veljabandit 1076 Napisano Mart 27, 2007 Zainteresovan, 748 postova Lokacija: Beograd Motocikl: BMW R nine T Rural GS Prijavi odgovor kao problematičan Lepo, lepo. Svaka cast Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Pablo 1861 Napisano Mart 27, 2007 Vlasnik sajta, 5359 postova Lokacija: Beograd, Srbija Motocikl: BMW R1200 GS Adv, S1000RR; Beta 350RR Prijavi odgovor kao problematičan Bravo, bravo, bravo!! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Guest babyboy Napisano Mart 27, 2007 Prijavi odgovor kao problematičan Nice! =D> =D> :thumbs_up: Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Ivan x 69 Napisano Mart 27, 2007 Zainteresovan, 560 postova Prijavi odgovor kao problematičan Svaka cast ... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mad_max0204 100 Napisano Mart 27, 2007 Svrati ponekad, 419 postova Lokacija: San Jose, CA Motocikl: BMW S1000XR '16, BMW R1250GS HP ADV '19 Prijavi odgovor kao problematičan =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
stomil 2 Napisano Mart 27, 2007 Svrati ponekad, 136 postova Lokacija: Leskovac / Beograd Prijavi odgovor kao problematičan Svaka cast, prosto nemam reci sem da predlozim adminima da coveka unaprede u urednika Sve pohvale i samo tako nastavi Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Duke_Bgd 1 Napisano Mart 27, 2007 Svrati ponekad, 273 postova Lokacija: Beograd, Slavija Prijavi odgovor kao problematičan Svaka cast' date=' prosto nemam reci sem da predlozim adminima da coveka unaprede u urednika Sve pohvale i samo tako nastavi [/quote']slazem se covek je zasluzio unapredjenje (i vecu platu, normalno)! :-) :redflag: =D> :redflag: =D> Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
drmandic 8 Napisano Mart 27, 2007 Svrati ponekad, 254 postova Lokacija: bijela,montenegro Prijavi odgovor kao problematičan auuuuuu vukane brate mili, odakle ti vrijeme za ovo, svaka ti cast :kul: sad kad postanes urednik imaces ga jos vishe :mrgreen: Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Blackbite 7 Napisano April 2, 2007 Drug član, 2265 postova Lokacija: Stara Pazova Prijavi odgovor kao problematičan Gde se svrstavaju chopperi? Da li se chopperom moze nazvati bilo koja radikalnija prerada (ne mislim na promenu fara, zmigavaca i ostale sminke?) ili se choperima nazivaju motori za izbacenom, produzenom prednjom viljuskom i ostalo sto ide uz to... TJ znam sta se definitivno moze nazvati chopperom ali da li se jos neke prerade mogu nazvati chopperima ili se znacenje promenilo vremenom? Termin chopper je nastao u americi tako sto su ameri dosli na ideju da malo "secnu" pa izbace zadnji tocak, pa malo prednji i tako sec, sec (chop, chop) i nastade secko . Osnovna filozofija choppera je to da na motoru treba da postoje dva tocka rezervoar, sediste (eventualno blatobrani koji mogu biti prisutan i samo kao estetski detalj, takodje u isecenim oblicima) i V masina sto vecih kubikaza za sta su najvecim delom odgovorni upravo braca harley, jer su oni koliko mi je poznato prvi koji su krenuli sa proizvodnjom agregata koji prelaze 1200cc. Auspuh je dovoljan samo u vidu dve cevi za odvodjenje gasova tako da je buka zagarantovana. Tipican predstavnik je masina iz filma goli u sedlu, koji je choppere veoma popularizovao. Vrlo cesto se mogu videti u takozvanoj hard-tail izvedbi tj. bez zadnjih amortizera. Mogu im se dodati i poneka podkategorija, kao sto su low rider-i (najcesce proizvod americkih custom shop-ova, i digger-i sa izrato dugackim viljuskama i udaljenim prednjim tockom od vozaca. Ova klasa motora odgovara uslovima voznje u americi, gde imamo dugacke puteve uz malo krivina, sto im je velika mana za evropske uslove. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
aca bre 350 Napisano April 2, 2007 Svrati ponekad, 247 postova Lokacija: Pancevo Motocikl: Sprint princ pa Yamaha virago 500 Prijavi odgovor kao problematičan ':prayer:'':prayer:' ':prayer:' jel ostao jos neki motor koji nie pokazan... :wink: igde si nasao tolke slike :prayer: :prayer: Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
wulfy 196 Napisano April 4, 2007 Drug član, 1592 postova Lokacija: Budva - MNE Motocikl: Aprilia Pegaso 650 Strada Prijavi odgovor kao problematičan Gde se svrstavaju chopperi? Da li se chopperom moze nazvati bilo koja radikalnija prerada (ne mislim na promenu fara' date=' zmigavaca i ostale sminke?) ili se choperima nazivaju motori za izbacenom, produzenom prednjom viljuskom i ostalo sto ide uz to...TJ znam sta se definitivno moze nazvati chopperom ali da li se jos neke prerade mogu nazvati chopperima ili se znacenje promenilo vremenom?[/quote'] Prvo da razjasnimo šta znači Chopper. Chopper potiće od riječi Chopped što znači ogoljen. Riječ Chopper je nastala u Americi, a odnosila se sa motore sa kojih je skinuto sve što nije potrebno da bi se moglo voziti. To podrazumjeva i skidanje žmigavaca, retrovizora, satova,... kasnije su se Chopperima nazivaju motori koje si ti opisao. Iskreno, ja kada sam pokušao da shvatim sve vrste ovih motora, blago rečeno pogubio sam se. Fora sa dignutim volanom je nastala, recimo, iz medicinskih razloga. naime utvrdjeno je da se vozači manje umaraju sa dignutim rukama jer srce ravnomernije pupmpa. (ovome se možda sada neko iz struke smije, ali ja sam tako shvatio). Evo nabrojaću nekoliko stilova kojih se pridržava većina custom radnji za izradu unikatnih motora: 1. Boberri 2. Trackeri 3. Boardracer 4. Sweden style 5. Street Racer 6. Old Scool Chopper 7. Rat Bike i nepraktični ali najskuplji 8. Show Bike sstruja, da li je sada jasnije ili si još više zbunjen poslije ,,stručnog'' objašnjenja :roll: zato sam custom podjelio u dvije osnovne podklase. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
sstruja 115 Napisano April 5, 2007 Drug član, 2314 postova Lokacija: Staro Selo Motocikl: Yamaha XT600 Prijavi odgovor kao problematičan Tako sam i mislio... samo sto nisam ulazio u ove podgategorije... mislim cemu to sluzi a uz to i ne radi Treba da se prihvati i termin srpski chopper!!!! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
wulfy 196 Napisano April 5, 2007 Drug član, 1592 postova Lokacija: Budva - MNE Motocikl: Aprilia Pegaso 650 Strada Prijavi odgovor kao problematičan Tako sam i mislio... samo sto nisam ulazio u ove podgategorije... mislim cemu to sluzi a uz to i ne radi Treba da se prihvati i termin srpski chopper!!!! Postoji još jedna klasa' date=' amerikanci je ne priznaju, a to je tzv. [b']Motorfreekers[/b] to su prerade u chopper iz nečega što je na prvi pogled nezamislivo. npr. viljuške kao u Sweden Style od obicnih kutija sa masinom od Tomosa i ramom od MZ ETZ... ili smisli neku takvu sličnu kombinaciju ili pak totalno različitu :misli: Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
SlobaBt 9 Napisano Decembar 17, 2018 U prolazu, 10 postova Lokacija: Surčin Motocikl: Tomos BT 50 Prijavi odgovor kao problematičan Izvinjavam se što oživljavam temu staru skoro koliko i ja, ali u koju klasu spada Tomos BT-50? Moped nije, ide 80kmh. Sport opet nije, nema položaj sedenja za to. Naked isto nije, ima one plastike sa strane... Ako bi neko znao, bilo bi super Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
brdy 2099 Napisano Decembar 17, 2018 Ja sam FAP mašina, 755 postova Lokacija: Leskovac, Srbija Motocikl: apn 6 i Transalp Prijavi odgovor kao problematičan Izvinjavam se što oživljavam temu staru skoro koliko i ja, ali u koju klasu spada Tomos BT-50? Moped nije, ide 80kmh. Sport opet nije, nema položaj sedenja za to. Naked isto nije, ima one plastike sa strane... Ako bi neko znao, bilo bi super:zbunjen:Supersport ili superbike.Послато са CUBOT_NOTE_S уз помоћ Тапатока Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Nightrider Z 464 Napisano Decembar 17, 2018 Svrati ponekad, 465 postova Motocikl: ZRX 1100 Prijavi odgovor kao problematičan Sport touring Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
gixxer 384 Napisano Decembar 17, 2018 Zainteresovan, 188 postova Lokacija: Ada Motocikl: Z1000SX Prijavi odgovor kao problematičan Sport turing klasa ? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bdada 14384 Napisano Decembar 17, 2018 moto merkat °°, 4895 postova Lokacija: Šid Motocikl: Yamaha TDM 3VD Prijavi odgovor kao problematičan Koji BT-50 S ili BT-50 N ? 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
pronto 6669 Napisano Decembar 17, 2018 Ne silazi, 6551 postova Lokacija: Vrmdža, Sokobanja Motocikl: konzerviran Prijavi odgovor kao problematičan He....može i sprdnja, ali ima materijala i za ozbiljnije odgovore. Nekada je kategorizacija bila jednostavnija, a što se BTa konkretno tiče otprilike je od šalterskog službenika zavisilo kako će isti biti registrovan. 49ccm je u principu bio moped. Raznih je varijanti bilo u opticaju, a najviše se vodilo računa o mestima za sedenje. Ako ih je bilo 2, onda godišnja registracija. Naravno da je prolazila fora sa jednim mestom i " velika" tablica sleduje ( tako su tretirani i drugi Tomos mopedi koji su mogli da nose dvoje)...a bilo je i slučajeva gde i piše u saobraćajnoj da ima dva mesta, ali se iskombinije SO. Posle je rasprava prelazila na ulicu, prilikom susreta sa ovlašćenim licima ( ako isto insistira). Ima tu i još drugih detalja, ali da ne dužim... Imam ispred sebe originalnu radioničku knjigu za ( pazi sad); AT..BT..ATX i NTX. Opet da ne dužim, za BT kaže (YU model): moč- snaga 4kw i max. hitrost iliti brzina celih 80km/h. Znači od "žute" tablice nema ništa.... ...eh sad, ovo je Srbija...možda može i " zelena" Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bdada 14384 Napisano Decembar 17, 2018 moto merkat °°, 4895 postova Lokacija: Šid Motocikl: Yamaha TDM 3VD Prijavi odgovor kao problematičan Po "starom" zakonu definicija mopeda (tada bicikl sa pom. motorom) je glasila: 1. Max. brzina 50km/h 2. Broj mesta za sedenje 1 ALI u Srbiji se registrovao i teretni BMW X6 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
feniks 1889 Napisano Decembar 17, 2018 Zainteresovan, 740 postova Lokacija: Srbija i okolina Motocikl: Tomos 14 M 1981 Prijavi odgovor kao problematičan Tomos 1985. izbacuje na tržište BT 50 (kao naslednika T-15). Dodatak su oklopi, a novina je cevasti ram, nove generacije i jače konstrukcije (mana legendarnog E-90 je bio ram, koji nije mogao da "nosi" jaču mašinu). Deklarisani su kao sportski motocikli male zapremine. Snaga 5,4 KS pri 8000 o/min. i brzina od 80 km/h, a sve to iz 49 ccm. Ram modela BT-50 je iskorišten za model ATX 50 1988.(koji je u stvari moped). Manje poznat podatak je da su prototip napravili još 1974. (ali su, zbog nedostatka finansija, stajali u arhivi do 1985). 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zika56 16997 Napisano Decembar 17, 2018 (promenjeno) Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3638 postova Lokacija: Niš / Donji Adrovac Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka) Prijavi odgovor kao problematičan Pre 4 sati, SlobaBt je napisao: Izvinjavam se što oživljavam temu staru skoro koliko i ja, ali u koju klasu spada Tomos BT-50? Moped nije, ide 80kmh. Sport opet nije, nema položaj sedenja za to. Naked isto nije, ima one plastike sa strane... Ako bi neko znao, bilo bi super Koliko sam ja ukapira, ovde se ne postavlja pitanje na koji se način kategoriše ovaj motor prilikom registracije (moped ili motocikl), nego kojoj moto klasi pripada (gledano iz sadašnje podele motora).. E tu sada već nastaje nedoumica. Klase motora (kakve sada poznajemo) nastale su tek nedavno (gledano u odnosu na moju godinu "proizvodnje"), a u početku je motor bio samo motor i nije bilo klasa, pa su se onda pojavili (odvojili) terenski (kros) motori, pa se izdvojili trkački motori, pa enduro,pa sport touring, pa .... i tako stigosmo do momenta kada gotovo svaki proizvedeni motor ima svoju zasebnu kategoriju. U to vreme kada je Tomos radio ovaj motor to je bio običan motor (opšte namene), a po sadašnjoj kategorizaciji verovatno bi bio kl u klasi "nejkid". Promenio Decembar 17, 2018 član zika56 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bdada 14384 Napisano Decembar 17, 2018 moto merkat °°, 4895 postova Lokacija: Šid Motocikl: Yamaha TDM 3VD Prijavi odgovor kao problematičan Ma njega je pretpostavljam zbunio BT50 S port (bez komplet oklopa) i BT50 N aked (ima full oklope) , sto kaze Zika tada se nije toliko palamudilo kao danas. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
feniks 1889 Napisano Decembar 17, 2018 Zainteresovan, 740 postova Lokacija: Srbija i okolina Motocikl: Tomos 14 M 1981 Prijavi odgovor kao problematičan Baš tako. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
SlobaBt 9 Napisano Decembar 18, 2018 U prolazu, 10 postova Lokacija: Surčin Motocikl: Tomos BT 50 Prijavi odgovor kao problematičan Hvala, sada mi je jasnije Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...