Jump to content

Moto Zajednica

za pocetak skuter ali koji?

Recommended Posts

• Ne silazi, 7611 postova
  • Motocikl: TDM 900

Steta sto ne mozes da pogledas moju Apriliju posle 11 godina. Jos uvek je sve original na njoj, svaki sraf. Nista ne krcka, ne lupka. Motor ima vec 30,000 i sve sto sam zamenio je remen. Sediste jos uvek celo, ergonomicno, idealna pozicija upravljaca, zastita od vetra... To je ono sto se placa kod italijana. Da su plastike dobre, iskusio sam na svojoj kuci. pao sam i dobio samo ogrebotine iako mi je skuter ima isturene plastike. Kod kineza je problem sto su plastike krte i jednnostavno pucaju kao staklo. Radio sam pored majstora koji se bavi zavarinjavem plastike i znam sta sam vidjao. Kvalitet kosta, pa neka se pruzi ko koliko moze. Isto kao i sa kolima, Dacia Logan zavrsava isti posao kao i Audi, ali kod Audi bolje lezi na putu, lepse ide, udobniji je, ergonomicniji...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 2753 postova
  • Motocikl: GPZ 500 Street Twin

Pao sam 5 puta sa kinezom, što ti kažeš, samo ogrebotine. Zadnji put mi je isklizao pri 40 produžio uzbrdo udario od trotoar i pukla je plastika na repu. Sve zavisi od pada oce li plastike da puknu ili ne, a stvarno kad sam ga dobio i opipao plastike prvi sam rekao da će to sve da se raspadne pri prvom padu, al nije. Drug je puko za gileru 2000, pao je pri 60 nije u ništa udario, odnjeo je plastike kući u kesi. Ne kažem je da su kineski motori

istog kvaliteta, svjestan sam da su dosta lošiji, ali dati iste pare za nešto što je neki tamo gonio ko zna koliko kilometara umjesto za novog kineza meni je glupo. Ne patim od brendova i ne plaćam za tuđi potpis, ajde da je neki motor, al ako mogu Slovenci da prave mopede, što nebi mogli Kinezi.

Nek dečko odluči sam šta njemu ima smisla, možda oće brendiranu stvar, a možda oće samo prevozno sredstvo

• U prolazu, 21 postova

Bas tako,potrebno mi je prevozno sredstvo.Keeway mi sada nekako mnogo mali deluje.Probao sam Kymco agility city i odlican mi je na izgled,ima velike tockove i verujem da je dosta dobar ali problem je sto kada sedim na sedistu predvidjenom za vozaca kolena mi udaraju u korman(valjda se tako zove).Jedino da sedim na mestu za suvozaca,onda je sve ok ali ne znam koliko je to prakticno prilikom voznje.

Simphony 50,takodje zanimljivo deluje ali ne znam kakav je u praksi.Razmisljam da odem sutra i bacim oko na neke polovnjake mada ne znam koliko je to pametno jer ko zna u kakvom su zaista stanju.

• Drug član, 1399 postova
  • Motocikl: Husqvarna tr650 strada abs 2014

Na forumu ima vec milion tema kinez ili neki drugi brendirani polovni skuter/motor. Kao sto rekoh u prethodnom postu kvalitet je dosta nizi od drugih japanskih i italijanskih masina. Medjutim za svakodnevnu exploataciju je zadovoljavajuc. Sto se tice agregata skoro niko nije imao problema sa njim. Znaci ja stvarno nisam cuo da je nekome na kinezu otisao agregat (ako se vozi koliko toliko normalno). Verovatno moze da se desi neka fabricka greska ali to se resava u garantnom roku ali isto retko. Sto se tice plastika one jesu slabijeg kvaliteta ali nisu ocajnog. Kada se uzme u obzir smesna cena onda to i nije problem. I da napomenem da plastike na kinezima ne pucaju vec drzaci tj kukice gde se kace i onda pocnu da se cuju. Ja sam na mom prethodnom skuteru izmenio samo plasticni prtljaznik ispod sedista i on me je kostao celih 900 dinara. Naj veci problem moze da bude losa struja, gume, mozda na nekim modelima karburacija i jedan od naj vecih problema je lose sklapanje.

• Svrati ponekad, 217 postova

Kymco Aguility 125 ccm i ne razmisljaj vise. Ja sam to predprosle godine hteo da uzmem i kad je cuo cale da ocu da dam 2000e za nov skuter od 125 ccm umesto polovnog motora od 600 ccm on se slogirao. I bio je u pravu, ipak je snaga snaga.

Ako si odlucio skuter za pocetak ovaj kymco je BEST BUY. Zivim pored njihovog servisa i prodavnice i veruj mi znam sta pricam. POzz

• U prolazu, 30 postova
  • Motocikl: Yamaha Dragstar 650 2008

Verujem da ima :)

Pazi, ne zelim da moj stav prema kinezima protumacis kao neko podjebavanje, niti bilo drugi. Mene uzasno nervira kada udjem u prodavnicu i onda dodje neko kome su rekli da to ima masinu od Piaggia, Honde... Ima, ali samo indeticnu kopiju. Kvalitet materijala i izrade nece nikada biti kao kod originala. Ne postoji stavka koja je bolja u odnosu na bilo koji brand name. Nije to napravljeno da traje, ceo skuter je potrosni materijal, kao one plasticne case. Pored toga nemaju nikakvog stila niti karaktera. Ja jednostavno ne zelim da budem kupac takvog proizvoda niti ikome preporucujem, jer se nebrojano puta pokazalo da je su polovni italijani i japanci bolje eksploatisu od novih kineza.

;)

• Drug član, 1050 postova
  • Motocikl: CBR600RR , CBR600F , Burgman400

sa 195cm nebitna kilaza na svakom skuteru cesh da izgledash kao da si na wc sholji , moja preporuka da kupish kineza kros/enduro fazon imash ih za 700-900 eura par godina stari , voze se kao bicikl , lagane mashine sa dovoljno snage , ja sam se moje zasitio , al 100kg imam i stavim burazera od 120 i put pod noge nishta mu ne fali , a 200ccm ide 130 kad si sam , znachi 110 neka putna brzina , znachi mozesh i da putujesh , poenta je da do kraja godine polozish za A jer je sad to 100e i mocicesh da vozish shta god ti padne na pamet , ako krenesh sa skuterom od 50ccm zaboravicesh na to i onda sledece godine ako odluchish da polazesh stativa trebace ti 5 godina do pune dozvole i bar 1000eura , moj savet probaj neki enduro i videcesh shta ti pricham , ako znash da vozish bicikl znacesh i ovo , plus kod kinroad-a je kruzni menjach sve brzine na dole i vracash na gore nema shanse da se zbunish , ko na gp-u :D

• Svrati ponekad, 178 postova

uzimaj italijane,zajebi kineze,tajvance i ostala cuda.imao sam par skutera od 50 cm3,najbolje mi se pokazao piaggio energy mc-2,isao je ko blesav al nije ti los ni postarac,to jest free.veliki pozdrav i drago mi je ako sam ti bar malo pomogao!!! ;)

• BJB Maxi Scooter Club, 743 postova

Ukoliko si potpuno siguran da kupuješ polovni skuter od 50cc, moja preporuka je neki od skutera sa velikim točkovima, npr. Piaggio Liberty 50cc.

Viši si od mene par cm, i znam koliko je problem spakovati kolena a da ne izgledaš kao klovn. Liberty je kvalitetan brend najvećeg evropskog proizvođača skutera, veličina modela 50cc je ista kao i 125cc (taj sam vozio tri sezone i dovoljno je udoban za moju visinu).

Drugarska preporuka (koja možda izazove kritiku i polemiku) - izbegavaj poštarce (to su Libertiji 125cc i Free 50cc modeli iz 2001. koje je rasprodala italijanska pošta). Generalno, to su odlični skuteri, ali je jako teško naći dobar - treba ti mnogo sreće, iskustva ili novca da bi kupio valjan komad.

Ovde sam ti izdvojio nekoliko oglasa za Liberty 50cc:

http://moto-berza.com/ponuda.php?id=56774&trazi=1&ur=1&model=68&tip=liberty&m=Piaggio-Liberty

http://moto-berza.com/ponuda.php?id=56665&trazi=1&ur=1&model=68&tip=liberty&m=Piaggio-Liberty

http://moto-berza.com/ponuda.php?id=56553&trazi=1&ur=1&model=68&tip=liberty&m=Piaggio-Liberty-50

http://moto-berza.com/ponuda.php?id=56551&trazi=1&ur=1&model=68&tip=liberty&m=Piaggio-Liberty

Moram da dodam, bez obzira što će ti u teoriji 50cc završiti posao (npr. od kuće do posla kroz centar) - vrlo brzo ćeš biti spreman za jači skuter.

• U prolazu, 21 postova

Znam,zato i razmisljam sada da polozim za A.To mi se ceo dan vrti po glavi cak sam i zvao jednu auto skolu.

Sada cu da lupim jednu glupost tj pitanje,da li motori od recimo 125cc tose vise od ovih od 50cc?

• Svrati ponekad, 217 postova

mogu al ne moraju. Imas nasviranih 50ccm koji biju po 4 5 litara dok normalna 125 ne trosi preko 3.5 litre npr. Sve zavisi kakav je motor i koja namena.

• BJB Maxi Scooter Club, 743 postova

Tako je, npr. moj niskoturažni X9 250cc troši oko 3,5 litara po gradu solo vožnje. Moj bivši Liberty 125cc je otprilike isto toliko trošio. Pre ova dva motora, vozio sam dvotaktni Piaggio NRG sa 70cc kitom, trošio je više od ovih jačih agregata, oko 4,5 litara.

Po pravilu, četvorotaktni skuteri rade nešto mirnije i na manjem broju obrtaja pa im je manja i potrošnja.

• Ne silazi, 6619 postova
  • Motocikl: đački pešački

Pošto će mnogi verovatno da čitaju ovu temu, da iznesem svoje iskustvo. "Velik" sam 187, 130 kila. Uzeo sam Fri ko prvi skuter i slatko se navozao 4,5 k prošle sezone. Dodao sam mu sedište sasvim komotno i vozao sa suprugom koja nije baš mala. Može pravih 50 kubika svuda po Beogradu da izvuče, al to je Pjađo. Ostali kineski ne osim možda ovih što imaju Minareli agregate. Sam na Friju i vizirom, 72, u dvoje 69, sa drugim auspuhom sam 78. Razlika zbog točka je velika, mislim između Libertija, 16 i Frija, 14 cola. Prvi put kad sam seo na 125 kubika, Fri je otpao. Može lepo da zadovolji prve korake al sigurno se mora ići na snažniji. Imam i slike na drugom forumu pa ako treba pomoć, tu sam.

• Ducati Power, 813 postova
  • Motocikl: KTM 1290 Super Adventure S :)

Djunta ti je najbolji primer. Ako je on sa svojih 130kg mogao da se vozika onda mozes i ti :)

Mada moja preporuka je da u svakom slucaju polazes za A, jer kad tad ces pozeleti da uzmes veci motor ;)

Srecno u odabiru!

• Ne silazi, 6619 postova
  • Motocikl: đački pešački

Djunta ti je najbolji primer. Ako je on sa svojih 130kg mogao da se vozika onda mozes i ti :)

Mada moja preporuka je da u svakom slucaju polazes za A, jer kad tad ces pozeleti da uzmes veci motor ;)

Srecno u odabiru!

Mojih 130 plus supruzinih 70, plus kofer, dve flip kacige ... Za početak nije loše 50 kubika dok se nauči malo, al ne gine jači. Tako svi prolazimo neki ličnio razvoj pa ko gde se zaustavi. Jako malo judi ostane na pedesetici .Ima Batica mehaničar u kraju, vozi Frija dan danas već nekoliko godina. Jest duplo lakši od mene al ne može dvostruko brže. Šalu na stranu, za prvi motor 50 i to sa blokadom ako neko nije vozač auta i nije vičan saobraćajnoj džungli. Malo da prođe pa lako skinuti blokadu i ići tih 70 što je sasvim dovoljno za grad i okolinu. Fri solidno ubrzava i ide u brdu. Bolje je nešto 16 cola točkovi, Liberty al skup. Možda nešto od Kineza al mora da bude 5 konja motor, cvaja a nikako 4 t jer znatno slabije ide.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja