Jump to content

Moto Zajednica

Italija - Francuska

Recommended Posts

• Detoksifikovan, 214 postova
  • Motocikl: TDM 900 - 2002.

Moja prva velika voznja :)...planirao sam natenane da iscitavam teme sa foruma i polako se ionformisem ali nema se vremena...zamolio bih iskusnije forumase i vozace da mi pomognu oko izbora opreme i oko spiska neophodnosti za takav jedan put...osiguranje?...Sator?...Motogadget?...Granica, zakoni?...Alat? mada ne znam sta cu s njim posto nisam upoznat mnogo sa mehanikom...pozz svima i hvala...

inace itinerar je bosna, hrvatska, slovenija, italija, sicilija, italijanski jadran, apenini :), autostrada del sole, Alpi, pa nazad---

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

izvadjen zeleni karton danas... u AMS kazu da medjunarodno osiguranje ne vazi, tj. ne moze da se izvadi za motocikle...neka iskustva i savet?

• Ne silazi, 5563 postova
  • Motocikl: XT1200Z Super Tenere

Ovde bi moglo dosta da se raspreda o predlozima...

Koliko dana, sator ili cvrsti smestaj, da li imas neke priorotete koje zelis da posetis...

Sto se tice opreme, uglavnom sve sto bi ti trebalo i da ides na neku vikend voznju.

U naslovu je i Francuska, ali je u planu nema?

• Ne silazi, 6591 postova
  • Motocikl: konzerviran

Sto se tih administrativnih stvari tice,to ce neko drugi upoznatiji,ja bi malo samo da se pozabavim Italijom.

Prvo odma' da ti kazem da ces dobro da ispeglas guzicu,ako bude sve tako kako si rekao.Al' dobro,tvoja je,radi s' njom sta god hoces  :D :D :D

Znaci Italija.

Autostrada dell Sole je popularni naziv za italijanski A1,koji spaja Milano i Napoli.Ti kao motociklista,ako nemas preku potrebu da svoje putovanje skratis ili ubrzas,nemas sta da na njoj trazis.Ono sto je vredno paznje je oko autostrade.Tacnije u delu koji ide od Bolonje do Rima.Po mom misljenju najinteresantniji deo.Tu su Apenini,koje si pominjao,za koje bi trebalo odvojiti jedno posebno putovanje,ali sad....

O Alpima ne treba mnogo trositi reci.Garantovano se vracas da obnovis i prosiris gradivo  ;)

Siciliju ne poznajem,nisam bio.Uglavnom kao i za mnoge druge stvari u zivotu,misljenja su oprecna.Priroda garantovano cista 10-ka,ljudi onako malo na svoju ruku.Na stranu kriminal,ti verovatno to neces ni da vidis.Mislim oni pravi se ne vide bas tako lako  ;)

Racunaj da jako malo italijana govori engleski,narocito u tim zonama (Sicilija),gde strogo drze do dijalekta,pa se cesto sa zemljacima iz drugih krajeva uopste ne razumeju.Malo nece,a malo stvarno.Ko recimo Makedonac i Slovenac (uz svo duzno postovanje).

ja idem po principu: Sedi i vozi!!!...sve moje voznje do sada su bile neplanirane..tipa ajde do mladenovca, pa kad sam tu ajde na orasac, pa kad sam tu, ajde na bukulju..ili ajde da prodjem kroz grad, pa ga prodjem 3 puta, pa odem na avalu, pa se opet vratim odem na kosutnjak po konjskim stazama, pa opet na avalu...:)...spontano...sator mi treba da bih mogao gde god i kad god da odspavam..znaci dvoslojni (ako sam dobro razueo forum)...zanime me aktuelnija informacija za gde i koji kupiti...francuska je tipa: Sto da ne? bicu blizu, pa rekoh ako bude snage i para za corbu sto da ne svratim....Ja samo hocu da se vozim..sto dalje i sto duze...

LM, sam itinerar mi nije bitan koliko trase koje se moraju obici...najbitnije mi je da ako treba nesto da kupim i ponesem odavde umesto da me itaslijani ili bilo ko preko vacare za novac, ja sam zahvalan za info tipa: šta i gde?

sto se italije tice, ziveo sam tamo jedno vreme i bio sam uveren da je autostrade del sole samo italijanski deo mediteranske magistrale...ja sam to video kao jadransku magistralu...naravno da mi ne pada na pamet, ako bas ne moram, da idem na autoput..u svakom slucaju bio sam jednom kolima od rima do sicilije, sve uz more, s jedne strane provalija i more i zidic od pola metra koji vas razdvaja, a sa druge strane stena, tj. planina...ja koliko znam taj put ide celom zapadnom stranom italije..s druge strane, tj. jadranske strane je autoput.. :(..Apeninima sam prosao jednom kolima od venecije ka rimu i svidelo mi se...ako znas neke trase koje se moraju obici slusam ko djak prvak...

prioriteti su Trst i Rim jer tamo imam smestaj...a za ostalo tu je sator...

evo sta forum predlaze:

+ REZEVNI KLJUC za motor

+ jednu SVECICU

+ baterijsku lampu

- uze za VUCU

- kablove za START

selotejp traka(siroka)

Set za lepnjenje unutrasnjih guma

kljuc za tockove

2 srafcigera

set vilasto okastih kljuceva

imbus kljuceve

T kljuc

Kombinirke

rezervne srafove s maticama

plasticne vezice

flasicu 0.5 motornog ulja

par krpa

fluo prsluk

set rezervnih sijalica

prvu pomoc.

sajlu kvacila.

jačih najlon kesa.

najlon foliju koja ispred ulaza viri oko pola metra, metar.

Više metara tankog konopca (3-5mm)

Dušeke na naduvavnje

nekoliko S kukica za kačenje koječega na terenu

manja nepromočiva torba u kojoj je odeća za ne daj bože

jak i dobar nož i jedan perorez

Alu-posuđe jer je lagano ili ono plastično na bacanje

ajax sapun

Alkoholni resoi mi se cine mnogo bolja varijanta iz vise razloga

lampa

e sad...nemoguce da mora sve? :(..sta biste stavili pod stavku "mora"

• Podržavam 1

Cioe, siccome io parlo italiano, mi sa che gli zingari italiani non mi possono lamentare piu che gia l'hanno fatto... :)

• Drug član, 1965 postova
  • Motocikl: Strom 650 xt

Iskopiraj sva dokumenta i stavi na svoj mail tako da u slucaju gubitka istih mozes odma da ih skines s neta.

Uplati ono skuplje clanstvo u AMS-u. Pokrivaju slep i troskove do 1000e u inostranstvu tj platis tek kad dodjes u Srb. Kosta 2000din i moze i za motor.

• Svrati ponekad, 221 postova
  • Motocikl: bio FJR

Uh koliki spisak za poneti  :D to je mozda za Sibir... Fabricka torbica sa alatom, sta dodatno naguras u nju - naguras i to je to. Kakvo uze za vucu, kakvi kablovi za start... Ponesi ti jedan lep jastuk na naduvavanje, ili jos bolje kupi u Trstu. Sve sto ne poneses a shvatis da treba, dokupices. Posebno kampersku opremu i sl, svaki gradic na severu Italije ima bolje opremljene radnje od BG-a. Sto se posuda tice, ja jedem direkt iz konzerve a forsiram suhomesnato (kupujem dan za dan) tako da i tu mozes da olaksas, noz i viljuska su dovoljni (ne pijem kafu). Meni nikad dovoljno kesa i kesica za smece  :D

Ruta ti je ogromna, samo se u Alpima/Dolomitima moze provesti ceo godisnji :)

Srecno  ;)

• Ne silazi, 6591 postova
  • Motocikl: konzerviran

Jas' vala,kad bi nosio sve to sa spiska,treb'o bi ti side-car ili prikolica minimum.

Sad sto se tih ruta tice,prilicno si se "rasirio".Ono kao neke klasicne varijante su:Sever Italije,pa moze malo da se zakaci i Francuska.Npr. Azurna obala,planine iznad,eventualno Provansa.

A onda skroz drugi krug,jug Italije,ostrva,dobar deo ex Jugovine,eventualno sam jug Balkana.

Sve zajedno,nije ne izvodjivo,ali ce ti trebati puno vremena,a i onog drugog "vremena" ne bi smelo da ti zafali

Ma opusteno...mozda se smorim posle 10 dana a mozda me nema 3 meseca...a mozda stignem ina tajland :)....iz svega prilozenog cini mi se da sam ja krajnje lud, ali sta cu..iz ove koze ne mogu :)..

pretpostavljam da ima u italji veca ponuda, ali ja u nju nisam upucen..tj. znam kako da nadjem prodavnicu,a li sta da kupim..eh to je problem...

• Svrati ponekad, 211 postova
  • Motocikl: ETV1000 Capo di tutti capi

Najvaznija stvar za ovako dugacak put je apsolutno poverenje u stanje i ispravnost motora.

Proveriti sve i zameniti sve sto bi mozda moglo da nekako pravi problem.

Ako ti stane motor 3000km od kuce, a ne mozes nista osim da ga gurnes u jarak i sednes na autobus da se vratis kuci... E to je problem..

Takodje moras da imas okviran plan troskova i da pre nego sto podjes budes svestan toga da gorivo kosta 1.4-1.5e, i da tvoj motor onda potrosi oko 9e goriva za 100km.

hvala...

nego aj ti vidi predomisli se za one nosace i kofere....;)..idem u subotu, ili kupujem od tebe ili ih jurim po italiji...

5780km.... :))))))....i razbolim se kako krocim u beograd....bolje da se nisam ni vracao....sledeca na redu Scandinavia...

• Svrati ponekad, 100 postova
  • Motocikl: Aprilia Pegaso 650

Svaka čast...Napiši neke utiske,kako si se snašao sa smeštajem(šator ili hoteli),kuda si prošao sve,kakve su cene... Ne mora opširno  ;D

• Teoreticar ..., 12115 postova
  • Motocikl: BMW R1200GS Adv

Svaka čast...Napiši neke utiske,kako si se snašao sa smeštajem(šator ili hoteli),kuda si prošao sve,kakve su cene... Ne mora opširno  ;D

Cuj, utiske!? Putopis bre! :)

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja