eagle 1 Napisano Februar 17, 2011 U prolazu, 12 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan pravim neki jednostavan punjac za akku pa me usput zanima kojom strujom se puni akku od 5ah na skuteru Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
kombajn 2 Napisano Februar 17, 2011 U prolazu, 7 postova Prijavi odgovor kao problematičan pola ampera 10 sati ili 5 ampera 1 sat mogucnosti su neogranicene... 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
eagle 1 Napisano Februar 17, 2011 U prolazu, 12 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan znam to zanima me kojom strujom se puni na skutu Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Arakis 6046 Napisano Februar 17, 2011 Svakom po zasluzi, 12429 postova Lokacija: NBGD - KN04ET Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake Prijavi odgovor kao problematičan Što sporije budeš punio akumulator bolje ćeš ga napuniti Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
nolezmaj 177 Napisano Februar 17, 2011 BJB Maxi Scooter Club, 743 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan Normalni punjači za akumulatore sa motocikala obično daju 1,25 ili 1,3 ampera, a turbo punjači su dva do tri puta jači od toga. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
kockica 0 Napisano Februar 17, 2011 U prolazu, 6 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Yamaha Drag Star Prijavi odgovor kao problematičan ja sam pre neki dan punio akku i kad sam ga zakacio povukao je 2A a posle sat-dva ce smanjilo na 1A i posle postepeno padalo od 0A pa eto ako ti to pomaze izvuci neku srednju vrednost. pozzz Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
brm-brm 846 Napisano Februar 17, 2011 Zainteresovan, 617 postova Lokacija: Obrenovac Motocikl: Yamaha SR250 Honda NTV650 Prijavi odgovor kao problematičan Punis ga sa 1/10 njegovog kapaciteta u amperima, i tako 10h. Ako je 5Ah, onda 0.5A na 10h. Nije svejedno ako ga puknes na 5Ah. Ne znam dal si nekad obicne punjive baterije punio na 'turbo' punjacu? Ja jesam, i riknule mi posle 5-6 punjenja. Ono sto sam na pocetku napisao pise i u uputstvima za koriscenje akumulatora, a isto su mi ispricali i unibat-ovi serviseri u Beogradu. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
marshall 380 Napisano Februar 17, 2011 motordzija opste prakse, 700 postova Lokacija: Novi zaSad Motocikl: Tomos, Sprint (Jonway) Explorer 150, Yamaha TDM 850 Prijavi odgovor kao problematičan Akumulatori se pune strujom do 10 procenata nazivnog kapaciteta. Na primer ako je nazivni kapacitet 5A onda jacina struje punjenja treba da bude do 0,5A ili manja u trajanju od 10 sati ili vise (ne previse). Sto slabija bude struja punjenja, akumulator ce se napuniti zdravije, bez sulfatacije. Sto jaca bude struja punjenja, akumulator ce srazmerno izgubiti na zivotnom veku, sulfatacija ce biti intenzivnija. Trajanje punjenja treba da bude po racunu iz prvog pasusa, produzeno za eventualno par sati. Pokazatelj da struja ne ide vise u akumulator je intenzivno izlazenje mehurica (kazu prokljucao je). Ako se dugo ostavi na punjacu a intenzivno idu mehurici, opet imamo intenzivnu sulfataciju (skracenje veka). Akumulator koji brzo prokljuca, ne prima punjenje, verovatno je zavrsio zivotni vek. Najvise struje pri punjenju, akumulator usvoji na pocetku. Trajanjem punjenja ta usvojena struja opada, tako da ona krajnja energija u njega ulazi sve sporije i sve manje. Povecava se sulfatacija, proces ubijanja akumulatora. Lose, izradjene akumulatore, ako brzo prokljucaju, nemoguce je napuniti. Moguce je pri tome spaliti punjac. Gas u mehuricima je vodonik (Hidrogenium), poznat kao gorivo za prve dirizable i Space Shuttle. Uvek paziti i ne prilaziti plamenom, gori i bez kiseonika! Po prestanku punjenja, sacekati da izadju svi mehurici (moze se blago cimnuti par puta) i dopuniti destilovanom vodom na propisan nivo. Ploce moraju biti pokrivene elektrolitom i pre punjenja, posle punjenja samo korigovati nivo dest.vodom. Auto punjaci su nacelno prejaki za malene moto akumulatore. 4 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
eagle 1 Napisano Februar 19, 2011 U prolazu, 12 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan Hvala puno Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Greifer 15 Napisano Februar 19, 2011 U prolazu, 30 postova Prijavi odgovor kao problematičan Slazem se sa poslednja 2 posta. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...