ivicat13 48 Napisano April 17, 2007 Zainteresovan, 712 postova Lokacija: Bliski istok Motocikl: cbr900rr Prijavi odgovor kao problematičan Isao sam da kupim svecice za motor. Trebaju mi DR8ES (tako pise u User manual-u). Medjutim u radnji su imali DR8ES-L. Cura, koja tamo radi, mi rece da mogu i one za moj motor (GPZ500S). I ja ih kupih. Mada nesto sada nisam siguran da su to odgovarajuce... Koje je Vase misljenje? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
pedja1 2 Napisano April 17, 2007 Svrati ponekad, 112 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan Isao sam da kupim svecice za motor. Trebaju mi DR8ES (tako pise u User manual-u). Medjutim u radnji su imali DR8ES-L. Cura' date=' koja tamo radi, mi rece da mogu i one za moj motor (GPZ500S). I ja ih kupih. Mada nesto sada nisam siguran da su to odgovarajuce...Koje je Vase misljenje?[/quote'] To L znaci pola stepena razlike u temperaturi od normalne DR8ES. Ja sad neznam dali je veca ili manja toplotna vrednost za tih pola stepena, ali ubaci je bez razmisljanja. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Dexterr 1969 Napisano April 18, 2007 Aktivirao se na času, 3277 postova Lokacija: Suburbia, blok 45 Motocikl: 1 Litar Honde Prijavi odgovor kao problematičan Razlika jeste u toplotnoj vrednosti i to osetiš jedino po gradu kad je velika vruæina pa još potpomogneš obrtajima, ona što NEMA L (DR8-ES) æe brže da ''ugreje'' motor jer je TOPLIJA, dok je DR8-ES-L (hladnija) bolji izbor... :wink: Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
SALE 31 Napisano April 18, 2007 U prolazu, 93 postova Lokacija: Banovo Brdo Prijavi odgovor kao problematičan L= ladnija Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Vladamir 9 Napisano April 18, 2007 Zainteresovan, 953 postova Lokacija: Bliski Istok Prijavi odgovor kao problematičan -L kod NGK obelezavanja znaci HALF HEAT RANGE ili pola temperaturnog opsega u okviru konkretnih vrednosti datog opsega koji se obelezava brojem a izrazava u stepenima Celzijusa ili Farenhajta. Ali, da li se to L odnosi na donju ili gornju polovinu tog konkretnog opsega, to nisu znali da mi objasne ni ljudi na jednom drugom stranom forumu (Karlos zna koji je to forum) koji su godinama radili u cosworth F1 timu na pravljenju motora. Hvala na paznji. P.S. Inace to pitanje i mene intrigira neko vreme vec. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Guest Cubric Napisano April 18, 2007 Prijavi odgovor kao problematičan -L kod NGK obelezavanja znaci HALF HEAT RANGE ili pola temperaturnog opsega u okviru konkretnih vrednosti datog opsega koji se obelezava brojem a izrazava u stepenima Celzijusa ili Farenhajta. Ali, da li se to L odnosi na donju ili gornju polovinu tog konkretnog opsega, to nisu znali da mi objasne ni ljudi na jednom drugom stranom forumu (Karlos zna koji je to forum) koji su godinama radili u cosworth F1 timu na pravljenju motora. Hvala na paznji. P.S. Inace to pitanje i mene intrigira neko vreme vec. Mislim da mozes uporedjivanjem tih dveju svecica da zakljucis koja je "hladna" a koja "vruca". Vruca svecica ima duzi onaj keramicki deo (izolator) oko elektrode, dok je taj deo kod hladne svecice znatno kraci. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
wice 84 Napisano April 18, 2007 Drug član, 1838 postova Lokacija: obrenovac Motocikl: cbr 600f Prijavi odgovor kao problematičan i ja kod sebe koristim dr8es ali koja je sad bolja ? sa L ili bez?bacili ste i mene u dilemu? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Vladamir 9 Napisano April 19, 2007 Zainteresovan, 953 postova Lokacija: Bliski Istok Prijavi odgovor kao problematičan -L kod NGK obelezavanja znaci HALF HEAT RANGE ili pola temperaturnog opsega u okviru konkretnih vrednosti datog opsega koji se obelezava brojem a izrazava u stepenima Celzijusa ili Farenhajta. Ali' date=' da li se to L odnosi na donju ili gornju polovinu tog konkretnog opsega, to nisu znali da mi objasne ni ljudi na jednom drugom stranom forumu (Karlos zna koji je to forum) koji su godinama radili u cosworth F1 timu na pravljenju motora. Hvala na paznji. P.S. Inace to pitanje i mene intrigira neko vreme vec.[/quote'] Mislim da mozes uporedjivanjem tih dveju svecica da zakljucis koja je "hladna" a koja "vruca". Vruca svecica ima duzi onaj keramicki deo (izolator) oko elektrode, dok je taj deo kod hladne svecice znatno kraci. To generalno jeste tacno ali nije pravilo po kom se moze sigurno suditi. Verovacu samo kad vidim konkretne podatke. Do tad svi samo mozemo da nagadjamo. Inace tip sa kojim sam raspravljao o tome (radio godinama u F1) kaze da to nije bitno :roll: jer oni imaju po tri vrste svecica za svaki motor. Jedne koriste kad su uslovi "normalni", druge kad je velika vlaznost vazduha i trece kad je trka na velikoj nadmorskoj visini (vazduh siromasniji kiseonikom). Po njemu najbolje je koristiti "projected" ili po srpski "isturene" cija elektroda je dublje u kompresionom prostoru i time pali smesu iz samog centra iste. Samo da naglasim da ne bude zabune "isturenih" ima i hladnih i toplih, to jest ima vise faktora od kojih zavisi toplotna vrednost ili ti sposobnost svecice da odvede temperaturu iz kompresionog prostora. Opet sam se trudio da nesto kazem najkrace moguce ali mi bas ne ide :? Jos jednom, hvala na paznji! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...