Jump to content

Moto Zajednica

Suzuki GS 500 ('89-'00, '01+, '04+ F) - svasta ponesto o njemu

Recommended Posts

• U prolazu, 38 postova
  • Motocikl: SUZUKI GS500F

Baš tako, možeš računati oko 5l sa ne previše "cepanja", van grada sa solidnim tempom (opet bez divljanja :)  ) može biti i manja oko 4,5l. A pretežno gradska vožnja sa puno ubrzanja i kočenja, bogami doguraće i iznad 7l. Barem ja imam takvo iskustvo,ne "cepam" ga preterano,ali volim kada ide, da kažem vozim ga relativno oštro, tamo gde i kada može.... :D 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Svrati ponekad, 215 postova
  • Motocikl: Honda cb 500

Braćo, ako počnemo jako zagledati potrošnju....ništa od vožnje. Pogotovo na 500cc. Zato i vozimo motore sa menjacem, ajde ga nemoj zavrnuti u tunelu, ispred kafića, ispred kuće da znaju da si stigao hepi sa posla iako su te udavili tamo al išao si motorom.... Merio sam jednom kad sam ga uzeo. Od tada samo dospem i gas. 

• U prolazu, 38 postova

Ljudi da li neko možda zna dimenzije gumica za klipove prednjih i zadnjih kočionih klešta.... da ih nabavim pre demontaže ako je moguće.  :D   Suza 2006. godište.

• Hronični Motociklopata, 7315 postova
  • Motocikl: Freza 600 Blue Thunder

Kad sam naručivao gumice iz "Sigurnost Zrenjanin" samo su mi tražili prečnik kočionih klipova, i to je bilo to.

• Svrati ponekad, 94 postova
  • Motocikl: Suzuki GS 500

Pala je prva, za mene, duža vožnja. 

Deluje mi kako, GS dobro podnosi otvoreni put. Iako nisam nešto žurio, više je bilo lagano kuliranje 80 - 110 km/h

Kako je nemam originalni sic, položaj sedenja sa mojih 186cm visine, deluje mi jako prijatan. 

Potrošnju ću tek da merim, jer sam stavio nove svećice i novi filter vazduha. 

Vidim da je zadnja guma krpana inekcijom. Prethodni vlasnik je izgleda krpio istu. Da li da me to brine, da li da ponovno odem do vulkanizera i zakrpam je ili da se samo opustim i uživam u vožnji? 

Pogotovo ako ideš na duže puteve, bolje otiđi do vulkanizera da se to krštenom flekicom odradi iznutra, onda je 100% sigurno.

I meni je sa mojih 188cm sam položaj sedenja na GS-u bio sasvim dobar, jedino bi bilo bolje da je sedište malo šire.

• Sviđa mi se 1

Mislim da sam već postavljao sliku, ali evo ovde još jednom. 

Sedište je već prerađeno, tako da je sigurno udobnije nego originalno. 

U zadnje vreme me nerviraju vibracije na retrovizorima, tj. ako dodajem gas ogledala na retrovizorima vibriraju, ali kad stisnem kvačilo i mašina radi tako onda se umire i retrovizori. Da li ste imali takve "probleme"?

image.jpeg.c44e9f7e6754f5b13780ef647d53e2b5.jpeg

Obično su fabrički retrovizori najkvalitetniji što se tiče tih anti-vibracionih svojstava, ali ih ljudi često menjaju jer nisu u skladu sa trenutnim modnim trendovima :jok:

GS-ovci ima li vas, da li se svi vozikate ili samo ja ovde zapitkujem i gledam da nesto raduckam po motorinu? 

Danas se javljam sa novim pitanjem, primetih malo ulja na masini: 

image.thumb.png.d2b4246c45348b2d1e42cb1552c99078.png

Samo sa te strane pusta... Ovde ne gine zamena dihtunga svakako, samo me interesuje da li ima negde da se nabavi dihtung ili ima neka zamena nečim da se to "zakrpa"

• U prolazu, 5 postova
  • Motocikl: Suzuki GS 500 e 1994

Pozdrav, od skoro sam vlasnik gs-a iz 94

Motor ide super i nema nikakvih problema,menjac je super i masina takodje ali skoro kad sam probao da vozim sa suvozacem culo se neko puckanje i struganje iz predela lanca i prednjeg lancanika, probao sam da odtegnem lanac zato sto kad sednemo zajedno mi je delovao previse stegnut i zvuk se smanjio ali za mene samog je previse labav.neki savet? Iskustva sa ovim? Pada mi na pamet da je mozda do lancanika i da promenim set lancanika i lanac ali cisto pitam zna li neko o cemu se radi iz iskustva.hvala unapred.

• U prolazu, 38 postova

Evo ti fabrički podatci. A to pucketanje najverovatnije potiče od pretegnutog lanca, ili ali manje verovatno se javlja ako lanac nije u pravcu sa lančanicima pa pomalo "najašu" na zube. Inače jedna jednostavna provera dali je lanac istegljen (više od dozvoljenog) je, da pri pravilno zategnutom lancu,bez opterećenja (može motor da stoji na točkovima i da ga neko pridržava) probaš na zadnjem lančaniku na "tri sata"da odigneš (odvojiš) lanac sa lančanika, ako ti to uspeva više od pola visine zuba lančanika polako ti je vreme zamene kompleta (lanac,prednji i zadnji lančanik)

image.jpeg.e3f11d91bc9302150d0d43a381e0a284.jpegimage.jpeg.8a733d6777060c65f31900e184aabe92.jpeg

Lanac 3.jpg

• Podržavam 1

I jos jedna stavka, često zanemarena, zadnji amortizeri. Proveriti ispravnost istih i po potrebi nastelovati zategnutost opruge. Bio sam spreman da menjam motor ali posle ovog zahvata, jok. Totalno drugi motor i osećaj na istom. Vozicu ga dok god postoje delovi za njega. I jos malo nakon toga... 

Da li može amotrtizer da utiče na to sto lanac kači onu plastiku prema prednjem lancaniku? 

Ne znam kako se to tačno zove...

image.png.ef587737f97f8ee0c1e4415d49022ff0.png

• Drug član, 1462 postova
  • Motocikl: Suzuki Bandit 600

Normalno je da lanac klizi po klizaču lanca, naročito kada se pusti gas, koči motorom i u opuštenom položaju. Kada se ubrzava, lanac se zategne i udalji se od klizača.

• Hvala 1

Sam amortizer ne toliko ali gumeni ulošci na mestima za montažu mogu da utiču na ponašanje lanca.(samo sa jedne strane propadne guma). Mada mislim da to kod tebe nije slučaj. A klizač je tu baš zbog toga, da lanac klizi po njemu umesto po viljusci. To je ok. Moraš naći meru izmedju zategnutost lanca i tereta ili vozi uvek sam pa si miran... I kod mene je lanac previše labav za mene al sa gospođom je taman. 

• Sviđa mi se 1

• U prolazu, 38 postova

Zategnutost lanca treba da bude po fabričkoj preporuci (20-30mm) a predzategnutost opruge amortizera na 4 (fabrička predzategnutost) od mogućih 7 (mogućnost podešavanja je od1-do 7). Predzategnutost opruge zadnjeg amortizera treba da zavisi od oterećenja (jedna osoba, dve, težina samih osoba,načina vožnje, stanja puta itd) Tu treba malo eksperimentisati da svako nađe najbolju silu predzategnutosti u zavisnosti od konkretnog vozača,suvozača i ostalih uticajnih faktora, ali svakako postoji razlika da li se vozi jedna osoba ili dve, a utiče i na mogućnost da lanac bude "prešpanovan" kada sede dve osobe na motoru....ako motor više "legne" sa dve osobe (što je i normalno pošto je veća težina) više će se i lanac zategnuti.

• Hvala 1

• U prolazu, 5 postova

Kad sam ga kupio lanac je bio vise od 20-30mm labav, dotegao sam ga do te mere cak i da ima malo vise lufta, amortizer je na 5, nemam alat da probam da ga stvrdnem jos malo da vidim da li bi do toga bilo, a kad se vratim sa posla provericu da li se lepo gadjaju lancanici i sta znaci zapravo da ga odvojim na "tri sata" od zadnjeg lancanika?

• U prolazu, 5 postova

Isto kako se resava ako se ne gadjaju lancanici? Ja bi ih cisto na oko proverio s tim da mi je ovo prvi motor i nemam puno iskustva sa rasturanjem, ali planiram da naucim kako bi ga sam odrzavao.

pre 10 minuta, Aleksandar0103 je napisao:

da ga odvojim na "tri sata" od zadnjeg lancanika

Mislim da bi ova slika mogla da ti to pojasni: 

image.png.c910df69f57bb15d9e6a8d2cdadbf756.png

pre 4 minuta, Aleksandar0103 je napisao:

Isto kako se resava ako se ne gadjaju lancanici?

Možda ti je najlakpe da proveriš one zareze, koji su na slici označeni sa brojem 3 (nalaze se na obe strane). Moraju biti na istom podeljku sa obe strane tako će ti osovina ravno da stoji. Dodatno ako imaš laser neki možeš pokušaš sa njim da proveriš. Staviš ga na zupčanik pa gađaš sa njim po lancu. 

image.png.85325537205682b52b92d2d68bc4d4d3.png

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja