Dane Deda 2712 Napisano Mart 23, 2014 Drug član, 1232 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: BMW R1100R Prijavi odgovor kao problematičan On 22. 3. 2014. at 8:36, lera je napisao: Ma važi prase može da padne, nego javio mi se novi problem, pa ako neko zna neka mi odgovori: Pukla mi prednja opruga amortizera (na televeru). Ako neko zna gde ima da se kupi neka napiše Hvala Znam gde ima, ali bez praseta nista. Salim se pitaj Ceperka iz Raske, imao je i prednji i zadnji. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4280 Napisano Mart 23, 2014 Ne silazi, 6619 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan Pitanje je zašto je pukla opruga, jedan od razloga je preopterećenje usled nus vibracija uzrokovanih u zazorima oslonih tačka samog amorizera kao i ako je on oslabio, vreme čini svoje, tako da polovan amortizer je možda bolji a možda lošiji od postojećeg. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mali_zmaj 1385 Napisano Mart 23, 2014 prisutan, 1169 postova Lokacija: Banja Luka Motocikl: keeway cruiser 250,KLE 500,BMW K75, ZEPHYR 750,CBF 1000 BENELLI TRK 702 Prijavi odgovor kao problematičan ovo je bilo puno informacija i korisno,dabogda mi ne trebalo,al zlu ne trebalo !! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mali_zmaj 1385 Napisano Jun 27, 2014 prisutan, 1169 postova Lokacija: Banja Luka Motocikl: keeway cruiser 250,KLE 500,BMW K75, ZEPHYR 750,CBF 1000 BENELLI TRK 702 Prijavi odgovor kao problematičan imate li informacija gdje bi se mogao kupiti hall senzor,recimo za k75 rt 92 god.proizvodnje... imate li kakve linkove... cuo sam da pasu i od nekih automobila hall senzori,jer su orginalni iz bmw_a preskupi,ima li iko takvih informacija? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4280 Napisano Jun 27, 2014 Ne silazi, 6619 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan Trebalo bi da paše od Golfa 2, nije provereno, okvirna cena je 3.700 Din., ne znam dal kom ili par, polako nestaju sa tržišta i zato im cena lagano raste. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mali_zmaj 1385 Napisano Jun 29, 2014 prisutan, 1169 postova Lokacija: Banja Luka Motocikl: keeway cruiser 250,KLE 500,BMW K75, ZEPHYR 750,CBF 1000 BENELLI TRK 702 Prijavi odgovor kao problematičan he he znao sam da ti znas taj podatak!! svaka čast i hvala,hoću da uzmem jedan za ne daj bože!! nek ga ima!! nadam se da su za golfa isti ti senzori za sve motore!?! mislim i za 1.3 i 1.6 i ostale wv golfove motore. čim platu dobijem odoh skinut svoj i ići ganjati!! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4280 Napisano Jun 29, 2014 Ne silazi, 6619 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan On 29. 6. 2014. at 16:31, mali_zmaj je napisao: he he znao sam da ti znas taj podatak!! svaka čast i hvala,hoću da uzmem jedan za ne daj bože!! nek ga ima!! nadam se da su za golfa isti ti senzori za sve motore!?! mislim i za 1.3 i 1.6 i ostale wv golfove motore. čim platu dobijem odoh skinut svoj i ići ganjati!! Đunt-ozna . Ma ti senzori su isti za kamaru automobila, ima neki tip koji ih je prodavao samo tako a pravog kvaliteta, baš ću da okrenem da vidim ima li još u šteku, planiro sam inače da uzmem za ne daj Bože a svaki dan se kanim da skinem ploču i pregledam ožićenje, to je slaba tačka, a i napravio sam elektroniku za čekiranje i podešavanje paljenja, odnosno podešavanje hal senzora. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
oldtajmer 78 Napisano Jun 29, 2014 Svrati ponekad, 294 postova Lokacija: Beograd Motocikl: BMW K100 Prijavi odgovor kao problematičan Tebi treba senzor honeywell 2av54.Koristi se sigurno na volvou s70. Taj senzor se vise na proizvodi a ima nekih zamena, koje su se pokazale lose. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4280 Napisano Jun 29, 2014 Ne silazi, 6619 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan Ma iskopaju sabraća preko bare sve. Ima neki Simens i PRC izgleda, nađoh na UK sajtu da je bolji senzor od Volvoa AWD 850. No, očigledno je kvar HES-a bio zanemarljiv i otuda proizvodnja bila neodrživa jer svi čučali po magacinima. Ne razumem se previše u elektriku ali po pročitanim iskustvima defekt se javljao isključivo kao prespajanje žica zbog topljenja izolacije odnosno starosti ili žuljanja na klamfi. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mali_zmaj 1385 Napisano Jul 16, 2014 prisutan, 1169 postova Lokacija: Banja Luka Motocikl: keeway cruiser 250,KLE 500,BMW K75, ZEPHYR 750,CBF 1000 BENELLI TRK 702 Prijavi odgovor kao problematičan On 29. 6. 2014. at 20:43, đunta je napisao: On 29. 6. 2014. at 16:31, mali_zmaj je napisao: he he znao sam da ti znas taj podatak!! svaka čast i hvala,hoću da uzmem jedan za ne daj bože!! nek ga ima!! nadam se da su za golfa isti ti senzori za sve motore!?! mislim i za 1.3 i 1.6 i ostale wv golfove motore. čim platu dobijem odoh skinut svoj i ići ganjati!! Đunt-ozna . Ma ti senzori su isti za kamaru automobila, ima neki tip koji ih je prodavao samo tako a pravog kvaliteta, baš ću da okrenem da vidim ima li još u šteku, planiro sam inače da uzmem za ne daj Bože a svaki dan se kanim da skinem ploču i pregledam ožićenje, to je slaba tačka, a i napravio sam elektroniku za čekiranje i podešavanje paljenja, odnosno podešavanje hal senzora. ma kad cimnes tog lika ako je ta cjena sto si rekao,kupi,naravno ako pase za K75,pa se ja i ti dogovorimo za preuzimanje i pare,i taman dobar razlog da dodjem do Srbije !!ja koga god sam zvao ovdje kazu mi skini ti to pa da mi to vidimo!!!! ne skida mi se bas to ako ne moram!! posto je kao nitovan na onaj veliki krug,skinem li to pojma ne znam kako cu vratiti!! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4280 Napisano Jul 16, 2014 Ne silazi, 6619 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan Važi se, ako nađem šta pametno i povoljno. Sutra ću cimnem Mojsu da vidi jel ima buksne pa da prežičim, našao sam teflon kablove iz audio okruženja i verovatno ću moći i da izmerim same senzore. No, rešio sam da u perspktivi nabavim celu rezervnu ploču za svaki slučaj, mada je kvar skoro uvek u kablovima iako spolja sve deluje ko novo. Senzori se relativno lako menjaju, ko obična nitna, potom se prenituje ili čak stavi na šraf i maticu koja se osigura. HES se podešava uz poseban dodatak, tačka paljenja-otompotom, za brzu zamenu je dovoljan "kalibrator" i to je to. Da bi se odvrnula remenica mora agregat da se ukoči blokiranjem za šta postoji OEM pomagalo, no običan kirner vrši posao ali mora da se zna gde se uvlači i koliko upada inače može doći do loma i onda mora menjač dole da bi se parče izvuklo. Blokiranje preko menjača i nožnom kočnicom ne pije vodu jer unutar menjača postoji kompenzator trzaja i samo može da se zezne silovanjem. Odvije se gedorom i remenica potom svuče pravo prema sebi, nikako u stranu da ne bi oštetila same glave. Pre odvijanja same ploče, "kalibratorom" se proveri da li je ploča u radioničkom položaju, kalibrisani trn se ubaci u otvor, može obična ne oštećena burgija 5,5 mm ili čak na oko, vidi se poklapanje otvora relativno tačno. Ovo je sasvim dovoljno za odličan rad motora teoretski, za apsolutno tačno po zadatoj dati ili modifikovano, ( koje postoji), mora elektronski i uz mernu opremu da se izvrši precizno podešavanje. Mora da se alternator otpusti i povuče skroz na više da bi konektor mogao da se provuče ispod njega i rasteretnog voda, ima tačan položaj kada je to moguće,čupanje će samo uzrokovati kidanje žice a to može biti i u samom telu senzora i posle je za bacanje. Ovaj feder lim pritiska kabl da ne vibrira preko gumenog profilisanog o-ringa. Na slici kako je, nije bio dobro postavljen, mora da ide upravno na kablić tako da nema mogućnosti da ga žulja i iseče ako on nije dovoljno napet, odnosno izvučen na gore. Ovi HES nisu podesivi mada postoje i takvi, ali za svaki slučaj provera zazora koji direktno utiče na tačku paljenja, svaki za svoj cilindar, i ako zazori nisu jednaki i samim tim ne daju isti napon, jedan cilindar neće raditi dobro. Teoretski, razvodi između cilindara su identični ali u praksi to ne mora da bude pa ako kojim slučajem nakon premeravanja bude razlike, nešto će se već doakati, ima tu sitnih forica. Po špijunu oba su u stotu jednakih zazora. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mali_zmaj 1385 Napisano Jul 17, 2014 prisutan, 1169 postova Lokacija: Banja Luka Motocikl: keeway cruiser 250,KLE 500,BMW K75, ZEPHYR 750,CBF 1000 BENELLI TRK 702 Prijavi odgovor kao problematičan evo ov je slika mog hall sensora dodusa slikana odozada,mada cu ga uslikati i sa kontra strane! vidis da kabliće drze sarafi sli ima i nitni... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mali_zmaj 1385 Napisano Jul 17, 2014 prisutan, 1169 postova Lokacija: Banja Luka Motocikl: keeway cruiser 250,KLE 500,BMW K75, ZEPHYR 750,CBF 1000 BENELLI TRK 702 Prijavi odgovor kao problematičan ajd da pokušam,ne mogu sliku ubacit!? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4280 Napisano Jul 18, 2014 Ne silazi, 6619 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan Ovako stoje stvari. Komplet ploču po Bošovom broju niko nema uveženo što je i normalno. Za Golfa 2 nestalo je Bošovih pikapa i komad je koštao 7.000 kinti ali ima recimo Elcor il tako nekako, cena je 1.900 dinara jedan. Mali_zmaje, ajd slikaj tvoje i pročitaj ako ima neki broj i slično pa ću da odštampam sliku i ponesam uz moje HES pa da vidim da li odgovara na licu mesta. Inače na pogled i pod prstima sve izgleda besprekorno,( još ne očišćeno). Kao i uvek suprotno srpskom motu " ne diraj dok radi", morao sam da proverim stanje spojnog mesta koje trpi najviše temperaturu i na tom mestu crkava. Skinuta spoljna izolacija, sve deluje kako treba. Pažljivim zagledanjem se uoče sitne linije koje ukazuju na pucanje i uvrtanjem se oseća da je kabl prekrut i pojavilo se prvo naprsnuće. Naravno sledi "silovanje" žica i najdonji izvod, ( ne sa samih glava), koji je najbliži ploči je skroz ogoljen a i ostale su tu i tamo al na sreću nigde nisu oguljena mesta bila jedno naspram drugog tako da nije došlo do kratkog spoja i pregorevanja samih senzora. Potrebno je zameniti ceo kabl, pre rasturanja valja da se zabeleži raspored žica u konektoru. Vađenje pinova ne ide lako i pada seča. Ovaj deo je van agregata i kabl se može spojiti direktno žica na žicu. No majstor Mojsa, vrhunski auto-moto električar i koji je "kriv" i za prvi moped i za BMW-a, zna s kim ima posla i strpljivo uspeva da izvuče pin iz kućišta bez oštećenja što će omogućiti lakše i pre svega kvalitetnije prežičenje. Sutra ću izbunariti u HI-FI labaratoriji nešto kvalitetno, biće to sasvim sigurno tefloski kabl, Moja se sretao sa slučajevima da silikonski kablovi ponekad se pre istope od plastičnih, ništa ne prepuštam slučaju po sistemu "valjda neće". Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mali_zmaj 1385 Napisano Jul 18, 2014 prisutan, 1169 postova Lokacija: Banja Luka Motocikl: keeway cruiser 250,KLE 500,BMW K75, ZEPHYR 750,CBF 1000 BENELLI TRK 702 Prijavi odgovor kao problematičan ok otici cu sutra do garaze pa slikam!! i pisem brojeve na koje naiđem!! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mali_zmaj 1385 Napisano Jul 19, 2014 prisutan, 1169 postova Lokacija: Banja Luka Motocikl: keeway cruiser 250,KLE 500,BMW K75, ZEPHYR 750,CBF 1000 BENELLI TRK 702 Prijavi odgovor kao problematičan brojevi na senzoru su 0232101003 ima još oznake UH3 i na svakom ovom senzoru ima broj 232!! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4280 Napisano Jul 19, 2014 Ne silazi, 6619 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan Zmaj- po slicu su identični mojima a i po nekoj tabeli koju ne mogu ovog časa da nađem, jednaki su nam senzori, naći ćemo, ne brini. Ovo spada u tipičan problem koji može da preraste u ozbiljan i skup kvar, pored senzora može i kompjuter da gekne a najgore što se indikacija ne oseti na vreme, nekad otežano paljenje, nestabilan rad, manjak snage, i to sporadično, kako se inače šmerc ponaša pre konačnog probijanja. Ja sam danas dobio žicu od našeg budućeg sabrata nadam se, starijeg Petrovića, uglednog doajena audio scene, audiofila i konstruktora široke elektroničara, "Miroyu", "Jaguar" alrm koji i ja koristim... U sred elektronskog bunkera crveni BMW a još crvenije uši nisu mogle da stanu u kadar kolko su užarene. Dobio sam ultra kvalitetan kabl, svaki vod tefloniziran plus spoljna izolacija takođe teflonska sa širmom. Umesto jednog, 4+1, staviću dva, 2+1, praktično svaki senzor razdovjen. Ploča detaljno oprana Bardal brejk klinerom koji koristim za lakša pranja uključujući i ruke. Sitna prašina i strugotina od kaiša se uvuče u same glave što ne valja. Pranje vodom, benzinom ili razređivačima nije dozvoljena. Takođe i unutrašnjost remenice je bila sa zalepljenom prašinom, ništa strašno, al da bi sve bilo pic, ode ceo sprejić. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bmw 1850 Napisano Jul 20, 2014 Drug član, 1694 postova Lokacija: Ljubljana Motocikl: BMW R1200C , BMW R1200GS, Yamaha TDM900,Kove 500X, KYMCO S200 People, Suzuki Burgman 650 executive, Tomos Automatic Prijavi odgovor kao problematičan Ajde da vam malo pomognem......inače ako se ne varam, iste senzore koristi i pasat 1.8T oilhead_hall_sensors.pdfFetching info... 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4280 Napisano Jul 20, 2014 (promenjeno) Ne silazi, 6619 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan On 20. 7. 2014. at 0:17, bmw je napisao: Ajde da vam malo pomognem......inače ako se ne varam, iste senzore koristi i pasat 1.8T Hvala Bojane, priloženi fajl je već legendarni dokument, odatle sam zamolio Mrvu da mi sklopi onu elektronsku napravu. Umesto vadilicom, pinove majstor Mojsa izvlači veštinom il na foru što bi se reklo, al on je školovan mehaničar, učeničku praksu i dugi niz godina kasnije je proveo u ja mislim naj starijem i svakako naj uglednijem elektro servisu u Beogradu i tačno se vidi razlika između edukovanih i priučenih, što stalno podvlačim kao nužno za održavanje ovih naših motora. On i kaže da ovi senzori idu na kamaru automobila ala G II, problem je što ih Hanivel više ne proizvodi i izgleda da su sve sad PRC. Evo ga traženi link http://www.cy-sensors.com/Hall-Vane.htm Promenio Jul 20, 2014 član đunta Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mali_zmaj 1385 Napisano Jul 20, 2014 prisutan, 1169 postova Lokacija: Banja Luka Motocikl: keeway cruiser 250,KLE 500,BMW K75, ZEPHYR 750,CBF 1000 BENELLI TRK 702 Prijavi odgovor kao problematičan ok hvala stvarno bih volio da to rijesim,tj. da preduprijedim.spreman sam doci do bg-a a ti ces do tad srediti svoj bmw i javit mi cjenu i tvog pouzdanog majstora i hal senzora... ja sam imao do sada dva gasenja motora i vjerujem da je to u pitanju..... a i ako nije znam da to prije mene niko radio nije i da ce me stici!!! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4280 Napisano Jul 20, 2014 Ne silazi, 6619 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan On 20. 7. 2014. at 19:38, mali_zmaj je napisao: ok hvala stvarno bih volio da to rijesim,tj. da preduprijedim.spreman sam doci do bg-a a ti ces do tad srediti svoj bmw i javit mi cjenu i tvog pouzdanog majstora i hal senzora... ja sam imao do sada dva gasenja motora i vjerujem da je to u pitanju..... a i ako nije znam da to prije mene niko radio nije i da ce me stici!!! Definitivno je ožićenje problem, prilkom paranja žice svuda se truni izolacija od spojnog mesta sa senzorima pa prema džeku. Sami izvodi sa senzora jesu malo ispošćeni ali i dalje zdravi i te kako a i da nisu, ne mogu se zameniti jer počinju u samom kućištu. To što ti se gasio motor može da bude iz drugih razloga mada moguća je i najava ovog. Ja nisam vičan lemljenju i onda priskače u pomoć Afrikanac Mrva, utukli smo 8-9 sati rada bez pauze, da ne poveruje čovek, verujem da bi se prihvatio posla ponovo, doduše radije bez mene verovatno . Isečen kabl i skinuta izolacija, lepo se vidi trulež PVC izolacije. Rasečeno toplo stezuće crevo preko izvoda sa pikapova. Navučeni visoko naponski i termo trafo bužiri. Nastavci sa izvodom su krimpovani i rizično ih je otvarati pa su osečeni, blankirano oko 7-8 mm žice i navučeni termo bužiri više da služe mehaničkoj zaštiti od šelnica. Pinovi iz konektora izvučeni na Mojsin fazon. Ova slika je važna radi rasporeda žica pošto umesto 4 boje imam samo 2, plavu i belu. Audiofilska lemilica i kalaj sa nekim procentom bakra, ovde je nužna i pasta jer žice imaju oksid na sebi. Pinovi na konektoru su raskrimpovani samo u korenu i zalemljena žica i ponovo prekrimpovano, i tu je rizik pucanja kod raskrimpovanja. Zbog skraćivanja izvoda nije moguće upredanje već paralelan spoj koji je urađen po Nasinom uputstvu,( bez sve šale), školski, podvezivanjem bakarnom licnom i onda kvašenjem kalajom. Ovakav spoj jako teško da se otkine ili pukne plus je kontakt žica perfektan a može se relativno lako razlemiti. Preko spojeva navučena dva sloja termo bužira. Na kabliće izvoda je navučen spiralni omotač nakon probe, koji ima odlična mehanička i termo svojstva. Preko svega je navučen termo bužir ali je to bolje uraditi pre lemljenja pinova konektora. Sve je malo deblje nego što je bilo i ima zezanja da se sve žice lepo spakuju, da stoje čvrsto a da nisu pretegnute ili uštinute. I trenutak istine, test ispravnosti, obe diode sijaju, baca levi cilindar, a i desni, veliki osmeh zadovoljstva Petrov i moj i naravno olakšanje. Ne sviđa mi se konstrukcija, bunt kablova može da vibrira plus žice leže po ploči i direktno primaju vrelinu a i sami šrafići mi nekako deluju kao da mogu da se odviju pa ću morati nešto da smislim. Potom sledi podešavanje paljenja na samom agregatu. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4280 Napisano Jul 24, 2014 Ne silazi, 6619 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan @Mali_zmaj- "Senzor od Golfa dvojke sa kablićima" je na carini, biće ponedeljak utorak. Zvaću, pa kad stigne otići ću ponovo. Zvao sam nekog tipa koji ima nove delove za Golfa, ima kompletan razvodnik tako da ništa. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mali_zmaj 1385 Napisano Jul 25, 2014 prisutan, 1169 postova Lokacija: Banja Luka Motocikl: keeway cruiser 250,KLE 500,BMW K75, ZEPHYR 750,CBF 1000 BENELLI TRK 702 Prijavi odgovor kao problematičan ok!! cujemo se! javis kad stigne i koliko je para ,pa se dogovaramo šta i kako!! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4280 Napisano Jul 25, 2014 Ne silazi, 6619 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan On 25. 7. 2014. at 20:12, mali_zmaj je napisao: ok!! cujemo se! javis kad stigne i koliko je para ,pa se dogovaramo šta i kako!! Iskopaćemo nešto sigurno. Ja se ne libim da se obratim bilo kome pogotovu kad je u pitanju pravi majstor kao Mojsa a ne umišljeni kojih ima i previše mada i njih priupitam čisto da znam kako nešto ne treba. Nakon zamene kablića kod njega na pregled, kaže da mu se ne sviđa što se sve žice vide i mogu da se pomeraju i vibriraju. Poslušam ko pravi šegrt i umotam sve keper elektro trakom da nema da mrdne i dodatno fiksiram za ploču i time vibracije skroz eliminišem tako da nema eventualno neke samoindukcije. Iako ceo motor nema feder šajbne ipak za svaki slučaj dodatno osiguram šrafiće daktilo korektorom. Na kraju po majstorsko pismo, "Mojceee, jel mož se montira, / daa, / jel dooobrooo, / daaaaa", zna Mojsa s kim ima posla i da uvek mora više puta da utvrdi i potvrdi kvalitet, pažljivo prepipo i pregledo ožićenje. Zanimljivo je da ima osećaj da pod prstima napipa slabo mesto, ( ne samo na žicama ). Još jedna kontrola ispravnosti za svaki slučaj, pun krug, levi pa desni. Ovako je bilo prljavo, ostaci prašine i strugotine kaiša. Sprej, četka, krpa,...spremno za montažu. Ovo je jedina pozicija za provlačenje konektora bez skidanja ravnotežnog voda. Alternator povučen skroz gore i ovde je prolaz. Ima kanal gde vod legne inače ako se ne namesti kako treba može ploča da se iskrivi prilikom stezanja i onda ćao i od ploče i od tačnog paljenja. Izvučen konektor na desnu stranu motora oko vrata kormana. Nakon kontrole da je ploča lepo legla, burgija 5 mm, ne 5,5 kako sam ranije naveo, nije bila na svom mestu u kutiji, navrnu se šrafovi do kraja ali da ploča može da rotira, ponovo proveri da ne žvaće, ubaci se kroz otvor ploče u rupu u bloku pažljivo uz šenkanje ploče da burgija lagano upadne. Pošto burgija nije kalibrisani mandril, mrda se levo desno da se ploča namesti u sredinu i to je dovoljno dobro za vrlo dobar rad agregata i sigurno će da upali. Tačno paljenje se traži na drugojačiji način, ovi agregati su tolerantni na odstupanje za više stepeni i rade više nego zadovoljavajuće ali projektuju i 1/2° pa ko oseti. I naravno da ne može bez problema ali na svu sreću da se nije desilo gore. Nakon odvijanja i povlačenja pritisnog federčića on je pukao, praktično je stajao zalepljen i sasvim sigurno bi u nekom trenutku otpao i napravio štetu da ne smem da pomislim, pocepao bi kaiš i verovatno žice, možda i skrljao senzore i remenicu, ko zna. Koliko sam video nikada ništa nije skidano, nema tragova čekića i šrafcigera u duhu srpskih majstora, izgleda da je uzrok temperatura i vibracije jer je limčić vrlo tanak. U suštini je možda i nepotreban pogotovu sada sa spiralnim oklopom oko žica, ali napraviću novi. Kad sad pažljivo pogledam sliku izgleda da ga držala samo ivica šajbne. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
miljan_tracer 467 Napisano Jul 28, 2014 Svrati ponekad, 343 postova Lokacija: Čelarevo Motocikl: BMW 1150 GS Prijavi odgovor kao problematičan Uh,ala si ti to bas detaljno uradio.To ozicenje kod tebe vise nece zezati sigurno. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...