Jump to content

Moto Zajednica

Shark vs Scorpion

Recommended Posts

• U prolazu, 25 postova

Pozdrav svima! Da i ja dodam par centi. Zivim u blizini Maxmomenta, a kao sto je ovde verujem opstepoznato, ova prodavnica prodaje i jedan i drugi brend kaciga. Nakon sto sam odlazio kod navedenih jedno 4-5 puta i ljubaznog i strpljivog prodavca do smrti udavio pitanjima, probao dosta razlicitih kaciga itd, opredelio sam se za Scoprion EXO-700 koji se tada na akciji prodavao za 120 Eur-a. Moram odmah da napomenem da mi je budzet bio poprilicno ogranicen, kakvo je i moje iskustvo sa motorima i kacigama, ali neke pojedinosti ocigledne su cak i novopecenom bajkeru. Sve se moze rezimirati u jednoj recenici - Shark kacige zu zaista izvanredne, ali samo njihovi vrhunski modeli - RSI i sl. Nema sumnje da ce najskuplje Shark kacige po kvalitetu izrade, dizajnu i nivou zastite koji pruzaju prevazici najskuplje Scorpion modele. Ali, za nekog ko nije u mogucnosti ili spreman da odvoji 300 Eura za kacigu, misljenja sam da je Scorpion neuporedljivo bolji izbor. Meni licno je Scorpion kaciga veoma udobna, ima dobro vidno polje (vece nego npr cenovno izjednacen Shark s500), takodje bolje dihtuje i tisa je. Takodje, moja EXo-700 je pravljena od kompozita (kevlar+fiber), a najjeftinija Shark kaciga od tog materijala je mislim oko 100 EUR-a skuplja. Iako je razlika izmedju kevlara i polikarbonata u pogledu tezine kacige relativno mala (50-ak gr), moj subjektivni utisak je da je distribucija tezine iz nekog razloga drugacija, odnosno da je kompozitna kaciga nekako laksa jer se cini da je tezina skoncentrisana u donjem delu oko brade. Ponavljam, moguce je da po ovom pitanju gresim, pa ovo uzeti sa rezervom. Scorpiona sam nosio po vrucini, i iako mi je kaciga mat crna, hladnija je od moje open-face kacige, tj osecaj je prijatniji jer je ventilacija dobra, materijal postave ostaje hladan. Sto se tice buke, primetio sam veliku razliku izmedju nivoa iste kada nosim rolku i kada mi je vrat izlozen. Naravno, nivo buke je mnogo nizi kada se nosi bilo sta oko vrata, pa zakljucujem da lavovski deo buke potice od strujanja vazduha oko vrata i brade. Iskusniji bajkeri mi kazu da po pitanju buke ista kaciga daje razlicite rezultate u zavisnosti od oblika glave. Vizir na Scorpionu mi se nikada nije zamaglio, cak i kada namerno pokusavam (zamagli se na trenutak neznatno i odmah sam odmagli). Kazu da Shark takodje ima odlicne vizire, cak medju najboljima, pa ne vidim zasto bi u to trebalo sumnjati. Kod Scorpiona se malo teze skida vizir - tu je Shark definitvno u prednosti. U svakom slucaju, vizire na Scorpion kacigama ne proizvodi Scorpion, vec kanadska firma Everclear, tako da nisu made in china, sto je slucaj sa samom kacigom. Vredi napomenuti da Scorpion ima vise velicina skoljke za sve kacige, dok Shark nudi vise velicina skoljke samo za skuplje modele (ovo narocito smeta nizim/sitnijim jahacima poput mene - sa Sharkom na glavi sam izlgedao kao lilihip) Nadam se da sam barem malo pomogao u razresenju ove debate - dakle Scorpion je po meni bolji u klasi ispod 200 E, a Shark u klasi 200 E+, pa svako prema svojim zeljama i mogucnostima.

Pozdrav,

Petar

• Podržavam 6

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Svrati ponekad, 283 postova

Evo mozda ja mogu da ti pomognem sto se tice shark kaciga. Prvo samo zbog motora kupio Airoh S4, odlicna kaciga, ali za letnje dane. Kada je doslo hladnije vreme previse je duvala i onda sam odlucio da kupim novu. Shark sam oduvek gotivio, pa kada sam video da je popust uzeo sam Shark S800 Celtic. Kaciga je odlicna, mehanizmi za vetilaciju odlicni, vizir koji nisam uspeo da cak ni po kisi. Sve u svemu zadovoljan kacigom. Medjutim nisam imao mira i dok nisam uzeo RSI dve nedelje posle s800 nisam bio srecan :)

Posto si ti naveo da te zanima RSI reci cu ti kako je meni koristila. Kaciga je vrh. Nivo buke je stvarno nizak (nemam vetrobran na motoru tako da vetar direktno udara u kacigu). Ne cujes vetar, ali zato cujes motor normalno, sto je najbolje ne prigusava mnogo zvuke u gradu kada ides sporo tako da mozes sve da cujes. Vozio sam do 120kmh i nisam imao smetnji sto se tice aerodinamike, nije vukla niti povlacila unazad. Vizir malo vise magli od s800 ali dobro. Stvarno vrhunska optika bez ikakvih smetnji. CItao sam i ja te "review" sa neta i aposlutno su pogresni. Udobnost na RSI je odlicna. Osecaj materijala je super, niti ista grebe niti ista smeta. Vizir se menja za 5sec i ja nosim providini u rancu i kada padne mrak menjam bukvalno na ulici. Ventilacija je dobra i stvarno osecas kako ti vazduh struji oko glave.

Sve preporuke za RSI.

Naravno verujem da postoje bolje kacige u vidu Arai i Shoei (top modeli, ne low budget), ali za cenu RSI sa popustom dobijas stvarno vrhunsku kacigu koja je sharkov drugi model po kvalitetu (prva rsr2)

Izvini na dugackom postu.

Pozdrav

• Podržavam 1

• Kontraš!, 1271 postova
  • Motocikl: KLX 650 sm/enduro

jos jedna stvar koju je pozeljno znati, jeste da taj antifog na vizirima traje relativno kratko u zavisnosti od toga koliko koristis kacigu, cak i kad pocne da magli postoje antifog sprejevi ali se magljenje vizira resava i sa prostim utrljavanjem tecnosti za sudove na unutrasnju stranu vizira, mozda je to cak i bolje od antifog spreja. Tako da, bar po mom misljenju, ne treba mnogo pridavati vaznosti tome koliko vizir magli...

• Kontraš!, 1271 postova
  • Motocikl: KLX 650 sm/enduro

probaj sa tecnoscu za sudove to da resis, inace mislim da bi ti isto maglio bilo koji drugi vizir, jer antifog na viziru ne moze da se odrzi vecno...

• U prolazu, 33 postova

Evo mozda ja mogu da ti pomognem sto se tice shark kaciga. Prvo samo zbog motora kupio Airoh S4, odlicna kaciga, ali za letnje dane. Kada je doslo hladnije vreme previse je duvala i onda sam odlucio da kupim novu. Shark sam oduvek gotivio, pa kada sam video da je popust uzeo sam Shark S800 Celtic. Kaciga je odlicna, mehanizmi za vetilaciju odlicni, vizir koji nisam uspeo da cak ni po kisi. Sve u svemu zadovoljan kacigom. Medjutim nisam imao mira i dok nisam uzeo RSI dve nedelje posle s800 nisam bio srecan :)

Posto si ti naveo da te zanima RSI reci cu ti kako je meni koristila. Kaciga je vrh. Nivo buke je stvarno nizak (nemam vetrobran na motoru tako da vetar direktno udara u kacigu). Ne cujes vetar, ali zato cujes motor normalno, sto je najbolje ne prigusava mnogo zvuke u gradu kada ides sporo tako da mozes sve da cujes. Vozio sam do 120kmh i nisam imao smetnji sto se tice aerodinamike, nije vukla niti povlacila unazad. Vizir malo vise magli od s800 ali dobro. Stvarno vrhunska optika bez ikakvih smetnji. CItao sam i ja te "review" sa neta i aposlutno su pogresni. Udobnost na RSI je odlicna. Osecaj materijala je super, niti ista grebe niti ista smeta. Vizir se menja za 5sec i ja nosim providini u rancu i kada padne mrak menjam bukvalno na ulici. Ventilacija je dobra i stvarno osecas kako ti vazduh struji oko glave.

Sve preporuke za RSI.

Naravno verujem da postoje bolje kacige u vidu Arai i Shoei (top modeli, ne low budget), ali za cenu RSI sa popustom dobijas stvarno vrhunsku kacigu koja je sharkov drugi model po kvalitetu (prva rsr2)

Izvini na dugackom postu.

Pozdrav

interesantno zapazanje, hvala na postu ....

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja