Jump to content

Moto Zajednica

kolikom strujom se puni akku

Recommended Posts

• U prolazu, 6 postova
  • Motocikl: Yamaha Drag Star

ja sam pre neki dan punio akku i kad sam ga zakacio povukao je 2A a posle sat-dva ce smanjilo na 1A i posle postepeno padalo od 0A pa eto ako ti to pomaze izvuci neku srednju vrednost. pozzz

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Zainteresovan, 617 postova
  • Motocikl: Yamaha SR250 Honda NTV650

Punis ga sa 1/10 njegovog kapaciteta u amperima, i tako 10h. Ako je 5Ah, onda 0.5A na 10h. Nije svejedno ako ga puknes na 5Ah. Ne znam dal si nekad obicne punjive baterije punio na 'turbo' punjacu? Ja jesam, i riknule mi posle 5-6 punjenja. Ono sto sam na pocetku napisao pise i u uputstvima za koriscenje akumulatora, a isto su mi ispricali i unibat-ovi serviseri u Beogradu.

• Podržavam 1

• motordzija opste prakse, 700 postova
  • Motocikl: Tomos, Sprint (Jonway) Explorer 150, Yamaha TDM 850

Akumulatori se pune strujom do 10 procenata nazivnog kapaciteta. Na primer ako je nazivni kapacitet 5A onda jacina struje punjenja treba da bude do 0,5A ili manja u trajanju od 10 sati ili vise (ne previse).

Sto slabija bude struja punjenja, akumulator ce se napuniti zdravije, bez sulfatacije.

Sto jaca bude struja punjenja, akumulator ce srazmerno izgubiti na zivotnom veku, sulfatacija ce biti intenzivnija.

Trajanje punjenja treba da bude po racunu iz prvog pasusa, produzeno za eventualno par sati. Pokazatelj da struja ne ide vise u akumulator je intenzivno izlazenje mehurica (kazu prokljucao je). Ako se dugo ostavi na punjacu a intenzivno idu mehurici, opet imamo intenzivnu sulfataciju (skracenje veka). Akumulator koji brzo prokljuca, ne prima punjenje, verovatno je zavrsio zivotni vek.

Najvise struje pri punjenju, akumulator usvoji na pocetku. Trajanjem punjenja ta usvojena struja opada, tako da ona krajnja energija u njega ulazi sve sporije i sve manje. Povecava se sulfatacija, proces ubijanja akumulatora.

Lose, izradjene akumulatore, ako brzo prokljucaju, nemoguce je napuniti. Moguce je pri tome spaliti punjac.

Gas u mehuricima je vodonik (Hidrogenium), poznat kao gorivo za prve dirizable i Space Shuttle. Uvek paziti i ne prilaziti plamenom, gori i bez kiseonika!

Po prestanku punjenja, sacekati da izadju svi mehurici (moze se blago cimnuti par puta) i dopuniti destilovanom vodom na propisan nivo. Ploce moraju biti pokrivene elektrolitom i pre punjenja, posle punjenja samo korigovati nivo dest.vodom.

Auto punjaci su nacelno prejaki za malene moto akumulatore. :zdravo:

• Podržavam 4

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja