Jump to content

Moto Zajednica

Teorijski Pristup Kočenju

Recommended Posts

  • Drug član, 1192 postova
  • Lokacija: Bg
  • Motocikl: Dominator

Jednom sam veæ pominjao kako bi bilo lepo da se jednom svi složimo oko toga da najkvalitetnija trkaèka sprava nema najjaèi motor, najbolji obrtni momenat veæ najbolje koènice. Naravno, koènice, krajnje marginalna stavka pri kupoprodaji motora, retko pominjana kategorija prilikom hvaljenja makine i èesto zanemareni deo motocikla. Ipak su to samo koènice. Realno, koliko god da brzo idemo, jednom æemo se sigurno zaustaviti, a koliko god sporo da se kreæemo, to ne znaèi da æemo jednom baš ubrzati. Zakljuèujemo, koènice i nisu preterano bitan detalj kod motocikla. To je tako sve dok ne sednemo na makinu i krenemo. Onda koènice postaju bitne, i to æu podebljati, bitne.

 

Spremite se na smaranje fizikom. E, da me vidi ona baba iz srednje, verovatno bi sada doživela fras, ja nekome objašnjavam fiziku, ma daaaa. Da ne pominjem onog sa faksa, taj se verovatno nije ni treznio od ondak... Aj polako... Koènica. Koènica je ureðaj, sprava, deo motocikla, vozila, koji služi za usporavanje i zaustavljanje. Takoðe služi da spreèi kretanje vozila. Ma ništa novo, to smo svi znali. Ja to sada pominjem èisto onako, da ova poruka ima što više slova, izgledam pametniji sa dugaèkim postovima. E, stvarno treba da prestanem da kenjam, treba da se zaustavim, a li mi ne ide. Kada me uFati slovo, ne pušta, i mnogo mi je lakše da krenem nego da se zaustavim. To ti je kao sa pivom, kada krene, teško se zaustavljaš. Ma nije ni motoru drugaèije. E, ima ergelu, krdo konja koji služe za kretanje i ubrzavanje... Ubrzavanje. Prièa o energiji koja ne može da nestane, samo menja svoj oblik, pa iz goriva energija preðe u termièku, pa u mehanièku. Mehanièka energija, èista snaga. Energija je inaèe sposobnost vršenja rada. Zajebanim reènikom rad bude proizvod sile i preðenog puta kada sila deluje u pravcu pomeranja tela. Tim zajebanim reènikom je govorio i Njutn, to je onaj èika što mu je pala jabuka na glavu pa je izmislio gravitaciju. Kaže on, za brzine kojima se kreæu motocikli, još uvek daleko od brzine svetlosti, možemo koristiti i jebaèinu, ups, jednaèinu:

 

S0grc_emvsm8.jpg

 

E sad, pazi na onaj kvadrat brzine, on znaèi da se energija poveæava eksponencijalno, ako se brzina poveæa dva puta, energija je èetiri puta veæa. Nagradno pitanje, koliko je potrebno utrošiti energije da bi se brzina smanjila dva puta? Pa èetiri puta više energije. Vidi kurca u slamnatom šeširu, bolje da sam gledao kišu nego što sam poèeo ovo da pišem, zapetljavam... Sad ispada da meni za motor od 100 konja trebaju koènice od 200 konja? Tako je. Jebiga, razoèaran sam, koènice ipak imaju smisla i bitne su na motociklu. Sranje. Stidljivo upitah, a kako one rade?

 

Veæina motocikala ima disk koènice. Disk koènice se sastoje od diska, koji je montiran na toèak i od koèionih klješta koje su montirane (najèešæe) na viljušku. U èeljustim aklješta se nalaze posebne ploèice koje stiskaju disk i kinetièku energiju pretvaraju u toplotnu pomoæu trenja. Zato se koènice greju. One ustvari i služe da budu grejaèi ne neki devijantan naèin. Èemu one rupe na diskovima? Pa da izgledaju jebaèki, èemu bi inaèe služile. Možda radi odvoðenja toplote? Moguæe. Zašto dupli disk? Pa on može da pretvori duplo više energije kretanja u tolpotnu energiju. Tako se zaustavljamo. Disk koènice su hidrauliène koènice. Rade na principu sabijanja teènosti u koèionom cilindru koje se pruža do koèionih klješta gde koèioni cilndri pritiskaju koèione obloge na disk. Koèiono ulje ima takva svojstva da ne može da se sabija, odnosno jako je otporno na promenu zapremine. Usko grlo? Gumena creva. Koriste se uglavnom vretenasta hidraulièna creva, metalne cevke ili u novije vreme teflonska creva, i ona su otporna na širenje. Dobro crevo æe sav pritisak da prenese do klješta.

 

Motori imaju dva nezavisna sistema koèenja za prednji zadnji toèak. Od afiniteta vozaèa zavisi proporcija korišæenja prednje ili zadnje, a odnosi se kreæu od 60% u korist prednje pa do 90% na prednjem toèku. Niko normalan ne koristi zadnju više od prednje. Ja to samo kada pravim pajkanca. (Ovako nešto nisam rekao bar 15 godina).

 

Koèenje je umetnost, to je jasno, a koènice ne da nisu zanemarljivi deo vožnje veæ predstavljaju možda i najbitniji deo strategije vrhunskih trkaèa. Sami ste svedoci komentara, ima ga na koèenju, dobija ga u koèenju... U današnje vreme sofisticirane tehnologije, dosta pažnje se poklanja koènicama i kao što snaga motora zavisi od agregata, život vozaèa zavisi od koènica. To je dovoljan razlog da sve više imamo ABS sistema na motociklima, sada skoro svaki novi bajk ima dupli disk napred. Sreæan sam jer više nije pitanje koliko brzo æe motor da poleti kada curica baci maramicu, nego koliko brzo æe motor da stane kada izleti dete sa loptom.

 

Èemu ova tema? Pa samo sam hteo da šlogiram babu iz srednje. Mada, sada na pamet padaju i neke sruge stvari, recimo, da promenim ploèice na prednjoj koènici, imam nove, ne znam šta èekam. Možda da zamenim ulje za koènice, ko zna kada je menjano. Jebeš ga, možda mi baš to fali za nekih 20cm u odsutnom trenutku. Sve do da ne bi jednom rekao, da sam stao samo malo ranije...

 

najzli

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Guest Cubric

Extra!!!

 

Ja sam uvek smatrao da je bitnije da motocikl ima bolje koènice, nego par "konja" više. Kad èitam podatke o ovim novim hiljadarkama sa po 180+ konja, i slušam prièe tipa "moj ima tri konja više" (a ja u sebi mislim, nije tri nego èetiri), zapitam se dokle više. Ima li kraja toj trci u snazi. Na "ulici" (pa i na stazi) æe pre da se primeti razlika u koènicama, nego razlika u snazi od par konja.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 2110 postova
  • Lokacija: Zrenjanin
  • Motocikl: Suzuki GSX-R 1000 L1 SBK; MV Agusta F4 1000 S; Ducati 996 S; Aprilia RSV4 RF; Suzuki GSX-S 1000 M0; Suzuki GSF 1200 N
Èemu one rupe na diskovima?

 

Pored odvodjenja toplote, one umanjuju tezinu diskova. Manja tezina diskova= manja inertna masa= upravljiviji (jel se tako kaze?) motor!

 

 

A, da, takodje doprinose tome da motor deluje jebacki! :wink:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 584 postova
  • Lokacija: Bijeljina
  • Motocikl: ZX 12 R
Jednom sam veæ pominjao kako bi bilo lepo da se jednom svi složimo oko toga da najkvalitetnija trkaèka sprava nema najjaèi motor' date=' najbolji obrtni momenat veæ [b']najbolje koènice[/b].

Moj stari je oduvijek govorio:" Dobar i ispravan motocikl je onaj koji možeš voziti SPORO ( bez napora ) i koji može ODLIÈNO KOÈITI". Moram ocu vjerovati,na prvi motocikl je sjeo davne 1945,a prije desetak dana je poèeo trošiti 84 godinu.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • BMW GS is waiting for You...what are You waiting for????, 822 postova
  • Lokacija: YU jos uvjek u 36-oj...
  • Motocikl: Wee 650

Drago mi je da vidim da se prica o kocnicama kao najbitnijem dijelu motora! Moje su za sada odlicne iako su plocice pri kraju(nove stizu za 10tak dana iz Austrije)

Rupe na disku su prevashodno izbusene radi odvodjenja vode (kad se vozi po kisi,preko bare...) tj da povecaju trenje time sto ce kroz njih lakse i brze da se ukloni sva voda koja slucajno dodje do diska!

To sam procitao negdje u casopisu( kojih hvala bogu sada ima mali-milion)!

Naime prvi diskovi su bili kompaktni tj. nisu bili perforirani(izbuseni)!

Posto je primjeceno da voda umanjuje trenje izmedju diska i feroda sa kocionih plocica neko pametan je dosao na ideju da izbusi diskove i tako uvideo da stvarno bolje koci po vlaznom vremenu!

Isto tako se tvrdi da perforacije ne pojacavaju trenje jer je zahvaljujuci njima smanjena i povrsina samog trenja!

Savrsenstvo u pogledu teorije kocenja razradili su ,ko drugi nego Japanci! Naime u novom hibridu (Priusu iz Toyotine fabrike) termicka energija koja se oslobadja iz diskova prilikom kocenja se konvertuje u elektricnu koja sada dopunjava baterije koje inace pogone auto pri brzinama manjim od 50km/h!

Ala brate ako nastave ovako dovesce do toga da vise nece biti moguce potrositi energiju pa cemo citav zivot da se vozimo na litar goriva :D

 

Moj drug misli da su diskovi izbuseni da moze da se montira Xena i motor zakljuca al sam mu ja rekao da ta teorija ne pije vode :D:D:D:D:D

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1592 postova
  • Lokacija: Budva - MNE
  • Motocikl: Aprilia Pegaso 650 Strada

Kada su svojevremeno cika Entorija (Bugatti) pitali zašto njegov bolid ima očajne kočnice čovjek je ladno odgovorio: ,,pa ja pravim automobile da jure a ne da koče''

kada je Rudolf Kariačola tražio od Mercedesa da pojačaju kočnice na njegovom bolidu dobio je sličan odgovor ko Bugatijev.

 

No, pojaviše se neki bolidi sa boljim kočnicama i demntovaše ovo gore napisano.

 

Za rupice je objšnjeno. Zašto su diskovi nazubljeni? Zvanični odgovor glasi (Kawasaki): Da bi se lakše otpadal prljavština (npr. blato) s diskova.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 254 postova
  • Lokacija: bijela,montenegro
...Zašto su diskovi nazubljeni? Zvanièni odgovor glasi (Kawasaki): Da bi se lakše otpadal prljavština (npr. blato) s diskova.

 

nije nego da bolje trose plocice :wink:

 

 

bravo najzli legendo!!!

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja