Jump to content

Moto Zajednica

Lomljenje SM / Cross u krivini

Recommended Posts

• Vlasnik sajta, 5375 postova
  • Motocikl: BMW R1200 GS Adv, S1000RR; Beta 350RR

Meni je bezveze u ovoj temi to sto je ispalo da smo se podelili u dve struje - jednu koja hoce da pomogne decku kroz savete sto iz prakse, sto iz teorije, i na drugu koja se fokusirala na tvrdnju da nema sta da se decku prica jer mu to nista nece znaciti bez prakse. A bezveze je to sto se svi slazemo da je praksa apsolutno neophodna da bi se naucila voznja.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 2285 postova
  • Motocikl: Honda Sevenfifty

Uopste mi ne pada na pamet da se izvinajvam vi ovde mokrite i vrsite infekaciju (da se kulturno izrazim, protiv pravila foruma je da se psuje :zvizduk: ) na tudj rad i na trud. Motoholika nije mrzelo da izadje i slika se napolju i pokaze kako on misli da treba a ja mu verujem da tako treba jer covek ima iza sebe milion tema o odrzavanju i voznjama i covek je cak bio i na "road to baha" ili kako se vec zove trka (dust to glory).

Znaci ako ste vec tako dobri prakticari, izadjite lepo ko motoholik i prakticno POKAZITE (jebiga velika slova, brisi Pablo ako ne valja :takoje: ) kako to treba da se radi.

Ok vi bolje vozite od mene. Verovatno 95% onih koji su piskarali u ovoj temi moze da me odere u skoro bilo kojoj krivini na bilo kojoj podlozi. Ok vi znate? Ok daj da vidimo. Sta me boli uvo sto vi kazete da ste osvojili ovo ili da ste pretekli ovog ili onog? I to je samo teorija zar ne sad treba da vam verujem na rec?! Dajte snimak, kako se to radi, dajte nam PRAKSU! Al vas snimak gde vam se vidi lice i sve da znamo da ste nam VI to pokazali!

Jeste li videli mene negde da delim u ovoj temi savete(Majstor Kvarisa) kako treba da se vozi? Niste. Zato sto ne znam.(odgovor na moj broj postova na BJB) I sad koga ja da slusam, kad na ovoj strani (necu da imenujem) imamo ove "teoreticare" a na ovoj "prakticare" i svi su kao najbolji? Ako ste bajkeri i ljudi, progutajte malo knedlu i slozite se kako to stvarno treba da bude i izgleda, teoreticari nek napisu kako bi to trebalo da bude, prakticari nek to pretoce u praksu pa nek nam izbace snimke u sasvim novoj temi kako to treba da izgleda pa svi mi neuki da ucimo na recima i delima vas boljih, iskusnijih, brzih, mudatijih...

Najlakse je reci nekome, samo sedi i pun gas sve ces sam da ukapiras.

Da su mi to rekli kad sam polagao za kamion bilo bi mrtvih...(pun gas, sam ces da ukapiras :zvizduk: )

Covek je lepo pitao za savet a vi ste pretocili lepu temu u raspravu sa administratorskim timom...

• Podržavam 11

Meni je bezveze u ovoj temi to sto je ispalo da smo se podelili u dve struje - jednu koja hoce da pomogne decku kroz savete sto iz prakse, sto iz teorije, i na drugu koja se fokusirala na tvrdnju da nema sta da se decku prica jer mu to nista nece znaciti bez prakse. A bezveze je to sto se svi slazemo da je praksa apsolutno neophodna da bi se naucila voznja.

:care:

Jedino glup moze da pomisli da ce decko da prihvati teorijski savet pa da posle toga NECE da sedne na motor nego ce da sedne za sto, stavi sve to na papir i matematicki proracunava...

• Podržavam 6

• Zainteresovan, 525 postova
  • Motocikl: Yamaha TT 600 S , Yamaha YZ 250

Mrzi me vise da citam vasa seratorska prepucavanja svi su hteli u pocetku da pomognu i sad pretvoriste ovo u neku filozofiju i to ciji je veci Q. SERATORI!

Sta lupate da nije potrebna teorija? Znaci samo nekog ubacis u sleper ili cvaju od 500 kubika i samo kazes teraj snaci ces se? Ajde molim te.

OVAJ FORUM MI JE POMOGAO DA SAVLADAM MNOGE STVARI U VOZNJI!

Ovde cujem od proverenih ljudi kako sta gde pa to promenim u praksi. Tako se uci, mnogo mi je jeftinije nego da polomim par motora i par kostiju pa onda da kazem: "E mali praksa je zakon, dzabe ti ja pricam, idi ti na stazu pa pun gas pa kad potrosis, 50 rezervoara, polomis par kostiju i iskrivis 2-3 rama onda da mi se javis!!!"

Ako hocete da pomognete u TEORIJI jer forum za to i sluzi, pomognite! Ako ne, DZADA!

Imamo mi You tube i staze za cross, tj znamo gde se nalaze ne trebate nam vi da nas upucujete da njih ako hocete da pomognete nama amaterima teorijski dobrodosli ste ako ne zadrzite vasa muda i pun gas za sebe!

Za vas ostale koji zelite da pomognete, nemojte da vas ovi mudati trkaci i opasni jebaci pokolebaju u tome, ima puno nas koji vole da slusaju o tome ali ne zele da se mesaju jer nemaju pametno sta da kazu o tome o cemu vi pricate :takoje:

A moj # ton # je bio opomenut na prvoj stranici ove teme ???

• Podržavam 1

• Navigator, 1801 postova
  • Motocikl: Papričica :)

@Mina & Peca BMW: Bitno je da prsti budu na nogostupu zato sto tada najbolje mozes da armortizujes

udare rupa, jednostavno, motor ce da bude dosta mirniji, a da ne pricam o tome da neces primiti

udare istih. Sto se tice saltanja i kocnice, pa tu potrebu mozemo pogledati iz vise uglova. Pretpostavimo

da nosite cizme, tvrde cross cizme, bez kojih se niposto ne treba zaputiti u off, stvarno je potrebna

banalstina da se slomi zglob, stopalo ili potkolenica, ako bi se oslanjali na fudaster sredinom noge,

jako je verovatno da bi nesvesno stiskali kocnicu ili prebacili koju brzinu viska, sto moze biti jako

zeznuto kad zagusti neki uspon (a ako si vec sa vecim enduro motorom, zaguzio si u samom startu, jos kad

ubacis u ler...)(da ne pricam o nesvesnom stiskanju zadnje kocnice, te pregrevanje iste). Dobro, bolje da

stojite na prstima, a sta onda kod saltanja? Pa upravo kod veceg enduro motora (ili putnog motora kao GS)

je dovoljno u vecini slucajeva da vozite u jednoj brzini (drugoj recimo), svejedno nemoz juriti sa kravom,

a ako juris, saltanje iz vazduha ne bi trebalo da ti bude problem.

Polozaj prstiju? Ko vozi kros reci ce da su ruke opustene, i treba tome i teziti, ali kravu je jako

cesto jako tesko provesti zeljenom putanjom, tako da kad je gusto, svi prsti na ruckama i drz se! Isto

i za noge, poznata metoda 4x4 (pomocni tockici) samo odmaze, stabilniji je motor kad ga stegnes svime

na raspolaganju! Onda jos dodje pitanje, dobro u guzu sam, uspon, klizavo, treba niza a ne smem da

pustim korman! Niza bez kvacila! Mekana podloga ce armortizovati udar menjaca, za visu tek da ne pricam.

To je moje ukratko iskustvo sa kravom u sumi i sitnim offroadovima sa putnim gumama! A nisam ih malo

imao. Mnogo se stvari razlikuje nego kad se vozi kross ili enduro sa kramponom, ali manje su i brzine,

blaze prepreke...

@Pablo: pa o tome i pricam, ne moram ni da vredjam a ispasce da jesam! Ako neko poslednji stize u koloni

i ja kazem da je zaostao, znaci da sam mu rekao da je debil? :stabre: Ako za poslednjih X godina nikoga

na ovom i drugim forumima nisam uvredio(sto javno sto na pp), zasto smatras da bi to i sada uradio? A

cinizam i ironija su jedno vreme bili u modi i mnogo su se cenili na ovom forumu, verovatno zato oni sa

stazom vise nisu prisutni...

@znatizeljni citatelji: sustina je da pitanje treba znati postaviti, napisano je par strana filozofije

koja ne masi temu i uopste nije uzaludna, problem je samo u tome sto su oni koji pitaju sa smislom

postali jako retki. Ko zna kako da pita, jako retko i stigne do racunara da iskuca pitanje...

• Podržavam 2

• zaludan, 383 postova

Danas videh temu ovde o tome kako se spusta koleno na R-ovima u krivini pa me zainteresovalo kako to ide na SM / Cross dosta sam vidjao da pro ulasku krivinu ispravljaju nogu napred samo sto sam par puta probao dok je bilo vremena ali nisam primetio neku veliku promenu (a nisam isao nesto ni brzo)

Kod mene se stvara strah da ne siklizam posto je u mom slucaju Cross varijanta (vislji je dosta) a ja bi da malo oborim po krivini gume su neke univerzalne znaci nisu kramponke.

P.S Na R-u mi nije bio problem da ga oborim koliko toliko nisam ceso kolenom ali sam obarao ali sad sa porastom visine sedista porasto je i nivo opreza i bojazni ;)

Decko je sasvim lepo postavio pitanje i napisao stanje stvari i svoje vozacko znanje i stanje motora, a vi ste otisli u totalno suprotnom smeru....

:care:

Jedino glup moze da pomisli da ce decko da prihvati teorijski savet pa da posle toga NECE da sedne na motor nego ce da sedne za sto, stavi sve to na papir i matematicki proracunava...

I dalje tvrdim da prvo trebate da upoznate RadicaM pa ga onda savetujte teoretski, posaljite ga na kurs, ili radite sa njim sta god ocete !

Ja sam ga upoznao i procitao. :takoje:

Ajde sad Radicu, bez uvrede, reci koliko si rezervara potrosio za dva i nesto meseca od kad si vlasnik ( a priznaj i da ti je to prvi ozbiljan motor, koji si dugo prizeljkivao ) veoma dobrog i ispravnog TS-a 125.

I budi iskren i sracunaj koliko sati je bilo off roada ( bilo kakvog )

I reci ljudima sta planiras da radis sa masinom ( mada to imaju u drugoj temi - Generalna - ) i kad planiras da pocnes da se ozbiljnije vozis

I priznaj dali ces posle ta dva, tri meseca ( sto zbog finansija, sto zbog nabavke delova, sto zbog nerviranja sa majstorima,... ) dali ces se stvarno secati sta ti je ovde neko, teoretski savetovao po pitanju off road tehnike ?

• Enduraš, 6399 postova
  • Motocikl: CRF300L

@Mina & Peca BMW: Bitno je da prsti budu na nogostupu zato sto tada najbolje mozes da armortizujes

udare rupa, jednostavno, motor ce da bude dosta mirniji, a da ne pricam o tome da neces primiti

udare istih. Sto se tice saltanja i kocnice, pa tu potrebu mozemo pogledati iz vise uglova. Pretpostavimo

da nosite cizme, tvrde cross cizme, bez kojih se niposto ne treba zaputiti u off, stvarno je potrebna

banalstina da se slomi zglob, stopalo ili potkolenica, ako bi se oslanjali na fudaster sredinom noge,

jako je verovatno da bi nesvesno stiskali kocnicu ili prebacili koju brzinu viska, sto moze biti jako

zeznuto kad zagusti neki uspon (a ako si vec sa vecim enduro motorom, zaguzio si u samom startu, jos kad

ubacis u ler...)(da ne pricam o nesvesnom stiskanju zadnje kocnice, te pregrevanje iste). Dobro, bolje da

stojite na prstima, a sta onda kod saltanja? Pa upravo kod veceg enduro motora (ili putnog motora kao GS)

je dovoljno u vecini slucajeva da vozite u jednoj brzini (drugoj recimo), svejedno nemoz juriti sa kravom,

Polozaj prstiju? Ko vozi kros reci ce da su ruke opustene, i treba tome i teziti, ali kravu je jako

cesto jako tesko provesti zeljenom putanjom, tako da kad je gusto, svi prsti na ruckama i drz se! Isto

i za noge, poznata metoda 4x4 (pomocni tockici) samo odmaze, stabilniji je motor kad ga stegnes svime

na raspolaganju! Onda jos dodje pitanje, dobro u guzu sam, uspon, klizavo, treba niza a ne smem da

pustim korman! Niza bez kvacila! Mekana podloga ce armortizovati udar menjaca, za visu tek da ne pricam.

To je moje ukratko iskustvo sa kravom u sumi i sitnim offroadovima sa putnim gumama! A nisam ih malo

imao. Mnogo se stvari razlikuje nego kad se vozi kross ili enduro sa kramponom, ali manje su i brzine,

blaze prepreke...

Druze nemoj da se ljutis, ali vicina ovoga sto si napisao je totalno netacno (da ne kazem glupo), prosto ne mogu da verujem sta si ispisao ;D

Prvo i osnovno, na nogostupu stopalo treba da stoji sredinom jer kad motor skace po podlozi noga mora da ima dobar oslonac, sto bolji, a najbolji oslonac je na sredini stopala. Takodje to obezbedjuje stabilnost za upravljanje kolenima. Kako zamisljas da upravljas kolenima ako blatnjavom cizmom stojis na prstima na nogostupu ? Nesvesno kocenje i slucajna promena brzine ? Ne bih rekao, to mi se nikad nije desilo ni na samim pocecima offroad voznje, niti sam cuo da se to nekom desavalo ko konstantna pojava.

Motor je stabilniji kad se opusteno drzi guvernal nego kad se grcevito stegne, to je opste poznata stvar, probaj pa ces videti i sam. Kad je gusto, motor se steze nogama, a ne rukama.

"Onda jos dodje pitanje, dobro u guzu sam, uspon, klizavo, treba niza a ne smem da pustim korman! Niza bez kvacila!"

Ovo mi nije bas najjasnije, kako prebaciti u nizu brzinu na usponu bez kvacila i zasto to uopste raditi ? U visu da, bez problema, u nizu tesko bez pustanja gasa i jakog KLANK iz menjaca, ne vidim ni jedan razlog za menjanje brzine nanize bez kvacila.

• Podržavam 3

• Drug član, 4834 postova
  • Motocikl: enduro

Ok da se motor drzi nogama i blago rukama, ali ... Kada iznenada naletim na veliku izbocinu, veliki kamen, ili sta vec, tu mislim da me spasilo samo to sto sam u mementu stegao korman veoma jako i amortizacijom ruku uspeo da odrzim motor da ne padnem.

• Enduraš, 6399 postova

Ok da se motor drzi nogama i blago rukama, ali ... Kada iznenada naletim na veliku izbocinu, veliki kamen, ili sta vec, tu mislim da me spasilo samo to sto sam u momentu stegao korman veoma jako i amortizacijom ruku uspeo da odrzim motor da ne padnem.

Potpuno se slazem ;)

blaze prepreke...

Druze nemoj da se ljutis, ali vicina ovoga sto si napisao je totalno netacno (da ne kazem glupo), prosto ne mogu da verujem sta si ispisao ;D

Prvo i osnovno, na nogostupu stopalo treba da stoji sredinom jer kad motor skace po podlozi noga mora da ima dobar oslonac, sto bolji, a najbolji oslonac je na sredini stopala. Takodje to obezbedjuje stabilnost za upravljanje kolenima. Kako zamisljas da upravljas kolenima ako blatnjavom cizmom stojis na prstima na nogostupu ? Nesvesno kocenje i slucajna promena brzine ? Ne bih rekao, to mi se nikad nije desilo ni na samim pocecima offroad voznje, niti sam cuo da se to nekom desavalo ko konstantna pojava.

Motor je stabilniji kad se opusteno drzi guvernal nego kad se grcevito stegne, to je opste poznata stvar, probaj pa ces videti i sam. Kad je gusto, motor se steze nogama, a ne rukama.

"Onda jos dodje pitanje, dobro u guzu sam, uspon, klizavo, treba niza a ne smem da pustim korman! Niza bez kvacila!"

Ovo mi nije bas najjasnije, kako prebaciti u nizu brzinu na usponu bez kvacila i zasto to uopste raditi ? U visu da, bez problema, u nizu tesko bez pustanja gasa i jakog KLANK iz menjaca, ne vidim ni jedan razlog za menjanje brzine nanize bez kvacila.

I sad kome verovati kad dvoje motorista sa povecim stazom na motoru imaju totalno drugacije razmisljanje? :neznam:

Nikakva uvreda momci :zdravo:

• Podržavam 2

• Pobjednik motogp kladionice 4X, 5466 postova
  • Motocikl: s.f. fzr1000 crf450r cbr600rr shadow

Ja nemam toliko jake noge da u doskoku u oranje istim zadrzim i motor i sebe na njemu :)

vlcsnap-1.jpg

• Enduraš, 6399 postova

I sad kome verovati kad dvoje motorista sa povecim stazom na motoru imaju totalno drugacije razmisljanje? :neznam:

Nikakva uvreda momci :zdravo:

Kome god da verujes, isto ti se 'vata. Mozda bi ti te informacije bile korisne kad bi van asfalta vozio nesto brze nego sto vozis asfaltom.

• Ministar za Enduro, ratluk i ženske motore, 5393 postova
  • Motocikl: HTZ 750

Menjanje brzina bez kvačila sa međugasom je zgodna stvar jel možeš brže da promeniš brzinu a da ne popuštaš kontrolu nad kormanom - kada situacija to zatraži tipa uzbrdo izgubiš brzinu jel si se popeo na neki kamen ili slično i treba ti prva ...

Meni lično je teorija dosta značila da uđem u priču vožnje, jel koliko prošle godine sam počeo ozbiljnije da vozim motor... Na početku kombinacija teorije iz Dual sport riding tehnique i Glinara su mi dali kakvu takvu osnovu a ondak je krenuo specijalistički kurs kod Kepe koji nas je sve iskvario... Naravno da je praksa presudna ali sa teorijom se može dobiti dobra osnova za praksu.

Pokušaj ddgovora na pitanje - da tako ide noga kada se brzo ulazi u krivinu na offroadu, ali ne treba je koristiti dok se ne dođe na taj nivo da možeš da obaraš motor na offroadu da bi ti trebala ispružena noga.

I generalno kad bi se podvukla linija svi su u pravu samo kad bi ukomponovali svoje odgovore, dobro je potkovati se teorijom a onda praksom to filtrirati i uvežbati...

kada budeš odlučio da vežbaš javi se pa kad budemo išli u Glinaru tamo možeš da probaš šta te zanima a i da pitaš iskusnije offroadere (ne mislim na sebe jel sam još lagano neiskustan) npr. Mladera koji extra dobro vozi.

• Podržavam 1

• Drug član, 1740 postova
  • Motocikl: Tomos 14M BMW R 26 BMW R 65 BMW R1150R

blaze prepreke...

ja se slazem sa tobom .. ali je ovde koliko vidim problem sto nekom vise odgovara ovako nekom onako .. razliciti stilovi voznje ...i to je ja mislim normalno ...

kao kad nekad bacim oko na trke pa vidim da Rosi spusti nogu u krivini kao neki pocetnik a svi ostali spustaju koleno....valjda njemu tako vise odgovara .???..

Ja kad sa mojim motorom koji nije nikako za kros sidjem sa asfalta i poteram nekim losim makadamom uvek ustanem, noge na fuzasteru drzim na prstima i kolenima koliko toliko stegnem rezervoar / sediste, teram samo u drugoj i telo drzim uspravno a motor pod sobom obaram tako da ja uvek stojim uspravno ili da ne kazem teram kontru ??? e sad ja to zasto radim pojma nemam ali mi je tako nekako lakse ...nikad nisam terao kros pa da sad ja nesto tu pametujem ali to je neki moj nacin...valjda iz straha da ne padnem ja ustanem jer ako motor krene da proklizava po tom pesku i zemlji lakse cu da iskocim sa njega ako stojim ?????

e a kad saltam ja cas tutnem nogu pod menjac i presaltujem i to kad sam na koliko toliko ravnom terenu ... ne saltam svaki cas ko formula ..

???????????????????? otkud pa ja znam .. meni tako lakse ??????? :zdravo: :zdravo:

• Navigator, 1801 postova
  • Motocikl: Papričica :)

blaze prepreke...

Tu smo da se objasnimo, isprati za vozace kojih motora je dat savet! Jasno je da korman treba da bude opusten, ali kada naidjes recimo na veliku blatu u baru, sa necim kao sto je TA ili GS, najgluplje sto mozes je da probas da iscupas prepreku tako sto ces zabiti pun gas i opustiti ruke sa kormana! A tako bi to resio da si na krosu i da imas krampon!!! Jedino sto mozes je da se dovatis kormana, stegnes kolenima rezervuar i pokusas da prodjes sa konstantnim gasom da ne bi stao, sto zbog gasenja motora, sto bog gubljenja trenja... Da ne spominjem promene pravca i gorespomenute vagase! Onda obicno predjes na upravljanje glavom! i jednostavno, prepreke na takvom motoru nisu iste kao na laksim enduro motorima, ili jesu iste, ali se ne prelaze ni u priblizno istim brzinama.

Sto se tice nogostupa, ne znam kolika su ti stopala, al mozda kod tebe pali da ne stojis na prstima :). A noga ako je klizava, klizava je na prstima isto koliko i na sredini stopala, samo sto prstima mozes da vrsis veci pritisak na fudaster.

Sto se tice menjaca, ni na asvaltu ne koristim kvacilo ni za nizu ni za visu brzinu pa nikad nemam "klank" (dobro nije bas nikad za nizu, ali visu gotovo uvek saltam bez kvacila). Zasto bi na usponu saltao u nizu?? Pa aco kao da nikada nisi vozio putnu gumu na offroad-u, ako krene da kliza u pola uspona, izgubis obrtaje i ostajes bez brzine... zadnje ti je da odes u nizu. Na mekoj podlozi ne moras promenu brzine ni gasom da kompenzujes, podloga sve popije...

Opet, sve sto sam napisao je iz iskustva sa tezim enduro motorom, vrlo cesto tesko napakovanim i sa putnim gumama, sa kramponom sam jos jako zelen da bi bilo kome sta rekao, jos uvek sam i sam u cudu kakav je to drugi lepi svet :D. I da dodam, sve sto vazi za putne gume, vazi i za supermoto na offroadu, probao sam i sa suvozacem :D. Zna se naravno granica!

• Podržavam 1

Malo samo da se umesam, da probam da razjasnim

Na prstima se moze voziti off road kad naidje deonica da se sedi i malo odmori na sedistu

Ostalo, sto mu dodje po meni 80% vozim stojeci i tu je noga na pregibu pred petu - nemoze da se desi da presaltam ili kocim slucajno, ako su, a trebalo bi da budu, komande dobro nastelovane - tu manje i klizi blatnjava cizma jer pomaze i peta na cizmi.

Tada se kolenima spiluje ( rade ko amortizer ) a optereceni su butni misici i prednja loza ( ili kako se vec zove ) butnih misica. Za razliku od listova nogu koji su optereceni kad se stoji i upire prstima ili jagodicama odma iza prstiju

Kad se opterete listovi nogu, pri malom zamoru se gubi osecaj i kolena nemaju ulogu amortizera vec to preuzima skocni zglob ( koji je manji, slabiji i manje prenosi osecaj na vozaca )

A sto se tice saltanja u nizu ( kad pocne da proklizava procelava guma na usponu po meni motor ne gubi vec povecava obrtaje ) i ja tada saltam u visu brzinu da bi smanjio ob. momenat na tocku i time pokusao da smanjim proklizavanje

I opet naglasavam da se sve razlikuje ( sto je i BRACO naglasio ) od konstitucije vozaca, izabranog polozaja na motoru, izbora samog motora i mentalnog sklopa off road vozaca

• Podržavam 2

• Ne silazi, 6281 postova
  • Motocikl: Africa Twin CRF1000

Lepše je bilo tebi sigurno, nego meni dok sam uploadovao ove filmiće :)

Elem, evo mog današnjeg odgovora. Ko ne može da nađe ili mu je lakše downloadovati direktno sa servera, evo mala pomoć:

http://red.smartdoit.com/BJB/razno/video/Dirtwise-Vol1.avi

http://red.smartdoit.com/BJB/razno/video/Dirtwise-Vol2.avi

http://red.smartdoit.com/BJB/razno/video/Woods.avi

Naravno, odgledao sam sve. Sjajan materijal. Ja sigurno neću nikada ovako znati voziti, čak ni nemam baš ovako duboke ambicije :) ali u svakom slučaju vredi odgledati. Vrlo korisno, ako se već ne vozite zbog zimoće :D

Gost
Ova tema je zaključana za nove odgovore.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja