Jump to content

Moto Zajednica

Track log na Garmin nuvi uređajima!

Recommended Posts

  • www.markone-pegaz.rs, 2411 postova
  • Lokacija: Novi Sad, N45 15.579 E19 48.722
  • Motocikl: Napokon... BMW R1150GS!

Ja samo prenosim informaciju. Tekst je pisan u prvom licu jednine a autor je naveden na kraju.

 

 

 

 

 

Kada sam probao GPS prvi nüvi 200, veliko razočarenje je bilo to da uređaj uopšte nema snimanje pređenog puta. Do tada sam koristio ručne GPS-ove koji su imali tušta i tma opcija, a snimanje pređenog puta je opcija bez koje se GPS uređaj može smatrati skoro pa neupotrebljivim.

 

Garmin je ne jednom pokazao svoju čudnu poslovnu politiku koja je verovatno kulminirala na nüvi seriji. Naime, oni prave uređaje u raznim cenovnim klasama, ali su oni hardverski vrlo često skoro pa istovetni, a razlikuju se samo po omogućenim programskim opcijama. Kada pogledate lepezu garmin nüvi uređaja lako je izgubiti se u raznolikim oznakama iza kojih se često kriju funkcionalno potpuno identični uređaji.

 

Tako je garmin jeftine nüvi uređaje opredelio ka korisnicima malih prohteva kojima je praktično potrebna samo autonavigacija u najjednostavnijem obliku. Po tom pitanju svaka čast, uređaj radi odlično to čemu je namenjen i korisnik koji ne zna za bolje ne može biti nezadovoljan. Skuplji modeli imaju i dodatne opciej od kojih je jedna i snimanje pređenog puta.

 

S obzirom da je u svim nüvi uređajima isti softver sasvim je jasno da se tu radi o namernom isključivanju opcija kako bi se veštački napravio veći broj modela uređaja. Ponekad se garminu omakne greška pa se u nekoj verziji firmvera pojave neke opcije koje ne bi smele, ali oni to brzo reše izbacivanjem novog firmvera. U svakom slučaju jasno je da su opcije tu, samo nisu dostupne.

 

To je motivisalo ljude da pokušavaju da zaobiđu garminove planove i uključe opcije koje su im potrebne.

 

 

Pristup sakrivenoj opciji snimanja pređenog puta

Na nekim firmverima trek log je sakriven ali dostupan. Uključuje se prilično lako. Dok ste u režimu navigacije treba da otvorite brzinomer klikom na donje levo polje na kome obično stoji procenjeno vreme dolaska na odredište.

 

mapview.jpgOtvoriće se novi prikaz na kome imate dosta podataka o trenutnom statusu puta, a ono što je nama zanimljivo je veliki brzinomer.

 

speedometer.jpg

 

Na njega kliknite i držite pritisnuto osam do deset sekundi. Otvoriće se novi prozor sa sistemskim podacima. Kliknite na Next i ako je u uređaju odgovarajuća verzija firmvera, dobiđete ekran pod nazivom Logging Control.

 

logging_control.jpg

 

On sadrži dva dugmeta: Start Playback i Start Recording. Prvo dugme će učitati i prikazati simulaciju kretanja po sačuvanom logu, a drugo dugme uključuje snimanje loga.

 

 

Drugačiji pristup ovoj opciji

Na uređajima koji uTools meniju imaju opciju Where Am I (2×5, 2×5w, 550, 760, 755), pristup opcijama za beleženje loga je moguć na malo neobičan način.

 

where_am_i.gif

 

Uđite u opciju Where Am I i obratite pažnju na levi deo ekrana.

 

nearest.gif

 

Uradite sledeće:

 

- kliknite na reč Nearest u Nearest Junction/Intersection

 

- kliknite na reč Nearest u Nearest Address

 

- kliknite na reč Address u Nearest Address

 

- kliknite na reč Junction u Nearest Junction/Intersection

 

Nakon toga otvoriće vam se skrivena opcija za beleženje pređenog puta.

 

 

Korišćenje opcije beleženja pređenog puta

Ova opcija je dostupna samo u režimu navigacije, kada uređaj ima aktiviran prijemnik i hvata signale satelita. Ako navigacija nije uključena, opcija snimanja će biti zasivljena i nećete moći da je pokrenete.

 

Kada uključite snimanje pređenog puta na osnovnom prikazu mape se pojavljuje prozirno dugme stop pored koga se ispisuje vreme trajanja beleženja puta. Kada je potrebno da završite snimanje puta, kliknite na dugme stop.

 

tracklogactive.gif

 

Logovi se snimaju u direktorijum \Garmin\Logs. Svaki započeti log se snima u poseban poddirektorijum koji sadrži dve do tri datoteke. Datoteka koja sadrži log se uvek zove gps.bin. Ona je u binarnom formatu i nije direktno čitljiva. Ovu datoteku možete otvoriti programom wNutrak, koji će iz nje pročitati podatke i snimiti ih u standardnom GPX formatu koji čita veliki broj kartografskih programa.

 

wnutrak.png

 

 

Mogućnosti loga

Log koji se snima je u takozvanom raw formatu, što znači da nije obrađivan što je odlično, jer to znači da su upisane koordinate baš one koje je GPS i izmerio a nisu svedene i preračunate prema mapi (autonavigacija uglavnom koriguje izmerene pozicije prema mapi, prikazujući korisniku da se nalazi na putu čak i ako to nije tačno, pretpostavljajući da se korisnik kreće putem a da je odstupanje posledica greške bilo na karti bilo prilikom merenja pozicije. Za precizno beleženje te korekcije smetaju i podatke čine nekorisnim. Format u kome se beleži put nisu preračunati već tačni i mogu se vrlo korisno upotrebiti.

 

Log se beleži u memoriju navigacionog uređaja i može se upisivati sve dok ima slobodne memorije. To je vrlo dobro jer memorije obično ima dovoljno za mnogo snimljenih podataka.

 

U log se upisuje tačka svake sekunde, a jedan sat snimanja loga zauzima oko 100 kb memorije.

 

Čak i ako imate navigacioni uređaj koji ima regularnu opciju za beleženje pređenog puta, itekako ćete poželeti da koristite ovu nezvaničnu i sakrivenu, jer regularna opcija je veoma ograničena po broju tačaka (10.000) a snimljene koordinate su obrađene odnosno preračunate prema karti.

 

 

Problemi

U stvari, jedini problem je to što ova sakrivena opcija nije dostupna u svakom firmveru, a u novijim jei nema jer se Garmin videvši da su se ljudi snašli da je aktiviraju, potrudio da je još bolje sakrije.

 

Ako imate firmver na kome ova opcija radi, a ona vam je važna, to znači da ne smete u uređaju čitavati novije virmvere, koji imaju ispravljene greške ili čak ubačene nove opcije, jer u novijim firmverima opcije beleženja pređenog puta nema.

 

 

 

Original source: Peđa Supurović, beležnica » И јефтини гармин nüvi ГПС-ови имају опцију снимања пређеног пута (track log) само је сакривена

  • Podržavam 4

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • www.markone-pegaz.rs, 2411 postova
  • Lokacija: Novi Sad, N45 15.579 E19 48.722
  • Motocikl: Napokon... BMW R1150GS!

Ovo prenosim samo kao informaciju i ne preporučujem nikome ko ne želi da rizikuje kvar uređaja koji ne spada u garanciju. Jedini lek ako se nešto zezne prilikom dole opisanog postupka je tzv Garmin FRR - zamena uređaja za novi uz doplatu kao da je polomljen! Niti ja lično, niti bilo koji Garmin diler pa tako ni PEGAZ ne može da snosi nikakvu odgovornost ukoliko nešto krene po zlu i uređaj prestane da radi nakon dole opisane operacije. Rizikuješ na sopstvenu odgovornost!

 

Dakle autor je ponovo naveden na kraju teksta...

 

U članku I jeftini garmin nüvi GPS-ovi imaju opciju snimanja pređenog puta (track log) samo je sakrivena (tekst iznad - prim. markone) sam opisao kako se pokreće ova opcija na nekim uređajima, jer postoji samo je sakrivena. Nažalost, to se može upotrebiti samo na nekim uređajima i to na pojedinim verzijama firmvera u njima.

 

Nedavno su se pak pojavili hakovani firmveri za nüvi uređaje koji uključuju opciju beleženja puta. Ispravka je vrlo jednostavna i bezbolna – umesto da u uređaj učitate zvanični firmver, učitate doterani i opcija logovanja je dostupna.

 

S obzirom da se radi o ažuriranju firmvera treba biti oprezan. Učitate li pogrešan firmver u uređaj to može da se završi loše. Vrlo je važno da saznate tačnu verziju harvera u uređaju (HWID) i učitate firmver koji je namenjen upravo za tu verziju. Takođe nije dobro da prekinete instaliranje firmvera ako je započeto.

 

 

Koji je HWID mog nüvi-ja?

Različite verzije hardvera su označene brojevima. Zvanični alat za ažuriranje čita taj broj i preuzima i instalira odgovarajući firmver. Pošto smo se odlučili da stavimo izmenjenu, nezvaničnu verziju ovo moramo uraditi sami. Postoje dva načina da utvrdite HWID uređaja.

 

Jedan način je da priključite uređaj na računar, i pristupite mu kao USB disku. U direktorijumu \Garmin\ pronađite datoteku GarminDevice.xml. Ovorite je i pogledajte njen početak, koji će izgledati otprilike ovako:

 

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8" ?>

- <Device xmlns="http://www.garmin.com/xmlschemas/GarminDevice/v2"'>http://www.garmin.com/xmlschemas/GarminDevice/v2"

xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance"

xsi:schemaLocation="http://www.garmin.com/xmlschemas/GarminDevice/v2

http://www.garmin.com/xmlschemas/GarminDevicev2.xsd">

- <Model>

<PartNumber>006-B0737-00</PartNumber>

<SoftwareVersion>340</SoftwareVersion>

<Description>nüvi 200W</Description>

</Model> Potražite odeljak <PartNumber> koji sadrži broj kao u primeru. Deo označen crvenom bojom je Device ID.

 

Drugi način je da upotrebite program g7towin da njime pročitate oznaku direktno iz uređaja. Ovaj drugi način je komplikovaniji ali ne moete da pogrešite. postupak je sledeći:

 

- isključite uređaj

 

- pokrenite g7towin i u File / Configuration u opciji COM port uključite opciju USB. Snimite podešavanja i zatvorite opciju, a zatim otvorite meni GPS / Get GPS ID ali opciju nemojte pokretati. Ova opcija očitava HWID uređaja ali uređaj mora biti priključen na računar i uključen u naročitom PRE-BOOT režimu. Samo pripremite program da lako pokrenete opciju.

 

- uključite nüvi, ali nemote puštati dugme za uključene. Kada se pojavi znak Garmina povežite nüvi USB kablom na računar i tek tada pokrenite opciju Get GPS ID. Program će vam prikazati nekoliko podataka od kojih je jedan upravo HWID.

 

Nemojte dugme za uključenje držati predugo pritisnuto jer će se aktivirati režim za podešavanje ekrana osetljivog na dodir.

 

 

Kako se ažurira firmver u GPS uređaju

Ovo je prilično rizična operacija pa je potrebno da budete maksimalno pažljivi. Neuspešno ubacivanje firmvera u uređaj može uređaj učiniti potpuno neupotrebljivim.

 

Pre svega napunite bateriju u GPS-u. Iako ćete ga držati uglavnom povezanog na USB priključak računara dobro je da se osigurate da i u baterijama ima dovoljno struje.

 

Na računaru pripremite firmver i updater.exe program kojim se firmver šalje u uređaj. OVajprogram ćete obično dobiti uz modifikovani firmver. Pripremite i USB kabal kojim ćete uređaj spojiti na računar.

 

Firmver se šalje u PRE-BOOT režimu koji smo već koristili da pročitamo HWID tako da je postupak sličan.

 

- isključite nüvi i otkačite ga od računara

 

- na računaru pokrenite updater.exe. Podesite ga da traži GPS uređaj na USB priključku.

 

updater1.png

 

- uključite nüvi i držite pritisnuto dugme za uključenje. Kada se pojavi znak garmina priključite USB kabal na GPS. updater će skor odmah prikazati da je prepoznao uređaj.

 

updater2.png

 

- kliknite na OK dugme u programu updater i na ekranu GPS-a će sepoajviti poruka da je ažuriranje započeto. Sada otpustite dugme za napajanje. Ažuriranje morate započeti ubrzo pošto uključite GPS, jer ako dugme za napajanje držite predugo pritisnuto (oko 30 sekundi) uključiće se opcija za kalibrisanje ekrana osetljivog na dodir i to će omesti ažuriranje.

 

- sada će i program updater i GPS prikazivati promenu statusa kako se vrši ažuriranje firmvera. Vi samo treba da čekate dok updater neprijavi da je ažuriranje završeno. GPS će se sam restartovati nakon završanog ažuriranja i kada se ponovo pokrene, u njemu ćete imati novi firmver.

 

Ako vam se ne mili nagađanje oko uključenja PRE-BOOT režima, d ali ćete pravofremeno pokrenuti slanje firmvera i da li ćete pravovremeno otpustiti dugme z anapajanje postoji lagodniji metod – aktivirajte skriveni sistemski meni na GPS-u, jer kada je on aktiviran, takođe možete pokrenuti ažuriranje firmvera.

 

 

Koji firmver upotrebiti?

Evo pregleda nekih dostupnih izmenjenih firmvera koji omogućavaju snimanje prećenog puta:

 

nüvi 2×0w (HWID 0737) v.4.00

 

nüvi 2×0w (HWID 0737) v.4.00 sa snimanjem na SD karticu

 

nüvi 200w (HWID 0835) v.4.00

 

nüvi 200w (HWID 0835) v.4.00 sa snimanjem na SD karticu

 

nüvi 200/250/260/270 etc.. (HWID 0834) v.5.00

 

nüvi 200/250/260/270 etc.. (HWID 0834) v.5.00 sa snimanjem na SD karticu

 

nüvi 200/250/260/270 (HWID 0660) v.5.00

 

nüvi 200/250/260/270 (HWID 0660) v.5.00 sa snimanjem na SD karticu

 

nüvi 2×0W (HWID 0780) v.3.80

 

nüvi 2×0W (HWID 0780) v.3.80 sa snimanjem na SD karticu

 

nüvi 7×0 (HWID 0754) v.4.60

 

nüvi 7×0 (HWID 0754) v.4.60 sa snimanjem na SD karticu

 

nüvi 7×0 (HWID 0754) v.3.10

ovu verziju koristiti samo ako na uređaj nije stavljana verzija 4.00 ili novija, inače će BlueTooth funkcija biti zauvek onesposobljena bez mogućnosti popravke

Treklog meniju se pristupa ulaskom na brzinomer pa klikom na dugme Del.

 

nüvi 2×5 (HWID 0827) v.5.00

sadrži firmver u verziji snimanja na internu memoriju i na dodatnu SD karticu. Treklog se aktivira Del dugmetom.

 

nüvi 2×5 (HWID 0851) v.5.00

 

nüvi 2×5 (HWID 0851) v.5.00 sa snimanjem na SD karticu

 

nüvi 7×5 (HWID 0870) v.3.30

 

nüvi 7×5 (HWID 0870) v.3.30 sa snimanjem na SD karticu

 

Imajte u vidu da su ovi firmveri nezvanični i da ne možete očekivati odgovarajuću tehničku podršku ni od modifikatora ni od garmina, a mislim da se gubi i garancija (ako ne vratite originalan firmver pre slanja na servis).

 

Ako vas ova tema više interesuje ili želite da saznate što više pre negošto preduzmete rizičnu operaciju menjanja firmvera pogledajte Raw logging on nuvi 2xx/5xx/7xx.

 

 

 

Original source: Peđa Supurović, beležnica » Хакните свој Гармин nüvi да укључите опцију бележења пређеног пута

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • www.markone-pegaz.rs, 2411 postova
  • Lokacija: Novi Sad, N45 15.579 E19 48.722
  • Motocikl: Napokon... BMW R1150GS!

Sutra ocekujte da nas zaveje, cim je markone postavio kako se crackuje Garmin :D

 

Voleo bih da zakopamo ratnu sekiru Aco ako je moguće? ;)

 

Verovatno aludiraš na moje opiranje pirateriji. E pa ovo je skroz druga priča. A u čemu je razlika:

 

Piraterija je krađa tuđeg. I tu nema diskusije. Tačka :)

 

Ova tema je za one koji su SVOJ uređaj pošteno platili i žele iz SVOG uređaja da izvuku maksimum uz određeni rizik. Ništa nelegalno ne rade ali su svesni da gube garanciju jer Garmin nije predvideo da se to radi sa njihovim proizvodom.

 

Slikovito poređenje:

 

Piraterija: Imaš motor ali ti fali goriva. Nema veze ima komšija NIS/OMV ili komšija drži u garaži pa ću malo da ukradem - neće ni primetiti.

 

Ova tema: Imaš motor ali hoćeš da ga naturpijaš da ide brže i bolje uz SVOJ alat koji ti je dostupan.

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 617 postova
  • Lokacija: Obrenovac
  • Motocikl: Yamaha SR250 Honda NTV650

Sve čestitke za markoneov post. Nisam verovao da ću pomišljati na kupovinu rutabilnog Garmina. Ali eto... markone, često ti oponiram kada se beskonačno prepucavaš popitanju korišćenja određenih proizvoda. Ali sada ti najiskrenije čestitam na ovome postu, i neizmerno zahvaljujem!

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 898 postova
  • Lokacija: Paracin
  • Motocikl: Honda forza 250

Sve čestitke za markoneov post. Nisam verovao da ću pomišljati na kupovinu rutabilnog Garmina. Ali eto... markone, često ti oponiram kada se beskonačno prepucavaš popitanju korišćenja određenih proizvoda. Ali sada ti najiskrenije čestitam na ovome postu, i neizmerno zahvaljujem!

Ni ja nisam verovao da cu reci nesto ovako,i necu :nanana: ,ali se slazem sa svim navedenim,i donijas od mene jedan + za post!

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • www.markone-pegaz.rs, 2411 postova
  • Lokacija: Novi Sad, N45 15.579 E19 48.722
  • Motocikl: Napokon... BMW R1150GS!

Sve čestitke za markoneov post. Nisam verovao da ću pomišljati na kupovinu rutabilnog Garmina. Ali eto... markone, često ti oponiram kada se beskonačno prepucavaš popitanju korišćenja određenih proizvoda. Ali sada ti najiskrenije čestitam na ovome postu, i neizmerno zahvaljujem!

Ni ja nisam verovao da cu reci nesto ovako,i necu :nanana: ,ali se slazem sa svim navedenim,i donijas od mene jedan + za post!

 

:nanana:

 

Svima!

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Skuteras, 3634 postova
  • Lokacija: Ivanjica
  • Motocikl: Suzuki Burgman 250

Da li je to kod mobile Xt u opciji "manage my data" pa "tracks" i onda tu ima nekih opcija. Meni u folderu garmin nema folder "Log" vec folder GPX. Da li je to - to? Ima nekih puteva koje bih mogao da snimim pa da prosledim onima koji bi da se voze a ne mogu da se snadju

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • www.markone-pegaz.rs, 2411 postova
  • Lokacija: Novi Sad, N45 15.579 E19 48.722
  • Motocikl: Napokon... BMW R1150GS!

Da li je to kod mobile Xt u opciji "manage my data" pa "tracks" i onda tu ima nekih opcija. Meni u folderu garmin nema folder "Log" vec folder GPX. Da li je to - to? Ima nekih puteva koje bih mogao da snimim pa da prosledim onima koji bi da se voze a ne mogu da se snadju

 

To je to. U .gpx fajlu se nalazi track log.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Skuteras, 3634 postova
  • Lokacija: Ivanjica
  • Motocikl: Suzuki Burgman 250

Kad imaju neke izmene u saobracajnicama koje bi trebale da se unesu u neki update jel' se to preko toga snimi pa posalje vama na preradu

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • www.markone-pegaz.rs, 2411 postova
  • Lokacija: Novi Sad, N45 15.579 E19 48.722
  • Motocikl: Napokon... BMW R1150GS!

Kad imaju neke izmene u saobracajnicama koje bi trebale da se unesu u neki update jel' se to preko toga snimi pa posalje vama na preradu

 

Da. Samo OBAVEZNO treba da se podese neke stvari ukoliko GPS to podržava da bi podaci bili što precizniji:

 

Kod samog treck-a:

- Record method - Auto

- Recording interval - Most often

 

Kod načina korišćenja GPS-a:

- Lock on road - No

 

U .gpx fajlu možete poslati deonice puteva, pešačkih staza i sl. kao track log i POI tačke iliti tačke od interesa kao što su restorani, hoteli... što više podataka, to bogatija karta.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 898 postova
  • Lokacija: Paracin
  • Motocikl: Honda forza 250

Pitanje nije provokacija,stvarno me zanima:jel placa Garmin ili generalni zastupnik ili vec neko potrosacu koji posalje izmenu neke saobracajnice i samim tim kao jedinka pomaze da karta bude sto preciznija?

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 898 postova
  • Lokacija: Paracin
  • Motocikl: Honda forza 250

Bilo bi svima u interesu u slucaju da je update besplatan za sve,ili bar za onoga koji pomaze u kreiranju karte.Pa da li je update besplatan ili ne?

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • www.markone-pegaz.rs, 2411 postova
  • Lokacija: Novi Sad, N45 15.579 E19 48.722
  • Motocikl: Napokon... BMW R1150GS!

Bilo bi svima u interesu u slucaju da je update besplatan za sve,ili bar za onoga koji pomaze u kreiranju karte.Pa da li je update besplatan ili ne?

 

 

Update je besplatan za sve koji imaju legalnu kartu i SR-xxxxx... broj karte koji je potreban za download.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • www.markone-pegaz.rs, 2411 postova
  • Lokacija: Novi Sad, N45 15.579 E19 48.722
  • Motocikl: Napokon... BMW R1150GS!

Pitanje nije provokacija,stvarno me zanima:jel placa Garmin ili generalni zastupnik ili vec neko potrosacu koji posalje izmenu neke saobracajnice i samim tim kao jedinka pomaze da karta bude sto preciznija?

 

Što se SCG Route karte tiče, možeš slobodno da se obratiš Info Team-u koji razvija tu kartu. Sve zavisi koju količinu i kvalitet podataka dostaviš.

 

Za druge karte kontaktiraj proizvođača te karte.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja