Jump to content

Moto Zajednica

Naši snimci o bahatosti vozača automobila

Recommended Posts

• Ne silazi, 6619 postova
  • Motocikl: đački pešački

Moramo probati, makar išli i mimo Policije, običnim prijavama i redovnim tužbama. Tim će se pokretati kakav takav postupak, čak nek se i obustavi, mada mislim da neće moći baš tako lako, pogotovu što u svakoj nasilničkoj sitaciji je ugrožen život, pa je i taj čin dovoljan da nerko ima u pameti a ne da uvek misle da im niko ništa ne može, da ih niko ne vidi kad se iživljavaju na motorima i da to mogu slobodno da rade do mile volje i iz ćefa. Predpostravljam da će se pridružiti i neki pravnik motorista da uobliči malo sve ovo. Ako izguramo samo jednom, to će postati pravna uzansa. Ako ne bude ništa, bar će biti dokumentarac za prenošenje iskustava i izvlačenje nečeg korisnog u defanzivnoj vožnji.

Molio bih da u ovoj temi ne iznosimo usmena prepričavanja svojih nemilih sitacija već samo snimke. Njih postavljamo u glavnom odeljku "Motoristi na drumu" mada bi i ja tu postavio sabirnu temu ala "Opasni susreti" gde bi se iznosila sva negativna dešavanja u saobraćaju.

Kamera je krajnje prosta, dve baterijice, memorijska kartica, postavi se na kacigu u pravcu vidokruga oka i samo prekidač, pali gasi, sve sama određuje. Posle se prikopča na komp i to je to. Ima mikrofon al dobro zadihtovan jer može i pod vodu, pa se skidanjem zaštitne gume znatno poboljšava zvuk. Sve će to Mojsa da isproba i objasni.

Mi jednostavno moramo na neki način da ustanemo protiv saobraćajnog nasilja, pojedinačne akcije ma kako delotvorne ala svećica u šajbnu nisu rešenje. Šta mislite kad bi se pročulo i obnarodovalo da je neko popio zatvor zbog polukružnog  opasnog po život a snimljeno okom kamere na kacigi. Kad saznaju ljudi da na svakom motoru i motoristi u autu možda postoji kamera, neće bome tako lako se odlučicati na opasnu bahatos ko sada.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 1899 postova

Djunta, ja ne sporim da si proputovao, a pogotovo da si stariji, ali ni jedno ni drugo ti ne moze doneti znanje kako pravni sistem jedne zemlje funkcionise

Evo kao neko ko se bavi pravom mogu sigurno da kazem da

`U Evropi je dovoljno da se zapiše broj i napiše šta je bilo i vinovnik se odmah kažnjava bez ikakvog predhodnog saslušanja zato što se polazi od premise da niko nikog neće neopravdano prijaviti, tj tužiti. Na već osuđenom je teret dokazivanja suprotnog, mora da navodi svedoke i svi to naju  i otuda jako lepa kultura.`  ovo citirano stvarno nema veze ni sa evropsko-kontinentalnim a bogami ni sa anglosaksonskim pravom(mozda jedino sa serijatskim kad te hodza prijavi, ali arapi stvarno nisu moj fax)

U pravnoj drzavi je presumpcija nevinosti svetinja, tako da ko ti je ovo pricao bas te je zestoko slagao

Definitivno ne. Zato što upravo polaze od premise nevinosti a samim tim i iskrenoisti. Pošto država nije u mogućnosti da na svakom mestu i u svakom trenutku obezbedi zaštitu, odnosno sigrno odvijanje života, a to je osnov opstanka jedne zajednice, u ovom slučaju saobraćaja, jedini mehanizam koji to može obezbediti je upravo prihvatanje prijava građanina za koga se predpostavlja da je nevin, ispravan i čestit i da kao takav neće bez razložno tužakati nepoznate. Verovatno kroz godine su zaključili da je ta ispravnost tačna i delotvorna, naspram verovatno malobrojnih krivokletstava za koja je inače svuda zaprećena debela kazna uključujući i novčanu.

Na Mojsinom snimku je naš čovek koji živi 20 godina u Beču i koji je odmah hteo da ide i prijavi vozačicu jer to tako funkcioniše u Austriji i Nemačkoj jer to je jedini način da se spreči totalna anarhija u svakom segmentu društva. Prosto, kako mi da obezbedimo zaštitu sebi, toljagom, 2 svedoka da vučemo uvek sa sobom. Slažem se ja da smo mi pagani po mnogo čemu i da bi se rado tužakali, zato pokrećemo ovu temu o video zapisima kao dokazima. Ne smemo dozvoliti da samo ubijeni budu dokazni materijal za suzbijanje zaista drastično rastićeg saobraćajnog nasilja. Lično, mnogo više ga srećem nego prošle sezone iako sam daleko vičniji u vožnji ove godine pa bi logički bilo da mi je priviđenje obrnuto.

Ponavljam, čak iako nije pravno uobičajeno kod nas, moramo izvršiti pritisak za  našu bezbednost, glave su nam u pitanju. Neću da budem spreman da svaki dan izgubim glavu čim sednam na skuter, pa ne idem u boj valjda. 

• Svrati ponekad, 297 postova
  • Motocikl: Vfr 750

"I snimak mobilnim telefonom dokaz na sudu!

Saobraćajna policija trenutno koristi pedesetak kamera za merenje brzine, čiji snimci se mogu koristiti za dokumentovanje saobraćajnih prekršaja. Tu je i desetak vozila policije bez obeležja, koja koriste za poseban vid kontrole saobraćaja i kojima se dokumentuju prekršaji, a uskoro se planira uvođenje kamera u vozila policije. Zakonom je propisano da se video-zapis može koristiti za dokazivanje prekršaja pred sudom, ali se na snimku mora jasno da se vidi vozilo kojim je izvršen prekršaj, registarski broj i bitna obeležja prekršaja. Međutim, čak i građani mogu da naprave snimak mobilnim telefonom ili kamerom koji može biti dokaz na sudu."

http://www.novinepress.co.rs/sr/vesti/regioni/story/104315/Drumovi+%C4%87e+se+u%C5%BEeleti+policajaca.html

• Podržavam 1

• Друг члан, 636 postova
  • Motocikl: Honda Transalp

Odlicna ideja, stvarno bi bila dobra fora da se lepo pozabave time. Dosta snimaka bi im stizalo (pogotovo ako se stave na motore) i ljudi bi se manje bahatili kad bi znali da neko moze da ih uslika kako hoce...

• Svrati ponekad, 396 postova

Sada sam pročitao članak u press- u, tamo piše da će i snimak sa mobilnog telefona biti dokaz na sudu. Prema toma ideja je na mestu, u pegaz motou ima raznih sportskih kamerica po jako pristupačnim cenama: http://www.pegaz-moto.rs/index.php

Pa ko voli nek izvoli. Jedino mislim da je problem postaviti kameru na motor ili kacigu. U stvari na kacigu bi bilo idealno jer prati kadar tacno gde vozač gleda ali onaj ko je postavi izgledaće kao marsovac  ;D

Time što sam se "hvalio" da sam video sveta sam u stvari hteo da ukažem na našu hendikepiranost jer većina nas nije imala prilike da ode preko, ni ja nisam bio 20 godina u Nemačkoj, da vidi kako funkcionišu pojedini segmenti društva kao što je saobraćaj. Da ne elaboriramo više temu, osnov države i njen najbolji zaštitnik je građanin i otuda je svaki stanovnik ovlašćen da ukaže po svojoj građanskoj dužnosti na sve nepravilnoti. Naravno, ne odnosi se sad na sve, kao onaj ubio pa sad pravac Alkatraz. Dovoljno je reći, onaj me uplašio i doveo me u oipasnost tim i tim i kraj. To je jedini način da se uspostavi urbani red i bezbednost. Kod nas, civil-građanski, ima drugačiju konotaciju na žalost.

No, odličan prenos Mojse iz novina. Da ne rušimo temu koja nije ni zaživela, ko hoće i ima snimke nek linkuje. Ko smatra da ovo nije svrsishodno nek tako misli al nemoj da ofuje i odmaže time što će da nas ubeđuje da tone radimo.

Ajd da vidimo ima li ko još neku ideju za kamere, hoće li se urednici oglasiti, da pitamo Markonea iz Pegaza za ustupak u ceni. Ja imam flip kacigu, nosam je u gradu uglavnom podignuto, imam vizir napred i nemam ideju kako da okačim kameru a da ne prolazi kroz još jedan pleksiglas. Doduše, nisam je još ni kupio al prvi džeparac ide za to.

• Advanced DJ Member, 4305 postova
  • Motocikl: Šarulja queen RD04

Pablo je svojevremeno pricao o tome..fali samo desetak kamera koje bi se podelile nasim kolegama..i snimale svakodnevne situacije..

Ja sam predlozio da ne cekamo deset kamera..nego da snimamo sa tim sto imamo..I jedna kamera da seta po jedan dan po ovom nasem gradu..nakupilo bi se tu dosta materijala..

Mozda bi jos neko od forumasa prilozio svoju kameru za tu akciju..recimo 30 dana snimanja Kenjigrada..

Ja nekad dnevno predjem 50-100 km sa motorom..i imam bar 3-4 budjave i kriticne situacije..

Ali kameru nemam..

• Svrati ponekad, 396 postova

Ja ću se pozabaviti svojom N95 koja odlično snima. Samo je potrebno da na njegovu postojeću fabričku futrolu zanitujem podesivi  kaiš. Okačim oko vrata da bude u visini grudi i to je to.

One kamerice iz Pegaza mi se sviđaju, odlični su gedžeti samo ne znam ništa o njima. Koje su mogućnosti kačenja ili ugradnje na motorcikl, da li mogu da se montiraju i skinu po potrebi, da li mogu da se postave na prednj ispoljnii deo oklopa, koliki je ugao snimanja, da li imaju elektronsku stabilizaciju slike zbog vibracija.

Ako neko već ima takvu voleo bih da da neku ocenu.

Ne čitaš redom, Mojsina kamera je iz Pegaza, kači se na klik, ima nosač za tvrdu podlogu kao za GPS i dodatni kaiš za kacigu. Sve radi automatski, ima stabilizaciju slike, zvučni zapis koji se može poboljšati skidanjem vodonepropusne gume preko mikrofona, 50 frejmova, nema zum, samo ukluči isključi, na 2 GB staje 51 minut, 2 one male baterije od pom 1,5 v. Nije ona jeftinija, ta je slabaija.

• Drug član, 1694 postova
  • Motocikl: BMW R1200C , BMW R1200GS, Yamaha TDM900,Kove 500X, KYMCO S200 People, Suzuki Burgman 650 executive, Tomos Automatic

Definitivno ne. Zato što upravo polaze od premise nevinosti a samim tim i iskrenoisti. Pošto država nije u mogućnosti da na svakom mestu i u svakom trenutku obezbedi zaštitu, odnosno sigrno odvijanje života, a to je osnov opstanka jedne zajednice, u ovom slučaju saobraćaja, jedini mehanizam koji to može obezbediti je upravo prihvatanje prijava građanina za koga se predpostavlja da je nevin, ispravan i čestit i da kao takav neće bez razložno tužakati nepoznate. Verovatno kroz godine su zaključili da je ta ispravnost tačna i delotvorna, naspram verovatno malobrojnih krivokletstava za koja je inače svuda zaprećena debela kazna uključujući i novčanu.

Na Mojsinom snimku je naš čovek koji živi 20 godina u Beču i koji je odmah hteo da ide i prijavi vozačicu jer to tako funkcioniše u Austriji i Nemačkoj jer to je jedini način da se spreči totalna anarhija u svakom segmentu društva. Prosto, kako mi da obezbedimo zaštitu sebi, toljagom, 2 svedoka da vučemo uvek sa sobom. Slažem se ja da smo mi pagani po mnogo čemu i da bi se rado tužakali, zato pokrećemo ovu temu o video zapisima kao dokazima. Ne smemo dozvoliti da samo ubijeni budu dokazni materijal za suzbijanje zaista drastično rastićeg saobraćajnog nasilja. Lično, mnogo više ga srećem nego prošle sezone iako sam daleko vičniji u vožnji ove godine pa bi logički bilo da mi je priviđenje obrnuto.

Ponavljam, čak iako nije pravno uobičajeno kod nas, moramo izvršiti pritisak za  našu bezbednost, glave su nam u pitanju. Neću da budem spreman da svaki dan izgubim glavu čim sednam na skuter, pa ne idem u boj valjda.   

Izvini ali nisi u pravu....ne znam o kojoj Evropi je reč, ali o ovoj u kojoj ja živim to tako ne funkcioniše....

• Drug član, 1694 postova
  • Motocikl: BMW R1200C , BMW R1200GS, Yamaha TDM900,Kove 500X, KYMCO S200 People, Suzuki Burgman 650 executive, Tomos Automatic

Još jedna stvar čisto za razmišljanje....

interesantno če biti, kada počnu vozači automobila snimati motoriste kako se provlače kroz kolonu, pretiču kolonu (pogotovu u Beogradu),itd....i te snimke onda šalju na policiju. Šta mislite, koji je onda smisao imati motor , ako češ morati stajati po največoj vručini u koloni recimo usred Beograda? Ja u tom slučaju biram autobus....a vi?

• 侍, 671 postova
  • Motocikl: Honda XRV 650

Srki svaka čast!

Ja sam o ovome skoro pričao sa nekime, samo što sam ja imao ideju da napravim neki jednostavan sajtić na adresi isecen.rs i tu da kacimo, a klipove svakodnevno da saljemo muriji na neki mail... Pa oni neka vide šta će sa time :)

Tim povodom sam nabavio neki stari HP foto aparat koji fino snima (5,2Mp) i već neko vreme pokušavam da napravim neki nosač za njega (aparat ima šraf neki na sebi, na kraju ću to da rešim u Laboratoriji :) )

Dakle, ja podržavam akciju 100% !

Što se tiče snimanja motorista... Neka me snimaju, ako se provlačim na semaforu - to nije prekršaj.

• Ne silazi, 7611 postova
  • Motocikl: TDM 900

Eee da sam imao kameru danas. Covek staje kombijem, vidi da idem, samo malo otvori vrata. Kontam, video me je, kad ne lezi vrate otvori mi vrata :S

Izvini ali nisi u pravu....ne znam o kojoj Evropi je reč, ali o ovoj u kojoj ja živim to tako ne funkcioniše....

http://www.novinepress.co.rs/sr/vesti/regioni/story/104315/Drumovi+%C4%87e+se+u%C5%BEeleti+policajaca.html

U Nemačkoj i Austriji, što potvrđuje čovek sa prvog klipa, Bora iz Austrije, al to je Zapadna Evropa.

Još jedna stvar čisto za razmišljanje....

interesantno če biti, kada počnu vozači automobila snimati motoriste kako se provlače kroz kolonu, pretiču kolonu (pogotovu u Beogradu),itd....i te snimke onda šalju na policiju. Šta mislite, koji je onda smisao imati motor , ako češ morati stajati po največoj vručini u koloni recimo usred Beograda? Ja u tom slučaju biram autobus....a vi?

Šta bi sad, da pravo bude jednosmerno. Provlačenje između 2 kolone ne ugrožava nikom život i opet po uobičajenosti motorima se toleriše prelazak preko pune, otprilike ko što se ne kažnjava obilaženje traktora prejko pune. Danas sam sa suprugom, a ispred 2 klinca, jedan bez kacige, od Skupštine do Londona oboje obišli kolonu, stajaću, preko pune i stali na crveno i pričali sa pozornikom koji je tu da brine o saobraćaju. Naravno ništa. Nije isto vožnja koja ima sve odlike ubistva sa predumišljajem i migoljenje između dva autobusa.

• Svrati ponekad, 297 postova
  • Motocikl: Vfr 750

@BMW

Lako je tebi da pricas iz Slovenije da si u Beogradu odavno bi se vozio autobusom...kod vas i drzava brine o motoristima da se slucajno ne povrede,a nas ovde niko ne j..e ni drzava ni vozaci automobila.

"Dosad su evropski saobračajni standardi deklarisali ograde samo kao zaštitu avtomobilima i njihovim vozačima. Diskriminatorne zaštite će doživeti obnovu u junu 2010, kada će neki tehnićki stručnjaci potvrditi standard u okviru evropskog komiteta za standardizaciju (CEN) u Pragu. Jedinstven propis izrade drumskih ograda sdržaće nešto tehnićkih noviteta, koje će motociklistima rešavati živote i sprečavati teže povrede. Najelegantnije rešenje je rešenje sa takozvanom "duplom pregradom", kod koje se sila kod udara porazdeli, suprotno od sadašnjeg propisanog proniknuća sa ispostavljenim stubićima, koji su kod pada prepreka i lako prouzrokuju teške povrede."

http://www.motosvet.com/portal/images/200912/20091222162533_px2kjwnc0y8735.jpg

Ma svaki ti čas de sve ovo iskopavaš. Ja još jednom molim da ne idemo u prvi čas gimnazije i vodimo  raspravu o teoriji društva. Ko hoće, ima ovde mesto za postavljanje snimaka, ko neće nek se suzdrži ofovanja. Naći ćemo prihvatljivu kombinatoriku za kamere, Marko iz Pegaza je pokazao spremnost, na dalje  zavisi od naše organizovanosti i spremnosti.

Zato što upravo polaze od premise nevinosti a samim tim i iskrenoisti

Djunta druze nisi uopste shvatio institut pretpostavke nevinosti, a takodje i brkas malo pojmove, ti govoris o nekom prijavljivanju prekrsilaca od strane gradjana koje se uzima zdravo za gotovo, sto stvarno nema nikakve veze sa realnoscu, a isto tako navodis primer gde neko dostavlja dokaz sto bitno menja stvari pa tu vise nema mesta `veruje se na rec i kazne pljuste na sve strane na osnovu casne reci`

A ovo za Austriju za anonimnu dojavu prekoracenja brzine me malo podseca na onaj vic sa Mujom i Hasom koji kao policajci zaustavljaju unproforca, dajte ljudi nemojte biti smesni

Zato što upravo polaze od premise nevinosti a samim tim i iskrenoisti

Djunta druze nisi uopste shvatio institut pretpostavke nevinosti, a takodje i brkas malo pojmove, ti govoris o nekom prijavljivanju prekrsilaca od strane gradjana koje se uzima zdravo za gotovo, sto stvarno nema nikakve veze sa realnoscu, a isto tako navodis primer gde neko dostavlja dokaz sto bitno menja stvari pa tu vise nema mesta `veruje se na rec i kazne pljuste na sve strane na osnovu casne reci`

A ovo za Austriju za anonimnu dojavu prekoracenja brzine me malo podseca na onaj vic sa Mujom i Hasom koji kao policajci zaustavljaju unproforca, dajte ljudi nemojte biti smesni

Ajd molim te reci na koji način se može zaštititi od nasilnika, zar je u ijednoj zemlji sveta moguće obezbediti za svakog građanina ličnog policajca. Sad nije ti dovoljno moje iskustvo, potvrda Bore iz Beča i natpis skinut sa zvaničnog sajta. Nije svuda zatucan svet ko kod nas. Dal znaš da u Americi se ni za šta ne overava potpis ko kod nas gde mora onaj u opštini da overi neki dokument, potpis je verodostojan samim činom potpisivanja a falsifikat se kažnjava.

Ja ovde navodim mogućnost dostave dokaza i zato krećemu u temu, ne mislim da je samo prijavljivanje dovoljno, ipak je ovo Srbija.

Tim saobraćajnim prijavama napolju  se uvek može prigovoriti naravno al se lako analogijom utvrdi ko laže pa je obro bostan a polazi se zaista da niko neće napamet da izmisli broj tablice i prijaviti ga, znači polazi se od premise istinitosti koja je ispred nevinosti po mom shvatanju. Nek brkam, ajd, al više neću zamarati. i molim da više ne ofujemo temu.

• Svrati ponekad, 313 postova

Mislim da se nepotrebno prepirete i natežete oko nečega,  što još nije stavljeno na forum. Stavite kako znate i sa čime imate. Neka to zaživi i bude očigledna nastava za sve dvotočkaše,a danas sutra ako se to može upotrebiti i materijalizovati, to stoji tu i neće nigde pobeći. Niko u nijednoj školi pa ni na simulatoru ne može da predvidi situacioje u koje svakodnevno upadate, tako da bi ti snimci bili veoma korisni.

Dajte snimke, ali domaće ne skinute sa drugih mesta, da vidimo o čemu se radi.

Mene iskreno ne interesuje sta je rekao Mile sto je jos pre tijes` godina otisao da radi kod svabe i smatram da me to ne cini zatucanim pogotovo ako imam u vidu vreme provedeno u izucavanju uporednog prava kao i sudske prakse,

sledece kako ne mozes da shvatis da su ljudi davno pre tebe razradili neke principe i postulate tako da je `casna rec` kao pravno relevantna cinjenica nestala sa dolaskom Rimske republike, naprosto u zajednici koja prelazi trocifreni broj ljudi njen znacaj postaje zanemarljiv, zato je i smisljeno da niko nije kriv dok se drugacije ne dokaze, to sto smo mi svedoci krsenja tih pravila u vidu moderne inkvizicije i lova na vestice pa se ljudi kojima nije izrecena pravosnazna presuda nazivaju zlocincima zarad veceg tiraza.

Napravi razliku izmedju snimka kao materijalnog dokaza i toga sto ce Mile da ode kod cika policajca i `zakevi se` da je ga je neko isekao

Naravno da ne postoji drzava koja moze da bude svuda i uvek, pa bas zato je generalna prevencija na skali znatno vise pozicionirana od specijalne cak i u krivicnom pravu a kamoli nekih sitnig stvari sto se ticu prekrsaja, sto znaci da nikad pa cak ni sa armijom `savesnih gradjana` nece moci da se vidi sve i da je taj aspekt zanemarljiv u odnosu na to ako vozac ima svest da postoji mogucnost da ce biti kaznjen ako napravi prekrsaj a ne da ce se to obavezno desiti

Ukratko: -materijalni dokaz(u vidu snimka ili na neki drugi nacin)-da

-odokativna procena da je neko prekoracio ogranicenje 8.5 km/h-ni u najmokrijim snovima

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja