :"ako hoces da ga registrujes na dvoje mora da ide u A kategoriju(koju ja nemam) jer ne zavisi kategorija samo od kubikaze vec i od zapremine rezervoara,sedista,tezine, tako ti je po starom,kako ce biti po novom nemam pojma..."

inace motor je nov kupljen ima zaista 50 ccm i nije nista muvano,da je jaci a reg. na 50 ccm...sve regularno, po papirima.

Da li su u pravu ili samo mlate praznu slamu,i gde bih to mogao proveriti?i da li postoji neko resenje za ovaj problem a da motor ne prevodim na A?pozdrav svima i unapred hvala . :)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Svrati ponekad, 312 postova
  • Motocikl: Africa twin CRF 1000L

Mislim da ti se problem zasniva na definiciji onoga sto mi zovem do 50ccm3-bicikl sa motorom i preko je jelte motorcikl. Ja koliko se secam na biciklu sa motorom je dozvoljeno jedno sediste

• Svrati ponekad, 248 postova

Moja Gilera Runner 49 kubika(vozi se na PSP) je registrovana na dvoje,tako da definitivno moze,samo moras da naidjes na neku "raspolozenu" radnicu koja ce ti u saobracajnu upisati 2.

• Podržavam 2

• U prolazu, 91 postova
  • Motocikl: Yamaha TZR 50

Zajebo si se sto nisi isao u neku agenciju , jer su oni svi povezani na ovaj ili onaj nacin...ja sam prosle godine registrovao Yamahu TZR50 na PSP za svoje...znaci moze :moto3:

• Zainteresovan, 501 postova

ima par stvari koje cine razliku izmedju mopeda i motocikla

do 49cc

do 3kw

do 45km/h

Ako su sva tri uslova ispunjena, izgubi saobracajnu dozvolu pre sledece registracije(i onako se menja) i idi sa registracionim listom pa zahtevaj da se registruje onako kako je navedeno po specifikaciji motora

• U prolazu, 37 postova

Izvinjavam se forumasima mislio sam na 49 ccm,ali ga u svakodnevnici zaokruzujem na 50 pa sam uneo malo konfuzije u temu.Najgore je sto to nisam video odmah vec posle godinu i jace kada me prvi put zaustavio saobracajac, a da sam imao suvozaca,jedva iskukah da ne pise kaznu :)a sad ih verovatno mrzi da preprave pa smisljaju sve i svasta....

Nexteen-nisam razumeo u kakvu agenciju i sta preko njih...

• Svrati ponekad, 155 postova
  • Motocikl: Keeway Speed

ima par stvari koje cine razliku izmedju mopeda i motocikla

do 49cc

do 3kw

do 45km/h

Cetvrti uslov je na koliko sedista je registrovan. Uzecu Tomosov T-12 za primer. Ako je na njemu bio ugradjen mali rezervoar i na tehnickom upisano jedno sediste, vodio se kao moped, registrovan je trajno i vozio se sa PSP-om. Ako je ugradjen veliki rezervoar a na tehnickom upisana dva sedista, onda je vodjen kao motocikl i registrovan na A kategoriju. Tada je to moglo da se sredi sa tehnickim, bez obzira na brzinu koju razvija a snagu ti niko nije ni gledao. E sad ne znam, mislim da su uslovi promenjeni i da se uzimaju podaci koje MUP ima u svojim katalozima. Mozda jos uvek moze da se promuva nesto preko agencije ali trebao bi da imas dobru vezu u MUP-u.

• Team Green, 272 postova
  • Motocikl: Kawasaki KDX250R MX/SM

Definicija bicikla sa pomocnim motorom:

da nije vise od 49cc

da ne ide vise od 45km/h

da ima sediste za jednu osobu

Sve preko toga vec prelazi u klasu motocikl za koju je potrebna A kategorija.

Godinama su neka pravila zanemarena zbog toga imamo skutere sa 2 sedista koji idu 80km/h + registrovanih na ovu kategoriju.

Kada je Tomos napravio Automatika, APN-a, ATX-a, T-14 i dao u specifikaciji da je max brzina 45km/h oni su dobili trajnu, ali kad su se pohvalili da im BT, T-15, Cross Junior iako su 49cc idu 80km/h, TRAJNO su ih zarobili na A kategoriju... :neznam:

Sve sto vidite drugacije je muvano ili zanemareno pri registraciji :zvizduk:

PS: a to sa rezervoarom nema veze sa zivotom jer BT i ATX imaju isti rezervoar :moto3:

• Podržavam 2

• Svrati ponekad, 155 postova
  • Motocikl: Keeway Speed
a to sa rezervoarom nema veze sa zivotom jer BT i ATX imaju isti rezervoar

Licno sam bio da registrujem T-12 pre 13 godina i rekli su mi da ako hocu da prodje na PSP moram da skinem veliki rezervoar sa onom pregradom izmedju nogu i da stavim mali rezervoar od APN-a ili starih Automatika koji su imali cevni ram. A osnovno kod odredjivanja pri registraciji za motore ATX i BT bilo je dali ce ga vlasnik voziti sam ili zeli da vozi jos nekog sa sobom. Ako vlasnik kaze da ce sam voziti motor oni mu registruju na PSP, a ako kaze da zeli da ima dva sedista registruju ga na A kategoriju. Posle su i to ukinuli pa registrovali sve na A.

a to sa rezervoarom nema veze sa zivotom jer BT i ATX imaju isti rezervoar

Licno sam bio da registrujem T-12 pre 13 godina i rekli su mi da ako hocu da prodje na PSP moram da skinem veliki rezervoar sa onom pregradom izmedju nogu i da stavim mali rezervoar od APN-a ili starih Automatika koji su imali cevni ram. A osnovno kod odredjivanja pri registraciji za motore ATX i BT bilo je dali ce ga vlasnik voziti sam ili zeli da vozi jos nekog sa sobom. Ako vlasnik kaze da ce sam voziti motor oni mu registruju na PSP, a ako kaze da zeli da ima dva sedista registruju ga na A kategoriju. Posle su i to ukinuli pa registrovali sve na A.

Bez uvrede, ali to su vas zajebavali na tehnickom...

ono sto sam ja napisao je po zakonu cak napisano i u knjigama za polaganje PSP i B kategorije, a to kako je ko tumacio sta je hteo je druga stvar :takoje:

Kada sam 1998 kupio Tomos Cross Juniora bio je na A kategoriju, rekli mi kao idi na Masinski fax da ti urade atest da je za jednu osobu, otisao tamo a covek mi pokazao dopis, ili kako ga nazivaju crna lista motora od 49cc koji NE SMEJU da budu registrovani na trajnu reg... I tako je zauvek ostao na A kategoriji :'(

• Svrati ponekad, 205 postova
  • Motocikl: RF600+

Svašta ovde može da se pročita. Kada sam bio klinac u školama su postjala masovna tekmičenja "Šta znaš o saobraćaju" u okviru opštetehničkog obrazovanja (OTO), pa smo svi morali da znamo pojendine članove ZOBS-a koji je tada bio na snazi, a naročito one koji su se odnosili na pešake, bicikliste i bicikle sa motorom. Ako na takmičenju osvojiš odrđeni broj bodova, a do kraja školske godine napuniš 14 god. dobojao si i PSP. Ako se dobro sećam po starom zakonu bicikl sa motorom bilo je vozilo na dva točka koje na ravnom putu ne može da razvije više od 50 km/h, i nema više od 50 ccm. I još, na biciklu sa motorom osim vozača mogla se prevoziti još jedna osoba ako je postojalo odgovarajuće sedište i oslonci za noge. Dakle, na APN ili A3 sa dugačkim sedištem smo ugrađivali dodatne fuzastere i nije bilo problema. Pa to je u Vojvodini, pored bicikla, bilo osnovno prevozno sredstvo! T12 je spadao u motocikle, jer je bio deklarisan na 55 km/h, i nije bilo načina da se regularno registruje drugačije (lično iskustvo).

A po novom: Iz ZOBS-a

Član 7.

34) moped je motorno vozilo sa dva točka čija najveća konstruktivna brzina,

bez obzira na način prenosa, ne prelazi 45 km/h, pri čemu radna

zapremina motora, kada vozilo ima motor sa unutrašnjim sagorevanjem

ne prelazi 50 cm3, ili sa motorom čija najveća trajna nominalna snaga ne

prelazi 4 kW kada vozilo ima električni pogon,

Ako se ovo bude striktno tumačilo, praktično svi "Tomosi" i većina skutera prelaze u motocikle! Koliko se sećam za APN4 u fabričkoj knjižici bila je deklarisana brzina od 48 km/h. Dakle, ne samo registracija svake godine nego i "A" kategorija!

Svašta ovde može da se pročita. Kada sam bio klinac u školama su postjala masovna tekmičenja "Šta znaš o saobraćaju" u okviru opštetehničkog obrazovanja (OTO), pa smo svi morali da znamo pojendine članove ZOBS-a koji je tada bio na snazi, a naročito one koji su se odnosili na pešake, bicikliste i bicikle sa motorom. Ako na takmičenju osvojiš odrđeni broj bodova, a do kraja školske godine napuniš 14 god. dobojao si i PSP. Ako se dobro sećam po starom zakonu bicikl sa motorom bilo je vozilo na dva točka koje na ravnom putu ne može da razvije više od 50 km/h, i nema više od 50 ccm. I još, na biciklu sa motorom osim vozača mogla se prevoziti još jedna osoba ako je postojalo odgovarajuće sedište i oslonci za noge. Dakle, na APN ili A3 sa dugačkim sedištem smo ugrađivali dodatne fuzastere i nije bilo problema. Pa to je u Vojvodini, pored bicikla, bilo osnovno prevozno sredstvo! T12 je spadao u motocikle, jer je bio deklarisan na 55 km/h, i nije bilo načina da se regularno registruje drugačije (lično iskustvo).

A po novom: Iz ZOBS-a

Član 7.

34) moped je motorno vozilo sa dva točka čija najveća konstruktivna brzina,

bez obzira na način prenosa, ne prelazi 45 km/h, pri čemu radna

zapremina motora, kada vozilo ima motor sa unutrašnjim sagorevanjem

ne prelazi 50 cm3, ili sa motorom čija najveća trajna nominalna snaga ne

prelazi 4 kW kada vozilo ima električni pogon,

Ako se ovo bude striktno tumačilo, praktično svi "Tomosi" i većina skutera prelaze u motocikle! Koliko se sećam za APN4 u fabričkoj knjižici bila je deklarisana brzina od 48 km/h. Dakle, ne samo registracija svake godine nego i "A" kategorija!

Tako je bilo i po starom samo nije bilo ovog sa kilovatima...

A sto se tice Tomosa i KW :zvizduk:

http://www.tomos.rs/mopedi.html

Kada sam 1998 kupio Tomos Cross Juniora bio je na A kategoriju, rekli mi kao idi na Masinski fax da ti urade atest da je za jednu osobu, otisao tamo a covek mi pokazao dopis, ili kako ga nazivaju crna lista motora od 49cc koji NE SMEJU da budu registrovani na trajnu reg... I tako je zauvek ostao na A kategoriji

Tačno tako, i ja sam krajem '70-tih, pokušao to sa T12 na Mašinskom fakultetu u NS i isto su mi rekli, ako je jednom registrovan na "A", tako ostaje zauvek. Tada su bile posebne male tablice za motcikle od 50 ccm.

Tačno tako, i ja sam krajem '70-tih, pokušao to sa T12 na Mašinskom fakultetu u NS i isto su mi rekli, ako je jednom registrovan na "A", tako ostaje zauvek. Tada su bile posebne male tablice za motcikle od 50 ccm.

U vojvodini male, u Beogradu ogromne ko oglasna tabal :staa2:

A sto se tice Tomosa i KW

http://www.tomos.rs/mopedi.html

To su ovi novi usklađeni sa EU normama, a nekada je to bilo ovako:

Pa po ovome nije ni problem po novome, a taj APN P je verovatno sa cilindrom od T-14 sprint

A ona 4kw se odnose na elektro skuter :takoje:

PS: iz koje je godine taj skenirani dokument??

APN 4P je teretna (PTT) verzija i imao je agregat od T14, pojačano ogibljenje od T15, struju (migavce, far pa čak i mali suvi akumulator) od E90, i bio je opremljen limenim koferima. Ali ta verzija je vrlo retko stizala u slobodnu prodaju. Ono što je bitno je da je za standardni APN4 fabrički deklarisana brzina 48 km/h, pa tako prelazi novim zakonom propisanih 45 km/h. Katalog-fabričko uputstvo koje se dobijalo pri kupovini motora je iz 1982. god.

• Svrati ponekad, 100 postova
  • Motocikl: Aprilia Pegaso 650

Kako je po zakonu regulisano ne znam,ali znam da mnogo zavisi od službenice. Kada sam sa 16 godina otišao da vadim dozvolu za A kategoriju,nije ni gledala papire,nego automatski počela da kuca za B,kada sam video odmah sam joj rekao,napravila nove papire,a nije mi ukucala zabranu do 125 kubika dok ne napunim 18... :nanana: Ono što sam hteo da kažem je da sve može i van zakonskih okvira,samo je pitanje koliko imaš sreće ili koliko je radnica raspoložena. :sampion:

• Podržavam 1

• motordzija opste prakse, 700 postova
  • Motocikl: Tomos, Sprint (Jonway) Explorer 150, Yamaha TDM 850

Do sadasnjeg zakona je moped smeo imati ispod 50 ccm, razvijati na ravnom ispod 50 km/h , bio registrovan na jednog ili dvoje (u zavisnosti od sedista i oslonaca nogu), imati 2 ili 3 tocka, nisu proveravane osobine i vazila je trajna registracija. To je promenjeno.

Po novom zakonu moped sme biti ispod 50 ccm, ici do 45 km/h, registruje se na jednog, a registracija se ne razlikuje od one za motocikle (osim po visini dazbina). Za ocekivati je da ce osobine mopeda biti proveravane, jer se to radi u drugim drzavama, a za promenjene osobine kazne su sacuvaj Boze.

Modeli Tomosa AOS, AON, T14, T15, Cross 50 Junior, Senior, Elektronik50 i 90, BT50, CTX80 bili su i ostali motocikli, jer razvijaju preko 50 km/h (po starom i novom). Voze se svi na A bez obzira sto neki imaju samo 50 ccm. Svojevremeno sam polagao A kategoriju na T14 vlasnistvo auto skole.

Modeli Tomos APN, Automatic, ATX, Collibri i izvedeni iz ovoga su mopedi, i voze se na PSP. Isto vazi za sve novoprodate skutere iz celog sveta kod nas, oblik karoserije nije vazan. Mogu imati i dupla sedista i oslonce za noge, i enduro ram, nije vazno. Gleda se drugi pasus.

• Podržavam 1

• U prolazu, 37 postova

Koliko sam video u vasim postovima moze se registrovati na dvoje,ali zavisi od dobre volje plavaca...e sada sta mi je naj pametnije da radim posto cu ga ponovo registrovati,da jurim nekoga u supu ili preko agencije da idem ili...

• motordzija opste prakse, 700 postova
  • Motocikl: Tomos, Sprint (Jonway) Explorer 150, Yamaha TDM 850

Po tekstu novog zakona moped se registruje na jedno lice. Nema veze sta je pisalo u prethodnoj saobracajnoj dozvoli, nema veze ima li duplo sediste i oslonce nogu saputnika. Sta se desava po nekim opstinama, to mozda kao i pre bude malo sareno, vec decenijama smo slusali da se sve od 50 ccm registrovalo trajno u BG. Zakon je bio isti za celu drzavu, ali to po NS nikad nije proslo. Tomos T-15 mozda je u nekoj BG ili ko zna kojoj opstini dobio trajnu registraciju, a u NS i okolini nikad (osim ako bi napravili atest na masinskom fakultetu da su performanse oslabljene na ispod 50 km/h). Vidjali smo retke takve Cross Junior ili BT 50.

To sada dolazi sve pod lupu, u perspektivi su cak i ulicne nasumicne provere od strane policije, pa pojacani mopedi i oni sa napakovanim papirima vise nisu bas perspektivni. Bez obzira na oblik karoserije, npr. skuter ali moped, nesme preko 45 km/h ili postaje motocikl.

Za saputnika policajci kazu da ce na mopedu tolerisati ako ima kacigu, sediste, oslonce... Samo vec je neko na forumu to doveo u pitanje, to sto je neki forumas cuo usmeno od policajca, hoce li stvarno uvek tako biti?

• Ne silazi, 5815 postova
  • Motocikl: Kawasaki H2 SX SE '23 / Triumph R3 Storm R '24

Na osnovu zakona MUP usvaja pravilnike koji se dostavljaju odeljenjima za registraciju vozila, ali i tehničkim pregledima. Moje mišljenje je da su potpuno u pravu da ne treba dozvoliti da neko sa PSP (ili Am) vozi suvozača na bilo čemu. Pak, ne vidim razloga da neko sa A kategorijom vozi suvozača na skuteru od 50 (ili 49) kubika koji ima svu opremu predviđenu za vožnju dve osobe.

Znači, logično bi bilo da broj sedišta bude jednostavno prepisan iz dokumentacije o tom vozilu, a da vlasnici PSP (ili Am) bez obzira da li je vozilo registrovano za jednu ili dve osobe smeju da voze samo sebe, odnosno ne smeju da voze suvozača. U stvari za Am nisam siguran, ako Am bude imao i prvu pomoć, onda možda treba dozvoliti da vožnju suvozača.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja