Jump to content

Moto Zajednica

Šta odabrati za svakodnevnu upotrebu: Shoei Raid II ili Shoei XR 1000?

Recommended Posts

• Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3647 postova
  • Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka)

Zdravo. Motor sam pre par meseci odabrao i kupio zahvaljujući savetima kolega sa ofog foruma. S obzirom da uz taj motor trenutno koristim neku staru (pilotsku) kacigu, moram pod hitno da nabavim nešto upotrebljivije. Ne vidim razloga zašto i ovu opremu ne bih nabavio uz pomoć kolega.

Nemam mogućnost da kupim potpuno novu (a kvalitetnu) kacigu, pa sam malo pogledao šta može da se pronađe od kvalitetnijih i ispravnih-neoštećenih polovnih kaciga.

Naišao sam na dva modela Shoei kaciga (Raid II i XR 1000). Obe su u dobrom stanju, stare po četiri-pet godina, i koštaju 120-130 evra (po komadu). Veličina i unutrašnji "kalup" mi takođe odgovara kod obe kacige.

Meni kaciga treba za svakodnevno korišćenje, kako po gradu tako i za duže ture. Motor koristim tokom cele sezone i u svim vremenskim uslovima, nezavisno od doba dana. Uglavnom je u pitanju lagana-rekreativna vožnja udvoje (obično 90-100, a retko preko 120-130 km/h).

I sad ne znam za koji model da se odlučim? Pročitao sam da je XR 1000 namenjena više za stazu a Raid II za "normalnu" eksploataciju, ali nije baš napisano na osnovu kojih kriterijuma je ova "podela" napravljena.

Ima li nekog ko zna koje su razlike u pitanju kod ovih modela i koja je kaciga "prikladnija" za upotrebu u "civilne" (netakmičarske) svrhe. Lepo bi bilo da se javi neko ko je ove kacige koristio u nekom periodu.

Hvala unapred.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• U prolazu, 82 postova

Kaciga je kaciga. Ja sam na skuteru 50cc koji je jedva prelazio 80km/h nosio Shark RSF2i. Moj ti je savet XR 1000 bas iz toga sto je vise sportski nastrojena i ima vise aerodinamicni oblik. To su vrhunske kacige ciji pun potencijal ne mozes iskoristiti na transalp. Ne osecas ih sve do 180-200km/h, to je sto se tice udobnosti.

• Svrati ponekad, 423 postova

Ako nadjes povoljniju xr1000 uzmi nju.raid 2 je super kaciga i dodje mu kao osiromasena verzija xr-a...ali ako je 5 godina stara ne bih ti savetovao iz bezbednosnih razloga a i higjenskih...

• Enduraš, 6382 postova
  • Motocikl: CRF300L

Ziko sta je sa tobom ? Dao bi 120-130e za kacigu staru 5 godina ? Za te pare imas da kupis sasvim solidnu novu kacigu. Kacige se ne kupuju polovne.

• U prolazu, 82 postova

Ja bih uzela XR1000, ali imaš novog caberg-a za 130e, nemoj da rizikuješ...

Caberg je ok za neka manja ozbiljna putovanja i za gradsku voznju. Evo pre par dana sam uzeo jedan od jacih model Ryhno Flip-up i nisam uopste odusevljen. Zvucna izolacija je odlicna, ali kvalitet i prosto osecaj na glavi prosto ti stavlja do znanja da je jeftino. Ne moze se porediti ni sa jednim AGV, Shark ili Shoeijem. Ali sve ima svoju cenu. I taj 5 godina stari shoei ce ti 10x bolje lezati na glavi nego novi caberg, ali hgijenski razlozi! To je dovoljno da ipak se odlucim  za novu.

• Zainteresovan, 927 postova
  • Motocikl: Honda Transalp 600V

Ja bih uzela XR1000, ali imaš novog caberg-a za 130e, nemoj da rizikuješ...

Caberg je ok za neka manja ozbiljna putovanja i za gradsku voznju. Evo pre par dana sam uzeo jedan od jacih model Ryhno Flip-up i nisam uopste odusevljen. Zvucna izolacija je odlicna, ali kvalitet i prosto osecaj na glavi prosto ti stavlja do znanja da je jeftino. Ne moze se porediti ni sa jednim AGV, Shark ili Shoeijem. Ali sve ima svoju cenu. I taj 5 godina stari shoei ce ti 10x bolje lezati na glavi nego novi caberg, ali hgijenski razlozi! To je dovoljno da ipak se odlucim  za novu.

Ja nosim ryhno i nemam većih zamerki. Malo je bučna, ali meni ne smeta toliko. Nosila sam je i na dugim putovanjima. Kad sam pala sačuvala mi je glavu. Ništa joj ne fali. Ne verujem da je polovna kaciga bolje rešenje od novog caberg-a. Možda deluje slabašno, ali kažu da zadovoljava zadate standarde. 

UPDATE:  The Caberg Trip was also the first flip-up helmet to score 5 Stars in the SHARP safety rating scheme.

Ziko sta je sa tobom ? Dao bi 120-130e za kacigu staru 5 godina ? Za te pare imas da kupis sasvim solidnu novu kacigu. Kacige se ne kupuju polovne.

S obzirom na "hibije/sportove" kojima sam se bavio (ili se bavim) morao sam često dai koristim kacigu. Tri udesa sam preživeo zahvaljujući kacigi. (Dva puta u padobranstvu sa Bell kacigom i jednom prilikom udesa motorom sa Nolan kacigom). I znam da je najbolje kupiti novu kacigu. Ali kvalitetnu. To dosta košta i za mene je trenutno "nemoguća misija". Probao sam nekoliko kaciga (neke samo "pred ogledalom", a neke i u vožnji) u cenovnom opsegu 70-140 evra i bio sam uglavnom razočaran. Ili mi nije "pasovao" oblik, ili je vizir (sistem otvaranaj) bio nikakav, ili je duvalo na sve strane, ili je kaciga izgledala "jadno" u svakom pogledu. Pre godinu dana sam supruzi za skuter kupio "jet" kacigu i platio je oko 6.500 din. Vizir je pukao još odmah ispred prodavnice. Zalio sam "prelom" epoxdnim lepkom ali je posle par dana vizir pukao na drugom kraju a kasnije je i "otpao" u vožnji i tu mu je bio kraj. A i sama kaciga je imala običaj da spada s glave (unapred) tokom vožnje (naročito tokom kočenja). A veličina je bila dobro odabrana. Slična (negativna) iskustva sam čuo i od drugih motociklista. A ima ih i na ovom forumu.

A stavim na glavu "matoru" Shoei kacigu a ona stoji ko salivena. I na njoj sve savršeno funkcioniše.  Supruga je u međuvremenu već dobila polovnu Shoei i super je.

Takođe mislim da na čvrstoću kacige (napravljene od epoxi smole sa armaturom) starost mnogo manje utiče nego na kacigu načinjenu od  polikarbonata, odnosno termoplasta. A što se higijenskih razloga tiče sve može da se očisti i dezinfikuje. I da ne bude nesporazuma: Najbolja je nova kvalitetna kaciga!

U svakom slučaju iz svih komentara (vezanih za temu) može da se nauči ili sazna nešto. Ili da se "ukrste" argumenti.

Vidim ja da ce Zika iskusni bajker zakljucavati i ovu temu  ;)

Tema nije o meni nego o opremi. Nije prvi put da me omalovažavaš na forumu. O meni donosiš zaključke isključivo na osnovu svojih predpostavki. A ako se budemo upoznali videćeš da su ti predpostavke potpuno proizvoljne (pogrešne). Ne znam razlog zbog koga radiš to što radiš, ali ako to radiš bez razloga onda je to slučaj za neku drugu ustanovu, te je u tom slučaju i ovo moje "obraćanje" tebi bespredmetno. Ukoliko ipak želiš nešto lično da mi kažeš ili da me pitaš, možeš na PP. Nema razloga da se lično "prepucavamo na forumu. Nismo deca.

• Drug član, 2265 postova

Gledam sad Sharp test, i zanimljivo da kineska V-can kaciga (kod nas kosta oko 6500din) ima 4 zvezdice, a XR 1000 (koja je dosta ozbiljnija i sa lepim materijalima) ima samo 3 zvezdice.

Naravno, sigurno je mnoooogo kvalitetnija, ali bezbednost bi povodom kacige ipak trebala da bude jedan od kriterijuma.

Raid II ima 4 zvezdice, pa sa te strane predstavlja bolji izbor.

Uostalom:

http://sharp.direct.gov.uk/search/results/?sort=manufacturer&dir=asc&manufacturer=0&type=0&rating=0&size=0&price=0

P.S. I ja nosim Rhyno (trip kako je nazvase za neka trzista) posluzila je za ono sto je namenjena, ali u svakom slucaju pad je bio daleko od 5 zvezdica, pri maloj brzini, ali na doduse na potiljak gde bez kacige svakako ne bi bilo zanimljivo.

Sto se tice buke, stvar dosta zavisi od vizira na motoru i polozaja, pa su i iskustva dosta kontradiktorna. U nekim polozajima je izuzetno tiha, dok u nekim drugim susti i svira (kada je mali vizir u pitanju, bez vizira je mnogo bolje i mnogo je stabilnija, sa velikim vizirom na motoru je nisam isprobao).

@ DJ_MY_SOUL

Meni npr. na glavi lezi savrseno, dok recimo jedan AGV koji sam probao (ne secam se modela) katastrofa, dok je tebi mozda suprotna situacija. Zavisi puno i od oblika glave.

• nocni cuvar, 2583 postova
  • Motocikl: Yamaha nouvo elegance

S obzirom na "hibije/sportove" kojima sam se bavio (ili se bavim) morao sam često dai koristim kacigu. Tri udesa sam preživeo zahvaljujući kacigi. (Dva puta u padobranstvu sa Bell kacigom i jednom prilikom udesa motorom sa Nolan kacigom). I znam da je najbolje kupiti novu kacigu. Ali kvalitetnu. To dosta košta i za mene je trenutno "nemoguća misija". Probao sam nekoliko kaciga (neke samo "pred ogledalom", a neke i u vožnji) u cenovnom opsegu 70-140 evra i bio sam uglavnom razočaran. Ili mi nije "pasovao" oblik, ili je vizir (sistem otvaranaj) bio nikakav, ili je duvalo na sve strane, ili je kaciga izgledala "jadno" u svakom pogledu. Pre godinu dana sam supruzi za skuter kupio "jet" kacigu i platio je oko 6.500 din. Vizir je pukao još odmah ispred prodavnice. Zalio sam "prelom" epoxdnim lepkom ali je posle par dana vizir pukao na drugom kraju a kasnije je i "otpao" u vožnji i tu mu je bio kraj. A i sama kaciga je imala običaj da spada s glave (unapred) tokom vožnje (naročito tokom kočenja). A veličina je bila dobro odabrana. Slična (negativna) iskustva sam čuo i od drugih motociklista. A ima ih i na ovom forumu.

A stavim na glavu "matoru" Shoei kacigu a ona stoji ko salivena. I na njoj sve savršeno funkcioniše.  Supruga je u međuvremenu već dobila polovnu Shoei i super je.

Takođe mislim da na čvrstoću kacige (napravljene od epoxi smole sa armaturom) starost mnogo manje utiče nego na kacigu načinjenu od  polikarbonata, odnosno termoplasta. A što se higijenskih razloga tiče sve može da se očisti i dezinfikuje. I da ne bude nesporazuma: Najbolja je nova kvalitetna kaciga!

U svakom slučaju iz svih komentara (vezanih za temu) može da se nauči ili sazna nešto. Ili da se "ukrste" argumenti.

Vidim ja da ce Zika iskusni bajker zakljucavati i ovu temu  ;)

Tema nije o meni nego o opremi. Nije prvi put da me omalovažavaš na forumu. O meni donosiš zaključke isključivo na osnovu svojih predpostavki. A ako se budemo upoznali videćeš da su ti predpostavke potpuno proizvoljne (pogrešne). Ne znam razlog zbog koga radiš to što radiš, ali ako to radiš bez razloga onda je to slučaj za neku drugu ustanovu, te je u tom slučaju i ovo moje "obraćanje" tebi bespredmetno. Ukoliko ipak želiš nešto lično da mi kažeš ili da me pitaš, možeš na PP. Nema razloga da se lično "prepucavamo na forumu. Nismo deca.

Upravo sam to  i rekao da ces zakljucati temu o opremi  . Ajde molim te reci mi gde sam te ja to omalovazavao ? Koja rec te je pogodila najvise pa da znam da je ne koristim sledeci put ? Gde si video ijedan moj zakljucak o tebi ? Sta ja to radim da bi me ti slao u ustanovu ? 

Nema razloga da ja tebi pisem PP jer se ja ne prepucavam nego pisem normalno i argumentovano . Pretpostavljam da te boli rec iskusan bajker kako si ti sam sebe nazvao i pritom naveo da vozis motore 43 godine . Ovo ja nisam izmislio nego citiram tvoje reci , jel se slazes ? Zar ne shvatas da postavljas teme iz azbuke o motorima i da ti se teme kose sa onim iskusan .

Sada cu malo o temi da ne budem totalni off . Obe kacige su dobre ali je 5 godina zaista zadnja granica za koriscenje . To je ocena proizvodjaca istih nije nista napamet pisano . Zato ako se odlucujes izmedju te dve neka ogledalo i probna voznja presudi. Tu ti niko sa strane ne moze pomoci .

Ps . imam nolan i caberg stare vise od 6 godina i cesto ih koristim kada znam da necu divljati  ;) to jest samo kada vozim defanzivno  ;)

Upravo sam to  i rekao da ces zakljucati temu o opremi  . Ajde molim te reci mi gde sam te ja to omalovazavao ? Koja rec te je pogodila najvise pa da znam da je ne koristim sledeci put ? Gde si video ijedan moj zakljucak o tebi ? Sta ja to radim da bi me ti slao u ustanovu ? 

Nema razloga da ja tebi pisem PP jer se ja ne prepucavam nego pisem normalno i argumentovano . Pretpostavljam da te boli rec iskusan bajker kako si ti sam sebe nazvao i pritom naveo da vozis motore 43 godine . Ovo ja nisam izmislio nego citiram tvoje reci , jel se slazes ? Zar ne shvatas da postavljas teme iz azbuke o motorima i da ti se teme kose sa onim iskusan .

Ovim si samo potvrdio da zaključke donosiš veoma "olako" a na osnovu predpostavki. Pri tome navodiš kao činjenice stvari koje uopšte ne stoje. Konkretno:

1. U prethodnim diskusijama uopšte nisi raspravljao o postavljenoj temi nego o meni.

2. Nisam nikad sebe nazvao iskusnim "bajkerom". Ako jesam postavi citat. Takav si zaključak izveo upravo ti a na osnovu mog vozačkog staža. Vozački staž i poznavanje tehnike vožnje nisu ista kategorija. Učenjem se stiče znanje a stažom se stiče rutina u korišćenju stečenog znanja. A tehnika vožnje se stalno uči i unapređuje.

3. Nisam te nijednog momenta slao u neku ustanovu već sam samo precizno naveo okolnosti u kojima bi neka ustanova bila nadležna.

4. Što se znanja azbuke tiče: Neki ljudi odu u svet, školuju se, doktoriraju, postanu slavni po nečemu. A zaborave vremenom srpsku gramatiku i mnoge reči i izraze. Da li ti podrazumevaš da oni ništa ne znaju.

5. Nisam zaključio temu. I zahvaljujem se na komentarima i mišljenju koje si dao o kacigama. Razmišljam o nekom "full-face" modelu Caberg-a. Tvoje iskustvo?

Nije mi potpuno poznat razlog za "rok trajanja" kaciga od pet godina. Od istog mataerijala se prave čamci, jahte , noseći delovi letilica, elise aviona i helikoptera, delovi automobila .... .  I niko ne baca jahtu ili avion posle pet godina korišćenja. A uporediti uslove rada i opterećenja kod tih primena u odnosu na uslove u kojima "radi" kaciga zaista je apsurdno. Promene i opterećenja koja istrpi krak elise helikoptera za samo jednu sekundu kaciga ne doživi ni za sto godina.

Možda je tu ipak "malo" u pitanju i namera proizvođača da obezbedi prodaju.

• nocni cuvar, 2583 postova
  • Motocikl: Yamaha nouvo elegance

Da ti pravo kazem da si po stazu jedan od najstarijih bajkera na forumu pa mi zato tvoje teme izgledaju cudno . Samom tom izjavom da vozis od 1967. godine i da nikad nisi imao ozbiljne incidente u saobracaju govori da si jako iskusan  ili ti smatras za voznjom dan kada si prvi put seo ili video  neki motor . Ako za tolike godine nemas iskustvo nego samo vozacki staz onda sa tobom nesto nije u redu i moraces zajedno samnom u neku ustanovu ali kod razlicitog lekara . Nisi me bas najbolje razumeo za azbuku . Govorio sam o necem elementarnom u vezi voznje motora pa sam iskoristio rec azbuka . Nemoj se ljutis na mene ali stvarno mi je potpuno nejasno da pitas da li klizas zbog guma starih 10 godina . Pa 90% ljudi sa ovog foruma ce se nasmejati tvom pitanju .

Sto se kaciga tice moje misljenje je da sacekas i skupis jos stotinak evrova i za nekih 200 do 250 kupis pravi i siguran slem . Nebi se nikako igrao sa polovnim jer stvarno nije velika cenovna razlika . Ja sam ljubitelj flip up kaciga tako da nisam bas expert za full face pa te ne mogu ni savetovati . Meni sve kacige suste i sviraju ali to je muzika koju obozavam .

Pozdrav pa se vidimo negde na putu  ;)

• U prolazu, 82 postova

Gledam sad Sharp test, i zanimljivo da kineska V-can kaciga (kod nas kosta oko 6500din) ima 4 zvezdice, a XR 1000 (koja je dosta ozbiljnija i sa lepim materijalima) ima samo 3 zvezdice.

Naravno, sigurno je mnoooogo kvalitetnija, ali bezbednost bi povodom kacige ipak trebala da bude jedan od kriterijuma.

Raid II ima 4 zvezdice, pa sa te strane predstavlja bolji izbor.

Uostalom:

http://sharp.direct.gov.uk/search/results/?sort=manufacturer&dir=asc&manufacturer=0&type=0&rating=0&size=0&price=0

P.S. I ja nosim Rhyno (trip kako je nazvase za neka trzista) posluzila je za ono sto je namenjena, ali u svakom slucaju pad je bio daleko od 5 zvezdica, pri maloj brzini, ali na doduse na potiljak gde bez kacige svakako ne bi bilo zanimljivo.

Sto se tice buke, stvar dosta zavisi od vizira na motoru i polozaja, pa su i iskustva dosta kontradiktorna. U nekim polozajima je izuzetno tiha, dok u nekim drugim susti i svira (kada je mali vizir u pitanju, bez vizira je mnogo bolje i mnogo je stabilnija, sa velikim vizirom na motoru je nisam isprobao).

@ DJ_MY_SOUL

Meni npr. na glavi lezi savrseno, dok recimo jedan AGV koji sam probao (ne secam se modela) katastrofa, dok je tebi mozda suprotna situacija. Zavisi puno i od oblika glave.

Vrlo moguce. Ne jeste da je udobna da je ventilacija super i sve, ali posle 120km/h odmah osetim kako mi se nabija u lice :S Jedino zbog toga mi ne lezi. Jbg mi glavati ljudi... :)

• Drug član, 1020 postova
  • Motocikl: BMW R1200RT Honda VFR 800 v-tec MotoGuzzi falkone NSU SuperMAX Tomos T12

Kolega,ljutis se  a postavio si mnogo glupo pitanje,umesto da si zahvalan sto trose vreme da odgovaraju na gluposti ti se ljutis! ???

• Enduraš, 6382 postova
  • Motocikl: CRF300L

A stavim na glavu "matoru" Shoei kacigu a ona stoji ko salivena. I na njoj sve savršeno funkcioniše.  Supruga je u međuvremenu već dobila polovnu Shoei i super je.

Takođe mislim da na čvrstoću kacige (napravljene od epoxi smole sa armaturom) starost mnogo manje utiče nego na kacigu načinjenu od  polikarbonata, odnosno termoplasta. A što se higijenskih razloga tiče sve može da se očisti i dezinfikuje. I da ne bude nesporazuma: Najbolja je nova kvalitetna kaciga!

Ja vec 3 godine nosim kacigu od 70e (Lazer Vertigo), niti se nesto na njoj polomilo niti se nesto odlepilo. Sem par sitnih ogrebotina i dalje izgleda kao nova. Tako da ta tvoja prica da se sve jeftine kacige raspadaju ne pije vodu. Verovatno si naleteo na los model ili primerak. Svako razmislja na svoj nacin, al ja licno nikad ne bi kupio kacigu koju je neko nosio i akao 5 godina kad za iste pare imas odlicne nove. Da nemas para za nikakvu novu, pa hoces da kupis polovnu od 20e da bi imao bilo kakvu kacigu, pa i da razumem, al davati 100+ e. za 5 godina staru, to ne razumem.

Zaista poštujem i uvažavam mišljenja svih onih koji iznose svoje stavove vezane za ovu temu. Tema je i postavljena da bi ljudi izneli različita mišljenja i iskustva. A iz toga može prilično da se sazna ili nauči. Svakako pod uslovom da se to želi.

Kolega,ljutis se  a postavio si mnogo glupo pitanje,umesto da si zahvalan sto trose vreme da odgovaraju na gluposti ti se ljutis! ???

Kolega hvala na javljanju. I nisam se ljutio nego sam se samo branio. Ili možda nemam prava da odgovorim?

Ljudi pišu na forumu i o stvarima koje ničim nisu vezane za motociklizam (fudbal, košarka, politika ... ). Što mi nije zanimljivo preskočim i ne komentarišem.

Moram da ponovim da se ovde radi isključivo o temi: "Šta odabrati za svakodnevnu upotrebu: Shoei Raid II ili Shoei XR 1000?"

Moguće da je za neke ljude tema nezanimljiva, ali zaista mi nije jasno u čemu se sastoji "glupost" ove teme, odnosno u kom je delu pitanja ta glupost došla do "izražaja"?

• Zainteresovan, 573 postova
  • Motocikl: SKUTERAŠ :)

Ova tema je uveliko zrela za lock, ne razumem dalje insistiranje autora na odgovoru kakav bi on zeleo, kad je vec dobio ispravne i racionalne odgovore od vise kolega. Ako autoru nista ne znaci misljenje ljudi koji su pisali u ovoj temi, ne bi trebalo vise ni da postavlja teme slicne sadrzine.

• Drug član, 2265 postova

Alo ljudi, grudvate se oko gluposti.

Ko koliko ima godina staza ili bilo cega drugog je najmanje bitno. Postavljeno je pitanje, ko zeli nek odgovori ko ne zeli nije u obavezi ni da cita temu, a kamoli da odgovara ako mu bilo sta smeta.

Eto ja bih imao nesto da dodam na ovu temu ako ne zamerate...

...Nije mi potpuno poznat razlog za "rok trajanja" kaciga od pet godina. Od istog mataerijala se prave čamci, jahte , noseći delovi letilica, elise aviona i helikoptera, delovi automobila .... .  I niko ne baca jahtu ili avion posle pet godina korišćenja. A uporediti uslove rada i opterećenja kod tih primena u odnosu na uslove u kojima "radi" kaciga zaista je apsurdno. Promene i opterećenja koja istrpi krak elise helikoptera za samo jednu sekundu kaciga ne doživi ni za sto godina.

Možda je tu ipak "malo" u pitanju i namera proizvođača da obezbedi prodaju...

Prave se mozda i jahte i avioni, ali od istog materijala SPOLJASNJEG omotaca kacige. Unutrasnjost se sastoji od stiropora i sundjera. Naravno da svaki sloj ima svoju ulogu. Ono sto ublazava udar najvecom merom je upravo njena unutrasnjost (naravno spoljasnji sloj ima bitnu ulogu, ali ne znaci puno kao takav). Za razliku od njega koji je mozda postojaniji, stiropor vremenom gubi svoja svojstva.

Da li je to 5 godina, ili mozda 20, u kojoj meri ima smisla ono sto proizvodjaci pricaju ne znam, ali je sa njim rok trajanja verovatno najvise u vezi.

Ova tema je uveliko zrela za lock, ne razumem dalje insistiranje autora na odgovoru kakav bi on zeleo, kad je vec dobio ispravne i racionalne odgovore od vise kolega. Ako autoru nista ne znaci misljenje ljudi koji su pisali u ovoj temi, ne bi trebalo vise ni da postavlja teme slicne sadrzine.

Autor je upravo dobio odgovore kakve je želeo i kakve je očekivao od normalnih i dobronamernih kolega. I zadovoljan je istima. I zahvaljuje se svima koji su dali mišljenje, komentare  i odgovore vezane za pitanje postavljeno u temi. A zahvaljujem se i onima koji su komentarisali o autoru. I iz takvih komentara može dosta da se nauči.

Ne verujem da ću uskoro da postavim neku temu na forumu. Neprijatno mi kad vidim kako dežurni "psiholozi" mnogo bolje od mene znaju šta želim, šta očekujem ili šta hoću da kažem. A motor sam vozio (prilično uspešno) i pre nego što su forumi "izmišljeni" pa ću i dalje tako.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja